Items filtered by date: Wednesday, 04 September 2013 - Like - stiri Alba Iulia

Luni, 9 septembrie încep înscrierile pentru sesiunea de toamnă a admiterii la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

  Săptămâna viitoare încep înscrierile la sesiunea de toamnă a admiterii la facultăţiile Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Astfe, de luni, 9 septembrie până pe data de 14 septembrie, cei interesaţi să devină studenţi se pot înscrie la cele 28 de programe de licenţă şi 24 programe de masterat ale facultăţilor de Istorie şi Filologie, Ştiinţe, Drept şi Ştiinţe Sociale, dar şi Teologie Ortodoxă

  Mai exact, universitatea scoate la concurs un număr de 38 de locuri subvenţionate, 617 locuri cu taxă, 143 locuri la învăţământul la distanţăpentru programele de licenţă şi 511 locuri cu taxă pentru programele de masterat.

Universitate dinamică, orientată spre performanţă, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia oferă o bază materială pentru studiu, practică şi cercetare de excepţie, condiţii de cazare şi masă la standarde europene, oportunităţi de petrecere a timpului liber într-un mod agreabil.

Admiterea 2013 pentru toate specializările facultăţilor de Istorie şi Filologie, Ştiinţe, Drept şi Ştiinţe Sociale se organizează la sediul central al Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, str. N. Iorga 11-13 (Corp C, etaj I).
Pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă, admiterea se organizează în clădirea Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 13, etaj I. 

Calendarul admiterii:
Sesiunea septembrie 2013

09 septembrie – 14 septembrie: înscrierea candidaţilor;

16 septembrie: susţinerea interviului şi a probelor de aptitudini (dacă este cazul);

17 septembrie: ierarhizarea candidaţilor pe baza criteriilor de selecţie şi comunicarea rezultatelor admiterii;

18 septembrie – 21 septembrie: înmatricularea candidaţilor admişi pe locuri finanţate prin granturi de studii şi cu taxă

23 septembrie – 27 septembrie: înmatricularea candidaţilor admişi pe locuri cu taxă

NOU! Universitatea organizează Admiterea şi pentru cele patru programe noi de licenţă (evaluate şi autorizate de către ARACIS, conform Hotărârii de Guvern publicate în Monitorul Oficial 447/22.07.2013):
Traducere şi interpretare (Limbi Moderne Aplicate)
Arheologie (în limba engleză)
Administrarea afacerilor (în limba engleză)
Informatică (în limba engleză)

Programul comisiilor de admitere:
luni-vineri: 9.00-15.00

sâmbăta: 9.00-13.00

Pentru detalii, accesaţi www.uab.ro

 

Read more...

Au fost semnate primele contracte de ADR Centru pentru dezvoltarea competivităţii economice a firmelor din Regiune

  Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de Organism Intermediar pentru implementarea Programului  Operațional Sectorial “Creșterea Competitivității Economice” (POS CCE) a demarat procesul de contractare a proiectelor finanțate în cadrul Axei Prioritare 1 – Un sistem de producție inovativ și eco-eficient.

  La sediul ADR Centru din Alba Iulia au fost semnate patru contracte prin care circa 8,26 milioane lei vor fi investite pentru dezvoltarea a patru firme din județele Alba, Covasna și Mureș. Fonduri nerambursabile în valoare de peste 4,2 milioane lei sunt alocate prin aceste prime contracte semnate la sediul ADR Centru din Alba Iulia, în data de 4 septembrie 2013, pe cel de-al patrulea apel de proiecte în cadrul Operațiunii 1.1.1. Sprijin pentru consolidarea și modernizarea sectorului productiv, prin investiții tangibile și intangibile pentru IMM. Aceste fonduri, care vor fi completate de co-finanțarea fiecărui beneficiar, vizează facilitarea accesului la credite și finanțare, precum și la inovare în întreprinderi din Câmpeni-Alba, Sfântu Gheorghe și Târgu Mureș.

  POS CCE reprezintă principalul instrument de realizare a celei de-a doua priorități tematice a Cadrului Strategic Național de Referință, mai exact, creșterea pe termen lung a competitivității economice din România, prioritate stabilită și în Planul Național de Dezvoltare. În cadrul programului, Axa Prioritară 1 beneficiază de cea mai substanțială alocare bugetară, adică 36,36% din totalul bugetului Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR), alocat pentru POS CCE. În sectorul IMM regăsim aproximativ 54% din totalul forței de muncă din România. Cu toate acestea, productivitatea este scăzută, din cauza echipamentelor de producție depășite și a lipsei investițiilor în tehnologii moderne. Principalele domenii de intervenție din cadrul Axei Prioritare 1 a POS CCE, respectiv sprijinirea dezvoltării IMM, îmbunătățirea accesului la finanțare sau încurajarea serviciilor suport pentru afaceri, sunt priorități stabilite de agenda Uniunii Europene.

  Firmele care au semnat astăzi contractele de finanțare a proiectelor de investiții în echipamente și tehnologie  își vor achiziționa echipamente pentru prelucrarea lemnului și realizarea de mobilier, pentru dotarea tipografiilor cu mașini de fabricat cutii rigide, precum și pentru pliat și lipit cutii, dar și pentru construcția de hale și dotarea acestora cu echipamente specifice pentru prelucrări mecanice. Cele patru proiecte contractate azi au valoarea totală cumulată de 8,258,780.27 lei, din care valoarea totală eligibilă cumulată este de 6,527,051.63, iar sprijinul nerambursabil solicitat este de 4,753,377.35 lei.

  ”În ultimii ani am văzut cum accesul firmelor românești la capital rămâne limitat. Din acest punct de vedere, sectorul IMM este cel mai afectat, din cauza orientării relativ slabe către activități productive, a tehnologiei și infrastructurii deficitare, a gradului scăzut de adaptabilitate la nevoile pieței prin inovare. Dezvoltarea IMM prin achiziția de noi echipamente și tehnologii, prin diversificarea gamei de produse și creșterea calității acestora stimulează competitivitatea firmelor, crește nivelul protecției consumatorului și a mediului, accelerând procesul de convergență și intensificarea schimburilor comerciale pe piețe. Axa Prioritară 1 a POS CCE, în cadrul cărei ADR Centru își consolidează rolul de Organism Intermediar la nivel regional, concentrează eforturile de sprijinire a sectorului productiv al întreprinderilor mici și mijlocii. Ne implicăm activ în revigorarea mediului de afaceri și generarea întreprinderi inovative, care să creeze locuri de muncă în beneficiul cetățenilor. De aceea, aceste prime contracte semnate vor fi urmate foarte curând de altele, care vor duce la dezvoltarea economică a Regiunii Centru”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, în cadrul evenimentului de semnare a primelor contracte pe programul destinat dezvoltării competitivității economice.

  La nivelul Regiunii Centru mai sunt încă 309 cereri de finanțare în cadrul apelului de proiecte menționat (Operațiunea 1.1.1 A2 – Sprijin financiar în valoare de până la 1.065.000 lei acordat pentru investiții pentru IMM), care sunt repartizate celorlalte ADR-uri din țară, pentru procesul de evaluare,. În urma finalizării verificării conformității administrative și eligibilității, precum și a evaluării tehnice și financiare a proiectelor care au obținut minim 60 de puncte, urmează semnarea contractelor de finanțare și apoi derularea investițiilor prevăzute.

Read more...

Casa Regală a României despre Roşia Montană

  În ultima perioadă de timp asistăm în România la controverse serioase referitoare la proiectul de la Roşia Montană. De la o oră la alta, taberele pro şi contra exploatării, devin din ce în ce mai categorice în a-şi apăra punctual de vedere. În acest context, Casa Regală a României a transmis un mesaj pe blogul princeradublog.ro, venit din partea Principesei Moştenitoare Margareta:

  Biroul de Presă al Majestăţii Sale Regelui Mihai I este autorizat să transmită comunicatul de mai jos. În numele Familiei Regale, Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta trimite publicităţii o declaraţie, care reprezintă poziţia Casei Regale a României referitoare la Roşia Montană, susţinută continuu din anul 2009 încoace:

  Virtuțile și personalitatea Roșiei Montană își trag seva din destinul ei aproape unic. Așezarea posedă o tradiție bi-milenară, iar uimitoarele sale galerii, păstrate în vreme, vorbesc despre epoca daco-romană, despre cea medievală și despre cea modernă.

  Dar Roșia Montană are o frumusețe naturală și o tradiție vie, care sălășluiesc deopotrivă în armonia naturii și în sufletele și mințile oamenilor care o locuiesc.

Multe sunt motivele pentru care Roșia Montană ar trebui să fie un exemplu de conectare, armonie, prosperitate și un model de dezvoltare europeană din Mileniul III. Din păcate, felul în care ținutul a fost tratat în ultimii patruzeci de ani a atentat serios la prezentul și viitorul lui.

  Casa Regală a României, care a fost martora directă a prăbușirilor identitare, instituționale și economico-sociale din a doua jumătate a secolului trecut, nu are cum să fie indiferentă la drumul Roșiei Montană în viitor. Alături de Academia Română, de Bisericile Ortodoxă și Catolică și de societatea civilă, Familia noastră va sprijini, în orice fel posibil, salvgardarea și înflorirea virtuților și valorilor Roșiei Montană, așa cum s-au dăltuit ele timp de două mii de ani.

Read more...

Nu se vor elibera certificate de cazier judiciar, vineri 6 septembrie

  Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba înformează că vineri, 6 septembrie instituţia nu va putea elibera certificate de cazier judiciar.

  Datorită implementării la nivel naţional a unui nou sistem automat de eliberare a certificatului de cazier judiciar şi a lucrărilor din sistemele informatice necesare pentru punerea în funcţiune a  acestuia, în perioada  06-09.09.2013, la nivelul  Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba şi al poliţiilor municipale şi orășenești nu va fi posibilă eliberarea pe loc a certificatelor de cazier judiciar.

  Vineri, 06.09.2013, nu va fi program de lucru cu publicul  iar începând cu data de 09.09.2013 documentele vor fi eliberate printr-un nou sistem informatic.

 

Read more...

Alba Iulia Music&Film Festival: lupte daco-romane, flăcări şi efecte pirotehnice în deschidere

   A doua ediţie a Alba Iulia Music & Film Festival va începe printre personaje istorice, flăcări şi efecte pirotehnice, într-o festivitate de deschidere spectaculoasă realizată de Garda Romană Apulum şi de trupa CRISPUS.

  Startul festivalului de muzică şi film din cetatea Alba Carolina va fi dat joi, 5 septembrie, la ora 19, în Piața Cetăţii Open Air, de către personaje din istoria oraşului:Garda Romană de la Apulum, o trupă de re‑enactment care are ca scop punerea în valoare şi protejarea uriaşului patrimoniu roman de la Alba Iulia. Această misiune merge mână în mână cu dorinţa organizatorilor Alba Iulia Music & Film Festival de a pune în valoare cetatea Alba Carolina ca o imensă scenă deschisă pentru evenimente culturale. Membrii gărzii vor reconstitui secvenţe lupte daco-romane, în echipamentul specific al epocii.

  Muzica va fi reprezentată printr-un concert în premieră pentru Alba Iulia: orchestra de suflători „Valahia”, formată în exclusivitate din artişti care utilizează instrumente de suflat, vor interpreta teme de pe coloanele sonore ale unor filme celebre.

Spectacolul continuă apoi cu trupa CRISPUS, specialiăti în acrobaţii cu focul şi efecte pirotehnice. De la înfiinţarea trupei, în 2003, CRISPUS dovedeşte că focul poate fi artă sau sport extrem – dar nu joacă. Spectacolul lor, numit„Arta Focului / The Art of Fire”, combină elemente acrobatice şi jonglerii cu efecte speciale unice în România: „Pot spune că nu jonglăm doar cu focul. Nu suntem fachiri sau circari, ci ne place să ne jucăm cu focul şi ducem focul înspre artă. De altfel, noi nici nu folosim doar focul – includem în spectacol şi efecte pirotehnice, pe care alţii în România nu le au”, spune Rareş Helici, reprezentantul CRISPUS. Pentru Alba Iulia, el promite un show complet: „Este un spectacol de 15 minute în care folosim toate efectele din arsenalul nostru de foc. Muzica va fi o combinaţie de ritmuri, lente şi alerte, pentru un show complet la care aşteptăm cât mai multă lume”.

  Seara se va încheia în Piaţa Cetăţii cu proiecţia unuia dintre puţinele musical-uri româneşti: „În fiecare zi mi-e dor de tine”, producţie 1987 regizată de Gheorghe Vitanidis, cu o distribuţie de excepţie: Alexandru Arşinel, Stela Popescu, Nae Caranfil, Jean Constantin, Iurie Darie, Marin Moraru, Florin Piersic şi Emilia Popescu sunt câteva dintre numele pe care spectatorii le vor recunoaşte cu siguranţă. Filmul ne arată cum o melodie poate fi o armă în a câştiga graţiile unei femei: însărcinat să inaugureze cu un spectacol arena Teatrului Nostru, tânărul Radu şi-o dispută pe studenta Irina de la Conservator cu Laurenţiu, care are nevoie de ea la revista la care lucrează. Disperat de refuzul ei iniţial, Radu apelează la muzică: mai precis, la amicul său Gelu, care îi compune ceea ce azi am numi un hit, dar care pe atunci avea mai melodiosul nume de „şlagăr”.

Cei care vor să intre în atmosfera de festival mai repede au la dispoziţie evenimentele şi proiecţiile din Palatul Principilor Open Air şi Sala Ferdinand, unde programul începe la ora 16. Între 5 şi 8 septembrie, spectatorii vor avea parte de patru zile de proiecţii şi concerte, intrarea la toate acestea fiind gratuită în limita

locurilor disponibile în fiecare zonă. Lista completă a evenimentelor din cadrul Alba Iulia Music & Film Festival este disponibilă pe www.albafilmfest.ro.

  Alba Iulia Music & Film Festivalva avea loc între 5 şi 8 septembrie în Cetatea Alba Carolina. Evenimentul, singurul de acest gen din România, propune o combinaţie unică între filme care vorbesc despre muzică sau muzicieni şi posibilitatea de a vedea live solişti sau trupe care se regăsesc pe coloana sonoră a unui film din program, într-un mix cât mai divers de genuri.Evenimentele vor avea loc în trei spaţii: Piaţa Cetăţii Open Air şi curtea interioară a Palatului Principilor vor găzdui fiecare câte o scenă şi un ecran în aer liber, iar alte proiecţii vor avea loc în interior, în Sala Ferdinand.

  Alba Iulia Music & FilmFestival este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia. Prima ediţie a festivalului a avut loc între 27 şi 30 septembrie 2012, când s-a înregistrat un număr de peste 7.600 de spectatori.

Read more...

Jandarmii din Alba vor asigura ordinea publică la manifestările sportive din judeţ

  Pentru că a sosit toamna, o mulţime de competiţii sportive de pe raza judeţului vor debuta în sezoanele competiţionale, fie că vorbim de fotbal, baschet sau volei. Jandarmii din Alba vor fi prezenţi la evenimentele sportive majore şi vor asigura ordinea publică, dar vor lua şi măsurile pentru prevenirea şi înlăturarea oricăror incidente ce pot apărea.

  Prevenirea şi combaterea violenţei în sport constituie o preocupare constantă a tuturor instituţiilor şi autorităţilor care, prin lege, au stabilite obligaţii în acest sens. Jandarmeria Română are atribuţii principale pe această linie, iar la nivel judeţean această responsabilitate revine Jandarmeriei Alba. De-a lungul timpului, instituţia şi-a îndeplinit cu conştiinciozitate atribuţiile legale, a acţionat pentru conştientizarea spectatorilor referitor la necesitatea adoptării unei conduite civilizate pe timpul jocurilor sportive, iar la nevoie, când au fost semnalate disfuncţionalităţi, a intervenit prompt pentru combaterea acestora. De remarcat faptul că, până în momentul de faţă, nu au fost înregistrate incidente grave pe arenele sportive de la nivel judeţean, chiar şi în condiţiile în care acestea au găzduit echipe recunoscute pentru violenţa suporterilor. Toţi iubitorii de sport s-au putut  bucura în siguranţă de spectacolul prilejuit de diverse competiţii, pe timpul cărora jocurile şi întrecerile sportive au fost accesibile tuturor categoriilor de public, chiar şi celor considerate a fi mai vulnerabile: copii, femei, persoane în vârstă.

  În actualul sezon competiţional, Jandarmeria Alba va monitoriza, în principiu, trei echipe: Metalurgistul Cugir ( fotbal ), C.S.U. Alba Iulia ( baschet ) şi C.S.V. Alba Blaj ( volei ). Instituţia va urmări, pe de o parte, asigurarea protecţiei şi siguranţei spectatorilor, sportivilor şi oficialilor, iar pe de alta luarea măsurilor pentru prevenirea şi înlăturarea oricăror incidente ce se pot produce pe traseele de afluire/defluire şi în interiorul arenelor sportive, înainte, pe timpul şi după terminarea jocului sportiv.

  Pentru prevenirea unor evenimente neplăcute, reamintim spectatorilor că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 4 din 9 ianuarie 2008 (*actualizata*) privind prevenirea si combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor si a jocurilor sportive, le este interzis:
    a) să pătrundă sau să încerce pătrunderea în incinta bazei sportive ori, după caz, a arenei sportive fără documente de acces sau prin încălcarea normelor legale de acces stabilite de organizator;
    b) să folosească, în scopul pătrunderii în incinta arenei sportive, documente de acces individualizate care nu le aparţin şi care, potrivit normelor stabilite de organizator, pot fi folosite doar de către titular;

    c) să pătrundă în stare vădită de beţie sau să consume băuturi alcoolice în arena sportivă;
    d) să introducă sau să încerce introducerea de băuturi alcoolice în arena sportivă;
    e) să introducă în arena sportivă inscripţii, embleme, pancarte, bannere, afişe, steaguri sau alte suporturi ce conţin simboluri, sloganuri, imagini ori texte cu conţinut obscen;
    f) să refuze prezentarea documentelor de acces şi, după caz, a actelor de identitate, la solicitarea justificată a forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă;
    g) să refuze supunerea la efectuarea controlului corporal preventiv şi al bagajelor de către forţele de ordine;

    h) să ocupe alte locuri decât cele prevăzute pe documentele de acces, urmat de refuzul eliberării acestora la avertismentul verbal al reprezentanţilor societăţii specializate de protecţie şi pază sau al forţelor de ordine;

    i) să arunce asupra celorlalţi spectatori, asupra oficialilor sau a jucătorilor, asupra forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă, asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în incinta bazei sportive, precum şi în direcţia suprafeţei de joc cu obiecte de orice fel sau cu substanţe corozive ori care murdăresc;

    j) să escaladeze gardurile care delimitează spaţiul de joc sau gardurile interioare de separare a sectoarelor;
    k) să se caţere pe gardul care delimitează spaţiul de joc de tribună;
    l) să provoace ori să participe efectiv la scandal în incinta bazei sportive ori, după caz, a arenei sportive;
    m) să săvârşească fapte, acte sau gesturi obscene, să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum şi ameninţări cu acte de violenţă împotriva celorlalţi spectatori, oficiali, jucători sau a bunurilor acestora;

    n) să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare la adresa forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă;

    o) să ameninţe cu acte de violenţă forţele de ordine sau personalul de ordine şi siguranţă;
    p) să îşi ascundă faţa cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii, cu intenţia de a împiedica identificarea;
    r) să scrie sau să deseneze pe pereţii imobilelor, pe garduri sau pe alte obiecte amplasate în baza sportivă sau în arena sportivă;

    s) să dezlipească sau să distrugă reclamele, anunţurile şi afişele expuse de organizator în incinta bazei sau a arenei sportive, precum şi să deterioreze, să ridice sau să mute semnele ori indicatoarele amplasate de organizator, pentru facilitarea accesului în arenă, sau a celor care semnalează existenţa unui pericol pentru viaţa persoanelor;

    ş) să ridice sau să mute, fără drept, barajele, gardurile ori alte obstacole amplasate de organizator sau de către forţele de ordine, pentru delimitarea sectoarelor de tribună ori peluză, pentru separarea grupurilor de suporteri şi a terenului de joc de tribună, inclusiv pe cele amplasate cu caracter temporar;
    t) să amplaseze emblemele, pancartele, bannerele, afişele, steagurile sau alte mijloace de publicitate vizuală în alte locuri decât cele stabilite de organizator;
    ţ) să nu respecte regulile stabilite de organizator privind deplasarea spectatorilor în incinta arenei sportive;
    u) să nu respecte măsurile de ordine dispuse de organizator sau de comandantul forţelor de ordine, în cazul producerii unor catastrofe, calamităţi naturale sau al altor pericole;
    v) să refuze părăsirea imediată a arenei sportive, dacă măsura evacuării a fost dispusă de către personalul de ordine şi siguranţă sau de către forţele de ordine.    

  Cei care vor fi găsiţi vinovaţi de încălcarea interdicţiilor de mai sus, în conformitate cu prevederile articolului nr.22 al actului normativ menţionat, pot fi sancţionaţi cu amendă contravenţională cuprinsă între 80 şi 1500 lei, cu prestarea între  50 şi 200 ore de activităţi în folosul comunităţii precum şi cu sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile şi jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta pe o perioadă de până la 1 an. Încălcarea normelor de mai sus cu  producerea de  vătămări ale integritãţii corporale sau ale sănătăţii ori pagube materiale poate atrage şi răspunderea penală a vinovaţilor.

  De asemenea, atragem atenţia că următoarele fapte constituie infracţiuni, fiind pedepsite, în funcţie de gravitate,  cu închisoare sau amendă, precum şi cu măsura de siguranţă a interzicerii accesului la competiţiile sau jocurile sportive pe o perioadă de la un an la 6 ani:

- fapta unei persoane căreia i s-a interzis accesul la unele competiţii sau jocuri sportive de a încerca, folosind orice mijloace, să pătrundă ori de a pătrunde în arena sportivă unde se desfăşoară o competiţie sau un joc sportiv de genul celor pentru care s-a dispus interdicţia;

- opunerea cu violenţă faţă de personalul de ordine şi siguranţă sau faţă de forţele de ordine ori împiedicarea acestora de a-şi exercita atribuţiile specifice, cu ocazia desfăşurării unei competiţii sau a unui joc sportiv;

- pătrunderea sau încercarea de pătrundere fără drept, prin orice mijloace, pe suprafaţa de joc;
- portul sau încercarea de a introduce în incinta arenei sportive a cuţitului, pumnalului, şişului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte, fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, împungere ori lovire, precum şi a dispozitivelor pentru şocuri electrice;

- deţinerea sau încercarea de a introduce în incinta arenei sportive a substanţelor iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant ori altor asemenea materiale, substanţe sau obiecte;
- confecţionarea, deţinerea, încercarea de a introduce, introducerea, folosirea sau orice altă operaţiune fără drept cu produse incendiare, materii explozive, inclusiv articole pirotehnice, indiferent de categorie, în incinta arenei sportive;
- utilizarea în arena sportivă a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe, răspândirea ori deţinerea, în vederea răspândirii, de asemenea simboluri în arena sportivă;

- promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace în incinta arenei sportive

- manifestările săvârşite în arena sportivă prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României sau pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile;
- fapta spectatorului care săvârşeşte în incinta arenei sportive acte sau gesturi, proferează cuvinte ori expresii sau se dedă la orice alte manifestări prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal ori se tulbură în alt mod ordinea publică;    

- ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă împotriva unui reprezentant al forţelor de ordine, lovirea sau orice alte acte de violenţă, vătămarea corporală sau vătămarea corporală gravă a acestuia, dacă acesta se află în exerciţiul funcţiunii pe timpul asigurării ordinii publice cu ocazia desfăşurării unei competiţii sau a unui joc sportiv ori pe timpul intervenţiei pentru restabilirea ordinii publice în astfel de situaţii sau pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii.

Read more...

Bătăuş din Ighiu arestat de poliţişti

  Bătăuşul din Ighiu a fost prins de poliţiştii de la Poliţia Municipiului Alba Iulia, după ce acesta a bătut un bărbat de 46.
  În cursul zilei de marţi, în urma concluziilor medico legale formulate în cauza privind o agresiune comisă în seara zilei de duminică, 1septembrie, pe raza comunei Ighiu, asupra unui bărbat de 46 de ani, din comună, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iuia au luat măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, faţă de F.A.N., de 20 de ani, din comuna Ighiu, care este cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală gravă, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 182 al. 2 Cod Penal.
  Învinuitul a fost închis în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul
  Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, urmând ca în cursul zilei de azi, 04.09.2013, să fie prezentat Judecătoriei Alba Iulia cu propunere de arestare preventivă.
  Vă reamintim că duminică, 1 septembrie în jurul orei 22.00, poliţiştii Postului de Politie Ighiu au fost sesizaţi cu privire la faptul că un bărbat a suferit o lovitură în zona capului, în timp ce se afla în centrul comunei Ighiu.
Din primele cercetări efectuate de poliţiştii deplasaţi la faţa locului a rezultat că în jurul orelor 21,35, în timp ce se aflau în faţa unui bar din centul comunei Ighiu, între F.A.N., de 20 de ani din comuna Ighiu şi M.S.T, de 46 de ani, din aceeaşi comună, s-a produs un conflict spontan, datorită relaţiei de prietenie dintre tânăr şi fiica lui M.S.T.
În timpul conflictului, tânărul l-a lovi pe bărbatul de 46 de ani, cu pumnul în zona feţei, acesta dezechilibrându-se şi lovindu-se la cap.
  M.S.T. a fost transportat la spitalul din Alba Iulia de unde a fost transferat, în stare gravă, la Spitalul Judeţean Mureş pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.
 Cercetările în acest caz sunt în desfăşurare.

Read more...

Poliţiştii de la serviciul Rutier Alba au realizat acţiuni de prevenire a accidentelor rutiere li depăşiri neregulamentare

  În cursul zilei de ieri, marţi, 3 septembrie, poliţiştii Serviciului Rutier Alba, împreună cu ofiţeri ai Biroului Rutier Sebeş, au organizat o acţiune ce a avut scop prevenirea accidentelor rutiere datorate nerespectării prevederilor legale privind depăşirea. Au fost vizate Drumurile Naţionale 1, 7 şi 67 C, precum şi raza municipiului Sebeş şi a localităţilor limitrode a acestuia.
  Cu ocazia acestei acţiuni, poliţiştii au aplicat 68 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 13.680 lei, din care 14 pentru depăşire neregulamentară.
  Cei 14 conducători auto care s-a angajat în depăşiri ilegale au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale iar ca şi sancţiune complementară, le-au fost reţinute permisele de conducere.

Read more...

Becule, becule, aprinde-te! Lucrări de reparaţii şi întreţinere la luminatul stradal în Alba Iulia

  Firma care se ocupă cu reţeaua de luminat public stradal din Alba Iulia este implicată în lucrări de reparaţii şi întreţinere în mai multe locuri din municipiu.
  În prezent firma Flash Lightining desfăşoară lucrări de reparaţii la iluminatul arhitectural de la Poarta I a Cetăţii. În zona acestui obiectiv s-a constat lipsa unor tronsoane de cablu (furate) şi corpuri de iluminat deteriorate.
  În scurt timp se vor recepţiona lucrările executate pe mai multe zone urbane, perimetrul cuprins între străzile Nicolae Bălcescu şi Nicolae Titulescu; zona străzii Vasile Alecsandri şi cartier Tolstoi. În aceste cartiere s-au schimbat stâlpii vechi de iluminat şi de asemnea s-au optimizat, conform normelor, corpurile de iluminat.
  Tot în această perioadă se realizează joncţiunea reţelei noi de pe latura de vest a Cetăţii cu reţelele existente pe Bdul. Horea şi Bdul. 1 Decembrie 1918. În acest fel se va moderniza reţeaua inclusiv în Parcul Chinezesc şi zona Hotel Cetate, Parcul Unirii şi Casa de Cultură a Sindicatelor.

Read more...

Teatrul de păpuşi laTibru: duminică, 8 septembrie se va prezenta „Zulenka”

  Copii, părinţi bunici, cu toţii sunteţi invitaţi la teatru de păpuşi!
  Asociaţia Ţinutul Tibreanului în parteneriat cu Teatrul de Păpuşi „Prichindel” din Alba Iulia, invită copiii, părinţii şi pe toţi iubitorii teatrului de păpuşi, duminică 08.09.2013, începând cu ora 1600, la spectacolul, Zulenka, după o poveste de Baroneasa Orczy, prezentat de Teatrul de Păpuşi „Prichindel” din Alba Iulia, în cadrul proiectului Chemarea nemuritoare a slovei – itinerariu cultural în spaţiul arhaic al satului!, finanţat de Fundaţia Comunitară Alba din Fondul pentru Cultură, fond care are ca partener naţional Asociaţia pentru Relaţii Comunitare. Evenimentul cultural va avea loc în Sala de întruniri cetăţeneşti a satului Tibru.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686