Finlanda - România, Integrarea romilor - Să învăţăm unii de la alţii

Astăzi, 9 octombrie 2017, la Institutul Diplomatic Român se desfășoară seminarul pe tema incluziunii persoanelor de etnie romă: "Integrarea romilor - Să învăţăm unii de la alţii", la care participă și domnul Gruia Ioan Bumbu, președintele Asociației Pakiv România.
Ambasada Finlandei la Bucureşti împreună cu Asociaţia Română pentru Studii Nordice şi Baltice și Institutul Diplomatic Român şi-au dorit să organizeze  acest seminar  despre integrarea persoanelor  de etnie romă din Finlanda şi România în mod special în această toamnă deoarece Finlanda sărbătoreşte 100 de ani de independenţă. Integrarea persoanelor de etnie romă din Finlanda a început acum 50 de ani însă istoria romilor finlandezi datează de peste 500 de ani. România are de asemenea, în această privinţă, propria istorie interesantă.
Scopul seminarului este de a împărtăşi bunele practici din acest domeniu din ambele ţări  şi de a învăţa unii de la alţii. Seminarul  se înscrie în acţiunile ediţiei cu numărul VIII ale Conferinţei Internaţionale  Anuale pentru Studii Baltice şi Nordice din România.
La fimalul seminarului va avea loc vizitarea expoziţiei foto "Koti etsii ihmista - etnia romă in imagini publicitare”, şi prezentarea lucrărilor de către artist, dna. Irmeli Huhtala, iar apoi urmând a fi vizionat filmul documentar "Această ţară nu a fost a mea", regizat de regizorul finlandez Katariina Lillqvist, un film de 60 minute despre istoria, cultura şi actualitatea modernă a cetăţenilor finlandezi de etnie romă.
 

 

 

 

Read more...

DE ZIUA EDUCAȚIEI LA LICEUL CU PROGRAM SPORTIV ALBA IULIA DEMAREAZĂ UN NOU PROIECT

Este vorba despre proiectul cu titlul:  „ȘANSA TA, ACCES LA SUCCES”,PROIECT PRIVIND ÎNVĂȚĂMÂNTUL SECUNDAR (ROSE),  GRANTURI PENTRU LICEE finanțat cu suma de 70000 euro/ 315035 lei, proiect care se va derula pe parcursul a patru ani.

Obiectivul general al proiectului este: creşterea motivaţiei elevilor faţa de actul educaţional, prin utilizarea strategiilor de învăţare moderne, pentru creşterea ratei promovabilităţii elevilor la  examenul de bacalaureat și  facilitarea tranziţiei elevilor de la învăţământul liceal la învăţământul terţiar.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt: creșterea stimei de sine a unui procent de 5% elevi, pe parcursul fiecărui an din proiect (cu accent pe cei din grupurile dezavantajate), prin oferirea unui pachet educațional de dezvoltare personală și coaching pe tot parcursul proiectului; scăderea absenteismului școlar cu 2,5% pentru fiecare an din proiect, respectiv 10% pe parcursul derulării proiectului, prin implicarea activă a elevilor în activități extracurriculare; creșterea cu minim 2,5% pentru fiecare an din proiect, respectiv cu  10% a procentului de promovabilitate la examenul de bacalaureat, prin activități remediale diferențiate, desfășurate în contexte formale și non-formale, pe parcursul întregului proiect; îmbunătățirea constantă a serviciilor educaționale oferite de către liceu, prin dotarea claselor de nivel liceal cu mijloace audio-video necesare pentru dezvoltarea unor mijloace noi de învățare, precum aplicații multimedia și forme de instruire moderne, pentru realizarea de abordări curriculare adaptate nevoilor de formare și orientare școlară.

Beneficiarii direcți, în fiecare an de derulare a proiectului, vor fi circa 200 de elevi ai claselor IX-XII: elevii din anul terminal (circa 50) vor fi beneficiari direcți, prioritari ai proiectului, multe din activitățile remediale avandu-i grup țintă, scopul fiind atingerea obiectivelor care vizează creșterea procentului de elevi care finalizează studiile liceale și creșterea procentului de promovabilitate la examenul de bacalaureat. Ceilalţi elevi (din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a) vor fi implicați în activități de informare și consiliere, coaching, mentorat, job-club, job-shadowing. Beneficiarii direcți vor putea lua contact cu medii educaționale și profesionale în care își vor putea desfășura activitatea în viitor, după terminarea liceului. Membrii echipei de proiect,  își vor dezvolta abilitățile și își vor îmbunătăți cunoștințele în domeniul scrierii și implementării proiectelor educaționale. Beneficiarii indirecți vor fi: profesorii și elevii din liceu care nu vor fi implicați direct în proiect; rudele și prietenii elevilor din liceu;  comunitatea locală în ansamblu;  alte instituții de învățământ, autorități locale, care vor folosi materialele rezultate în urma proiectului.

Rezultatele anticipate ale proiectului vizează creșterea cu 10% a ratei de promovabilitate la bacalaureat, la finalul proiectului și promovarea în rândul a minim 200 de elevi anual, timp de 4 ani a unui stil de educație în conformitate cu nevoile acestora, având în vedere elevii din categoriile sociale defavorizate, contribuind la reducerea abandonului școlar precum și implicarea părinților în educația și succesul școlar ale elevilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Read more...

Clubul Rotary ALBA IULIA împreună cu Forumului Naţional de Prevenție, continuă programul “Promenada Inimilor 2017” cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii

Club Rotary Alba Iulia  in parteneriat cu   Forumul Naţional de Prevenție au organizat Duminica 1 octombrie 2017  o noua editie a “Promenadei Inimii ”-eveniment dedicat constientizarii asupra problemelor cardio-vasculare  , ce îşi propune să în curajeze populaţia oraşului să facă mişcare, ca mijloc de prevenţie a bolilor cardiovasculare. Traseul  a fost unul accesibil  si a inceput  din fata Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia  fiind parcurs de membrii ai Club Rotary Alba Iulia carora li s-au alaturat membrii ai Club Rotary Civitas Solis si Rotaract  precum si  parinti , copii  si bunici - IMPREUNA .

La fiecare 30 de minute, un român face infarct miocardic. Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Toate aceste boli pot fi prevenite, iar mişcarea zilnică este elementul central al optimizării  modului nostru de viaţă.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed