Items filtered by date: Tuesday, 19 November 2013 - Like - stiri Alba Iulia

Amplasarea radarelor în judeţul Alba, miercuri, 20 noiembrie

Drumul Naţional 1 – Galda de Jos – Teiuş - Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa - limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 1 – Alba Iulia - Sebeş – Cut – Cunţa

Drumul Naţional 1 – Alba Iulia –Sântimbru – Oiejdea

Drumul Naţional 7 – Săliştea – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 7-Alba Iulia – Şibot - limită judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 14 B  - Blaj – Şona – Jidvei - Cetatea  de Balta - Bălcaciu - Biia 

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori – Daia Romana

Drumul Naţional 74 A - Câmpeni –Vadu Moţilor - Albac Drumul Naţional 74 - Alba Iulia - Miceşti - Ighiu

Drumul Naţional 74 - Abrud –– Bucium Cerbu - Zlatna – Feneş

Drumul Naţional 75 - Baia de Arieş – Lupşa

Drumul Judeţean 750 C - Teiuş – Stremţ

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării - Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir - strada Victoriei

Read more...

Nu s-a asigurat în trafic şi a produs un accident rutier

  În cursul după amiezii de luni,18.11.2013, poliţiştii rutieri din Alba Iulia au fost solicitaţi să intervină pentru soluţionarea unui eveniment rutier soldat cu pagube materiale, produs pe B-dul Revoluției 1989 din municipiul Alba Iulia.

  Din primele cercetări efectuate, a rezultat că A.I., de 54 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, nu s-a asigurat corespunzător la trecerea de pe bana doi pe banda 1 şi a intrat în coliziune cu un autoturism pe care l-a proiectat într-un altul care era parcat.

  În urma testării lui A.I. cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Judeţean Alba, unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice, de către o persoană având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală.

Read more...

Cherestea şi brazi de Crăciun, confiscaţi de poliţiştii din Apuseni

  În cursul zilei de luni, 18 noiembrie, poliţiştii Postului de Poliţie Vadu Moţilor l-au identificat pe un bărbat în vârstă de 48 de ani, din comuna Albac, în timp ce transporta ,  pe DN 75,cu o autoutilitară, 7,5 metri cubi de cherestea, pentru care nu a putut prezenta documente legale de provenienţă şi transport.

  Materialul lemnos a fost  confiscat şi predat Ocolului Silvic Valea Arieşului pentru valorificare iar faţă de conducătorul autoutilitarei a fost luată măsura sancţionării contravenţionale, în conformitate cu prevederile Legii 171/2010.

  Un caz asemănător a fost descoperit pe raza localităţii Avram Iancu. În noaptea de luni spre marţi, poliţiştii Postului de Poliţie Avram Iancu l-au depistat pe O.C., de 42 de ani, din comuna Avram Iancu, care transporta pe DJ 762, cu o autoutilitară, 10 pomi de Crăciun nemarcați cu sigiliu –crotaliu şi pentru care conducătorul auto nu a putut prezenta documente legale de providență şi transport.

  Pomii de Crăciun au fost confiscați  şi predați  Ocolului Silvic Valea Arieşului pentru valorificare iar faţă de O.C. a fost  luată măsura sancţionării contravenționale conform Legii nr. 171/2010.

Read more...

Expoziţia de fotografie stradală „La pas prin Alba Iulia”

  Miercuri 20 noiembrie 2013, ora 18:00, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia publicul albaiulian este invitat la vernisajul unei deosebite expoziţii de fotografie stradală. Expoziţia poate fi vizionată între 20 noiembrie 2013 – 15 decembrie 2013.

  Mircea Agabrian, autorul fotografiilor expuse, este membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR), distins cu titlul de Artist al Federaţiei Internaţionale a Artiştilor Fotografi (AFIAP).  

  Sunt expuse 88 de fotografii din care 51 color şi 37 alb negru. Majoritatea sunt realizate în stilul fotografiei stradale care se distinge prin fotografierea oamenilor pe stradă fără ca ei să știe. În acest fel, fotografiile obţinute sunt imagini candide, oameni în ipostaze și atitudini naturale, sincere. Se remarcă străduinţa de a surprinde ceea ce celebrul fotograf francez Henri Cartier-Bresson numea misteriosul „moment decisiv” redat în contextul străzii. Acest lucru permite privitorului să relaţioneze elementele imaginii pentru a pătrunde semnificaţia mesajului pe care ea îl poartă.

  Din această perspectivă, fotografia stradală nu înseamnă „pe cine fotografiem, ci de ce îl fotografiem, ce idei vrem să transmitem?” Fotografiile expuse vizualizează răspunsul la aceste interogaţii şi, în egală măsură, dezvăluie personalitatea autorului şi modul în care el vede lumea în care trăim. 

Read more...

Senatul a respins proiectul de lege privind Rosia Montana

  Senatul a respins marti proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana, in forma trimisa de Guvern.Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sarbu a declarat, marti, in cadrul dezbaterilor privind Rosia Montana, ca toti cei implicati si care au dat semnaturi in acest dosar nu vor avea sarbatori linistite, raportul comisiei parlamentare fiind deja trimis la Parchetul General, transmite Mediafax.
  Senatul a adoptat, astfel, cu voturi 119 voturi "pentru", 3 voturi "impotriva" si 6 abtineri, Raportul elaborat de Comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana, care este de respingere a proiectului de lege in forma transmisa de Guvern.
  Actul normativ are caracter organic, iar Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor fiind forul decizional.
  Senatorul PDL Alexandru Peres a declarat, marti, in cadrul dezbaterilor pe raportul Comisiei Rosia Montana, ca este vorba de fapt despre analiza unei comisii de anchetare a tuturor actelor semnate pe tema Rosia Montana.
  "Aceasta comisie speciala a fost, de fapt, o comisie de ancheta. (...) Au pus la acest dosar diferite probe cu care se va sesiza sau nu Parchetul General. (...) Eu raman cu un gust amar, caci asistam la analizarea unui raport al unei comisii de ancheta", a spus senatorul PDL.
  El a mai spus ca ar trebui sa se schimbe denumirea comisiei in comisie de anchetare a actelor care au stat la baza acestui proiect, privind masuri de relansare a mineritului la Rosia Montana si de exploatare a aurului si argintului.
  Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sarbu a declarat, marti, in cadrul dezbaterilor privind Rosia Montana, ca toti cei implicati si care au dat semnaturi in acest dosar nu vor avea sarbatori linistite, raportul comisiei parlamentare fiind deja trimis la Parchetul General.
  "Pentru linistea celor implicati in ceea ce a insemnat acest proiect, de cand s-a aprobat, de cand s-au facut transferurile si pana astazi, raportul a fost trimis la Parchetul General", a spus Sarbu.
  El a aratat ca, macar pentru aceste fapte care s-au desfasurat in derularea proiectului Rosia Montana, important este ca aceste acte s-au desecretizat, pentru ca, in "stil clasic romanesc, cand facem prostii, le secretizam". "Ei, uite ca se intampla sa se si desecretizeze", a adaugat liderul PSD.
  El a mai aratat ca Parchetul probabil lucreaza, desi exista o aglomeratie mare de sesizari.
  "Vine vremea, si dupa sase ani, si dupa opt ani. Trece timpul, trece, dar nu trec si dosarele penale. Macar aceasta satisfactie sa o avem, noi, parlamentarii, ca am facut lumina intr-un caz. Nu ma refer la personae, nu stiu care e vinovatia unuia sau a altuia, dar Parchetul, cand are in fata un document atat de important de la Parlamentul Romaniei, nu de la o Camera, nu cred ca isi va permite sa se joace", a mai declarat Ilie Sarbu.
  El a continuat: "Linistea celor care au dat aceste semnaturi in mod abuziv, ilegal, a inceput sa dispara, iar aceasta este satisfactia parlamentarilor, care nu au pierdut timpul degeaba. (...) Cei care au fost implicati, parerea mea e ca nu vor avea sarbatori linistite".
  Ilie Sarbu a mai spus ca nu se poate vorbi despre un faliment al Guvernului daca unele ordonante cad in Parlament, pentru ca asta inseamna ca Parlamentul isi face datoria, iar cenzura ultima, a Parlamentului, functioneaza.
  Proiect de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania primise, anterior infiintarii comisiei speciale, raport negativ din partea Comisiei pentru administratie si aviz negativ de la Comisia juridica a Senatului.
  La randul sau, Comisia pentru Rosia Montana a apreciat, potrivit raportului, ca proiectul de lege supus examinarii nu acopera in mod satisfacator toate cerintele complexe privind cadrul desfasurarii activitatii de exploatare a resurselor minerale in Romania si, in consecinta, a propus respingerea acestuia.
  "Avand in vedere carentele legislatiei actuale, care nu tine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier in discutie, Comisia recomanda completarea cadrului legislativ cu masuri care sa stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare. Comisia considera necesara stabilirea unor conditii de parteneriat corect intre actionarul majoritar si compania de stat romaneasca, cu respectarea normelor comunitare obligatorii si a principiilor dezvoltarii durabile a zonelor in care va fi realizat proiectul", se arata in raport.
  Membrii comisiei au mai apreciat ca modificarile conditiilor Acordului initial (licenta) propuse de Guvernul Romaniei reprezinta o imbunatatire reala fata de licenta in vigoare si pot aduce beneficii economice pentru statul roman. "Comisia propune o serie de actiuni pentru stabilirea unui cadru legislativ coerent, care sa sprijine pozitia de negociere a statului roman si in alte proiecte de asemenea anvergura", se arata in document.
  Comisia atrage atentia asupra unor posibile incalcari ale legislatiei in vigoare pe parcursul derularii proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana si recomanda desecretizarea licentei si a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai putin a hartilor si a documentelor referitoare la zacamant).
  La randul sau, reprezentantul Guvernului, secretarul de stat Gheorghe Hogea, a spus ca executivul sustine punctul de vedere al comisiei speciale privind respingerea proiectul de lege.
  La inceputul dezbaterilor, senatorii au discutat in contradictoriu privind timpul de dezbatere propus de Darius Valcov, respectiv de numai 45 de minute.
  In cele din urma, propunerea a fost preluata de liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, si a fost adoptata cu 77 de voturi "pentru", 17 voturi "impotriva" si o abtinere.
  Senatul dezbate acest proiect in calitate de prima Camera sesizata.
  In timpul dezbaterilor, senatorul PNL Dian Popescu le-a cerut colegilor parlamentari, in numele grupului liberal, sa repinga proiectul privind Rosia Montana, sustinand ca actuala Lege a minelor trebuie sa fie modificata pentru a sigura un cadrul legal actualizat pentru astfel de exploatari.
  Liderul grupului PDL, Cristian Radulescu, a anuntat ca senatorii democrat-liberali nu vor participa la votul asupra raportului elaborat de Comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana, asa cum nu au participat nici la lucrarile Comisiei.

Sursa:Hotnews.ro

Read more...

Rating “Ba1” pentru Alba Iulia, conform Moody’s Investors Service

  Mult aşteptatul rating al municipiului Alba Iulia a fost prezentat de către Moody’s Investors Service.  Compania apreciază că oraşul nostru se încadrează la „Ba1”, cu perspectivă negativă, luându-se în considerare managementul prudent de buget, rezervele „confortabile” şi capacitatea destul de limitată de a atrage venituri la visteria municipiului.

  "Rating-ul de emitent al Municipiului Alba Iulia este sustinut de rezultatele solide realizate ca urmare a unui management bugetar prudent, asa cum se reflecta in excedentele operationale constante, performantele financiare bune si existenta unor rezerve la un nivel confortabil. Sistemul cuprinzator de supraveghere si raportare financiara stabilit prin legislatie este recunoscut ca un factor important in mentinerea unei bune discipline fiscale la nivelul municipiului. Totusi, rating-ul contine si unele aspecte asociate capacitatii limitate a municipiului de a majora veniturile si cresterea potentiala a poverii datoriei, in decursul urmatorilor 2 ani datorita programului de investitii destul de extins.

  Moody’s remarca faptul ca Alba Iulia a realizat, in decursul ultimilor ani, excedente importante in bugetul de functionare. Acest excedent a fost de 30% din veniturile operationale in 2012, de la 19% in 2011, reflectand o crestere a veniturilor realizate din impozite si taxe si o crestere a transferurilor de la bugetul de stat, asociate cu masurile de control a cheltuielilor implementate de administratia locala. Aceeasi performanta robusta se asteapta si un decursul urmatorilor 2 ani.

  Moody’s considera ca performantele financiare solide ale Alba Iulia au condus catre o situatie buna a lichiditatilor.  Rezervele in numerar acumulate s-au situat la un nivel mediu de 14% din veniturile operationale in perioada 2010-2012.  Desi rezervele au scazut catre 10% la sfarsitul anului 2012, acestea continua sa reprezinte un aspect financiar pozitiv, de natura sa contracareze potentiale presiuni bugetare si sa sprijine programul de investitii pe termen mediu. 

  Moody’s considera ca programul de investitii destul de consistent al Alba Iulia va constitui o provocare pentru profilul viitor al datoriei. Nivelul datoriei a scazut la 46% din veniturile operationale la sfarsitul lui 2012 de la un nivel relativ stabil, de 51 %, in perioada 2009-2011. Rata neta a datoriei va creste la 62% din veniturile oeprationale in 2012, ca urmare a utilizarii primei transe din linia de credit de 26 mil. RON, recent contractata si a garantiei care urmeaza sa fie acordata companiei de apa, in valoare de 7 mil. RON.

  Profilul rambursarii datoriei este favorabil, cu o perioada ce ajunge pana in 2027 pentru rascumpararea obligatiunilor (care reprezinta 68% din datorie) si imprumuturi cu termen de rambursare de 12 ani.  Rambursarile de capital pentru imprumuturi pe termen mediu se asteapta sa insumeze 6-7% din totalul veniturilor, ceea ce este usor de administrat avand in vedere starea financiara a municipiului. 

Motive pentru Perspectiva Negativa 

  Perspectiva negativa reflecta perspectiva negativa a rating-ului suveran Baa3, precum si cadrul macroeconomic si institutional care guverneaza relatiile interguvernamentale. Municipiul Alba Iulia este dependent, in mare masura, de fondurile de la bugetul de stat primite sub forma cotelor si sumelor defalcate din impozite ale bugetului de stat si care reprezinta aproximativ 80% din veniturile operationale, in ultimii 5 ani.  Municipiul are posibilitati limitate de a genera fonduri aditionale sub forma de venituri proprii, pentru a reduce presiunea externa asupra bugetului.

Ce poate modifica rating-ul in sensul cresterii sau diminuarii

  Orice modificari pozitive ale rating-ului suveran poate avea implicatii pozitive asupra rating-ului municipiului.

  In plus, abilitatea municipiului de a sustine excedentele operationale si de a reduce povara datoriei, vor fi considerate ca fiind aspecte pozitive pentru rating.

 Orice actiuni negative asupra credit rating-ului suveran va avea implicatii negative si asupra rating-ului municipiului. O deteriorare semnificativa a performantelor operationale si orice crestere majora a datoriei si a nevoilor de plata a serviciului datoriei vor fi considerate ca fiind negative. 

Metodologie

  Metodologia  folosita in stabilirea acestui rating este cea descrisa in  Regional and Local Governments publicata in ianuarie 2013.  Va rugam consultati pagina  Credit Policy pe  www.moodys.com pentru o copie a acestei metodologii.

 

Read more...

20 noiembrie: 145 de ani de existenţă a Gării Alba Iulia. Vor fi expoziţii foto şi grafice

  Pe data de 20 noiembrie, gara din Alba Iulia va împlini venerabila vârstă de 145 de ani de existenţă. Acest eveniment va fi marcat de o expoziţie grafică pe această temă, semnată de pictoriţa Ioana Raica şi de o expoziţie de fotografii cu evoluţia gării realizate de colecţionarul Andrei Berinde. Fondul muzical va fi asigurat de fanfara de copii de la Petreşti. Evenimentul se va desfăşura în foaierul Case de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, pe data de 20 noiembrie, de la ora 17.00.
  Urmare a succesului pe care expoziţia colegei noastre pictoriţa Ioana Raica l-a avut la aniversarea CFR de la Teiuş, am primit din partea domnului Andrei Berinde informaţia că pe data de 20 noiembrie 2013, gara din Alba Iulia împlineşte 145 de ani, dar şi propunerea de a aduce în faţa albaiulienilor un eveniment care să marcheze acest lucru. Aşa s-a nascut ideea unei expoziţii de gafrică semnată Ioana Raica şi a unei expoziţii de fotografii cu evoluţia gării noastre de la colecţionarul Andrei Berinde. Şi pentru ca totul să aibe un aer de sărbătoare, vom avea ca invitat pe istoricul CFR ing. Radu Belu, cel care a reuşit să salveze de la pieire multe din utilajele şi locomotivele de epocă.
  Pe parcursul călătoriei în istoria gării din Alba Iulia, cei prezenţi la eveniment vor fi insoţiţi de fanfara de copii de la Petreşti, condusă de dirijorul Ioan Mureşan.

Read more...

Oferta locurilor de muncă pentru judeţul Alba, conform AJOFM

  Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, a dat publicităţii locurile de muncă disponibile pentru această săptămână în judeţ. Cele mai multe job-uri libere se găsesc în Alba Iulia, Sebeş şi Cugir.
  Vă prezentăm lista completă oferită de AJOFM Alba:

ALOFM Alba  - 0258831137   
        
Muncitor necalificat in industria confectiilor     20
Confectioner imbracaminte     20
Agent vanzari     12
Agent vanzari directe     10
Sofer      2
Inginer electromecanic     1
Lucrator in bucatarie     1
Consilier financiar     10
Coordonator vanzari     3
Operator PC     2

Punct de lucru Aiud - 0725225882

Muncitor necalificat     4
Fochist    1

Punct de lucru Cugir – 0725225881
 
Controlor calitate    5
Muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor    10
Specialist in domeniul calitatii   

ALOFM Campeni - 0725225884

Consilier     1
Lucrator pentru salubrizare      1
Conducator auto    2
       
Punct de lucru  Sebes  - 0725225885

Metrolog      1
 Traducator     1
Asistent manager     1
Secretara     1
Ajutor sef casa împrumut     1
Mecanic auto     1
Lacatus     4
Sudor      2
Ajutor ospatar     1
Ospatar     1
Ajutor bucatar     1
Inginer mecanic     1

Read more...

Astăzi, de la ora 18.30, Liga Europei Europene Centrale la baschet feminin: Valosun Brno-CSU Alba Iulia

  • Published in Sport

  CSU Alba Iulia, va evolua astăzi de la ora 18.30, în Cehia, în a doua etapă a Ligii Europei Centrale la baschet feminin. Studentele antrenate de Miroslav Popov, vor întâlni echipa Valosun KP Brno, care a terminat ediţia anterioară a campionatului Cehiei pe locul 6.
  Dacă echipa albaiuliană în momentul de faţă se află în campionatul intern pe poziţia secundă, adversarele de astăzi ocupă locul 3. Valosun a pierdut prima partidă din CEWL la Viena cu scorul de 82-50. Până în momentul de faţă, în istoria clubului s-au consemnat doar două turnee de pregătire în Serbia, în ultimele două veri.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686