Fundaţia pentru o Societate Deschisă își anunță plecarea din Ungaria

Open Society Foundations Open Society Foundations

Confruntate cu un mediu politic și juridic din ce în ce mai represiv în Ungaria, Fundația pentru o Societate Deschisă(Open Society Foundations) își mută operațiunile și personalul internațional din Budapesta în capitala germană, Berlin, anunță marți printr-un comunicat de presă Open Society.
Împreună cu alți finanțatori internaționali, Open Society va continua să susțină activitatea importantă a grupurilor societății civile din Ungaria cu privire la aspecte precum arta și cultura, libertatea presei, transparența și educația și îngrijirea sănătății pentru toți maghiarii, se mai arată în comunicat.

Decizia de a muta operațiunile din Budapesta vine ca urmare a faptului că guvernul maghiar se pregătește să impună restricții suplimentare organizațiilor neguvernamentale prin ceea ce a marcat pachetul legislativ "Stop Soros".

"Guvernul Ungariei a denigrat și a denaturat munca noastră și a reprimat societatea civilă din motive de câștig politic, folosind tactici fără precedent în istoria Uniunii Europene", a declarat Patrick Gaspard, președintele Fundațiilor pentru o Societate Deschisă. "Așa-numitul pachet de legi Stop Soros este doar cel mai recent într-o serie de astfel de încercări. A devenit imposibil să protejăm securitatea operațiunilor noastre și a personalului nostru din Ungaria de intervenția arbitrară a guvernului ".

Legislația, invocând interesele de securitate națională, ar bloca orice organizație de la consilierea sau reprezentarea solicitanților de azil și refugiaților fără o licență guvernamentală. Guvernul a indicat că aceste noi legi urmăresc să oprească activitatea organizațiilor maghiare din domeniul drepturilor omului și a finanțatorilor acestora, inclusiv Fundațiile pentru o Societate Deschisă. Fundațiile vor urmări toate căile legale disponibile pentru apărarea drepturilor fundamentale care sunt amenințate de legislație.

În ultimii doi ani, guvernul ungar a cheltuit peste 100 de milioane de euro în fonduri publice într-o campanie de răspândire a minciunilor despre fundații și partenerii lor. Campania de ură a guvernului a inclus postere și panouri de propagandă, invocând imaginile antisemite din cel de-al doilea război mondial și o presupusă "consultare națională" împotriva lui George Soros, fondator și președinte al Fundațiilor pentru o Societate Deschisă și a grupurilor maghiare pentru drepturile omului. Mass-media pro-guvernamentală a început recent să publice acuzații false despre academicieni individuali, membrii societății civile și personalul Fundațiilor. Cei conectați la Societatea Deschisă au fost vizați de eforturile de înregistrare clandestină și frauduloasă, menite să alimenteze campania de propagandă înșelătoare a guvernului.

Cea mai recentă legislație propusă cu privire la organizațiile neguvernamentale urmărește adoptarea unei legi din 2017 care impunea cerințe imprevizibile de raportare asupra grupurilor maghiare din domeniul drepturilor omului și a grupurilor societății civile care primesc finanțare din străinătate. Această lege a fost contestată de Comisia Europeană în fața Curții Europene de Justiție ca o încălcare a legii tratatului UE privind libera circulație a capitalurilor și o încălcare a libertății garantate de Carta Drepturilor Fundamentale a UE.

Operațiunile de mutare din Budapesta vor avea un impact semnificativ asupra celor peste 100 de angajați care se află acolo, cei mai mulți dintre aceștia fiind angajați în acordarea de granturi internaționale. Aproximativ 60% sunt cetățeni maghiari, inclusiv câțiva care au lucrat pentru Fundațiile pentru o Societate Deschisă timp de mai mult de un deceniu. Fundațiile iau măsurile necesare privind siguranța și bunăstarea persoanelor afectate de relocarea birourilor.

Fundațiile pentru o Societate Deschisă au o moștenire lungă în Ungaria, unde sa născut Soros și unde și-a început filantropia în Europa. El a lansat prima sa fundație în Ungaria în 1984, folosindu-l pentru a promova libertatea de expresie și de gândire în ultimii ani ai comunismului și apoi să sprijine tranziția către democrație. În decursul primului deceniu, Societatea Deschisă a finanțat lapte pentru elevi, a adus echipament spitalelor și a ajutat țările cele mai sărace și mai vulnerabile. În 2010, Soros a oferit aproape un milion de euro pentru a ajuta maghiarii afectați de dezastrul industrial catastrofal "nămol roșu".

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top