Arta de a descifra o crimă povestită de jurnalista Eugenia Crainic la lansarea primului său volum ,,Studenta criminală”

Vineri, 14 decembrie 2018, la Alba Iulia, va avea loc o dublă lansare de carte și nu orice carte, ci lansarea romanului poliţist „Studenta criminală”. Autoarea, jurnalista Eugenia Crainic, mărturiseşte că romanul ei nu e doar un roman poliţist, ci un roman ce îmbină psihologia cu povestea de dragoste, totul fiind inspirat dintr-o crimă care chiar s-a întâmplat și la care atât ea, în calitate de journalist, cât și soțul ei, în calitate de polițist, au luat parte, fiecare de pe propria baricadă.

Prima parte a evenimentului se adresează publicului de specialitate și va avea loc la ora 11:00, la Sala festivă a Inspectoratului de Poliție al Județului Alba, unde în prezența gazdelor, polițiști din județul Alba, cartea ,,Studenta criminală” va fi prezentată de psiholog Sorina Țogoie și de colonel (r) Dorin Oaidă, autor de romane polițiste. La finalul evenimentului, autoarea va acorda autografe şi va povesti cu cei dornici să afle mai multe detalii despre povestea surprinsă în roman.

Cea de-a doua parte a evenimentului se adresează publicului larg și va avea loc la ora 17:00, la Sala de lectură a Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba. Scriitoarea va fi din nou însoțită de psiholog Sorina Țogoie și de colonel (r) Dorin Oaidă, autor de romane polițiste. Ultima parte a evenimentului va fi rezervată exuberantei și jovialei scriitoare Eugenia Crainic. Ambele evenimente vor fi moderate de scriitoarea Daniela Floroian, de la Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba.

Eugenia Crainic este în primul rând ziarist. Absolventă de Drept și Litere, a preferat jurnalismul oricărei alte profesii, practicându-l în mod constant din 1993 și până în 2008, când, acceptând o nouă provocare, a virat spre o carieră în Resurse Umane, respectiv Comunicare. La ora actuală este purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului – Județul Arad. Scrisul i-a intrat însă în sânge. Autoare de blog, autoare de texte pentru revista online „Catchy”, autoare de povestiri scurte polițiste și mystery&thriller (premiată la Festivalul Național de Literatură mystery&thriller – Râșnov 2012 – cu povestirea scurtă „Moarte în lupanarul străjerilor”, scrie recenzii în revistele literare „Monitorul cultural” și „Arca”, dar și pe blogul personal, înființează și dezvoltă pagina de facebook „Limba română pentru afectații de limbajul feisbuc” unde explică, pe înțelesul tuturor, diverse probleme ivite în folosirea limbii române. Este căsătorită cu un ofițer de poliție și are doi copii. Recent, a debutat în marea literatură, cu romanul polițist „Studenta criminală”, inspirat dintr-o crimă care chiar s-a întâmplat. Ficțiune pură, romanul se bucură de toate ingredientele genului, constituind o lectură incitantă și atractivă. Cartea se bucură de recenzii excelente.

Activitatea face parte din programul 4.ANIMAȚIE CULTURALĂ, proiectul 4.9 Lansări de carte și este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție al Județului Alba.

 

 

 

Read more...

MISS LIBERTY – ULTIMUL MADRIGAL

Cu ocazia Centenarului, Compania „Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional Târgu-Mureş a produs în colaborare cu Teatrul „Mihai Eminescu” din Chişinău, spectacolul MISS LIBERTY – ULTIMUL MADRIGAL, de Mircea M. Ionescu, în regia lui Elemér Kincses.

Teatrul de Păpuși „Prichindel” este partener în acest demers, de promovare a unui astfel de eveniment și, alături de producători, aduce la cunoștința publicului  albaiulian că spectacolul va ajunge și la Alba Iulia, la Casa de Cultură a Studenților, în data de 5 decembrie 2018, orele 19.00.

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, prețul fiind de 15 lei (intrare generală).

”Piesa scrisă de Mircea M. Ionescu ne prezintă poveştile a zece personaje care se întâlnesc la capătul podului Queensboro din New York. De ce clipe îşi amintesc aceştia?... Unde îi vor duce poveştile lor?... Visul american chiar există?...”

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Cristian Iorga, Dan Melnic, Petru Hadârcă, Anatol Durbală, Luchian Pantea, Liviu Pancu, Csaba Ciugulitu, Diana Decuseară, Alexandru Pavel, Ale Țifrea. Scenografia îi aparține Mariei Miu, iar regia tehnică lui Nicu Băgăian.

 

tm-26.jpg

 

 

 

Read more...

ACSINTE.100, expoziția itinerantă de fotografie, ajunge la Alba Iulia

Fotografiile lui Costică Acsinte, de la începutul secolului 20, văzute prin mijloacele secolului 21

ACSINTE.100, expoziția cu fotografii de la începutul secolului 20, din colecția personală a sergentului fotograf Costică Acsinte, va fi deschisă publicului la Casa Forum din Alba Iulia, în perioada 22 – 25 noiembrie.

Expoziția cuprinde 100 de fotografii, în format print și digital, semnate de Costică Acsinte, și acoperă trei teme distincte: Primul Război Mondial, Portrete de militari și Viața socială în orașul Slobozia în perioada 1930 - 1968. ACSINTE.100 include o componentă multimedia, fotografiile din Primul Război Mondial și portretele militarilor fiind însoțite de lectura unor fragmente din scrisori, cărți poștale, jurnale și note de pe front (fragmente din volumul Scrisori de pe front, alcătuit de Mirela Florian), ce permit publicului să își construiască o imagine a Primului Război Mondial și a însemnătății acestuia din punct de vedere istoric, dar și la nivelul istoriei personale a fiecărui individ în parte.

Fotografiile ce prezintă scene din viața socială a orașului Slobozia sunt însoțite de vocea poetului Mircea Dinescu, ialomițean născut în 1950, în Slobozia, care povestește despre copilăria și adolescența petrecute în micul oraș de provincie, dar și despre Costică Acsinte, fotograful unde mergea împreună cu mama lui în vremea copilăriei.

Expoziția ACSINTE.100 va fi deschisă publicului în Alba Iulia, la Casa Forum (Str. Regina Maria nr. 18), în perioada 22 – 25 noiembrie, astfel: joi, 22 noiembrie, 18:00 – 21:00, vineri, 23 noiembrie, 17:00 – 22:00, sâmbătă și duminică, 24 și 25 noiembrie, 10:00 – 18:00. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 22 noiembrie, începând cu ora 18:00.

Timp de două luni, în perioada 10 octombrie – 4 decembrie 2018, expoziția de fotografie ACSINTE.100 călătorește în opt orașe din țară: Alba Iulia, Cluj-Napoca și București, fiindexpusă, până în prezent, în Pitești, Slobozia, Iași, Constanța și Timișoara.

Calendarul complet al expoziției ACSINTE.100:

Pitești - Fundația Culturală Ilfoveanu - 10 - 13 octombrie 2018

Slobozia - Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea – 23 - 26 octombrie 2018

Iași - Galeria de artă ”Dana” - 28 - 30 octombrie 2018

Constanța - Muzeul de Artă Constanța – 1 - 3 noiembrie 2018

Timișoara - Misc. Arts Center - 12 - 15 noiembrie 2018

Alba Iulia - Casa Forum - 22 - 25 noiembrie 2018

Cluj-Napoca - Turnul Croitorilor - 27 - 29 noiembrie 2018

București – Casa Dacia - 1 - 4 decembrie 2018.

ACSINTE.100 este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului.

Costică Acsinte, fotograf de război și sergent al Armatei Române, a fotografiat timp de 60 de ani, mai întâi pe front și apoi în Slobozia, unde avea propriul studio - Foto Splendid Acsinte, lăsându-ne moștenire peste 9.000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice. Acestea au devenit populare în ultimii ani prin eforturile de restaurare, digitizare și publicare ale Asociației Culturale Atelierele Albe, inițiatoarea proiectului Colecția Costică Acsinte, în colaborare cu Muzeul Județean Ialomița. Prin intermediul proiectului ACSINTE.100, revine în atenția publicului cu o colecție impresionantă și rară de fotografii de pe front.

Intrarea este liberă pe toată perioada expoziției și la vernisaj.

Proiect finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale

Organizator: Asociația Culturală Control N

În parteneriat cu: Asociația Culturală Atelierele Albe

Cu sprijinul: Muzeului Județean Ialomița

Găzduit de: Casa Forum (Alba Iulia), Turnul Croitorilor - Centru de Cultură Urbană (Cluj-Napoca), Casa Dacia (București), Fundația Culturală Ilfoveanu (Pitești), Centrul Cultural UNESCO "Ionel Perlea" Ialomița (Slobozia), Galeria de artă ”Dana” (Iași), Muzeul de Artă Constanța (Constanța), Misc. Arts Center (Timișoara).

Parteneri media: Zile și Nopți, IQads, Smark, Modernism, IQool, Cooperativa Urbană, LiterNet.ro, Radio România Cultural.

***

Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film) cu scopul de a înlesni accesul la educație cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative.

De-a lungul celor 9 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a derulat proiecte în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii dezvoltând parteneriate internaționale cu Italia, Franța, Belgia și Polonia.

În ultimii 3 ani activitatea Control N s-a extins în zona artelor performative, asociația având în portofoliu 3 producții de teatru-dans originale (Telefonul din colțul străzii, Dorian – inclus în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru 2017, Dance Yourself) și o expoziție multimedia dedicată discotecilor comuniste (Disco BTT) – proiect recompensat cu Premiul AFCN 2018 pentru activarea patrimoniului cultural imaterial din România.

Experiența de 15 ani în management cultural a celor trei membri fondatori s-a împletit cu o carieră în cinematografie, echipa de scenariști – regizor având în portofoliu 3 filme de lung metraj (Love Building, Alt Love Building, Breaking News) și 12 scurt metraje, proiectate, în total, în peste 70 de evenimente culturale din 30 de țări.

Casa Forum este un spațiu multifuncțional în centrul orașului Alba Iulia, care permite organizarea unei game variate de activități, de la dezbateri și expoziții la proiecții de film și ateliere de cultură civică și gândire critică pentru elevi și studenți. Deschis de către Asociația Forum Apulum în martie 2018, spațiul a devenit rapid un hub educațional și cultural ce promovează un mod alternativ de a crește ca oameni. https://forumapulum.ro/

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed