Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Website URL:

Filmul „colectiv” – proiecții la Alba Iulia

Filmul „colectiv”, regizat de către Alexander Nanau, va rula în cinematografele din România începând cu data de 28 februarie iar la Alba Iulia se va vedea între 28 februarie și 5 martie, la Inspire Cinema, zilnic, de la 19:20. Biletele sunt disponibile aici.

            colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu același nume și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală.

Producția va oferi în premieră spectatorilor din cinematografe acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe.  Filmul urmărește jurnaliști, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului, dezvăluind fără compromisuri o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării.

„Momentul Colectiv a fost pentru noi toți o traumă. Ca orice individ traumatizat, o societate traumatizată devine ușor de manipulat și de mințit. După Colectiv decizia de a face un film prin care să înțeleg mai bine cum funcționează societatea și mai ales relația cetățean - stat, a venit natural. Mi-am îndreptat atenția către presă și pe parcursul unui an am putut observa din interior și în timp real procesul dramatic al luptei pentru adevăr a jurnalistilor cu autoritățile statului care, lipsite de orice urmă de umanitate, nu numai că au manipulat opinia publică, dar au și acoperit intenționat corupția din sistemul de sănătate, luând în calcul fără să clipească moartea propriilor cetățeni." a declarat regizorul Alexander Nanau.

Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană la TIFF (Toronto International Film Festival). Pelicula a fost selectată și în cadrul altor competiții europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a obținut premiul pentru cel mai bun film documentar. „colectiv” s-a aflat și în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfășoară în Statele Unite.

Filmul „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveția, RSI - Elveția și YES Docu - Israel.

# # #

Despre Alexander Nanau

Alexander Nanau, regizor și producător germano-român, a studiat regia la Academia Germană de Film și Televiziune din Berlin (DFFB) și este deținătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin. În 2007 a înființat în România casa de producție Alexander Nanau Production. Filmul său documentar, „Lumea văzută de Ion B.”, a câștigat, în 2010, premiul Emmy Internaţional la categoria „Arts Programming”, iar „Toto și surorile lui”, următorul documentar al lui Nanau, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film în 2015. Cel din urmă a avut o distribuție internațională numeroasă și a avut succes în rândul festivalurilor din întreaga lume. Nanau a fost director de imagine pentru documentarul francez-german „Nothingwood”, filmat în Afganistan, care a avut premiera la Cannes în 2017, în selecția Quinzaine des Réalisateurs.

 

 

 

O nouă ediție a FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL DE TEATRU "POVEŞTI" ALBA IULIA

COMUNICAT DE PRESĂ

Teatrul de Păpuși „Prichindel” împreună cu Consiliul Județean Alba pregătește o nouă ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Povești”.

Așadar, anul acesta festivalul ajunge la cea de-a 15-a ediție și se va desfășura în perioada  26 mai – 1 iunie. Nu am ales întâmplător această perioadă, ci pentru că ne-am propus, dincolo de alegerea unor spectacole deosebite, unele dintre ele nominalizate la două, chiar trei categorii la premiile UNITER, să încheiem în zi de sărbătoare. Ziua de 1 Iunie este o zi de sărbătoare, nu numai pentru toți copiii lumii, ci pentru întreaga familie, și vrem să o sărbătorim împreună sub semnul teatrului.

Spectacole pentru copii, tineri și adulți, musicaluri, animație stradală, ateliere, lansări de carte, expoziții – sunt ingredientele unui festival complex.

Componenta străină își va găsi și ea locul potrivit în programul nostru, cu spectacole care vor aduce un plus de culoare și magie.

Nu vă dezvăluim mai multe, dar țineți aproape de noi, urmăriți-ne pe site-ul și facebook-ul nostru pentru aflarea programului care va apărea în curând: www.teatrulalba.rowww.fitab.ro, www.facebook.com/teatruldepapusi.prichindel, dar și în mass-media.

Cristina Smadea,

Secretar literar

Exponatul Lunii Martie – Constitutio Criminalis Theresiana, 1769

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia propune pentru luna martie, în cadrul manifestării expoziționale „Exponatul lunii", un exemplar din Constitutio Criminalis Theresiana. Este vorba despre codul penal al Imperiului Habsburgic, apărut în anul 1769, dar  încă în uz (deși unele articole/prevederi fuseseră eliminate) la vremea Răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan (1784-1785).

Deși Constituția Criminală Tereziană a fost considerată de mulți ca fiind vetustă încă de la apariția ei, în același timp ea este considerată un instrument modern, standardizând pedepsele.

Evenimentul va avea loc, nu întâmplător, în 28 februarie, când se împlinesc exact 235 de ani de la execuția liderilor răscoalei, Horea și Cloșca, la Alba Iulia, în locul numit "La spânzurătoare", pe direcție sudică față de Cetatea Alba Carolina.

Manifestarea se va desfășura la muzeul albaiulian și va avea loc vineri, 28 februarie 2020, ora 11 și este organizată de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Savanții și activiștii denunță intoleranța față de biserica Shincheonji după incidentul cu Coronavirus

Mass-media din întreaga lume concentrează atenția asupra Bisericii Shincheonji, o nouă mișcare religioasă creștină din Coreea de Sud, după ce membrii bisericii din Daegu au fost infectați cu Coronavirus.

„În calitate de savant care a studiat Schincheonji, a spus prof. Massimo Introvigne, un cunoscut sociolog italian al religiei și directorul CESNUR (Centrul de Studii pentru Noile Religii), mă preocupă faptul că mass-media internațională care, în mod evident, nu cunosc nimic despre această biserică, au „descoperit-o” peste noapte din cauza incidentelor provocate de Coronavirus în Coreea și au repetat informații inexacte pe care le-au preluat de la surse mărunte de pe Internet.”

„Chiar și mai îngrijorător, a adăugat Introvigne, este faptul că membrii Shincheonji care au contractat virusul, care sunt victimele acestei povești, sunt tratați în mod nedrept de mass-media coreeană și descriși drept „membri ai unui cult”. Mai rău, unii membri Shincheonji au fost insultați, discriminați și forțați să plece de la locul de muncă, ca niște țapi ispășitori pentru ceea ce a devenit o isterie națională și internațională despre virus.”

Articole internaționale ostile Shincheonji au citat versiunea în limba engleză a unui comunicat de presă din 19 februarie al Centrelor Coreene pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (KCDC -  Korea Centers for Disease Control and Prevention), o organizație care se află sub Ministerul Protecției Sociale și Sănătății din Coreea de Sud, care a descris biserica drept un „cult coreean. “Cuvântul „cult” nu se regăsește în versiunea coreeană a comunicatului de presă, nici în comentariile președintelui sud-coreean Moon Jae-in, care a numit în mod constant Shincheonji drept o „biserică”.

Shincheonji cooperează cu KCDC pentru a ține sub control Coronavirus, respectând toate indicațiile autorităților, a făcut cunoscut un comunicat al Bisericii Shincheonji. În același timp, s-au ridicat întrebări cu privire la faptul că, în ciuda preocupărilor exprimate de Asociația Medicală Coreeană, Coreea de Sud nu interzice intrarea în țară din China. Agenția publică de știri sud-coreenă, Yonhap News, a menționat posibila relație între sosirea a 1.000 de studenți chinezi în excursii școlare la Daegu luna trecută și izbucnirea epidemiilor de acolo.

Ca parte a cooperării sale cu KCDC, Shincheonji a furnizat autorităților o listă cu toți membrii congregației sale din Daegu.

Din nefericire, această listă a fost divulgată unor agenții de presă, ceea ce duce la discriminarea, insultarea și, în unele cazuri, la destituirea de la locul de muncă a membrilor Shincheonji.

Sentimentul anti-Shincheonji din Coreea de Sud este alimentat de grupuri creștine conservatoare și fundamentaliste, perturbate de creșterea rapidă a Shincheonji. Aceste grupuri au un istoric de propagandă acidă și chiar violență fizică împotriva Shincheonji, ai cărei membri sunt răpiți în mod frecvent și închiși pentru a fi supuși convertirii forțate (deprogramare), iar acum au mers atât de departe încât îi acuză pe membrii Shincheonji de răspândirea intenționată a virusului. Această propagandă este periculoasă și iresponsabilă, au declarat atât Introvigne, cât și Willy Fautré, șeful ONG-ului Human Rights Without Frontiers din Bruxelles.

„Faptul că autoritățile sud-coreene au închis ochii la practicile ilegale de convertire forțată și deprogramare împotriva membrilor Shincheonji, a spus Fautré, a dus la violență suplimentară. Acum, aceiași protestanți fundamentaliști profită de virus pentru a disemina discursuri pline de ură și practici de discriminare care încalcă flagrant drepturile omului.”

 

Anunț oficial legat de poziția asupra COVID-19

Dragi cetățeni respectabili ai Coreei,

Nouă, Shincheonji Biserica lui Isus (Shincheonji) ne pare foarte rău că cetățenii coreeni, incluzând pe cei care vin la Shincheonji au fost infectați cu noua boală infecțioasă coronavirus (COVID-19), care a cauzat foarte multe griiji. Shincheonji cooperează la cea mai mare măsură cu autoritățile publice de sănătate coreene pentru prevenirea răspândirii virusului.

Au fost anunțați toți cei 245.000 de membrii Shincheonji, incluzând 9.294 ai Bisericii Daegu și 201 care au vizitat Biserica Daegu să limiteze activitățile în aer liber.

Lista persoanelor care au participat la slujba din seara din 18 februarie în aceeași locație cu cel de-al 31-lea pacient confirmat a fost oferită orașului Daegu în acea seară. A doua zi la 6 dimineața (19 februarie), lista finală a fost trimisă către Centrele pentru Controlul Bolilor și Prevenirii ale Coreei (KCDC). Cum numărul de cazuri confirmate a crescut, KCDC a cerut pe data de 19 februarie seara lista cu toti membrii din Biserica Daegu, iar Shincheonji a răspuns oferind lista a doua zi (20 februarie).

În prezent, 9.294 membrii ai Bisericii Daegu au intrat în auto-carantină și merg la verificările pentru COVID-19. De pe data de 18 februarie, activitățile legate de biserică ale membrilor inclusiv întâlnirile slujbele de închinare, evanghelizarea etc au fost oprite și Shincheonji îi verifică zilnic pe cei care prezintă simptome ale virusului. Pentru a face acest lucru, se comunică foarte strâns cu KCDC.

Mai mult, pe data de 18 februarie, când primul caz din Biserica Daegu a fost confirmat, le-a fost poruncit la 1.100 de biserici și clădirilor afiliate din întreaga țară să fie închise și până pe 21 februarie au fost făcute dezinfectări. Pe data de 22 februarie, starea dezinfectarii a fost făcută publică și a fost transmisă la KCDC împreună cu adresele tuturor clădirilor bisericilor și anexelor. Această infomație este deschisă publicului pe pagina oficială a Shincheonji.

Mai mult, după identificarea celor 201 de membrii care au vizitat Biserica Daegu între sfârșitul lui ianuarie și 18 februarie, aceștia au fost instruiți să intre singuri în carantină și să contacteze centrele publice de sănătate. Lista cu membrii a fost oferită la KCDC și autorităților locale corespunzătoare și de asemenea la Seul și provinciei Gyeonggi.

Potrivit informațiilor oferite de către KCDC de astăzi (23 februarie) la ora 9 dimineața, din 556 de pacienți confirmați, 309 au legătură cu Shincheonji. Pentru a micșora răspândirea virusului prin comunitățile locale, Shincheonji verifică simptomele tuturor membrilor Bisericii Daegu și a celor 201 de vizitatori ai bisericii în timp ce este transmisă informația la KCDC pentru o cooperare strânsă.

În cazul celor 670 de membri ai Bisericii Daegu care nu au putut fi găsiți, Shincheonji depune tot efortul pentru a ajunge la ei împreună cu autoritățile publice de sănătate, dintre care 417 au fost instruiți să fie testați pentru infecție. Toate măsurile posibile sunt implementate pentru a-i contacta pe restul 253 care nu au putut fi contactați pentru că nu au mai participat la biserică de mult.

Shincheonji Biserica lui Isus exercită tot efortul pentru a preveni proliferarea COVD-19 în timp ce cooperăm cu guvernul sud-coreean și cu autoritățile publice de sănătate. De la începutul lunii ianuarie, Sediul Central Shincheonji a instruit 74 de biserici din toată țara prin aproximativ patru notificări oficiale să restricționeze intrarea în clădirile bisericilor a celora care au vizitat recent China, sau care au intrat in contact cu vizitatori sau care au avut simptome de răceală precum febră sau tuse pentru protejarea membrilor. Din 18 februarie, toate întâlnirile au fost interzise.

Cum Shincheonji înțelege și împărtășește grija și neliniștea cetățenilor legată de noul coronavirus, se chinuie din a opri răspândirea COVID-19. Cu toate acestea, nu putem decât să ne pară rău pentru că unele companii de presă abuză intenționat de această oportunitate pentru a ataca Shincheonji prin a transmite că Shincheonji acoperă din intenționat situația.

Shincheonji menține o comunicare apropiată cu autoritățile publice de sănătate și încearcă să oprească epidemia cât de repede posibil. Cerem ca acele povești speculative transmise sau articole cu conținuturi nefondate despre Shincheonji să se oprească. 

Pentru a accelera procesul de oprire a epidemiei, Shincheonji a transmis o listă completă către autoritățile publice de sănătate cu membrii Bisericii din Daegu. Cu toate acestea, lista a fost divulgată, făcând ca membrii Shincheonji să devină o țintă a unei nedreptăți nejustificate cum ar fi concediu nedeterminat, discriminare, inslulte și chiar opresiune pentru a renunța la locurile de muncă avute in comunitățile locale.

Cei care participă la Shincheonji sunt de asemenea cetățeni ai Republicii Coreea, care își duc viața zilnică având încredere în măsurile luate de autoritățile de carantină pentru a lupta împotriva COVID-19. Ei sunt victimele COVID-19.

COVID-19 este un virus care a început în China și care s-a răspândit în Coreea. Cerem ca toată lumea să recunoască faptul ca membrii Shincheonji sunt cele mai mari victime ale COVID-19, ducând greul răspândirii virusului. Rugăm cu sinceritate ca toți să se oprească din a ataca fără temei și din a avea ură împotriva membrilor Shincheonji.

Situația din acest moment este una pe care ar trebui să o biruim prin eforturile concentrare ale guvernului și ale tuturor cetățenilor incluzând pe cei care fac parte din Shincheonji. Noi promitem, încă o dată, de a fi pe deplin aganjați în a face tot ce este cu putință pentru ca epidemia să ajungă cât mai repede la un sfârșit. De asemenea, rugăm din nou membrii Shincheonji să fie pe deplin cooperanți cu autoritățile.

Sperăm cu sinceritate ca epidemia să se sfârșească și ca pacienții confirmați să se facă bine complet.

Vă mulțumim.

Grupul de Lucru COVID-19

Sediul Central al Shincheonji Biserica lui Isus

 

 

"Amprente colorate" în "Sărbătoarea Primăverii" la Aiud

Manifestarea "Sărbătoarea Primăverii" Aiud 2020, propune pentru publicului iubitor de artă plastică expoziția intitulată: "Amprente colorate", semnată de Simona Damo.

Vernisajul expoziției va avea loc la Galeriile „Inter-Art”Aiud, în data de joi, 5 martie  2020, orele 17.00. Prezintă: Ioan Hădărig, director artistic al Fundației Inter-Art Aiud. Curator: Stefan Balog, președintele Fundației Inter-Art Aiud. Perioada de vizitare a expoziţiei: 5 – 10 martie, 2020.

Organizatori: Fundaţia “Inter-Art” Aiud, Centrul Cultural “Liviu Rebreanu“ Aiud, Primăria – Consiliul Local Aiud.

Artistul plastic Stefan Balog, curatorul expoziției, a declarat că: "Sărbătoarea primăverii la Aiud propune, de această dată, o expoziție de artă aparte, concepută pas cu pas ca o poveste plină de culoare, emoții și trăiri.

Purtând ”amprenta” Simonei Damo, expoziția oferă o incursiune în universul personal al artistei și marchează amintiri sau vise care au stat la baza acestor lucrări.

Lucrările nu sunt adunate la întâmplare, ele comunică și interacționează. Sunt cicluri bine gândite care oferă privitorului o altă perspectivă, presărată de mister. Dincolo de acesta rămâne curiozitatea privitorului de a pătrunde în acest univers, oferit cu generozitate de artistă."

 

 

 

Scholars, Activists Denounce Intolerance Against Shincheonji Church After Coronavirus Incident

Media all around the world are focusing attention on Shincheonji Church, a South Korean Christian new religious movement, after members of the church’s Daegu congregation were infected by the coronavirus.  

“As a scholar who has studied Schincheonji, said Prof. Massimo Introvigne, a well-known Italian sociologist of religion and the managing director of CESNUR (Center for Studies on New Religions), I am concerned with the fact that international media that obviously know nothing about it have ‘discovered’ this church overnight because of the coronavirus incidents in Korea, and have repeated inaccurate information they found on low-level Internet sources,”

“Even of more concern, added Introvigne, is the fact that Shincheonji members who have contracted the virus, who are the victims in this story, are being treated unfairly by the Korean media and described as “cultists.” Worse still, some Shincheonji members have been insulted, discriminated and forced out of their jobs, as scapegoats for what has become a national and international hysteria about the virus.”

International articles hostile to Shincheonji quoted the English version of a press release dated February 19 of the Korea Centers for Disease Control and Prevention (KCDC), an organization under the South Korean Ministry of Welfare and Health, which described the church as a “Korean cult.” The word “cult” is not found in the Korean version of the press release, nor in comments by South Korean president Moon Jae-in, which constantly called Shincheonji a “church.”

Shincheonji is cooperating with the KCDC to contain the coronavirus, and complying with all the indication of the authorities, a press release of the Shincheonji Church indicated. At the same time, it raised questions on the fact that, despite concerns voiced by the Korean Medical Association, South Korea is not prohibiting entry into the country from China. The South Korean public news agency, Yonhap News, mentioned the possible relationship between the arrival of 1,000 Chinese students in school trips to Daegu last month and the outbreak of the epidemics there.

As part of its cooperation with the KCDC, Shincheonji supplied to the authorities a list of all members of its congregation in Daegu. Unfortunately this list was leaked to some media, which leads to Shincheonji members being discriminated, insulted, and in some cases dismissed from their jobs.

The anti-Shincheonji sentiment in South Korea is fueled by conservative and fundamentalist Christian groups, disturbed by Shincheonji’s rapid growth. These groups have a history of vitriolic propaganda and even physical violence against Shincheonji, whose members are routinely kidnapped and confined to be submitted to forced conversion (deprogramming), and now went so far to accuse Shincheonji members to intentionally spread the virus. This propaganda is dangerous and irresponsible, said both Introvigne and Willy Fautré, the head of Brussels-based NGO Human Rights Without Frontiers.

“The fact that South Korean authorities turned a blind eye to the illegal practice of forced conversion and deprogramming against Shincheonji members, said Fautré, resulted in further violence. Now, the same fundamentalist Protestants take advantage of the virus to disseminate hate speech and practices of discrimination that blatantly violate human rights.”

Respected citizens of Korea,

We at Shincheonji Church of Jesus (Shincheonji) find it deeply regrettable that Korean citizens including those who attend Shincheonji have been infected with the novel coronavirus infectious disease (COVID-19), which has caused many to be concerned. Shincheonji is cooperating to the fullest extent with the Korean public health authorities for the prevention of the virus spreading.

It has been announced to all the 245,000 members of Shincheonji including 9,294 of Daegu Church and 201, who visited the Daegu Church, to limit outdoor activities.

The list of those who joined the evening service on 18 February at the very location the 31st confirmed patient took part in has been provided to the city of Daegu on that evening. At 6 a.m. the next day (19th), the final list was handed over to the Korea Centers for Disease Control and Prevention (KCDC). As the number of confirmed cases increased, the KCDC requested on the evening of 19 February the full list of the congregation members of the Daegu Church, and Shincheonji responded by providing the list on the following day (20th). 

Currently, 9,294 members of the Daegu Church have completed going into self-quarantine, and they are going through COVID-19 check-up. Since 18 February, church-related activities of the members including meetings, worship services, evangelizing, etc. have been halted and Shincheonji is checking for those who exhibit symptoms of the virus daily. In doing so, it is closely communicating with the KCDC.

In addition, on 18 February, when the first case from Daegu Church was confirmed, 1,100 of church and affiliated buildings across the nation were ordered to shut down and they have completed disinfection by 21st. On 22nd, the status of the disinfection was released to the public and it has been shared with the KCDC along with the addresses of all the church buildings and annexes. This information is open to the public at the Shincheonji’s official homepage.

Furthermore, upon identifying the 201 congregation members who visited the Daegu Church between the end of January to 18 February, they were instructed to quarantine themselves promptly and to contact public health facilities. The list of these members has been handed over to the KCDC and relevant local governments such as those of Seoul and Gyeonggi province.

According to the data released from the KCDC as of 9 a.m. today (23 February), out of 556 confirmed patients, 309 are related to Shincheonji. To minimize the virus spreading throughout the local community, Shincheonji is checking the symptoms of the entire congregation of Daegu Church and the 201 visitors to the church while relaying the information to the KCDC for close cooperation.

In the case of 670 members of Daegu Church who could not be reached, Shincheonji is pouring in efforts to reach them together with public health authorities, out of which 417 have been instructed to be tested for infection. All possible measures are being implemented to contact the rest of the 253 who could not be reached due to not having attended the church for a long time.

Shincheonji Church of Jesus is exerting its utmost efforts to prevent further proliferation of the COVID-19 while actively cooperating with the South Korean government and public health authorities. Since early January, the Headquarters of Shincheonji has instructed 74 churches nationwide a total of four times via official notices to restrict entry into church buildings of those who recently traveled to China, had contact with such visitors or displayed symptoms of cold such as fever and coughing for the protection of the congregation. Since 18 February, all meetings have been prohibited.

As Shincheonji understands and shares the citizens’ deep concern and anxiety over the novel coronavirus, it has been struggling to address COVID-19 spreading. However, we cannot help but regret that some media outlets are intentionally abusing the opportunity to slander against Shincheonji by broadcasting as if Shincheonji is purposely covering up the situation.

Shincheonji is maintaining close communication with public health authorities and is going all-out on stemming the outbreak as soon as possible. We ask those broadcasting speculative stories or covering groundless contents on Shincheonji with ill intent to stop.

In order to expedite the process of bringing an end to the outbreak, Shincheonji has handed over the full list of members of Daegu Church to public health authorities. However, the list has been leaked, making members of Shincheonji become the target of undue injustices such as forced leave of absence, discrimination, insults, and even oppression to quit their jobs within the local community.  

Those who attend Shincheonji are also citizens of the Republic of Korea, who carried out their daily lives trusting the measures of the quarantine authorities to fight against COVID-19. They are the very victims of COVID-19.

COVID-19 is a virus that started in China and spread to Korea. We ask everyone to acknowledge that Shincheonji members are one of the biggest victims of COVID-19, bearing the brunt of the virus spreading. We sincerely ask everyone to cease the groundless slandering and hatred targeted against the members of Shincheonji.

The situation at hand is something we should overcome through the concerted efforts of the government and all citizens including those who are a part of Shincheonji. We promise, once again, to stay fully committed to doing all that we can so that the outbreak can come to an end as soon as possible. Also, we ask members of Shincheonji again to be fully cooperative with the authorities.

We sincerely hope for the outbreak to end swiftly and full recovery of the confirmed patients.

Thank you.

COVID-19 Task Force

Shincheonji Church of Jesus Headquarters

 

 

 

Filmul „colectiv” se vede în avanpremieră la Alba Iulia

Filmul „colectiv”, regizat de către Alexander Nanau, va rula în cinematografele din România începând cu data de 28 februarie.

„colectiv” se va vedea în avanpremieră la Alba Iulia, marți, pe 25 februarie, la ora 20:45 și joi, pe 27 februarie, la ora 21:00, la Inspire Cinema iar biletele sunt disponibile pe site.

colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu același nume și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală.

Producția va oferi în premieră spectatorilor din cinematografe acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe.  Filmul urmărește jurnaliști, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului, dezvăluind fără compromisuri o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării.

„Momentul Colectiv a fost pentru noi toți o traumă. Ca orice individ traumatizat, o societate traumatizată devine ușor de manipulat și de mințit. După Colectiv decizia de a face un film prin care să înțeleg mai bine cum funcționează societatea și mai ales relația cetățean - stat, a venit natural. Mi-am îndreptat atenția către presă și pe parcursul unui an am putut observa din interior și în timp real procesul dramatic al luptei pentru adevăr a jurnalistilor cu autoritățile statului care, lipsite de orice urmă de umanitate, nu numai că au manipulat opinia publică, dar au și acoperit intenționat corupția din sistemul de sănătate, luând în calcul fără să clipească moartea propriilor cetățeni." a declarat regizorul Alexander Nanau.

Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană la TIFF (Toronto International Film Festival). Pelicula a fost selectată și în cadrul altor competiții europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a obținut premiul pentru cel mai bun film documentar. În prezent, „colectiv” este în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfășoară în Statele Unite.

Filmul „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveția, RSI - Elveția și YES Docu - Israel.

# # #

Despre Alexander Nanau

Alexander Nanau, regizor și producător germano-român, a studiat regia la Academia Germană de Film și Televiziune din Berlin (DFFB) și este deținătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin. În 2007 a înființat în România casa de producție Alexander Nanau Production. Filmul său documentar, „Lumea văzută de Ion B.”, a câștigat, în 2010, premiul Emmy Internaţional la categoria „Arts Programming”, iar „Toto și surorile lui”, următorul documentar al lui Nanau, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film în 2015. Cel din urmă a avut o distribuție internațională numeroasă și a avut succes în rândul festivalurilor din întreaga lume. Nanau a fost director de imagine pentru documentarul francez-german „Nothingwood”, filmat în Afganistan, care a avut premiera la Cannes în 2017, în selecția Quinzaine des Réalisateurs.

 

 

 

Elevii militari din nou olimpici la fizică

Comunicat de presă

13 elevi de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au obținut premii și mențiuni la faza județeană a Olimpiadei de Fizică, iar o elevă s-a calificat la faza națională a olimpiadei.

Lotul colegiului militar, coordonat de profesoarele Dorina Filipescu, Laura Ciobanu și Sanda Irimie, a fost format din 16 elevi din clasele IX – XI și a reușit să obțină două premii I, două premii II și două premii III dar și șapte mențiuni.

Eleva caporal Anamaria Șteopoaie (clasa a X-a) s-a clasat pe locul I, reușind astfel să se califice la etapa națională a olimpiadei, iar elevul sergent Vlad Degeu (clasa a XI-a) a obținut premiul I.

Elevul caporal Andrei Moldovan (clasa a X-a) și eleva fruntaș Maria Noja (clasa a IX-a) s-au clasat pe locul II iar elevul caporal Dorin Dunca (din clasa a X-a) și elevul fruntaș George Popa (clasa a IX-a) pe locul III.

Eleva sergent Adelina Lăzăresc, elevii caporal Ioan Tătar, Andrei Zobrinschi, Mircea Ivescu și elevii fruntaș Dumitru Tuță, Emilia Stelea și Cosmin Popa au obținut mențiuni.

 

 

 

Ziua Dezrobirii Romilor - 164 de ani de libertate: Lungul drum al romilor de la sclavie la cetățenie activă

Astăzi, 20 februarie 2020 are loc conferința de celebrare a "Zilei Dezrobirii Romilor - 164 de ani de libertate: Lungul drum al romilor de la sclavie la cetățenie activă" - organizată de Agenția Națională pentru Romi în parteneriat cu Asociația Partida Romilor ProEuropa, la Parlamentul României, eveniment la care participă și domnul Gruia Ioan Bumbu, președintele Asociației PAKIV România.

Pe 20 februarie 1856 avea loc dezrobirea romilor in Principatele Romane. Era un moment istoric care marca sfârşitul celor peste 5 secole în care ţiganii au fost robi în Moldova şi Valahia, perioadă cu impact direct asupra situaţiei romilor de astăzi. 

Ca să vă faceţi o idee despre ce însemna robia ţiganilor, citiţi cuvintele rostite de Mihail Kogălniceanu într-una din alocuţiunile sale de la Academia Română:

"Legea țării trata pe țigani de lucru, vândut și cumpărat ca lucru, deși prin deriziune numărul sau individul se califica de suflet: am atâtea suflete de țigani; în realitate, și mai ales stăpânii care aveau puțini țigani, îi tratau mai rău chiar decât prescripțiunile legii.

Chiar pe ulițele orașului Iași, în tinerețele mele am văzut ființe omenești purtând lanțuri în mâini sau la picioare, ba unii chiar coarne de fier aninate de frunte și legate prin coloane împrejurul gâtului. Bătăi crude, osândiri la foame și la fum, închidere în închisori particulare, aruncați goi în zăpadă sau în râuri înghețate, iată soarta nenorociților țigani! Apoi disprețul pentru sfințenia și legăturile de familie. Femeia luată de la bărbat, fata răpită de la părinți, copiii rupți de la sânul născătorilor lor și răzlețiți și despărțiți unii de alții, și vânduți ca vitele la deosebiți cumpărători, în cele patru colțuri ale României. Nici umanitatea, nici religiunea, nici legea civilă nu aveau ocrotire pentru aceste nenorocite ființe; era un spectacol grozav, strigător la cer. De aceea, povățuiți de spiritul secolului, de legile omenirii, un număr de boieri bătrâni și tineri au întreprins de a spăla patria lor de rușinea sclaviei."

 

 

 

20 FEBRUARIE – 164 DE ANI DE LA DEZROBIREA ROMILOR DIN ROMÂNIA

Proveniți din centrul Indiei, în secolul X, romii ar fi migrat împreună cu familiile spre ținuturile arabe și turce, și apoi în Europa. În secolul XI romii se aflau în Imperiul Bizantin de unde au pătruns în sud-estul și centrul Europei (secolele XIV-XVI). Migrația masivă a romilor în Europa a început, însă, în secolul XIV odată cu cucerirea de către turci a portului grecesc Gallipoli. De altfel ascensiunea triburilor nomade indiene a fost strict legată de victoriile turcești și de făurirea puternicului  Imperiu Otoman, romii prosperând în interiorul lui.

În țările române, romii, sunt semnalați în secolul XIV ca robi. În Evul Mediu majoritatea romilor din țările române erau robi boierești, domnești sau mânăstirești, ocupațiile lor principale fiind acelea de căldarari, fierari, aurari, spoitori, cântareți, etc. În secolul XIX, sub influența ideilor liberale ale revoluției de la 1848, toți oamenii au fost declarați liberi și egali, robia romilor fiind definitiv abolită la 20 februarie 1856. La acestă dată a fost promulgată ”Legiuirea pentru emancipația tuturor țiganilor din Principatul Românesc” de domnitorul Barbu Știrbei, pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni și Mihail Kogălniceanu. 155 de ani mai târziu, la 11 martie 2011, data de 20 februarie a fost declarată oficial ”Ziua dezrobirii romilor din România”.

Cu ocazia acestui eveniment, azi, 20 februarie 2020, va avea loc conferința de celebrare a "Zilei Dezrobirii Romilor - 164 de ani de libertate: Lungul drum al romilor de la sclavie la cetățenie activă" - organizată de Agenția Națională pentru Romi în parteneriat cu Asociația Partida Romilor ProEuropa, la Parlamentul României începând cu ora 10.00.

 

 

 

Subscribe to this RSS feed