Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 633

Rating “Ba1” pentru Alba Iulia, conform Moody’s Investors Service

Rating  “Ba1” pentru Alba Iulia, conform Moody’s Investors Service

  Mult aşteptatul rating al municipiului Alba Iulia a fost prezentat de către Moody’s Investors Service.  Compania apreciază că oraşul nostru se încadrează la „Ba1”, cu perspectivă negativă, luându-se în considerare managementul prudent de buget, rezervele „confortabile” şi capacitatea destul de limitată de a atrage venituri la visteria municipiului.

  "Rating-ul de emitent al Municipiului Alba Iulia este sustinut de rezultatele solide realizate ca urmare a unui management bugetar prudent, asa cum se reflecta in excedentele operationale constante, performantele financiare bune si existenta unor rezerve la un nivel confortabil. Sistemul cuprinzator de supraveghere si raportare financiara stabilit prin legislatie este recunoscut ca un factor important in mentinerea unei bune discipline fiscale la nivelul municipiului. Totusi, rating-ul contine si unele aspecte asociate capacitatii limitate a municipiului de a majora veniturile si cresterea potentiala a poverii datoriei, in decursul urmatorilor 2 ani datorita programului de investitii destul de extins.

  Moody’s remarca faptul ca Alba Iulia a realizat, in decursul ultimilor ani, excedente importante in bugetul de functionare. Acest excedent a fost de 30% din veniturile operationale in 2012, de la 19% in 2011, reflectand o crestere a veniturilor realizate din impozite si taxe si o crestere a transferurilor de la bugetul de stat, asociate cu masurile de control a cheltuielilor implementate de administratia locala. Aceeasi performanta robusta se asteapta si un decursul urmatorilor 2 ani.

  Moody’s considera ca performantele financiare solide ale Alba Iulia au condus catre o situatie buna a lichiditatilor.  Rezervele in numerar acumulate s-au situat la un nivel mediu de 14% din veniturile operationale in perioada 2010-2012.  Desi rezervele au scazut catre 10% la sfarsitul anului 2012, acestea continua sa reprezinte un aspect financiar pozitiv, de natura sa contracareze potentiale presiuni bugetare si sa sprijine programul de investitii pe termen mediu. 

  Moody’s considera ca programul de investitii destul de consistent al Alba Iulia va constitui o provocare pentru profilul viitor al datoriei. Nivelul datoriei a scazut la 46% din veniturile operationale la sfarsitul lui 2012 de la un nivel relativ stabil, de 51 %, in perioada 2009-2011. Rata neta a datoriei va creste la 62% din veniturile oeprationale in 2012, ca urmare a utilizarii primei transe din linia de credit de 26 mil. RON, recent contractata si a garantiei care urmeaza sa fie acordata companiei de apa, in valoare de 7 mil. RON.

  Profilul rambursarii datoriei este favorabil, cu o perioada ce ajunge pana in 2027 pentru rascumpararea obligatiunilor (care reprezinta 68% din datorie) si imprumuturi cu termen de rambursare de 12 ani.  Rambursarile de capital pentru imprumuturi pe termen mediu se asteapta sa insumeze 6-7% din totalul veniturilor, ceea ce este usor de administrat avand in vedere starea financiara a municipiului. 

Motive pentru Perspectiva Negativa 

  Perspectiva negativa reflecta perspectiva negativa a rating-ului suveran Baa3, precum si cadrul macroeconomic si institutional care guverneaza relatiile interguvernamentale. Municipiul Alba Iulia este dependent, in mare masura, de fondurile de la bugetul de stat primite sub forma cotelor si sumelor defalcate din impozite ale bugetului de stat si care reprezinta aproximativ 80% din veniturile operationale, in ultimii 5 ani.  Municipiul are posibilitati limitate de a genera fonduri aditionale sub forma de venituri proprii, pentru a reduce presiunea externa asupra bugetului.

Ce poate modifica rating-ul in sensul cresterii sau diminuarii

  Orice modificari pozitive ale rating-ului suveran poate avea implicatii pozitive asupra rating-ului municipiului.

  In plus, abilitatea municipiului de a sustine excedentele operationale si de a reduce povara datoriei, vor fi considerate ca fiind aspecte pozitive pentru rating.

 Orice actiuni negative asupra credit rating-ului suveran va avea implicatii negative si asupra rating-ului municipiului. O deteriorare semnificativa a performantelor operationale si orice crestere majora a datoriei si a nevoilor de plata a serviciului datoriei vor fi considerate ca fiind negative. 

Metodologie

  Metodologia  folosita in stabilirea acestui rating este cea descrisa in  Regional and Local Governments publicata in ianuarie 2013.  Va rugam consultati pagina  Credit Policy pe  www.moodys.com pentru o copie a acestei metodologii.

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top