Reuniune științifică la Alba Iulia cu prilejul Congresului Internațional al Culturii Române

În perioada 14-16 iunie 2018 va avea loc la Timișoara și Alba Iulia Congresul Internațional al Culturii Române, un eveniment cultural ce va întruni peste 60 de personalități din mediul academic, universitar, cultural și ecumenic. Tema dezbătută în cele trei zile de congres va fi ,,Unitatea limbii și culturii române” .

Congresul se va încheia sâmbătă 16 iunie 2018 cu o vizită la Alba Iulia unde va avea loc o reuniune științifică cu tema ,,Unitatea limbii și culturii române”. Programul reuniunii va cuprinde o vizită la Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, susținerea de lucrări științifice și discuții libere pe tema reuniunii și vizitarea Cetății Alba Carolina și a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. La reuniune vor participa 60 de personalități ale lumii academice și științifice din România, Ungaria și Serbia iar proiectul este organizat de Academia Română- Filiala Timișoara și Institutul de Studii banatice ,,Titu Maiorescu” din Timișoara în colaborare cu Consiliul Județean Timiș, Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, Societatea Enciclopedică a banatului și Consiliul local și Primăria Giroc, județul Timiș.

Proiectul face parte din Programul 8.IDENTITATE ȘI VALORI CULTURALE/8.10 Ziua Bibliotecarului din România în corelare cu 6.PREGĂTIRE ȘI ÎNDRUMARE METODOLOGICĂ/6.2. Reuniuni științifice de profil din Programul minimal pe anul 2018.

           

 

 

 

Read more...

Eveniment editorial la Alba Iulia

Matei Vișniec, invitat al Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba organizează în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia și cu Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia un eveniment editorial ce-l are ca invitat de onoare pe reputatul poet, dramaturg, romancier și jurnalist român, stabilit în Franța, Matei Vișniec. Evenimentul va avea loc în data de 13 iunie 2018, orele 18:00, la Muzeul Principia din Alba Iulia (lângă Sala Unirii) iar programul propus de organizatori va avea două părți: lansarea cărții Ultimele zile ale Occidentului și conferința cu tema Occidentul: laborator al lumii sau decadență?

Atât lansarea cărții cât și conferința susținută de autor se doresc a fi un mijloc de a informa și a dezbate o problemă extrem de acută a zilelor noastre, problema islamismului radical. Cu acest prilej publicul va putea să participe la un dialog viu cu un jurnalist care și-a propus să abordeze această problemă și în manieră jurnalistică dar și prin prisma unor fabule filozofice și a unor povestiri cu aer dilematic și confesional.

,,Mi-am propus să scriu o carte despre Occident după atentatele din 2015 și 2016 de la Paris. În acei ani, în Orașul Luminilor, se putea muri ciuruit de gloanțe în redacția unei reviste, pe terasa unei cafenele sau într-o sală de concerte. Terorismul devenise principalul subiect abordat de mediile de informare, iar islamul radical fusese desemnat drept inamicul numărul unu al Occidentului” este mărturisirea autorului prezent la Alba Iulia în cadrul proiectului Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba.

Intrarea la eveniment este liberă iar doritorii vor putea achiziționa la finalul conferinței, cartea cu autograful autorului.

Poet, dramaturg, romancier, jurnalist, Matei Vişniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi, în nordul României. A debutat cu poezie în 1972 în revista Luceafărul. Mai târziu, stabilit la Bucureşti, unde a făcut studii de filozofie şi istorie, s-a numărat printre fondatorii Cenaclului de Luni, condus de criticul Nicolae Manolescu. Cîştigător al Concursului Editurii Albatros în 1980, debutează cu volumul de versuri La noapte va ninge. A publicat cinci volume de poezie, şase romane şi peste 50 de piese de teatru. Din 1987 trăieşte în Franţa, iar din 1990 este jurnalist la Radio France Internationale. După căderea comunismului, în 1989, şi-a desfăşurat activitatea între Franţa şi România, între două culturi şi două limbi, între Vest şi Est. Piesele sale sunt traduse şi jucate în peste 30 de ţări. A fost distins cu numeroase premii, începînd cu Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor, în 1984, pentru volumul Înţeleptul la ora de ceai. A obţinut, printre altele, Premiul Academiei Române în 1998 şi Premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cel mai jucat dramaturg român contemporan în 2016. În Franţa, i-a fost decernat de mai multe ori Premiul Presei la Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon. În 2009, Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici (SACD) îi acordă Premiul European, iar în 2016, romanul Negustorul de începuturi de roman primeşte Premiul Jean Monnet pentru literatură europea.

 

 

 

Read more...

Scriitorul Ion Mărgineanu prezent la Mirăslău cu Caravana literară a Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba

Miercuri 30 mai 2018, începând cu ora 11:00, Caravana literară a scriitorilor în școală va poposi la Școala Gimnazială Mirăslău, în comuna natală a scriitorului Ion Mărgineanu. Acesta este principalul motiv pentru care instituțiile organizatoare ale proiectului, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, au decis ca invitatul caravanei în luna mai să fie prolificul scriitor albaiulian Ion Mărgineanu.

Ion Mărgineanu s-a născut în comuna Mirăslău, sat Lopadea Veche. Școala primară a făcut-o în sat, școala gimnazială la Mirăslău, liceul la Aiud iar facultatea la București, devenind profesor de limba și literatura română. A activat ca profesor la Sebiș, apoi s-a dedicate culturii fiind director interimar la Casa de Creație Arad, ziarist la Sfântul Gheorghe, metodist, inspector principal și mai apoi președinte al Inspectoratului pentru cultură al județului Alba iar după 1989 a fost primul director al instituției nou înființate- Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național al județului Alba. Din 1977 este membru al Uniunii Scriitorilor din România iar după 1989 a devenit membru și la Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova și la Uniunea Scriitorilor Români din Cernăuți. În îndelungata sa activitate pe tărâmul culturii a fondat numeroase publicații și manifestări culturale cu un puternic impact national și international, a elaborat 16 dicționare și a publicat în calitate de autor peste 100 de titluri de carte, a prefațat, argumentat sau postfațat peste 150 de volume și a semnat peste 3500 de articole. Pentru activitatea sa culturală a primit numeroase premii de excelență și diplome și a fost decorat de două ori cu Meritul Cultural.

Prezența scriitorului Ion Mărgineanu în mijlocul elevilor din comuna sa natală este o adevărată sărbătoare pentru comunitate, sărbătoare la care au contribuit pe lângă cele două instituții organizatoare și partenerii poiectului: Filiala Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, Primăria și Consiliul Local Mirăslău, Inspectoratul Școlar al Județului Alba, Școala Gimnazială Mirăslău și Biblioteca comunală Mirăslău.

Proiectul 4.10 Caravana literară a scriitorilor în școală face parte din programul 4 ANIMAȚIE CULTURALĂ și este unul dintre cele mai dinamice proiecte ale Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba. Scopul lui este de a promova cartea și scriitorii contemporani direct în școli, prin întâlniri între toți factorii implicați în devoltarea intelectuală a copiilor și tinerilor: cadre didactice, părinți, scriitori, bibliotecari.

În cadrul proiectului ce se va desfășura în 30 mai 2018 la Mirăslău vor avea loc prezentări de carte, sesiuni de autografe, donații de carte și activități interactive cu cartea.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed