Prof.univ.dr. IOAN HAPLEA prezent la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba cu conferință și lansare de carte de etnomuzicologie și antropologie muzicală

Joi, 20 februarie 2020, ora 17:00, în sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba va avea loc conferința cu tema „Despre cernere sau sita, ciurul și strecurătoarea”. Conferința va fi susținută de profesorul universitar doctor Ioan Haplea de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca și va fi însoțită de lansarea lucrării „Studii de etnomuzicologie și antropologie muzicală”. Atât conferința cât și cartea ce va fi lansată cu acest prilej se adresează nu numai specialiștilor în domeniu ci și elevilor, studenților, cadrelor didactice, specialiștilor din instituțiile de cultură și tuturor celor interesați.

Ioan Haplea s-a născut la 7 august 1950 în localitatea Hăpria din comuna Ciugud, județul Alba. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. După absolvire s-a reîntors la Alba Iulia ca profesor de muzică și a fost primul dirijor al Ansamblului folcloric „Crăișorul Munților” din Alba Iulia, ansamblu cu care a acompaniat vocile de aur ale folclorului românesc și a susținut numeroase spectacole în țară și în străinătate. În prezent este conducător de doctorat și cadru didactic universitar la catedra de folclor muzical de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca.  Concomitent cu activitatea didactică este autorul unor importante lucrări de cercetare în domeniul etnomuzicologiei și a antropologiei muzicale fiind autorul mai multor volume de profil.

Evenimentul de la Alba Iulia este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. Activitatea face parte din Programul 4 ANIMAȚIE CULTURALĂ/4.9 Lansări de carte și este parte a Programului managerial pentru perioada 2017-2020.

 

 

 

Read more...

Școlile din România afiliate UNESCO desfășoară Programul de Schimb Cultural Coreean bazat pe Valoarea Educatiei de Pace

Vineri, pe data de 14 februarie 2020, Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light (HWPL), un ONG internațional de pace, a desfășurat Programul de Schimb Cultural Coreean la Școala 195 Hamburg din București, România.

Programul de Schimb Cultural Coreean, organizat de către HWPL, a început ca parte a initiațivei principale a HWPL – Educația de Pace, și a fost urmat de către un program al unui eveniment trecut din Noiembrie. Școala 195 Hamburg, care este afiliată UNESCO, a semnat MOU cu HWPL și s-a străduit să promoveze educația elevilor pentru a putea fi calificați să devina cetățeni mondiali.

Având subtitlul “Respect pentru Diversitate și Armonie”, acest program i-a determinat pe elevi să participe la un concurs de cultură coreeană, la introducerea culturii coreene, și la experimentarea mâncării coreene. Acest program este  dezvoltat pentru a educa elevii despre necesitatea unei vieți armonioase și despre o atitudine de-a înțelege diferitele culturi pentru obținerea păcii prin diferite materiale.

Unul dintre elevii care au participat la oră a spus că prin intermediul acestei activității a învățat că înțelegând diferite culturi, oamenii se pot înțelege reciproc pentru a nu exista conflicte între ei. De asemenea, profesoara școlii, doamna Mirela Vîlcu a mărturisit că valoarea pe care o are Educația de Pace HWPL este foarte importantă și prețioasă pentru că elevii prin intermediul acestui program învață să se respecte reciproc și să aibă respect față de diversitate, iar acest lucru conduce spre armonia oamenilor de pe acest pământ.

Educația de Pace vizează ca cetățenii și elevii să preia rolul de conducere în a răspândi cultura de pace prin recunoașterea corectă a valorii de pace și de cultivarea spiritului acestuia. De asemenea, este un mod practic de a întelege răspândirea culturii de pace care este menționată în Articolul 10 din Declaration of Peace and Cessation of War (Declarația Păcii și Încetarea Războiului, DPCW) alcătuită din 10 articole și 38 de clauze, care va fi legalizată prin introducerea sa la Națiunile Unite pentru încetarea războaielor. Acest proiect susține legea internațională de pace prin puterea cetățenilor din întreaga lume pentru a dezvolta pacea într-o cultură universală.

Între timp, HWPL a semnat MOA cu Ministerul de Educație și cu departamente de educație din opt țări din întreaga lume și și-a extins scopul și regiunea de cooperare pentru obținerea păcii prin înființarea școlilor de pace și prin semnarea mai multor MOU cu Comoro, Comisia Nationala a Gambiei, și cu 214 școli din 23 de țări, incluzând Statele Unite ale Americii, India și Filipine.

 

 

 

Read more...

Marea Unire - tema cărții de cercetare istorică ce se va lansa la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

COMUNICAT DE PRESĂ

Bibliotecă publică este acea instituție de cultură ce are ca obiectiv principal promovarea cărții și a autorilor lor. Urmare a acestui fapt, unul dintre proiectele de animație culturală de mare importanță pentru Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba este proiectul 4.9. Lansări de carte, un proiect ce are ca scop promovarea în comunitatea pe care o deservește a noilor apariții editoriale, prin intermediul unor întâlniri directe dintre autori, prefațatori, editori sau specialiști în domeniu și publicul interesat. Prin intermediul acestui proiect colecțiile de carte ale bibliotecii se îmbogățesc cu lucrări donate de scriitori, lucrări ce vin să întregească procesul de achiziții anuale desfășurate în mod curent de instituție.

În acest context, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba îi invită pe toți cei interesați de marele eveniment istoric al unirii Transilvaniei cu Țara Românească, ce a avut loc la 1 Decembrie 1918, să participe marți, 18 februarie 2020, de la ora 12:00, la lansarea cărții „ George Mărie, Valer Moldovan și Augustin Rațiu. Reprezentanți ai orașului Turda la Marea Unire, persecutați în perioada dictaturii comuniste. Cartea este prefațată de dr. Marius Oprea și va fi prezentată de istoricii Laura Stanciu și Valer Moga iar lansarea de la Alba Iulia va avea loc în prezența autorilor Răzvan Mihai Neagu și Horațiu Groza. Evenimentul va avea loc la sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba iar intrarea este liberă.

Activitatea face parte din programul 4ANIMAȚIE CULTURALĂ/4.9. Lansări de carte, program din cadrul proiectului de management pentru perioada 2017-2020, al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Read more...
Subscribe to this RSS feed