Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Cod ROȘU de caniculă: Harta zonelor afectate

Vineri, 4 august și sâmbătă, 5 august, valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade, relatează Știripesurse.ro.

În zonele de câmpie și de podiș ale județelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade.

În Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării.

"Vorbim despre o actualizare a informațiilor pe care ANM le prezintă. Informațiile se referă la persistența acestui val de căldură. Instituirea unei avertizari de tip cod roşu este valabilă pentru mâine si poimâine. Zilele de vineri și sâmbătă se estimează a fi cele mai calde zile. V-NV a teritoriului, toată zona de Banat și Crișana. Restul județelor vor fi sub cod portocaliu pentru că intensificarea valului de căldură presupune temperaturi între 39 și 42 de grade în județele sub cod roşu. În timp ce în restul teritoriului, unde va fi valabil codul portocaliu, se vor înregistra temperaturi între 37-39 de grade.

În această perioadă disconfortul termic va fi deosebit de accentuat ca urmare a temperaturilor foarte ridicate, dar şi a umezelii din aer, ce va determina creşterea şi depăşirea pragului critic de 80, urmând a se situa frecvent între 82 şi 84.

Şi temperaturile nocturne vor fi ridicate în toată ţara. Estimăm temperaturi minime între 22 şi 25 de grade.

O menţiune importantă e aceea că acest val de căldură se va retrage treptat către regiunile sudice, dar va persista până la jumătatea săptămânii viitoare.", a spus Gabriela Băncilă, meteorolog ANM, într-o intervenţie la România TV.

www.corectnews.com

 

 

 

Read more...

“Genocide against Roma – Remember to resist Genocidul împotriva romilor – Amintiţi-vă să rezistaţi”

În perioada 2 – 7 august a.c., la sala Dalles, au loc o serie de evenimente, organizate pentru a comemora Holocaustul Romilor (2 august).

Expoziţia „Genocide against Roma – Remember to resist/Genocidul împotriva romilor – Amintiţi-vă să rezistaţi” este organizată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, de Punctul Naţional de Contact pentru Romi – Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, de Agenţia Naţională pentru Romi şi de Muzeul Naţional al României.

În cadrul conferinţei de deschidere a expoziţiei au avut loc dezbateri pe tema: memorie şi educaţie, discursul instigator la ură etc. La conferinţa de deschidere a expoziţiei vor participa şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Relaţii Interetnice.

În fiecare an, în data de 2 august, sunt comemorate la nivel internațional victimele de origine sinti și romă ale Holocaustului nazist – “Pharrajimos” (tăiere, fragmentare, distrugere în limba romani), amintind de anul 1944 când într-o singură noapte, aproape 3.000 de romi, în special femei şi copii, au fost ucişi în lagărele Auschwitz-Birkenau.
2017 este anul celei de-a 73 comemorări a masacrului din 2 și 3 august 1944 când, la Zigeunerlager,  lagărul de concentrare din Auschwitz – Birkenau (Polonia), au fost ucise câteva mii de personae rome și sinti. Istoricii estimează că în timpul dictaturii naziste au fost exterminaţi între trei sute şi cinci sute de mii de romi. Peste 20.000 dintre ei din 14 ţări au pierit la Auschwitz-Birkenau. Etnia romă a fost cea mai afectată de nazism, dacă avem în vedere procentele: peste 90% din populaţia romă din Austria, Germania şi Estonia a fost exterminată de regimul fascist.
Acţiunile regimului nazist german de exterminarea romilor au fost mult mai puţin studiate decât cele din holocaustul evreiesc, şi numai în ultimii ani comunitatea romă a început să ceară recunoaşterea ca victime ale regimului nazist.

 

 

 

Read more...

CINSTE POLIȚIȘTILOR LOCALI ALBAIULIENI

În data de 26 iulie 2017 la ora 16.30, polițistul local Rus Augustin-Marius, aflându-se în timpul serviciului la platforma cântar amplasată în spatele benzinăriei OMV Cetate, a fost sesizat de către numitul L.I. că a găsit un portofel negru în dreptul Magazinului Dacia, din zonă.

În portofel se afla suma de 227 de lei, o carte de identitate, un permis de conducere, o carte de alegător precum și un card bancar, toate acestea aparținând numitei C.M.V. din municipiul Alba Iulia

Tot în ziua de 26.07.2017, ora 22.00, polițistul local Dula Doru, în timp ce se deplasa la serviciu cu un mijloc de transport în comun aparținând STP,  a găsit în autobuz un portofel în care se afla suma de 550 lei, un card bancar, un card de sănătate precum și un act de identitate, toate acestea aparținând doamnei G.I.E. domiciliată tot în municipiul Alba Iulia.

Menționăm faptul că polițiștii locali s-au deplasat la domiciliul proprietarilor și au predat în aceeași zi  banii și documentele găsite, pe bază de proces-verbal.

Poliția Locală a Municipiului Alba Iulia, recomandă cetățenilor să fie mai atenți cu bunurile personale și reamintește numărul de telefon la care persoanele pot să apeleze Dispeceratul Poliției Locale: Tel. 0258-989.

Read more...
Subscribe to this RSS feed