Casa de vacanta a lui André Breton, subiect de controversa

Casa de vacanta a lui André Breton, subiect de controversa

 

 

 

Saint-Cirq-Lapopie a fost declarat recent satul preferat al francezilor. In aceasta localitate, situata pe faleza stancoasa a raului Lot, se afla si Casa lui André Breton, pusa acum in vanzare pentru suma de 770.000 de euro, informeaza Cotidianul.ro.

Structurata pe diferite niveluri, pentru a profita de denivelarile terenului, locuinta are in partea cea mai de jos un spatiu partial deschis, in care se ajunge printr-o straduta.

Inscrisa in “Invenarul Suplimentar al Monumentelor Istorice”, constructia este compusa dintr-un turn din secolul al XII-lea si o locuinta din veacul al XIII-lea, fiind una dintre cele mai vechi posesiuni ale Cavalerilor care formau in Evul Mediu puternica aristocratie din Saint-Cirq-Lapopie.

Cel mai inalt nivel este constituit dintr-o curte mica, inchisa de ziduri, in fata unei constructii apatinand locuintei principale, ridicate peste o veche cisterna boltita, din piatra. Ea cuprinde o singura incapere, de aproximativ 12 metri patrati, o bucatarie ce se deschide catre terasa superioara.

Aceasta din urma formeaza al treilea palier, de 70 de metri patrati. Acoperita cu dale de piatra, terasa este legata de curte printr-o scara ce ajunge la intrarea principala, care are pe prag simbolurile Yin si Yang, pe care scriitorul le-a compus asambland placi albe si negre.

Decorul este infrumusetat de urmele unei foarte vechi contructii, ce se mai vad inca pe stanca din apropierea casei.

Corpul de locuit are doua niveluri ce se ridica peste parterul strapuns de o mare arcada, transformat acum intr-un atelier. La primul etaj, ce era initial un spatiu de depozitare a materialelor si marfurilor, se afla o camera de baie si grupuri sanitare. In prelungirea terasei superioare, cel de al doilea etaj este format dintr-o sala mare ce se distinge la exterior prin doua ferestre gemene, subliniate de o mulura ce se continua pe intreaga fatada. In ea se afla un semineu din piatra si o imensa masa monahala in jurul careia, alaturi de André Breton, se asezau artisti ca Man Ray, Dali sau Benjamin Péret, ca si adeptii lui dintr-un al doilea val, ca Juliette Gréco sau Léo Ferré.

Turnul de paza, conceput pentru apararea locuintei, apartinea uneia dintre cele trei familii de cavaleri ce stapaneau, in secolele al XII-lea si al XIII-lea Saint-Cirq-Lapopie. Lipit de stanca, acest donjon medieval are, la randul lui, trei niveluri. Cel superior este luminat de mari ferestre, prin care se poate admira vederea spectaculoasa a tinutului Lot. Fatada lui nordica, vizibila de pe vechiul drum de steaja, are doua intrari in arc frant, practicate in frumosul apareiaj din blocuri de calcar.

La vest, un mic drum comunal, in trepte, urmeaza contururile proprietatii, legand diferitele niveluri care compun constructia.

In varful stancii, straduta formata din vechiul drum de straja duce la intrarile inalte ale locuintei si la turn.

André Breton, celebrul “Papa” al Suprarealismului, a cumparat aceasta casa de la pictorul Henri Martin, in 1951, ca resedinta de vara in care sa-si primeasca prietenii, poeti si artisti.

“Am incetat sa-mi doresc sa mai fiu in alta parte. Cred ca secretul poeziei ei se inrudeste celui din unele «Illuminations» de Rimbaud, care este rezultatul celui mai rar echilibru in cea mai perfecta denivelare de planuri. (…) In fiecare zi, cand ma trezesc, mi se pare ca deschid fereastra spre «les très riches heures», nu numai ale artei, ci ale naturii si Vietii”, scria Breton.

Intre disparitia lui André Breton, in 1966 si achizitionarea cladirii de catre actualul proprietar, edificiul a avut mult de suferit. Simpla si complexa totodata, rudimentara si rafinata, asemenea lui Breton, cladirea are nevoie de o restaurare competenta.

Elisa, sotia poetului, s-a ocupat putin de ea. La moartea ei, in 2000, casa a revenit unicei fiice a lui André Breton, Aube Elléouët-Breton, care a vandut-o unui cuplu de artisti.

Vanzarea preconizata acum a agitat mediile literare, ridicand, in acelasi timp, delicate probleme de patrimoniu. Cu atat mai mult cu cat proprietarul actual intentioneaza sa o vanda unui foarte bogat colectionar american.

Mai multe site-uri fac apeluri pentru pastrarea “Conacului pescarilor”, cum se numeste Casa lui André Breton.

Pasionatii de suprarealism au creat o asociatie, numita “La Rose impossible”, in amintirea descrierii pe care Breton a facut-o satului: “Saint-Cirq, invapaiat de focuri bengale, mi-a aparut ca un trandafir imposibil in noapte”.

Grupul de sustinere, caruia i s-au alaturat poetii Michel Deguy si Christian Viguié, ar dori transformarea resedintei intr-o “Casa a Poeziei si a cetatenilor lumii”. Apelul pune o intrebare incomoda: “Utima locuinta a lui André Breton va disparea si ea la zece ani de la vanzarea apartamentuui-atelier din 42, rue Fontaine? Nu, daca un numar destul de mare de indragostiti de opera si de viata sa, ca si de stralucirea lui locala, nationala si internationala se va impotrivi si se va uni”.

Gérard Amigues, presedintele Consiliului General din Lot, a afirmat ca administratia comunei nu poate furniza suma ceruta si a apelat la sustinerea unor institutii cum ar fi “consiliul general, regiunea Midi-Pyrénées, Statul si, desigur, comuna Saint-Cirq-Lapopie. Si, de ce nu, o subscriptie publica”. Pentru Gérard Amigues, salvarea edificiului-simbol ar fi un bun prilej de a-si atrage bunavointa locuitorilor din Saint-Cirq, mai ales ca va candida la alegerile viitoare, din aceasta comuna aflata la 30 de kilometri de Cahors. El va incerca sa obtina sprijin de la ministrul Culturii, Aurélie Filippetti, cu care are stabilita o intrevedere in cursul acestei luni.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686