Copil bogat, copil sărac, proiect de educație financiară, într-o nouă ediție la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

COMUNICAT DE PRESĂ

„Semințe pentru viitor” este tema proiectului 1.24. Copil bogat, copil sărac ce se va desfășura în data de 6 martie 2020 la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, începând cu ora 10:00. Proiectul face parte din programul 1 USERS al bibliotecii și are ca scop derularea unor ateliere de educație financiară prin care cei prezenți vor deprinde tehnici de muncă în echipă și tehnici de economisire și investire a banilor personali, pentru că învățând să lucrăm în echipă și să economisim și să reinvestim banii azi, mâine vom avea un viitor liniștit și o viață prosperă.

Activitatea care va dura o oră, va debuta cu un joc prin intermediul căruia cei prezenți vor avea prilejul să se cunoască între ei și cu coordonatorul proiectului, consultantul financiar Claudiu Simedru – voluntar al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Scurta prezentare a proiectului și cunoașterea reciprocă va fi urmată de un dialog între consultantul financiar și copii, în cadrul căruia, cei din urmă, vor învăța termeni de specialitate și modalități de organizare a muncii astfel încât, în timp, să se vadă roadele muncii în economiile făcute.

În cea de-a doua parte a proiectului va avea loc un atelier cu titlul „Culegem ce semănăm!”, în care beneficiarii proiectului vor planta un brăduț în ghiveci, concomitent vorbinduli-se despre personalități și mentori din diverse domenii, care au influențat viețile celor din jur prin puterea exemplului personal.

Având în vedere că proiectul 1.24. Copil bogat, copil sărac se adresează în principal copiilor, aceștia vor fi informați de către bibliotecarele de la Secția pentru copii asupra serviciilor oferite de bibliotecă, cum să devină utilizatori ai bibliotecii, ce acte au nevoie pentru a primi permis de bibliotecă și la ce folosește acesta. Deasemenea vor fi făcute recomandări de lectură, atât la tematica activității cât și pentru petrecerea timpului liber sau pentru îmbogățirea cunoștințelor generale.

Proiectul 1.24. Copil bogat, copil sărac, este un proiect organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și vine în sprijinul celor ce doresc îndrumare în modul cum să-și gestioneze bugetul, în stabilirea priorităților în cheltuirea banilor, în folosirea metodelor adecvate de a economisi bani pentru a avea un viitor liniștit, etc.

 

 

 

Read more...

Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”, gazda Caravanei literare scriitori în școală a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

COMUNICAT DE PRESĂ

Ediția lunii februarie a proiectului 4.10 Caravana literară scriitori în școală este o ediție festivă dedicată aniversării a 101 ani de la înființarea la Alba Iulia a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan”. Activitatea face parte din programul amplu de manifestări dedicate acestui eveniment și se vrea a fi o întâlnire de suflet între foști și actuali profesori și elevi ai colegiului. Vor fi prezenți în mijlocul aniversaților scriitoarele Sonia Elvireanu și Rodica Chira, membre ale Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România și reprezentanți ai Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Evenimentul cultural va avea loc în data de 5 martie 2020, cu începere de la ora 12:00, la Sala Multimedia a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și este coordonat de Lucreția Bârz din partea colegiului și de Daniela Floroian din partea bibliotecii.

Programul va debuta cu un mesaj aniversar rostit de Silvan Stâncel, manager al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba și fost elev al colegiului. Va urma lansarea volumului „Le Souffle du ciel” semnat de scriitoarea, traducătoarea și criticul literar Sonia Elvireanu. Volumul va fi prezentat de Rodica Chira, traducător, critic literar și cadru didactic universitar.

Volumul „Le Souffle du ciel” a fost editat la Paris de către editura L′Harmattan și a primit în acest an Premiul Jacques Viesvil din partea Societății Poeților Francezi din Paris. Același volum a fost premiat anul trecut cu Premiul Naji Naaman de creativitate, din partea Fundației pentru Cultură Naji Naaman din Liban. De reamintit că traducătoarea Sonia Elvireanu a mai fost premiată în anul 2019 de către Academia Poetică și Literară din Provence, Franța cu Premiul Monde Francophone pentru cartea sa Tăcerea dintre zăpezi/ Le silence d′entre les neiges.

După lansarea cărții mai sus amintite, evenimentul va continua cu un moment literar – artistic prezentat de elevii colegiului îndrumați de profesorii Lodoabă Liviu, Bălan Anca, Busuioc Carmen, Crișan Alina, Gligor Liliana, Moldovan Dumitru, Pleșa Delia, Rusu Sofica, Secară Alina și Luciu Gabriela.

Proiectul 4.10 Caravana literară scriitori în școală este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și are ca scop intermedierea unor întâlniri culturale între scriitori și generația tânără de cititori.

Read more...

Filmul „colectiv” – proiecții la Alba Iulia

Filmul „colectiv”, regizat de către Alexander Nanau, va rula în cinematografele din România începând cu data de 28 februarie iar la Alba Iulia se va vedea între 28 februarie și 5 martie, la Inspire Cinema, zilnic, de la 19:20. Biletele sunt disponibile aici.

            colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu același nume și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală.

Producția va oferi în premieră spectatorilor din cinematografe acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe.  Filmul urmărește jurnaliști, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului, dezvăluind fără compromisuri o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării.

„Momentul Colectiv a fost pentru noi toți o traumă. Ca orice individ traumatizat, o societate traumatizată devine ușor de manipulat și de mințit. După Colectiv decizia de a face un film prin care să înțeleg mai bine cum funcționează societatea și mai ales relația cetățean - stat, a venit natural. Mi-am îndreptat atenția către presă și pe parcursul unui an am putut observa din interior și în timp real procesul dramatic al luptei pentru adevăr a jurnalistilor cu autoritățile statului care, lipsite de orice urmă de umanitate, nu numai că au manipulat opinia publică, dar au și acoperit intenționat corupția din sistemul de sănătate, luând în calcul fără să clipească moartea propriilor cetățeni." a declarat regizorul Alexander Nanau.

Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană la TIFF (Toronto International Film Festival). Pelicula a fost selectată și în cadrul altor competiții europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a obținut premiul pentru cel mai bun film documentar. „colectiv” s-a aflat și în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfășoară în Statele Unite.

Filmul „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveția, RSI - Elveția și YES Docu - Israel.

# # #

Despre Alexander Nanau

Alexander Nanau, regizor și producător germano-român, a studiat regia la Academia Germană de Film și Televiziune din Berlin (DFFB) și este deținătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin. În 2007 a înființat în România casa de producție Alexander Nanau Production. Filmul său documentar, „Lumea văzută de Ion B.”, a câștigat, în 2010, premiul Emmy Internaţional la categoria „Arts Programming”, iar „Toto și surorile lui”, următorul documentar al lui Nanau, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film în 2015. Cel din urmă a avut o distribuție internațională numeroasă și a avut succes în rândul festivalurilor din întreaga lume. Nanau a fost director de imagine pentru documentarul francez-german „Nothingwood”, filmat în Afganistan, care a avut premiera la Cannes în 2017, în selecția Quinzaine des Réalisateurs.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed