Eveniment - Like - stiri Alba Iulia

Sărbătoarea Muzicii la Alba Iulia

Program Sărbătoarea Muzicii:

Vineri 23.06.2017

20.00 – "Ciocârlia Reloaded" cu Trupa Amadeus / Oana Lianu, fluier, caval, nai, ocarină, voce / Ionel Drăghici, țambal / Marius Vernescu, pian, keyboard / Daniel Manasi, vioară / Jezebel, voce / Mircea Baniciu, voce, chitară semiacustică / Ovidiu Lipan Țăndărică, toacă, tobe, darbuca / Nicu Patoi, chitară electrică / Ioji Kappl, chitară bas

Sâmbătă 24.06.2017

10:00 – "Căsuța cu povești muzicale" (operă pentru copii): Fata Babei și Fata Moșneagului, Motanul Încălțat, Peter Pan

18:00 – "Tago în cetate" cu Analia Selis, Răzvan Suma, Mariano Castro, Omar Massa, Rafael Butaru

20:00 – "Valsul secolului" cu Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat a Republicii Moldova și participarea extraordinară a compozitorului "Eugen Doga"

Duminică 25.06.2017

19:00 – Concert COMPACT

20:00 – Concert SMOKIE

 

 

 

Read more...

Eveniment Garda Apulum

În acest weekend, Garda Apulum revine în Alba Iulia cu tradiționalele evenimente. Astfel, vineri, 16 iunie 2017, de la ora 19.00, în fața Porții a IV-a din Cetatea Alba Carolina va avea reprezentația de reenactment antic.
 Programul va continua sâmbătă și duminică, 17-18 iunie, când începând cu ora 11, pe platoul din proximitatea Porții a III-a din Cetatea Alba Carolina se va redeschide tabăra antică a Gărzii Apulum. Și de această dată, tabăra va cuprinde o serie de ateliere antice printre care scriptoria, plante medicinale, jocuri romane, fierărie, pielărie, monetărie etc.

            Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia cu sprijinul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

 

 

 

Read more...

16 - MAI "Ziua Rezistentei Romilor"

Ziua de 16 mai este sărbătorită de numeroase grupuri ca Ziua Rezistenţei Romilor, amintind de revolta de la lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau a prizonierilor romi care s-au baricadat în barăci şi şi-au făcut arme pentru a lupta cu gardienii înainte de a fi trimişi în camerele de gazare.

Sinti si roma, au oferit diferite forme de rezistență în lagarele de concentrare. Cel mai important moment fiind atunci când SS-ul a vrut să ucidă la data de 16 Mai 1944 în lagărul B II de la Auschwitz-Birkenau, “lagarul de țigani”, prizoneri sinti și romi în camerele de gazare. Aceștia însă s-au înarmat cu pietre și unelte și s-au baricadat în cazarmă astfel au fost în măsură să evite exterminarea iminentă pentru moment. Deşi revolta nu a avut succes, "tabăra ţigănească" fiind într-un final distrusă, iar oamenii ucişi, aproximativ 2900 , momentul este simbolic, căci marchează rezistenţa romilor împotriva regimului nazist. Au existat şi cazuri de romi care au reuşit să evadeze din lagăr, cu ajutorul unora ca Paul Kreber.
Cu ocazia Zilei Rezistenței Rome, Uniunea Civica a Tinerilor Romi din Romania organizează un mars pașnic de la orele 15:00 în fata Ministerului Muncii și Justiției Sociale (str. Demetru I.Dobrescu, nr.2), marșăluind spre Palatul Victoria , cu dorința de a transmite un mesaj contra rasismului și a extremismului îndreptate împotriva romilor.

Read more...
Subscribe to this RSS feed