Caravana literară din nou în școlile din Alba

,,Carava literară a scriitorilor în școală” este un proiect inițiat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România-Filiala Alba-Hunedoara și cu Inspectoratul Școlar Județean Alba. Proiectul are ca scop familiarizarea elevilor cu serviciile de bibliotecă, cultivarea gustului pentru lectură și transformarea bibliotecii într-un centru multicultural care să satisfacă cerințele exprimate de mebrii comunități pe care o deservește.

,,Carava literară a scriitorilor în școală” va poposi în perioada 5-6 decembrie 2017 în localitățile Alba Iulia, Aiud și Sebeș. Marți, 5 decembrie 2017, începând cu orele 18,00 la Sala de lectură a Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba  va avea loc o întâlnire a scritorului Ovidiu Scridon cu cititorii din Alba Iulia. Programul va cuprinde lansarea cărții ,,Tu ce ai făcut astăzi?” și un minirecital de muzică folk susținute de Ovidiu Scridon. A doua zi, miercuri 6 decembrie 2017, începând cu orele 11,45 caravana literară va poposi la Liceul Tehnologic din Sebeș iar de la ora 14,00 la Școala Gimnazială ,,Axente Sever” din Aiud. Alături de Ovidiu Scridon și cartea lui vor mai fi prezenți la evenimente scriitorii Cornel Nistea, Lucian Dragoș Bogdan, Petre Paul și Felicia Colda. Parteneri în eveniment sunt Centrul Cultural ,,Lucian Blaga” Sebeș, Asociația GISAS Sebeș, Liceul Tehnologic Sebeș, Biblioteca Municipală ,,Liviu Rebreanu” Aiud, Școala Gimnazială ,,Axente Sever” Aiud.

Proiectul face parte de Programul minimal al Biblioteci Județene ,,Lucian Blaga” Alba pe anul 2017, 4ANIMAȚIE CULTURALĂ/4.10 Caravana literară scriitori în școală.

Proiectul ,,Caravana literară a scritorilor în școală” a poposit în acest an în zece școli din județul Alba, în localitățile Alba Iulia, Sebeș, Aiud, Livezile, Fărău, Șona și Stremț. Proiectul s-a bucurat de o largă audiență în mijlocul elevilor de la  Colegiul  Național ,,Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, Școala Gimnazială ,,Ion Agârbiceanu”, Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” din Alba Iulia și la școlile gimnaziale din comunele Livezile, Fărău, Șona și Stremț.

 

 

 

Read more...

Exponatul lunii decembrie la Muzeul Național al Unirii

Marți, 5 decembrie 2017, ora 11.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii decembrie, Fotografie reprezentând: Delegația Transilvaniei la București, decembrie 1918.

Fotografia aflată în colecția muzeului albaiulian reprezintă delegația oficială care la 14 decembrie 1918 a dus la București Declarația de Unire de la Alba Iulia. Dintre cei patru membri ai delegației, care au înmânat personal regelui Ferdinand Declarația, făceau parte episcopul greco-catolic, Iuliu Hossu, episcopul ortodox, Miron Cristea , Alexandru Vaida-Voievod și Vasile Goldiș.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba  şi Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

 

 

Read more...

Legiunea Română de Vânători transilvăneni-bucovineni din Siberia

Joi, 23 noiembrie 2017, ora 11, la Sala Unirii va avea loc vernisajul expoziției Legiunea Română de Vânători transilvăneni-bucovineni din Siberia.

Expoziția este dedicată românilor transilvăneni și bucovineni din armata austro-ungară, care după ce au căzut prizonieri în Primul Război Mondial, începând din anul 1917, au reușit să se organizeze în legiuni românești. Acestea au luptat de partea armatei române, iar după sfârșitul războiului au fost implicate în războiul civil din Rusia, luptând împotriva Armatei Roșii.

În cadrul acestei expoziții vor fi prezentate ordine ale comandanților Legiunii române, Jurnalele operațiunilor întreprinse de legiunile românești împotriva bolșevicilor, câteva numere ale ziarului Neamul Românesc editat de voluntari la Irkustk și fotografii.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed