Items filtered by date: Tuesday, 10 June 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Ponta spune ca variantele de candidatura la prezidentiale din partea stangii pot fi el sau Oprescu

Presedinte PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni seara, ca la acest moment variantele de candidatura din partea stangii pentru alegerile prezidentiale din toamna sunt el si primarul Capitalei, Sorin Oprescu, informeaza Agerpres

"Nu avem nicio graba, nu ca nu este important, este extrem important. Dar avem marele avantaj ca avem zi de zi ce face. Nu e vorba ca uita lumea de mine sau de PSD sau de Oprescu, dar in fiecare zi se intampla ceva. Trebuie sa adoptam o masura, trebuie sa reparam ceva. Ceilalti, sigur, neavand aceasta activitate, trebuie sa gaseasca o chestie politica ca dumneavoastra sa-i dati la televizor. (...) E, pana la urma, un lucru normal avantajul celui care este intr-o functie de decizie este ca are ce face, ce arata, are despre ce vorbi. In al doilea rand, am fost foarte calculat in ceea ce am spus despre prezidentiale", a declarat Victor Ponta intrebat care va fi candidatul stangii la prezidentiale, in conditiile in care pe partea dreapta a politicii sunt mai multi candidati anuntati.

El a explicat ca lucrurile, intr-un fel sau altul, s-au clarificat de la sine.

Premierul a afirmat ca pana la nivelul lunii februarie fortele de stanga nu aveau pregatit un candidat in conditiile in care se mergea pe varianta USL, respectiv Crin Antonescu si ca, ulterior, din punctul sau de vedere s-a creionat o lista scurta. "Strict, personal, nu m-ar fi convins niciodata sa candidez, nici Liviu Dragnea, nici Ioan Rus, nici Sebi Ghita, niciunul nu m-ar fi putut convinge vreodata sa candidez impotriva lui Crin Antonescu, dupa ce mi-am cuvantul, si lui personal si in fata intregii tari ca il sustin .(...) Nu trebuia sa faca altceva Crin decat sa tina USL", a declarat premierul.

Ponta a adaugat ca pe aceasta lista figurau Mugur Isarescu si Calin Popescu Tariceanu.

El a explicat, in privinta lui Isarescu, ca acesta nu ar dori sa candideze in conditiile in care si-a manifestat recent intentia de a continua la sefia BNR, si, totodata, ca o candidatura a lui Calin Popescu Tariceanu nu mai poate fi sustinuta de PSD, cel putin in turul I, in conditiile in care nu s-a reusit o refacere a USL. "In acest moment nu se poate pune problema si nici nu cred ca domnul Tariceanu vrea sa fie candidatul PSD-ului, vrea sa fie candidatul USL. (...) Asa incat poate candida domnul Oprescu, in continuare cred lucrul acesta, nu stiu sigur daca isi doreste foarte mult, ma intrebati din partea stangii, sau pot candida eu", a spus Victor Ponta.

Intrebat ce ar trebui sa se intample ca sa-si anunte candidatura la Presedintie, Ponta a spus: "Mie imi convine foarte tare sa vad in fiecare zi la analistii de dreapta cum: 'domne', Ponta e terminat, ii e frica, nu vrea, nu are nicio sansa'". "Ma favorizeaza acest lucru. Asa este, nu am nicio sansa sa candidez. Domnul Johannis e deja presedinte, domnul Ungureanu e deja presedinte, toti sunt deja presedinte, noi nu avem nicio sansa. Din postura de favorit, nu e o postura...Eu vorbesc si ca iubitor de sport, nu e o postura", a declarat Ponta.

Intrebat daca pe lista de candidati a stangii au ramas Sorin Oprescu si Victor Ponta, premierul a raspuns: "S-a cam redus lista, da".

Despre un candidat unic al dreptei, Ponta a spus ca nu crede aceasta varianta si ca "vor fi multi candidati".

Read more...

Lagarde: FMI a subestimat potentialul de crestere al economiei Marii Britanii

FMI a subestimat soliditatea economiei britanice, atunci cand a criticat programul guvernamental de austeritate, a declarat luni directorul general al Fondului, Christine Lagarde, la un an dupa ce economistul sef al institutiei, Oliver Blanchard, a avertizat ca autoritatile se joaca cu focul, informeaza Mediafax.

"Am gresit. Am recunoscut acest lucru. Increderea rezultata din masurile adoptate de guvern pe multi ne-au luat prin surprindere", a afirmat Lagarde intr-o emisiune de la televiziunea BBC, transmite Bloomberg.

Blanchard a avertizat in urma cu un an ca reducerile cheltuielilor bugetare din Marea Britanie sunt echivalente cu "o joaca cu focul".

In luna aprilie, FMI a estimat ca economia britanica va avansa cu 2,9% in acest an, acesta fiind cel mai rapid ritm intre statele dezvoltate membre ale G7.

Intrebata de moderatorul emisiunii daca si-a cerut scuze ministrului de Finante George Osborne, Lagarde a intrebat "Trebuie sa cad in genunchi?"

“Am spus foarte clar ca am subestimat cresterea economiei britanice si ca estimarile noastre au fost contrazise de realitatile economice", a aratat ea.

Lagarde considera ca perspectivele economice ale Marii Britanii au devenit mai sustenabile, investitiile fiind un motor de crestere, alaturi de consum. Ea a reiterat ca piata imobiliara britanica ramane un pericol, chiar daca cresterea acesteia are mai multe fatete, nefiind doar un boom speculativ.

Sefa FMI s-a distantat de un apel al Comisiei Europene pentru majorarea taxelor in Marea Britanie, ea considerand ca o astfel de masura nu este recomandabila.

Read more...

Patru premieri si o ''lovitura de stat'' tacuta data UE

Luni, in statiunea Harpsund, la resedinta de vara a premierului Suediei, se decide soarta lui Jean-Claude Juncker, cel care obtinut votul cetatenilor europeni pentru a conduce executivul UE in urmatorii cinci ani, dar si soarta institutiilor UE in ochii cetatenilor, informeaza Cotidianul.ro.

Cei care vor hotari cat de putin trebuie sa conteze votul popular si legitimitatea democratica a institutiilor europene nu sunt toti sefii de stat sau de guvern din UE, ci doar sefii executivelor din Germania, Marea Britanie, Olanda si Suedia, respectiv Angela Merkel, David Cameron, Mark Rutte si Fredrik Reinfeldt. Vorbim aici chiar despre doua state care pot decide asupra celor mai delicate politici UE, dar nu au adoptat moneda euro, iar unul dintre ele (Marea Britanie) nu face parte nici din Spatiul Schengen si este cel mai eurosceptic membru UE.

Ultimii trei sunt cei mai vocali lideri europeni impotriva numirii la conducerea Comisiei Europene a candidatului propus drept cap de lista de catre familia politica din care face parte. Nici Angela Merkel nu a sustinut procedura ”capului de lista”, cedand doar la presiunea popularilor europeni, in vederea obtinerii unei mai mari legitimitati democratice pentru executivul UE.

”Merkel va fi intr-o pozitie dificila cand va veni vorba de Juncker. Se stie bine ca el nu e candidatul ideal. Ea ar fi preferat-o pe Christine Lagarde si nu doreste sa-l izoleze pe Cameron in aceasta chestiune importanta. Dar pe de alta parte, ea va trebui sa-l sustina pe Juncker, dupa cum a promis”, spune Michael Wohlgemuth, director al Open Europe.

Alti analisti considera ca nu a trecut vremea suprizelor. Daca pana acum se vorbea doar despre Juncker (fost premier al Luxemburgului) sau despre actualii premieri din Danemarca sau Finlanda, nu este exclusa o retragere de buna voie a luxemburghezului si aparitia unei candidaturi noi. Cine? Chiar gazda Fredrik Reinsfeldt, care va pierde aproape sigur alegerile din Suedia, din septembrie. ”Nu este foarte probabil, dar nu este imposibil sa fie viitorul presedinte al Comisiei Europene”, spune analistul politic Ulf Bjereld.

La mini-summitul de luni, Reinfeldt, a aruncat buzduganul inca de dimineata, printr-un interviu publicat de Financial Times, in care pune la indoiala legitimitatea procedurii alegerii presedintelui comisiei ca urmare a votului popular. ”Nu suntem in favoarea acestei idei, pentru ca aceasta ar face imposibil sa ne gandim la un alt candidat si pentru ca astfel ar fi exclusi foarte multi potentiali presedinti ai Comisiei Europene”, a spus Reinfeldt.

Oricare ar fi insa motivatiile premierilor din Olanda, Marea Britanie sau Suedia de a se impotrivi fie procedeului de nominalizare, fie pur si simplu lui Jean-Claude Juncker, Angela Merkel este personajul cheie. Fara ea, niciun sef de guvern din UE ce se opune lui Juncker nu poata obtine asa-numita minoritate de blocaj in cadrul Consiliului European. Procedura minoritatii de blocaj, prevazuta in tratatele europene, nu a fost niciodata folosita la alegerea presedintelui Comisiei Europene, deoarece, de fiecare data s-a ajuns la un gentlemens agreement in vederea gasirii consensului. Acum insa, incapatanarea Marii Britanii poate duce la un blocaj.

Cu alte cuvinte, dupa cum scrie Suddeutsche Zeitung, cel mai important accesoriu pe culoarele institutiilor de la Bruxelles este in aceste zile nu legitimatia de deputat obtinuta prin votul a sute de mii de cetateni europeni, ci carnetelul pe care sunt notate voturile pe care fiecare tara le are in cadrul Consiliului European.

Asadar iata cum functioneaza democratia europeana in cifre. In cadrul Consiliului European, fiecare sef de stat sau guvern are la dispozitie un numar de voturi, in functie de populatia tarii pe care o reprezinta. In total sunt 352 de voturi. Minoritatea de blocaj este de 93 de voturi, care trebuie sa vina din cel putin patru state membre, care sa reprezinte, totodata, 35% din populatia UE. Si acum, iata la ce se reduce votul alegatorilor europeni, existenta lor, politicile la care sunt supusi de catre guvernanti sau de catre Bruxelles: Germania, Franta, Italia, Martea Britanie – cate 29 de voturi; Spania si Polonia – cate 27 de voturi; Romania – 14 voturi;. Olanda – 13 voturi; Belgia, Cehia, Grecia, Unaria, Portugalia – 12 voturi; Bulgaria, Austria, Suedia – 10 voturi; Croatia, Danemarca, Irlanda, Lituania, Slovacia, Finlanda – 7 voturi; Estonia, Letonia, Luxemburg, Cipru, Slovenia – 4 voturi; Malta – 3 voturi.

Aceasta este o adevarata ”lista a adevarului”, la care diplomatii de pe culoarele Bruxelles-ului se uita cu aceeasi privire plina de durere precum Laocoon incolacit de serpi, scrie Suddeutsche Zeitung.

Intersele merg insa mult mai departe de numirea unui presedinte al Comisiei Europene. Targurile ”democratice” de la Bruxelles si Berlin se fac si pentru numirea unor comisari cu portofolii foarte importante, precum Energia (mai cu seama in contextul crizei din Ucraina si al propunerii constituirii unei piete comune a energiei), Comertul (in contextul negocierilor pentru crearea pietei unice transatlantice, intre UE si SUA, si al interselor uriase ale marilor companii), pentru numirea succesorului lui Herman Van Rompuy in fruntea Consiliului European, sau al Catherinei Ashton in fruntea diplomatiei UE.

Avand in vedere cat de putin a contat, in cele din urma, votul electoratului european si cat de dura este lupta intre guvernele nationale din UE, comparativ chiar cu ultimele alegeri europene, Suddeutsche Zeitung concluzioneaza ca la Bruxelles se poate vorbi de o ”lovitura de stat” pasnica, prin care se stabilesc noi reguli ale dominantei in cadrul Consiliului European si ale manifestarii puterii marilor state in cadrul tuturor institutiilor UE.

Read more...

Descoperire uluitoare facuta de astronomi

  • Published in Monden

Astronomii au reusit sa gaseasca in univers o ciudatenie pe care specialistii in domeniu o descrisesera in urma cu peste patru decenii, informeaza Realitatea.net

Este vorba de o grupare hibrida de stele despre care specialistii nu stiau cu siguranta ca ar exista, scrie ziare.com.

In 1975, fizicianul Tip Thorne si experta in astronomie Anna Zytkow veneau cu o teorie prin care sustineau ca in univers ar exista structuri care reprezinta o combinatie de stele supermasive si neutronice, scrie Fox News. Acestea nu ar fi decat ramasitele unor supernove care au explodat.

Astfel de structuri ipotetice au fost denumite "obiecte Thorne-Zytkow", ele formandu-se atunci cand o stea supermasiva inghite o stea neutronica din apropierea ei, cea din urma ajungand pana in miezul stelei supermasive. "Studierea acestor obiecte este captivanta deoarece reprezinta un model complet nou al felului in care interiorul stelelor poate functiona", spune coordonatoarea studiului, Emily Levesque.

Ea este de parere ca in miezul stelelor sunt produse elemente chimice grele intr-un mod diferit fata de cel cunoscut. Lovesque si colegii ei sustin acum ca au gasit primul astfel de obiect cosmic, denumit HV 2112, el aflandu-se in Norul Magelanic Mic. Acesta reprezinta o "galaxie pitica" aflata la 200.000 de ani-lumina de a noastra.

Read more...

"Spatii Psiho-vegetale"

  • Published in Monden

La “Metropolis Center” din Bucuresti, artistul Daniel Craciun propune o selectie de lucrari sub titlul generic “Psycho-vegetal spaces”. Organizata de “DanaArtGallery”, expozitia este “o invitatie la visare (…) prin lucrarile care imbina diferite simboluri, ingeri, sageti, cu elementele vegetale”. Este, de fapt, o expozitie de peisaje, asa cum o arata si titlul, dar purtand in ele un i

Artist complex, traind intre Romania si Franta, Daniel Craciun se misca cu dezinvoltura in lumea morfologiei plastice, de la ceea ce am putea numi realism, daca n-ar fi permanent trecut printr-un filtru foarte personal, care introduce un al doilea nivel de lectura dincolo de realism, la lucrari de natura gestual-abstracta uneori, la neoexpresionism si suprarealism, de la pictura la colaj, obiect sau fotografie.

Este un artist in a carui creatie latura intelectuala joaca un rol important si care reuseste sa alieze conceptualul cu afectivul, senzorialul cu reflectia, intr-un discurs personal asupra lumii.

Discursul se aplica de aceasta data lumii vegetale, care, declara artistul, “ma duce adesea cu mintea la ceva fantastic, la ceva ludic". Abordarea naturii ca subiect este o preocupare mai veche a lui Daniel Craciun. De data aceasta, frapeaza dominanta suprarealista, construirea unui univers in care constientul cedeaza in mare masura locul subconstientului, fie pe o linie intunecata, ca in cazul lucrarii “Not pretty portrait”, fie, cel mai adesea, pe cea exuberanta, atat conceptual, cat si cromatic. Daniel Craciun concepe lumi, le iveste din izbucniri de forte, fie ca este vorba despre infruntarea “Spatiilor energetice” sau de “Compozitia geo-simbolica”, le populeaza uneori cu personaje stranii, ca in “Dans psih-edenic” sau in “Forme in dezvoltare”.

Artistul contopeste declarat amintire si momentul creatiei, peisaje, case, figuri se intalnesc in imagini depasind existenta lor fizica, in “Amintire ardeleana”, in “Garden Dream”, in “Transgresive Landscape”, in “Zboruri in galben”.

O continua contrapunere a viului si a disparitiei, a vegetalului si umanului, a angelicului si a diabolicului creeaza atat tensiuni de receptare, cat, mai ales, tensiuni plastice, transpuse in forta gestului sau in explozia cromatica, rezolvata cand prin armonii rafinate, cand in game contrapunctice. Forta lor, indiferent de zona, rezida in reteaua labirintica de “vrejuri” (pentru a le a un nume), in complicatul duct al desenului care obliga privitorul la o descifrare atenta. Dovada – “Retea nr. 3”, “Onirico-vegetal”, “Forme in dezvoltare”…

O mentiune speciala merita portretele, aflate si ele la granita dintre uman si vegetal, dintre realitate si oniric, dintre psihologic si ludic, intotdeauna insa nelinistitoare. Fie ca se desprind clar din fondul lucrarii, sau ca se contopesc intr-o culoare-simbol, ca in “In Red”, personajele se situeaza intr-o zona la intersectia regnurilor, isi pierd, de fapt, identitatea, devenind elemente ale constructiei picturale, ale discursului mental si plastic in acelasi timp.

Intr-un fel de argument al expozitiei, Daniel Craciun scrie: „Termenul spaces din titlu reflecta nu doar un spatiu plastic, in care demersul meu e incadrat, ci si ideea de spatiu-timp, asemenea celui din fizica. Pana la urma, propunerea enuntata de titlul expozitiei reflecta o compatibilitate estetica. Abordarea acestei expozitii, desi postmoderna, continua intr-un anumit mod filonul primei mele expozitii «O noua privire asupra naturii», ce deschidea la mine ciclul vegetal. De data aceasta e vorba de o privire mai complexa, upgradata – in care ramificatiile si implicatiile vizuale tind mai elocvent sa se apropie de metapsihic, de o lume aproape paralela”.

Desigur, artistii au intotdeauna, mai ales in zilele noastre, un discurs intelectual ce se constituie intr-un background al creatiei lor. Dar, dincolo de el, ceea ce conteaza sunt viabilitatea operelor propuse, capacitatea lor de a comunica stari sufletesti, reflectii existentiale si, mai ales, statisfactie estetica.

Lucrarile din expozitia de la „Metropolis Center” indeplineste toate aceste cerinte. Ele au calitatea de a se adresa tuturor iubitorilor de arta. La primul contact, vizitatorul este atras de caracterul lor „decorativ”, pentru a folosi un termen cu care, probabil, autorul nu va fi de acord. Cei care doresc sa intre mai adanc in imaginea propusa pot avea satisfactia descoperirii si decodarii simbolurilor, pot urmari sensul zborurilor personajelor angelice sau grimasa celor ce se topesc inexorabil intr-un spatiu imaginat si imaginar, intr-o lume in care singura certitudine ramane interogatia. In sfarsit, cromatica si ritmul compozitiilor satisfac pe deplin nevoia de „frumos” a oricarui „consmator” de arta.

Desigur, artistii au intotdeauna, mai ales in zilele noastre, un discurs intelectual ce se constituie intr-un background al creatiei lor. Dar, dincolo de el, ceea ce conteaza sunt viabilitatea operelor propuse, capacitatea lor de a comunica stari sufletesti, reflectii existentiale si, mai ales, statisfactie estetica.

Lucrarile din expozitia de la „Metropolis Center” indeplineste toate aceste cerinte. Ele au calitatea de a se adresa tuturor iubitorilor de arta. La primul contact, vizitatorul este atras de caracterul lor „decorativ”, pentru a folosi un termen cu care, probabil, autorul nu va fi de acord. Cei care doresc sa intre mai adanc in imaginea propusa pot avea satisfactia descoperirii si decodarii simbolurilor, pot urmari sensul zborurilor personajelor angelice sau grimasa celor ce se topesc inexorabil intr-un spatiu imaginat si imaginar, intr-o lume in care singura certitudine ramane interogatia. In sfarsit, cromatica si ritmul compozitiilor satisfac pe deplin nevoia de „frumos” a oricarui „consmator” de arta.

ntreg univers oniric, in care lumea exterioara si imaginarul pictorului se contopesc, informeaza Cotidianul.ro.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686