Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Eveniment - Like - stiri Alba Iulia

God Bless America!

Astăzi este Ziua Națională a Statelor Unite ale Americii, când se împlinesc 241 de ani de la adoptarea Declarației de Independență față de Regatul Marii Britanii.

Cu această ocazie, Ambasada SUA la Bucureşti, organizează o recepţie la care a fost invitat și președinte al Romanian IVLP Alumni Association domnul Gruia Ioan Bumbu.

Tema recepției din acest an celebrează aniversarea a 70 de ani de la spargerea barierei rasiale în baseball-ul profesionist din Statele Unite de către jucătorul afro-american Jackie Robinson din Liga Profesionistă de Baseball. Până la  Robinson, afro-americanii nu aveau acces la Liga Profesionistă de Baseball, însă deosebitul talent și extraordinara determinare a acestuia au dus la depăşirea prejudecăţilor. Din acel moment toţi jucătorii de baseball care au urmat au putut concura la cel mai înalt nivel, indiferent de rasă şi naţionalitate de origine.

Americanii sunt mândri de democraţia lor, de diversitate şi sunt mândri de faptul că baseball-ul este despre aceste lucruri şi despre respectarea regulilor. Toată lumea trebuie să joace după aceleaşi reguli indiferent de culoarea pielii, bogat sau sărac, te aduni, joci ca o echipă după acelaşi set de reguli şi doar aşa câştigi. Baseball-ul este o expresie puternică a democraţiei”, afirma consilierul pentru presă şi cultură al Ambasadei SUA, Ron Hawkins.

La Ambasada SUA, cu ocazia recepției, se vor afla fiica jucătorului Jackie Robinson, Sharon Robinson, precum şi doi foşti jucători de baseball profesionist, LaTroy Hawkins şi Scott Erikson. Evenimentul din acest an va curprinde şi momente de acrobaţie şi recitaluri susţinute de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Monica Anghel şi FreeStay.

Data de 4 iulie a devenit Ziua națională a SUA începând cu anul 1941, în timpul mandatului președintelui Franklin Delano Roosvelt (1933-1945).

La 4 iulie 1776, cele 13 colonii englezeși au proclamat independența. Thomas Jefferson (al treilea președinte al SUA, 1801-1809) a redactat ”Declarația de independență” care este adoptată de Congresul american. Independența a fost recunoscută prinTratatul de la Paris din 3 septembrie 1783. În 1787 a fost adoptată Constituția SUA (învigoare, cu amendamente, până astăzi), care a proclamat Statele Unite ale Americii stat federal și aintrodus sistemul prezidențial de guvernământ — primul președinte ales George Washington (1789-1797).

 

 

 

 

Read more...

Sărbătoarea Muzicii la Alba Iulia

Program Sărbătoarea Muzicii:

Vineri 23.06.2017

20.00 – "Ciocârlia Reloaded" cu Trupa Amadeus / Oana Lianu, fluier, caval, nai, ocarină, voce / Ionel Drăghici, țambal / Marius Vernescu, pian, keyboard / Daniel Manasi, vioară / Jezebel, voce / Mircea Baniciu, voce, chitară semiacustică / Ovidiu Lipan Țăndărică, toacă, tobe, darbuca / Nicu Patoi, chitară electrică / Ioji Kappl, chitară bas

Sâmbătă 24.06.2017

10:00 – "Căsuța cu povești muzicale" (operă pentru copii): Fata Babei și Fata Moșneagului, Motanul Încălțat, Peter Pan

18:00 – "Tago în cetate" cu Analia Selis, Răzvan Suma, Mariano Castro, Omar Massa, Rafael Butaru

20:00 – "Valsul secolului" cu Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat a Republicii Moldova și participarea extraordinară a compozitorului "Eugen Doga"

Duminică 25.06.2017

19:00 – Concert COMPACT

20:00 – Concert SMOKIE

 

 

 

Read more...

Eveniment Garda Apulum

În acest weekend, Garda Apulum revine în Alba Iulia cu tradiționalele evenimente. Astfel, vineri, 16 iunie 2017, de la ora 19.00, în fața Porții a IV-a din Cetatea Alba Carolina va avea reprezentația de reenactment antic.
 Programul va continua sâmbătă și duminică, 17-18 iunie, când începând cu ora 11, pe platoul din proximitatea Porții a III-a din Cetatea Alba Carolina se va redeschide tabăra antică a Gărzii Apulum. Și de această dată, tabăra va cuprinde o serie de ateliere antice printre care scriptoria, plante medicinale, jocuri romane, fierărie, pielărie, monetărie etc.

            Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia cu sprijinul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed