Items filtered by date: Tuesday, 15 May 2018 - Like - stiri Alba Iulia

Program special al autobuzelor STP de “Noaptea muzeelor”

COMUNICAT DE PRESĂ

PROGRAM SPECIAL pentru ''NOAPTEA MUZEELOR'', valabil în data de 19.05.2018, între orele 20:30 – 01:00

Societatea de Transport Public Alba Iulia vine în sprijinul celor care doresc să viziteze Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia cu prilejul ”Nopții Muzeelor”, prin introducerea unor curse dus - întors din mai multe zone ale orașului spre Hotel Cetate. Costul unui bilet este de 2,5 lei la dus, iar la întoarcere cursa este gratuită pentru toți vizitatorii muzeului, cu condiția ca aceștia să poată arăta biletul de intrare gratuită la muzeu.

RUTA 1 – DUS – GARĂ - ŞCOALA AVRAM IANCU-ROMTELECOM-UNIREA-ALBA MALL-AMPOI 3-ARDEALUL – PROFI – MERCUR – PIAŢĂ – SPITAL - SF. ECATERINA - REVOLUŢIEI 1989 – MACULUI - PARCARE HOTEL CETATE

RUTA 1 - ÎNTORS - PARCARE HOTEL CETATE-CLOŞCA-PIAŢĂ-MERCUR-STADION-ALSTING-AMPOI 3 – CASA DE PENSII – UNIREA - PIAŢA  ALESSANDRIA - ŞCOALA AVRAM IANCU -GARĂ

PLECĂRI DIN GARĂ - 20,30; 21,00; 21,30; 22,00; 22,30; 23,00; 23,30; 24,00; 24:30

RETUR DIN PARCAREA HOTELULUI CETATE - 21,00; 21,30; 22,00; 22,30; 23,00; 23,30; 24,00; 00,30; 01:00

RUTA 2 – DUS – AMBIENT - APRO HOREA - AMPOI 2- AMPOI 3-ARDEALUL-PROFI-MERCUR- PIAŢĂ-SPITAL-SF. ECATERINA - REVOLUŢIEI 1989-MACULUI-PARCARE HOTEL CETATE

RUTA 2 – ÎNTORS - CLOŞCA-PIAŢĂ-MERCUR-STADION-ALSTING-AMPOI 3 -AMPOI 1-POMPIERI-AMBIENT

PLECĂRI DIN STAŢIA AMPOI 2 - 20,35; 21,05; 21,35; 22,05; 22,35; 23,05; 23,35; 24,05; 24:35

PLECĂRI DIN STAŢIA AMPOI 3 - 20,37; 21,07; 21,37; 22,07; 22,37; 23,07; 23,37; 24,07; 24:37

RETUR DIN PARCAREA HOTELULUI CETATE - 21,00; 21,30; 22,00; 22,30; 23,00; 23,30; 24,00; 00,30; 01:00

 

Read more...

Noaptea Muzeelor. Noaptea în care istoria prinde viață

Ediția a IX-a, sâmbătă, 19 mai 2018

Sâmbătă, 19 mai 2018, ora 19.00 la Muzeul Naționala al Unirii Alba Iulia va avea loc deschiderea oficială a celei de a IX-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor. Noaptea în care istoria prinde viață.

Noaptea Muzeelor este o manifestare culturală inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța în anul 2005. Acțiunea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

Din anul 2010 la muzeul albaiulian manifestarea a debutat sub conceptul special de Noaptea în care istoria prinde viață, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expozițional de care dispune, dar și impresionanta istorie a județului Alba și a orașului Alba Iulia.

Organizatorii evenimentului: Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Programul evenimentului Noaptea Muzeelor 2018

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Ora 19:00

Deschiderea oficială

Reprezentație Garda Apulum

Ora 19:45

Parada Personajelor istorice

Orele 20:00 – 01:00

Istoria prinde viață în muzeu - peste 40 de personaje istorice

Atelier de machete

Noaptea vedetelor de marmură: Supereroul Hercules, Necruțătoarea Nemesis, Veselul Liber Pater (prezentare expozițională – programul cultural Pantheon 3D)

Orele 20:00 – 22:00

Zei pe display: atelier interactiv de scanare și vizualizare 3D a sculpturilor romane (programul cultural Pantheon 3D)

Ora 24:00

Moment muzical … Jazz

-Laura Orian

Strada Muzeului

Orele 22.00-01.00

Ateliere antice

  • batere de monede                                         ”plante magice” dacice
  • fierărie dacică                                                 pielărie
  • prelucrare os                                                  confecționat podoabe                                 

Ora 22:00

Reprezentație Garda Națională și Personalitățile Unirii

Orele 23:00 – 24:00

- Dansuri romane / Magna Nemesis

- Lupte de gladiatori/Ludus Apulensis

Museikon

Orele 20.00-01.00

Ateliere de grafică și pictură

Ora 21:00

Moment muzical. Jazz. Laura Orian

 

Read more...

Fundaţia pentru o Societate Deschisă își anunță plecarea din Ungaria

Confruntate cu un mediu politic și juridic din ce în ce mai represiv în Ungaria, Fundația pentru o Societate Deschisă(Open Society Foundations) își mută operațiunile și personalul internațional din Budapesta în capitala germană, Berlin, anunță marți printr-un comunicat de presă Open Society.
Împreună cu alți finanțatori internaționali, Open Society va continua să susțină activitatea importantă a grupurilor societății civile din Ungaria cu privire la aspecte precum arta și cultura, libertatea presei, transparența și educația și îngrijirea sănătății pentru toți maghiarii, se mai arată în comunicat.

Decizia de a muta operațiunile din Budapesta vine ca urmare a faptului că guvernul maghiar se pregătește să impună restricții suplimentare organizațiilor neguvernamentale prin ceea ce a marcat pachetul legislativ "Stop Soros".

"Guvernul Ungariei a denigrat și a denaturat munca noastră și a reprimat societatea civilă din motive de câștig politic, folosind tactici fără precedent în istoria Uniunii Europene", a declarat Patrick Gaspard, președintele Fundațiilor pentru o Societate Deschisă. "Așa-numitul pachet de legi Stop Soros este doar cel mai recent într-o serie de astfel de încercări. A devenit imposibil să protejăm securitatea operațiunilor noastre și a personalului nostru din Ungaria de intervenția arbitrară a guvernului ".

Legislația, invocând interesele de securitate națională, ar bloca orice organizație de la consilierea sau reprezentarea solicitanților de azil și refugiaților fără o licență guvernamentală. Guvernul a indicat că aceste noi legi urmăresc să oprească activitatea organizațiilor maghiare din domeniul drepturilor omului și a finanțatorilor acestora, inclusiv Fundațiile pentru o Societate Deschisă. Fundațiile vor urmări toate căile legale disponibile pentru apărarea drepturilor fundamentale care sunt amenințate de legislație.

În ultimii doi ani, guvernul ungar a cheltuit peste 100 de milioane de euro în fonduri publice într-o campanie de răspândire a minciunilor despre fundații și partenerii lor. Campania de ură a guvernului a inclus postere și panouri de propagandă, invocând imaginile antisemite din cel de-al doilea război mondial și o presupusă "consultare națională" împotriva lui George Soros, fondator și președinte al Fundațiilor pentru o Societate Deschisă și a grupurilor maghiare pentru drepturile omului. Mass-media pro-guvernamentală a început recent să publice acuzații false despre academicieni individuali, membrii societății civile și personalul Fundațiilor. Cei conectați la Societatea Deschisă au fost vizați de eforturile de înregistrare clandestină și frauduloasă, menite să alimenteze campania de propagandă înșelătoare a guvernului.

Cea mai recentă legislație propusă cu privire la organizațiile neguvernamentale urmărește adoptarea unei legi din 2017 care impunea cerințe imprevizibile de raportare asupra grupurilor maghiare din domeniul drepturilor omului și a grupurilor societății civile care primesc finanțare din străinătate. Această lege a fost contestată de Comisia Europeană în fața Curții Europene de Justiție ca o încălcare a legii tratatului UE privind libera circulație a capitalurilor și o încălcare a libertății garantate de Carta Drepturilor Fundamentale a UE.

Operațiunile de mutare din Budapesta vor avea un impact semnificativ asupra celor peste 100 de angajați care se află acolo, cei mai mulți dintre aceștia fiind angajați în acordarea de granturi internaționale. Aproximativ 60% sunt cetățeni maghiari, inclusiv câțiva care au lucrat pentru Fundațiile pentru o Societate Deschisă timp de mai mult de un deceniu. Fundațiile iau măsurile necesare privind siguranța și bunăstarea persoanelor afectate de relocarea birourilor.

Fundațiile pentru o Societate Deschisă au o moștenire lungă în Ungaria, unde sa născut Soros și unde și-a început filantropia în Europa. El a lansat prima sa fundație în Ungaria în 1984, folosindu-l pentru a promova libertatea de expresie și de gândire în ultimii ani ai comunismului și apoi să sprijine tranziția către democrație. În decursul primului deceniu, Societatea Deschisă a finanțat lapte pentru elevi, a adus echipament spitalelor și a ajutat țările cele mai sărace și mai vulnerabile. În 2010, Soros a oferit aproape un milion de euro pentru a ajuta maghiarii afectați de dezastrul industrial catastrofal "nămol roșu".

Read more...

Pan-European Peace Forum Advocates European Leaders' Support for Peace in Korea

PRESS RELEASE

Frankfurt am main, May 12 – European experts and South Korean peace activists have voiced their support for peaceful reunification of the Korean Peninsula at the 'Pan-European Peace Forum' held in Frankfurt.

Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light (HWPL), a Seoul-based peace NGO as in consultative status with the UN Economic and Social Council (ECOSOC), organized the event to advocate international cooperation for global peacebuilding and support for the peaceful reunification of the two Koreas.

Chairman Man Hee Lee, a Korean War veteran, appealed to attendants of the forum, “More than anything else, a peaceful world without war would be the greatest legacy to hand down to our children. If a single country achieves peace, it does not mean the world has become peaceful. Peace has to be realized in the entire world. If each person walks in the path towards peace, peace will be accomplished in the global community.”

Frankfurt city council member Dr. Manfred F. Welker delivered a speech on the need for civil society’s active participation. Recalling the small gatherings in Leipzig that sparked peaceful demonstrations for Germany's reunification, he said what will bring two Koreas together is "not just government cooperation but - as we have seen from Nikolaikirche [St. Nicholas Church, Leipzig] - it will be by the collaboration and efforts of the people.”

Prof. Dr. Hans Köchler from Austria, president of International Progress Organization, said the issues of denuclearization and reunification of Korea are mutually reinforcing. He pointed out the prospect of a reunified Korea will be "the best security guarantee to both the North and the South.”

He also maintained that nuclear disarmament should be carried out not only in Korea but also in the rest of the world, saying “there must be no policy of double standards concerning disarmament obligations of states.” Dr. Köchler is serving as a member of HWPL Peace Advisory Council, a group of policy makers and experts from civil society for advancing peace in the international community.

At the end of the event, Dr. Welker presented to HWPL delegation a Letter of Support for the peaceful unification of the Korean Peninsula and global peace. As in line with its advocacy campaign for global peacebuilding, HWPL is collecting the Letters of Support from state officials to civil leaders, which aim to being sent to the leaders of two Koreas.

Meanwhile, HWPL, to build sustainable peace, is implementing peace education programs in various educational institutions and collaborating with educational experts and teachers worldwide to develop peace education textbooks and curriculums.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686