Alba Iulia Music & Film Festival 2018

Alba Iulia Music & Film Festival (AIMFF), singurul festival de film al orașului, a ajuns la cea de-a 6-a ediție, programată pentru 31 august – 2 septembrie. Selecția din acest an propune spectatorilor evenimente inedite în care filmul și muzica se întrepătrund, oferind  experiențe unice, majoritatea în premieră absolută pentru oraș.

Un spectacol care îmbină arta circului cu dansul, muzica și teatrul de păpuși va deschide această ediție. Artiștii companiei franceze Remue Ménage se vor afla pentru prima dată la Alba Iulia pentru gala de deschidere a festivalului, programată vineri, 31 august, de la ora 20:30, în Piața Cetății Open Air. Ei vor aduceuna dintre cele mai speciale reprezentații de artă stradală din portofoliul lor: Sferele / Sphereseste o un spectacol în care actorii, „prizonieri” ai unor mingi uriașe, recreează un balet abstract, suspendat în timp și spațiu. Luminile și costumele cu un design deosebit contribuie la senzația de plutire care îmbracă spectacolul și publicul, deopotrivă.

Întâlnirea cu artiștii francezi va fi continuată de o privire asupra României așa cum nu am mai văzut-o niciodată, prin proiecția spectaculosului documentar România neîmblânzită, o veritabilă declarație de iubire dedicată țării cu prilejul centenarului. Cele 90 de minute ale filmului sunt rezultatul a peste 80.000 de kilometri parcurși de echipa de filmare, de pe crestele Carpaților până în Delta Dunării, trecând prin locuri necunoscute publicului larg pentru a surprinde cele mai frumoase imagini cu partea sălbatică a României. De la lansarea sa în primăvara acestui an, filmul, regizat de Thomas Barton-Humphreys și narat de Victor Rebengiuc, a stabilit noi și noi recorduri de spectatori în întreaga țară, cu toții fascinați de acest spectacol veritabil al naturii adus pe marele ecran pentru prima dată.

Oferta cinematografică a primei zi de festival este completată de alte producții  românești din registre foarte diferite. Realizatorii succesului de box-office din 2016, „Două lozuri”, revin cu o nouă comedie, sub semnătura aceluiași Paul Negoescu: Povestea unui pierde-vară spune povestea  emancipării unui bărbat la 40 de ani și încurcăturile amoroase prin care acesta trece. Filmul a fost prezentat în premieră la TIFF 2018, însă va ajunge în cinematografe doar la sfârșitul lunii septembrie, astfel că spectatorii din Alba Iulia au șansa de a fi printre primii care o urmăresc.

Filmul și muzica rock se întâlnesc în „VUNK – Jur să spun adevărul”, primul documentar al unei trupe din România. Documentarul surprinde fanii Vunk cu imagini și povești inedite, începând cu participarea la „Cântarea României” în 1988 și continuând cu momentele cheie din anii 90, când trupa încă performa sub numele de Vank.

Alba Iulia Music & Film Festival a lansat și un concurs de videoclipuri muzicale, numit Next on Stage. Până în 17 august, artiștii și trupele la început de carieră au șansa să câștige premii și să susțină un recital în cadrul festivalului, înscriind un videoclip propriu în competiție. Indiferent dacă au fost filmate cu telefonul sau cu echipament profesional, cu o regie elaborată sau doar cu mult entuziasm și creativitate, videoclipurile vor fi jurizate în baza originalității și a modului în care reușesc să spună povestea din spatele piesei ilustrate.  Regulamentul complet al concursului poate fi studiat aici https://bit.ly/2w5cZGH

Invitații speciali, recitaluri de muzică și cine-concerte, întâlniri cu personalități ale cinematografiei românești vor completa programul celei de-a 6-a ediții Alba Iulia Music and Film ce va fi anunțat, în curând, pe pagina de Facebook a evenimentului.

Alba Iulia Music & Film Festival este prezentat de TIFF, în organizarea Asociației Film și Cultură Urbană (AFCU) și a Primăriei Municipiului Alba Iulia.

 AIMF-spectacol sfere.jpg

 

Read more...

Exponatul lunii august, Ziarul Românul, din 8/21 noiembrie 1918

Marți, 7 august 2018, ora 11.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii august, Ziarul Românul, din 8/21 noiembrie 1918, conținând Convocarea la Adunarea Națională de la Alba Iulia
De menționat că la data de 2/15 noiembrie 1918, Consiliul Național Român Central a stabilit ca Adunarea Națională ce avea să decidă asupra soartei Transilvaniei să aibă loc la Alba Iulia. În zilele următoare, organele de presă din Transilvania au preluat și publicat textul convocării. Acesta conține detalii cu privire la modul în care era organizată Adunarea Națională.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
 

 

 

 

Read more...

Eveniment editorial la Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba

Actorul Grigore Gonța, Doctor Honoris Causa al Universității de Teatru din București, cu 50 de ani de pedagogie universitară, fost decan al Universității de Teatru și fost director adjunct al Teatrului Național București, lansează la Alba Iulia cartea de memorii Asta-i viața.

La propunerea primarului orașului Zlatna, domnul Silviu Ponoran, în acest an Festivalul Internațional al Filmului Etnografic – FIFE Zlatna 2018 își deschide porțile cu o avanpremieră ce va avea loc la Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba. Este vorba despre lansarea cărții Asta-i viața!, scrisă de Grigore Gonța, cunoscutul regizor, actor, care a făcut ani de zile o bună echipă managerială cu marele actor Radu Beligan.

Evenimentul editorial de la Alba Iulia va avea loc la sala de lectură a Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba în data de 9 august 2018, începând cu orele 18:00. Activitatea va fi însoțită de o mica expoziție de carte de teatru și divertisment, aflată în colecțiile bibliotecii.

Romanul Asta-i viața! se vrea a fi o incursiune în memoria personajului principal, Cristi, în care sunt țesute istoria, dragostea, cariera și emoțiile lui puternice. Este povestea a doi prieteni, unul dirijor iar celălalt plastician, a căror prietenie durează de peste 70 de ani, în contextul istoric al Bucureștiului anilor 1940 – 2010. Cartea a fost lansată public în marile orașe din țară avându-i ca invitați speciali pe marii actori ai României printre care enumerăm pe Florin Piersic, Draga Olteanu Matei, Claudiu Bleonț, Eugenia Maci, etc și în afara țării la Copenhaga și Tel Aviv.

Autorul Grigore Gonța a avut o carieră împlinită atât ca actor și regizor cât și ca fost profesor universitar, fost director general al mai multe teatre din România și director-adjunct și societar de onoare al Teatrului Național din București. De-a lungul carierei de actor, a jucat în nenumărate roluri în piese de comedie și în seriale TV, iar ca regizor a pus în scenă numeroase piese de teatru în țară și străinătate. De curând a fost onorat cu titlul de Doctor Honoris Causa  din partea Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică - București.

Grigore Gonța este prezent în luna august în județul Alba în calitate de membru al juriului Festivalului Internațional de Film Etnografic de la Zlatna.

După ce am scris scenarii de radio și televiziune, nenumărate variante scenice ale unor piese de teatru, după dramatizări de romane, iată-mă acum autor al unei cărți – roman, frescă, dar plină de viață. Nu știu ce m-a făcut să scriu această carte! Poate tinerețea! Sau a doua tinerețe! Sau curajul libertății lăuntrice al bucuriei de viață pe care o aveam în prima tinerețe și care acum mă surprinde cu vigoarea fanteziei, la fel de nestăvilit ca atunci”- a declarant Grigore Gonța.

Acest proiect este rodul primei colaborări pe care Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba o are cu Primăria orașului Zlatna și este pentru prima dată când biblioteca este partener al Festivalului Internațional de Film Etnografic ce se desfășoară anual în orașul Zlatna.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed