Expoziție: Istoria aeronauticii din Transilvania

Vineri, 9 iunie 2017, ora 12 la spațiul expozițional de lângă Poarta a III-a, va avea loc vernisajul expoziției Istoria aeronauticii din Transilvania. Expoziția este organizată de Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA) Cluj, cu sprijinul Consiliului Județean Alba, Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Universității ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, în perioada 9 iunie – 30 iulie 2017, precum și cu largul concurs al unor colecții muzeale publice sau private, de cea mai mare valoare, din România.

Expoziția reunește datele esențiale privind apariția și evoluția aeronauticii în Transilvania, cu referire la primele noțiuni și modele de aparate de zbor, prezentarea detaliată a activității celor mai cunoscuți reprezentanți ai aeronauticii românești între care se regăsesc și Aurel Vlaicu, Traian Vuia, locotenetul Vasile Niculescu (care a realizat Zborul Unirii, pe data de 23 noiembrie 1918), Smaranda Brăescu (prima femeie cu brevet de parașutist din România) sau Dumitru Dorin Prunariu (primul român în Cosmos). De o reală valoare istorică și științifică sunt și machetele unor aparate de zbor celebre, realizate de inventatori români sau de industria aeronautică română (IAR Brașov), care sunt prezentate în completarea documentației fotografice, a schițelor și descrierilor de specialitate, cuprinsă în cadrul expoziției.

Organizată în scopul omagierii a peste 100 de ani de istorie a aeronauticii din România, evenimentul expoziționaldorește promovarea acestui segment extrem de important pentru Transilvania și România, atât pentru aviația civilă, dar mai ales pentru aviația militară, accesul la expoziție fiind gratuit pe toată perioada de desfășurare (9 iunie – 30 iulie 2017).

 

 

 

Read more...

Ia românească, promovată în cadrul unui amplu eveniment în Parlamentul European

Un amplu eveniment de promovare a iei românești, organizat de liderul eurodeputaților social-democrați, Viorica Dăncilă, în colaborare cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a avut loc miercuri la sediul Parlamentul European, transmite Agerpres.

Evenimentul, intitulat "IA — simbol al comunităților românești din Europa", a reunit reprezentați ai instituțiilor guvernamentale, ai ICR, europarlamentari, experți, muzeografi și a avut în centru elementele tradiționale ale culturii românești. Cu acest prilej, a fost prezentată o expoziție dedicată iei românești.

"Acest eveniment a reușit să adune și românii din mai multe țări, care au arătat că într-adevăr se reunesc în jurul simbolurilor care ne reprezintă, în jurul tradițiilor, obiceiurilor, oameni care iubesc portul nostru popular și care vor ca tradițiile, obiceiurile și portul nostru popular să meargă mai departe", a declarat Viorica Dăncilă.

Potrivit acesteia, cultura tradițională românească face parte din patrimoniul cultural al Uniunii Europene. "România are valori autentice, pe care le putem promova în fața lumii. Lor li se datorează interesul tot mai ridicat pe care turiștii europeni, dar nu numai, îl arată față de cultura noastră românească, precum și reacțiile pozitive pe care personalități cunoscute la nivel mondial le au atunci când vizitează România. Ia este un simbol al culturii naționale recunoscut la nivel internațional și care influențează pe mulți dintre artiștii moderni din diferite domenii. (...) Cred că trebuie să facem cunoscut faptul că este vorba despre un element al culturii noastre tradiționale. Este important să prezentăm în fața partenerilor noștri bogata noastră moștenire culturală", a subliniat eurodeputata S&D.

Viorica Dăncilă a adăugat că există un interes real din partea autorităților naționale de a sprijini promovarea României pe toate planurile, fapt relevat de prezența la Bruxelles a reprezentanților Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, ICR, altor instituții.

"Fără eforturile acestor oameni nu am putea să realizăm acțiuni care să aducă în prim plan România și valorile ei", a subliniat ea.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, a subliniat, la rândul său, importanța păstrării elementelor identitare naționale în spațiul multicultural european.

"Trebuie să înțelegem că nu este simplu să păstrăm acest element de identitate atât de diferit și care atât de ușor se integrează în noul spațiu european. (...) Ne-am adunat astăzi pentru a vorbi despre această nouă identitate globală, europeană, românească, despre rolul acestui mic obiect vestimentar încărcat de atâtea emoție, care este, până la urmă, un obiect strâns legat de identitatea noastră și ne place să credem că atunci când îl îmbrăcăm devenim vizibili și ne putem apăra mai mult și mai bine și mai vocal drepturile noastre de români în această nouă lume caracterizată de mobilitate, integrare și de păstrare a valorilor culturale", a spus Andreea Păstârnac.

Potrivit acesteia, atunci când vorbim de o identitate europeană, când vorbim despre mobilitate în UE, despre migrație, despre globalizare, trebuie să ne regăsim și valorile naționale. "Iar lecțiile pe care le primim din diaspora sunt în același timp și niște mesaje extraordinare, ne ajută să ne construim viitoarele politici", a adăugat ministrul.

Ambasadorul Luminița Odobescu, reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană, a arătat că forța unei națiuni constă în legăturile pe care le cultivă între oameni și în felul în care își promovează tradițiile.

"PE, ca instituție în care sunt aleși reprezentanții popoarelor din statele membre ale UE, reprezintă prin excelență un spațiu al multiplelor confluențe și influențe culturale ce ilustrează în mod evident conceptul de unitate în diversitate. Organizarea unui eveniment dedicat iei, ca marcă identitară românească, dobândește valențe multiple prin reiterarea importanței valorilor noastre spirituale pe harta reperelor fundamentale europene", a subliniat ea.

Totodată, a arătat Luminița Odobescu, ia este un simbol și un obiect de artă în care sunt înscrise toate datinile și reperele milenare care oferă poporului român o unitate culturală unică și în care se conjugă totodată trecutul și prezentul.

"Ia constituie în prezent, dincolo de păstrarea tradițiilor și a datinilor, o valoroasă sursă de inspirație pentru numeroși creatori și designeri din România, dar și din străinătate. Acest simbol românesc contribuie de altfel și la dezvoltarea industriilor culturale și creative care ajung să acopere aproape 4% din PIB-ul Uniunii Europene. (...) Avem, de asemenea, Anul european al patrimoniului — 2018 care ne oferă noi oportunități pentru promovarea iei ca simbol al comunităților românești din Europa. (...) Această prețioasă moștenire culturală ne-a permis nouă să rămânem conectați la Europa valorilor care promovează dialogul intercultural, spiritul pacifist, progresist, înțelegerea și respectul, deschiderea către ceilalți și dorința noastră de a fi mai buni", a completat reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană.

Luminița Odobescu a subliniat importanța consolidării imaginii de țară a României în contextul în care urmează să preia președinția Consiliului Uniunii Europene, pentru a valorifica potențialul său mare. Viitoarea președinție este mai mult decât motivantă pentru țara noastră de a fi un promotor de eficiență și de respect pentru valorile fundamentale, a adăugat ea. "Nu vom face niciun rabat pentru prevenirea și combaterea oricăror forme de discriminare asupra lucrătorilor români", a punctat Odobescu.

Prezent la eveniment, președintele grupului S&D din Parlamentul European, Gianni Pittella, a transmis, la rândul său, un mesaj de susținere pentru promovarea valorilor culturale identitare naționale în spațiul european. "Vreau să-mi exprim felicitările pentru inițiativa liderului grupului PSD, Viorica Dăncilă, care este un eveniment important pentru păstrarea tradițiilor și culturii naționale în Europa noastră, care este minunată prin multitudinea de culturi și tradiții. În aceasta constă puterea noastră", a arătat Pittella.

Arta cusutului și a țesutului este o îndeletnicire foarte veche a poporului român, iar simbolurile românești cusute pe ii sunt sacre, a subliniat Liliana Țuroiu, președintele ICR.

"Ia este asemeni unui martor care, dăinuind peste veacuri, a transmis generațiilor mesajul unei creații artistice autentice. Ia este un prețios document istoric, social și artistic deopotrivă. (...) Ia românească a fost și va rămâne un adevărat pașaport al identității noastre naționale. (...) Vom susține întotdeauna, alături de valorile contemporane, tradiția și valorile tradiționale românești. Purtați cu mândrie ia românească, oriunde v-ați afla în lume!", a subliniat oficialul ICR.

Au mai fost prezenți la eveniment Stelică Stoian, reprezentantul permanent al României la NATO, reprezentanți ai Senatului României, vicepreședintele Parlamentului European Ioan Mircea Pașcu, reprezentanți ai grupurilor politice din PE, reprezentanți ai parohiilor românești din Bruxelles, ai companiei TAROM, ai Casei Belgo-Române ARTHIS, jurnaliști din Ucraina și state membre UE, cercetători.

corectnews.com

 

 

 

Read more...

Exponatul lunii aprilie la Muzeul National al Unirii Alba Iulia

Marți, 4 aprilie 2017, ora 11.00, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii aprilie, Coif roman (galea) din perioada războaielor daco-romane (sec. II d.Hr.) descoperit la Vinerea (judeţul Alba).
Exponatul, intrat de curând în colecțiile muzeului albaiulian, reprezintă o piesă de echipament militar roman, mai exact un coif (galea), datată undeva în partea finală a războaielor daco-romane (sec.II). Coiful descoperit întâmplător la Vinerea (județul Alba) constituie o raritate.

         Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Universitatea Babeș-Boyai Cluj Napoca, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba  şi Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed