Un satmarean, ultimul procuror al Procesul de la Nurnberg

Benjamin Berell Ferencz, ultimul procuror în viaţă care a condamnat crimele nazismului în celebrul proces de la Nürnberg, s-a nascut în 11 martie 1920 la Satu Mare într-o familie de intelectuali evrei, potrivit paginii sale de internet. Cand avea doar zece luni, familia s-a mutat în America. Traieste in prezent impreuna cu sotia sa Gertrude, in New York si Florida, si are patru copii.

În 1943 a absolvit prestigioasa Facultate de la Harvard, fiind un student eminent. Încă din anii studenţiei înclinaţiile spre Dreptul Internaţional s-au materializat în editarea unei cărţi despre crime de război, socotită un adevărat manual de specialitate.

Dupa absovirea dreptului la Harvard in 1943, s-a  inrolat intr-un batalion de artilerie anti-aeriana care se pregatea de invadarea Frantei. Ca militar inrolat sub comanda generalului Patton, a luptat in toate campaniile americanilor din Europa, se mai arata pe pagina sa oficiala.

în 1945 să fie repartizat în echipa care se va ocupa de investigarea crimelor de război comise de naziști. Benjamin B. Ferencz a fost inclus în echipa de procurori care au participat la celebrul proces de la Nurnberg, unde cei 22 de inculpați naziști au primit condamnări, din care 14 au primit pedepse de condamnare la moarte.

În al nouălea proces din cele doisprezece procese de la Nurenberg, Benjamin Ferencz, la 27 de ani, a fost numit procuror șef al Statelor Unite ale Americii. Este vorba de procesul Einsatzgruppen. Einsatzgruppen se traduce prin ”grup de intervenție”. Mai exact, erau unități paramilitare operate de SS, organizația paramilitară ce reprezenta baza partidului nazist și care a ajuns la o infulență colosală în Reich. Aceste grupuri înaintau spre Est împreună cu Armata germană și aveau ca unic scop eliminarea și anihilarea tuturor elementelor etnice dar și politice pe care regimul nazist le considera subumane. Evrei, romi, oameni cu dizabilitați etc. Se estimează că au fost executați prin împușcare de aceste adevărate comandouri ale morții aproximativ 1 milion de oameni.

După proces s-a stabilit în Germania, împreună cu soţia lui Gertrude, implicându-se în reabilitarea victimelor nazismului și fiind unul din mediatorii care au obținut încheierea Acordului de reparaţii între Israel și Germania de Vest, semnat la 10 septembrie 1952 iar în 1953 a editat Legea Restituirii, în care Germania era obligată să restituie sau să plătească despăgubiri victimelor nazismului.

În 1956, împreună cu soţia şi cei patru copii, a revenit în Statele Unite, unde a practicat avocatura, fiind asociat cu celebrul avocat Taylor Telford, unul din judecătorii de la Nurnberg.
Potrivit paginii sale de internet, Benjamin Ferencz este considerat unul din parintii fondatori ai Curtii Penale Internationale, dar “viziunea sa asupra legislatiei impotriva razboiului este mai degraba un deziderat cata vreme propria sa tara, Statele Unite, refuza sa recunoasca jurisdictia Curtii Penale Ineternationale sau a Curtii Internationale de Justitie.”

Benjamin Ferencz este un critic dur al razboaielor descrise pe pagina sa de internet drept “ilegale” duse de Statele Unite. “Drept raspuns la crimele de razboi comise de Statele Unite in Vietnam, si-a dedicat rstul vietii sale infiintarii Curtii Penale Internationale care poate judeca oficiali din orice guvern care comit crime de razboi.

 

 

 

Read more...

Topul celor mai fericite tari din lume

World Happiness Report 2017 a publicat lista ţărilor în care locuitorii se consideră cei mai fericiţi. Pe primul loc se clasează Norvegia, în timp ce România se află pe locul 57, scrie Descopera.ro.

World Happiness Report 2017 analizează, anual, starea de bine a locuitorilor din 155 de ţări, conform IFL Science. Fericirea nefiind doar o stare mentală, ci un efect al sistemului de sănătate publică, prosperităţii economice şi politicilor guvernamentale de la nivel global. 

"World Happiness Report continuă să atragă atenţia asupra nevoilor care contează cel mai mult pentru locuitori unei ţări'', spune Jeffrey Sachs, director al Sustainable  Development Solutions Network. "După cum poate fi observat în unele ţări, starea de bine este rezultatul unei societăţi stabile. Este timpul să construim încrederea socială şi vieţi sănătoase, nu arme şi ziduri",adaugă el. 

Pe prima poziţie s-a clasat anul acesta Norvegia, locul doi este ocupat de Danemarca, iar locul trei de Islanda. 

La polul opus se află ţările din Africa Subsahariană, Siria se află pe locul 152, Tanzania 153, Burundi 154 şi Republica Centrafricană ocupă poziţia 155. 

Ţările care au încercat să crească nivelul fericirii locuitorilor sunt, Nicaragua, Letonia, Sierra Leone, Ecuador, Republica Moldova, Bulgaria, Rusia, Slovacia, Chile şi Uzbekistan. În topul îmbunătăţirii stării de bine a locuitorilor România se află pe locul 15, fiind surclasată şi la acest capitol de Moldova.

corectnews.com

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed