Lagarde: FMI a subestimat potentialul de crestere al economiei Marii Britanii

Lagarde: FMI a subestimat potentialul de crestere al economiei Marii Britanii Sursa imagine: finantistii.ro

FMI a subestimat soliditatea economiei britanice, atunci cand a criticat programul guvernamental de austeritate, a declarat luni directorul general al Fondului, Christine Lagarde, la un an dupa ce economistul sef al institutiei, Oliver Blanchard, a avertizat ca autoritatile se joaca cu focul, informeaza Mediafax.

"Am gresit. Am recunoscut acest lucru. Increderea rezultata din masurile adoptate de guvern pe multi ne-au luat prin surprindere", a afirmat Lagarde intr-o emisiune de la televiziunea BBC, transmite Bloomberg.

Blanchard a avertizat in urma cu un an ca reducerile cheltuielilor bugetare din Marea Britanie sunt echivalente cu "o joaca cu focul".

In luna aprilie, FMI a estimat ca economia britanica va avansa cu 2,9% in acest an, acesta fiind cel mai rapid ritm intre statele dezvoltate membre ale G7.

Intrebata de moderatorul emisiunii daca si-a cerut scuze ministrului de Finante George Osborne, Lagarde a intrebat "Trebuie sa cad in genunchi?"

“Am spus foarte clar ca am subestimat cresterea economiei britanice si ca estimarile noastre au fost contrazise de realitatile economice", a aratat ea.

Lagarde considera ca perspectivele economice ale Marii Britanii au devenit mai sustenabile, investitiile fiind un motor de crestere, alaturi de consum. Ea a reiterat ca piata imobiliara britanica ramane un pericol, chiar daca cresterea acesteia are mai multe fatete, nefiind doar un boom speculativ.

Sefa FMI s-a distantat de un apel al Comisiei Europene pentru majorarea taxelor in Marea Britanie, ea considerand ca o astfel de masura nu este recomandabila.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top