Exponatul lunii februarie, Credenționalul lui Vasile Goldiș

Miercuri, 7 februarie 2018, ora 11.00 la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii februarie, Credenționalul lui Vasile Goldiș.

Cu această ocazie va fi expus unul dintre cele mai importante documente deținute de muzeul albaiulian referitoare la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. El face parte din colecția de credenționale sau mandate ale celor 1228 de delegați ai națiunii române. Acestea au fost date de diferite instituții și organizații politice, administrative, sociale etc. de pe întreg teritoriul Transilvaniei, pentru cei 1228 deputați care au constituit Adunarea Națională.

Documentul propus ca exponatul lunii februarie atestă calitatea de deputat a lui Vasile Goldiș, ales ca deputat pe Colegiul electoral al Radnei, alături de alți patru oameni.

Read more...

Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba vine cu noi propuneri de lectură la Clubul de lectură ,,Lectur Alba”

COMUNICAT DE PRESA

Miercuri, 31 ianuarie 2018, începând cu orele 17, la Sala de lectură a Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba va avea loc prima ediție din acest an a Clubului de Lectuă ,,Lectur Alba”. Cele două cărți propuse de membrii clubului pentru lectură sunt: Cititorul de Bernhard Schlink și Oscar și Tanti Roz de Eric-Emmanuael Schmitt. În cadrul clubului, toți iubitorii de lectură au prilejul să poarte un dialog viu prin care se pot pune întrebări, se pot da răspunsuri, se pot face interpretări ale textelor citite, se poate lectura sau pur și simplu se poate asista la toate aceste dezbateri, într-un cadru plăcut generat de lumea cărților și inspirat de aroma unui ceai cald oferit cu drag de sponsorul evenimentului , magazinul www.finenoble.ro.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba.

Proiectul face parte din Programul minimal 2017 al instituției -1. USERS/1.1 Clubul de lectură, și este un proiect destinat utilizatorilor serviciilor de bibliotecă. Obiectivele  proiectului sunt stimularea creativității și a dialogului între iubitorii de lectură, promovarea colecțiilor bibliotecii în comunitate și dezvoltarea de abilități de înțelegere și interpretare a unui text propus.

Scriitorul german Bernhard Schlink s-a născut la 6 iulie 1944 în Dornberg, azi Bielefeld.  I-au fost traduse în limba română  romanele: Cititorul, Evadări din iubire, Crima lui Selb, Întoarcerea acasă, Weekendul, Minciuni de vară, Femeia de pe scări.

 ERIC-EMMANUEL SCHMITT s-a născut pe 28 martie 1960 la Lyon. În 1983 absolvă cursurile prestigioasei École Normale Supérieure cu o diplomă în filozofie. Trei ani mai târziu obține titlul de doctor în filozofie. Debutează în 1991 cu o piesă de teatru, Noaptea de la Valognes. Cel mai citit roman al lui Eric-Emmanuel Schmitt, Oscar și Tanti Roz, a fost adaptat de autor atât pentru scenă, cât şi pentru marele ecran.

 

 

 

Read more...

Seratele Bibliotecii ,,Lucian Blaga” Alba

Comunicat de presă

Proiectul cultural Seratele Bibliotecii, inițiat de către Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Asociația ,,Sfânta Maria Magdalena”, condusă de părintele Pimen, continuă și în acest an. Prima ediție a seratelor va avea loc vineri 26 ianuarie 2018 începând cu orele 19:00, la Sala de lectură a bibliotecii. Azi când trăim într-o lume bulversată, într-o lume în care scara valorilor de orice fel a fost inversată, organizatorii propun spre dezbatere două noi teme de  mare actualitate: Femeia și rolul ei și Despre libertate.  

Proiectul face parte din Programul 7ADMINISTRAȚIA FUNCȚIONALĂ/7.5 Parteneriate  și este rodul unei colaborări concretizate între parteneriatul dintre o instituție publică de cultură - Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba și o entitate culturală a societății civile - Asociația ,,Sfânta Maria Magdalena”. Parteneriatul contribuie la transformarea bibliotecii într-un spațiu multicultural al dialogului, spațiu în care fiecare membru al comunității să aibe posibilitatea să se manifeste prin schimburi de idei, să se informeze pe o temă de interes, să lectureze, să creeze și să-și dezvolte personalitatea. Prin urmare biblioteca devine în acest fel cel mai potrivit și statornic aliat în sprijinul dialogului, cunoașterii și dezvoltării personale.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba, Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Asociația ,,Sfânta Maria Magdalena”.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed