Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 633

Alba Iulia Music&Film Festival: lupte daco-romane, flăcări şi efecte pirotehnice în deschidere

Alba Iulia Music&Film Festival: lupte daco-romane, flăcări şi efecte pirotehnice în deschidere

   A doua ediţie a Alba Iulia Music & Film Festival va începe printre personaje istorice, flăcări şi efecte pirotehnice, într-o festivitate de deschidere spectaculoasă realizată de Garda Romană Apulum şi de trupa CRISPUS.

  Startul festivalului de muzică şi film din cetatea Alba Carolina va fi dat joi, 5 septembrie, la ora 19, în Piața Cetăţii Open Air, de către personaje din istoria oraşului:Garda Romană de la Apulum, o trupă de re‑enactment care are ca scop punerea în valoare şi protejarea uriaşului patrimoniu roman de la Alba Iulia. Această misiune merge mână în mână cu dorinţa organizatorilor Alba Iulia Music & Film Festival de a pune în valoare cetatea Alba Carolina ca o imensă scenă deschisă pentru evenimente culturale. Membrii gărzii vor reconstitui secvenţe lupte daco-romane, în echipamentul specific al epocii.

  Muzica va fi reprezentată printr-un concert în premieră pentru Alba Iulia: orchestra de suflători „Valahia”, formată în exclusivitate din artişti care utilizează instrumente de suflat, vor interpreta teme de pe coloanele sonore ale unor filme celebre.

Spectacolul continuă apoi cu trupa CRISPUS, specialiăti în acrobaţii cu focul şi efecte pirotehnice. De la înfiinţarea trupei, în 2003, CRISPUS dovedeşte că focul poate fi artă sau sport extrem – dar nu joacă. Spectacolul lor, numit„Arta Focului / The Art of Fire”, combină elemente acrobatice şi jonglerii cu efecte speciale unice în România: „Pot spune că nu jonglăm doar cu focul. Nu suntem fachiri sau circari, ci ne place să ne jucăm cu focul şi ducem focul înspre artă. De altfel, noi nici nu folosim doar focul – includem în spectacol şi efecte pirotehnice, pe care alţii în România nu le au”, spune Rareş Helici, reprezentantul CRISPUS. Pentru Alba Iulia, el promite un show complet: „Este un spectacol de 15 minute în care folosim toate efectele din arsenalul nostru de foc. Muzica va fi o combinaţie de ritmuri, lente şi alerte, pentru un show complet la care aşteptăm cât mai multă lume”.

  Seara se va încheia în Piaţa Cetăţii cu proiecţia unuia dintre puţinele musical-uri româneşti: „În fiecare zi mi-e dor de tine”, producţie 1987 regizată de Gheorghe Vitanidis, cu o distribuţie de excepţie: Alexandru Arşinel, Stela Popescu, Nae Caranfil, Jean Constantin, Iurie Darie, Marin Moraru, Florin Piersic şi Emilia Popescu sunt câteva dintre numele pe care spectatorii le vor recunoaşte cu siguranţă. Filmul ne arată cum o melodie poate fi o armă în a câştiga graţiile unei femei: însărcinat să inaugureze cu un spectacol arena Teatrului Nostru, tânărul Radu şi-o dispută pe studenta Irina de la Conservator cu Laurenţiu, care are nevoie de ea la revista la care lucrează. Disperat de refuzul ei iniţial, Radu apelează la muzică: mai precis, la amicul său Gelu, care îi compune ceea ce azi am numi un hit, dar care pe atunci avea mai melodiosul nume de „şlagăr”.

Cei care vor să intre în atmosfera de festival mai repede au la dispoziţie evenimentele şi proiecţiile din Palatul Principilor Open Air şi Sala Ferdinand, unde programul începe la ora 16. Între 5 şi 8 septembrie, spectatorii vor avea parte de patru zile de proiecţii şi concerte, intrarea la toate acestea fiind gratuită în limita

locurilor disponibile în fiecare zonă. Lista completă a evenimentelor din cadrul Alba Iulia Music & Film Festival este disponibilă pe www.albafilmfest.ro.

  Alba Iulia Music & Film Festivalva avea loc între 5 şi 8 septembrie în Cetatea Alba Carolina. Evenimentul, singurul de acest gen din România, propune o combinaţie unică între filme care vorbesc despre muzică sau muzicieni şi posibilitatea de a vedea live solişti sau trupe care se regăsesc pe coloana sonoră a unui film din program, într-un mix cât mai divers de genuri.Evenimentele vor avea loc în trei spaţii: Piaţa Cetăţii Open Air şi curtea interioară a Palatului Principilor vor găzdui fiecare câte o scenă şi un ecran în aer liber, iar alte proiecţii vor avea loc în interior, în Sala Ferdinand.

  Alba Iulia Music & FilmFestival este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia. Prima ediţie a festivalului a avut loc între 27 şi 30 septembrie 2012, când s-a înregistrat un număr de peste 7.600 de spectatori.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686