Comunicat de presă - Proiect FOTO TIME

Alba Iulia, 8 iunie 2017

Colegiul Tehnic ”Alexandru Domșa” din Alba Iulia a găzduit în perioada mai-iunie 2017 activitățile proiectului „FOTO TIME”, proiect inițiat de echipa Foto Fun, alcătuită din liceeni ai Colegiului Tehnic ”Alexandru Domșa” și ai Liceului de Arte ”Regina Maria” , avându-l ca lider pe Chenți Adelin, elev în clasa a XI-a A, iar în calitate de coordonatori pe doamnele profesoare Alexandru Alina și Corb Luciana. Proiectul a avut ca scop inițierea tinerilor în arta fotografică, fapt ce face posibilă orientarea profesională a elevilor, în contextul în care există cerere pe piața muncii de profesioniști în domeniul artei fotografice. Multitudinea evenimentelor cultural-artistice care au loc și care vor avea loc în municipiul Alba Iulia ca urmare a promovării  intense a Cetății Alba Carolina aduce cu sine o cerință crescută de specialiști tineri în artă fotografică, dar cu un nivel de pregătire cât mai înalt. Un număr de 29 de adolescenți, din mai multe licee din municipiu, au avut oportunitatea de a-și consolida și exersa abilitățile în cadrul diferitelor ateliere de lucru pe care le-am organizat în cadrul acestui proiect. Mai mult, cea mai mare parte a bugetului a fost destinată achiziționării de tehnică foto (aparat foto DSLR, kit-uri lumini, umbrele și stative, hard disk extern), aparatura urmând a fi folosită în continuare de elevii dornici să deprindă arta fotografică, dar și în proiecte educaționale.

Proiectul a fost finanţat de Fundaţia Comunitară Alba, prin programul YouthBank. Programul are ca principali parteneri locali Municipiul Alba Iulia și Exclusiv Auto (dealer Skoda și Volkswagen Autovehicule Comerciale în județul Alba), ca finanțatori Ancău Company, Pub 13 – Medieval, Porterom, Toskana Garten, Pensiunea Select și Deko Team, iar ca susținători Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, Vimed, Societatea de Transport Public, Tipo-Rex și Nicolae Boca Photography. La nivel național, Programul YouthBank este coordonat de Fundația pentru Implicarea Tinerilor. Proiectul are ca organizație gazdă Asociația EDU-PACT Alba Iulia,  reprezentată de doamna Sînc Carmen, director al Colegiului Tehnic”Alexandru Domșa”

Ne bucurăm că ideea acestui proiect a fost întâmpinată cu atâta entuziasm de către cursanți. Tinerii își fac poze cu orice ocazie, în orice ipostaze... Ce ar fi putut oferi inedit acest curs de fotografie?... Și totuși au descoperit că evenimentele, obiectele, figurile cele mai banale pot fi  puse în valoare prin ochiul foarte agil al unui adolescent care a învățat să descopere frumusețea dincolo de banalitate. Ne-am obișnuit ca tinerii aceștia să facă lucruri mărunte, uneori lipsite de interes, de importanță și asta se întâmplă pentru că așteptările noastre sunt mult sub nivelul capacității lor. Dacă avem așteptări mici de la ei, de ce s-ar strădui să facă mai mult?...Se pare că trainerul Olimpia Todea a reușit să îi motiveze să își descopere potențialul maxim și au format o echipă frumoasă care a continuat să exerseze și să pună în practică ce au învățat chiar și în afara orelor alocate cursului. Au învățat să transforme în valoare aspecte banale care până acum scăpau neobservate, să descopere în realitatea cotidiană întâmplări care meritau să fie recuperate din efemeritate, să privească atent tot ce îi înconjoară, să spună povești în imagini.

La conferință au fost prezenți doamna prof. Carmen Sînc- director al Colegiului Tehnic ”Alexandru Domșa” și rezprezentant al Asociației EDU-PACT, doamna prof. Hoisan Bianca- director adjunct al Colegiului Tehnic ”Alexandru Domșa”, doamna Camelia Henegariu-metodist CCD Alba , Mihai Coșer – purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia,  membrii ARACIP care se află  zilele acestea într-o vizită de evaluare la Colegiul Tehnic ”Alexandru Domșa”, Dorin Sava – director executiv al Fundația Comunitară Alba, Răzvan Boba – coordonatorul voluntarilor din cadrul Fundației Comunitare Alba și YouthBank Alba Iulia   , Luiza Negru- voluntar YouthBank Alba Iulia, fotograful profesionist Olimpia Todea, membrii echipei de proiect și, bineînțeles, elevii implicați în derularea proiectului.

\

 

 

 

Read more...

Jandarmii albaiulieni în vizită la Școala Gimnazială din localitatea Stremț

Astăzi, 08 iunie a.c., timp de aproape două ore,  jandarmii albaiulieni s-au aflat în mijlocul elevilor și cadrelor didactice, la Școala Gimnazială din localitatea Stremț în cadrul programului național Școala Altfel “Să știu mai multe, să fiu mai bun”, având ca obiective înțelegerea rolului Jandarmeriei române în societate și împărtășire experienței jandarmilor pentru prevenirea și combaterea infracționalității juvenile.

 Pentru început jandarmi din cadrul Detașamentului I Mobil și Serviciului Ordine și Siguranță Publică, le-au explicat  copiilor pe înțelesul lor, rolul și atribuțiile Jandarmeriei Române în asigurarea unui climat de ordine și liniște publică, după care a fost prezentat un material video despre exercițiile demonstrative specifice jandarmilor și o scurtă prezentare a Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba.

În cea de-a doua parte au fost prezentate copiilor o parte din materialele și tehnica de intervenție specifice jandarmilor, după care cei mici nu s-au lăsat pâna nu au probat toți echipamentele de intervenție specifice jandarmilor.

La sfârșitul activităților desfășurate copii  s-au arătat deosebit de încântați de ce au văzut și au învățat astăzi și au promis că vor deveni jandarmi când vor fi mari iar cadrele didactice au transmis mulțumiri și aprecieri jandarmilor albaiulieni pentru activitatea desfășurată.

 Buletin Informativ - Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba

Alba Iulia, 08.06.2017

 

 

 

 

Read more...

Sambata noaptea se trece la ora de vara

România va trece în weekend la ORA DE VARĂ. În noaptea de sâmbătă spre duminică se va da ceasul înainte, iar ora 03.00 va deveni ora 04.00. Va fi cea mai scurtă zi din an, astfel că duminică, 26 martie 2017, va avea 23 de ore.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 şi a Europei Orientale - ora fusului 2. România se află în fusul orar 2.

România se aliniază şi celorlalte ţări europene care au un orar de vară similar şi care se aplică pentru perioada cuprinsă între ultima duminică a lunii martie şi ultima duminică a lunii octombrie (29 octombrie). Ora de vară a fost introdusă, în România, pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Din 1943, practica trecerii la Ora de vară a fost suspendată. În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în ţările UE.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed