Premierul Mihai Tudose: Acest prim mandat al României la președinția Consiliului UE reprezintă o oportunitate pe care nu ne putem permite să o ratăm

Premierul Mihai Tudose le-a cerut miniştrilor ca în ședința de guvern de mâine să prezinte listele complete cu persoanele desemnate să facă parte din grupurile de lucru ministeriale de pregătire a mandatului României la președinția Consiliului Uniunii Europene. Decizia a fost luată în cadrul celei de-a treia reuniuni a Consiliului Național pentru pregătirea președinției Consiliului UE, se arată într-un comunicat al guvernului.

Acest prim mandat al României la președinția Consiliului UE reprezintă o oportunitate pe care nu ne putem permite să o ratăm, nici din punct de vedere politic, nici administrativ, nici din punct de vedere al imaginii țării. Anul 2019 pare departe, dar nu este, așa încât trebuie să ne mobilizăm cât mai rapid și să stabilim din timp toate detaliile de organizare, funcționare, logistică, resurse umane și alocări financiare necesare pentru un mandat de succes”, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose.

Șeful Executivului a cerut, totodată, ca fiecare minister să facă o evaluare obiectivă, strict pe criterii tehnice și profesionale, a persoanelor pe care le vor desemna în aceste grupuri de lucru, dar și a persoanelor trimise la post în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, astfel încât cei care vor reprezenta România la Bruxelles și vor avea atribuții decizionale privind mandatul președinției Consiliului UE să facă față cu brio misiunii lor. ”Este nevoie de o asumare prin ordin de ministru a componenței acestor grupuri de lucru și să ne asigurăm că vom avea coerență și stabilitate în această privință, din perioada de pregătire și până la finalul mandatului României”, a completat premierul Mihai Tudose. 

O altă decizie luată astăzi în cadrul celei de-a treia reuniuni a Consiliului Național pentru pregătirea președinției Consiliului UE se referă la locațiile în care vor fi organizate evenimentele Președinției României la Consiliul UE. Pentru reuniunile informale la nivel de miniştri, care vor avea loc la București, s-a stabilit ca locație Palatul Parlamentului.

Alte subiecte abordate în cursul discuțiilor de astăzi de la Palatul Victoria s-au referit la organigrama și exercitarea Președinției române a Consiliului UE, mecanismul de cooperare între Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene, mecanismul de cooperare cu Parlamentul European și prima versiune a calendarului reuniunilor informale care vor fi organizate în România în perioada celor șase luni de mandat.

 

 

 

Read more...

Schimbare de ULTIMĂ ORĂ: Iohannis și Trump, declarație comună

O schimbare de ultimă oră în programul președintelui Iohannis în SUA. Deși inițial se anunțase că, după întâlnire cu Trump, președintele României va susține o declarație de presă la ambasadă, până la urmă Iohannis și omologul său american vor susține o declarație comună de presă la Casa Albă. Declarația va fi susținută la ora locală 14.45, 21.45 ora României, informează Stiripesurse.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte vineri, la Washington, cu omologul său american, Donald Trump, şi cu secretarul de stat american Rex Tillerson. Potrivit agendei, preşedintele Iohannis se va întâlni vineri, la Departamentul de stat, cu secretarul de stat Rex Tillerson, iar apoi va fi primit la Casa Albă de omologul său american, Donald Trump, cu care va avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale.

Şeful statului, Klaus Iohannis, a declarat miercuri că întâlnirea pe care o va avea vineri cu preşedintele SUA, Donald Trump, va avea un impact pozitiv major asupra publicului din România, dar şi asupra comunităţii româneşti din Statele Unite.

Programul președintelui Iohannis de vineri, 9 iunie:

12:40 - Întâlnire cu Rex Tillerson, Secretar de Stat, Departamentul de Stat

14:00 - Sosirea la Casa Albă – Primirea de către Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump, Casa Albă, North Entrance Hall

14:05 - Semnarea în Cartea de Onoare. Casa Albă, Roosevelt Room. Oportunități de imagine pentru fotograful oficial

14:10 - Convorbiri tete-à-tête cu Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump, Casa Albă, Biroul Oval

14:20 - Convorbiri oficiale cu Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump. Casa Albă, Cabinet Room

14:45 - Declarație de presă comună cu Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump. Casa Albă, Rose Garden

15:05 - Plecare de la Casa Albă- Președintele României este condus Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump. Casa Albă, North Entrance Hall

corectnews.com

 

 

 

Read more...

Iohannis: Întâlnirea cu Trump va avea un impact pozitiv major asupra publicului din România

Șeful statului, Klaus Iohannis, a declarat miercuri că întâlnirea pe care o va avea vineri cu președintele SUA, Donald Trump, va avea un impact pozitiv major asupra publicului din România, dar și asupra comunității românești din Statele Unite, informează Agerpres.

"Sunt fericit să pot împărtăși povestea noastră de succes președintelui Trump, vineri, când vom avea convorbiri la Casa Albă. Întâlnirea noastră va fi importantă nu numai la nivel politic, ci va avea un impact pozitiv major asupra publicului român de acasă, asupra comunității românești din SUA, asupra comunităților de afaceri din țările noastre și asupra tuturor celor care au depus eforturi (...) pentru a face relația noastră mai solidă", a afirmat Iohannis în cadrul dezbaterii '20 Years After — The Relevance of the Romanian — U.S. Strategic Partnership in the Current International and Security Context', organizată de Heritage Foundation. 

El a amintit că anul acesta se împlinesc 137 de ani de relații diplomatice între România și SUA.

"Pe lângă aceasta, în 2018 țara mea aniversează centenarul Marii Uniri, un eveniment care nu ar fi fost posibil fără angajamentul de principiu al președintelui Woodrow Wilson pentru democrație și autodeterminare națională", a adăugat Iohannis.

corectnews.com

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed