Items filtered by date: Thursday, 02 August 2018 - Like - stiri Alba Iulia

Trecut, prezent și viitor - Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului împotriva romilor

Discursul consilierului de stat Dana Varga

Prin rezoluția Parlamentului European din 15 aprilie 2015, ziua de 2 august a fost recunoscută ca fiind ,,Zi Europeană de Comemorare a Holocaustului împotriva romilor".

În data de 2 august 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz II-Birkenau, mii de oameni de etnie romă rămași în viață - femei, bătrâni și copii din așa-numitul „lagăr al țiganilor" - au fost exterminați în camerele de gazare.

Acțiunile nazismului, în cadrul Holocaustului împotriva romilor, au fost mult mai puțin studiate decât cele din holocaustul evreiesc, și numai în ultimii ani, când comunitatea romă a început să ceară recunoașterea membrilor săi ca victime ale regimului nazist. Din cauza faptului că romii au fost mai slab organizați comunitar, este dificilă estimarea numărului victimelor. Istoricii apreciază că în lagărele de exterminare au murit sute de mii de oameni.

Evenimentele de comemorare ne fac să ne reamintim de suferințele îndurate de semenii noștri, de efectele devastatoare ale urii rasiale și de pericolul ideologiilor extremiste. Este de datoria noastră morală pentru victimele Holocaustului romilor ca acele atrocități să nu se mai repete vreodată, iar lumea să înțeleagă din acea experiență faptul că trebuie să trăim într-o lume care să aibă la baza pacea între popoare, respectul între etnii.

Din păcate, în prezent, încă asistăm la manifestări de discriminare pe criterii etnice împotriva romilor în diferite state din Europa. Amintesc în acest sens recentele evenimente care s-au soldat cu uciderea a doi cetățeni de etnie romă în Ucraina și cu rănirea unui copil prin împușcare, în Italia, în timp ce se afla în brațele mamei sale. Sunt îngrijorată, condamn cu fermitate orice acțiune cu tentă extremistă și susțin că datoria noastră este să depunem eforturi pentru a preveni și, la nevoie, să combatem astfel de manifestări care lovesc comunitatea romă. Este necesar ca reprezentanții societății moderne europene să transpună în realitate sloganul Uniunii Europene: Unitate în diversitate. Acest slogan nu trebuie să fie doar inserat pe documente oficiale, el trebuie să fie aplicat de toate statele membre. Romii sunt parte a Europei, sunt parte a națiunilor acestui continent.

Cu ocazia acestei zile, mai ales în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, este important să comemorăm victimele Holocaustului împotriva romilor și să reflectăm asupra problemelor actuale ale romilor din România și din diaspora. Guvernul  României, conform programului de guvernare al coaliției PSD-ALDE pentru perioada 2018-2020, citez:  "se  va  implica  pentru  asigurarea  dreptului  de  a-și  păstra  și  dezvolta liber exprimarea identității etnice pentru toți cetățenii aparținând minorităților  naționale,  astfel  încât  să  se  poată  manifesta  pe  deplin  în  viața  publică,  în administrație  și  justiție,  în  sfera  culturii,  limbii,  religiei,  educației,  vieții  publice,  în conformitate  cu  Constituția  României,  cu  angajamentele  României  în  procesul  de integrare   în   Uniunea   Europeană,  precum  și  cu  documentele  europene  și internaționale  în  materie".

Prin formarea mea liberală, consider că nimeni nu ar trebui să sufere din cauza etniei sau din cauza prejudecăților nefondate ce se întâlnesc la nivelul comunității în care trăim. Instituțiile naționale, precum și toți reprezentanții clasei politice și ai opiniei publice, au obligația de a se angaja să lupte împotriva discriminării și să îmbunătățească integrarea persoanelor de etnie romă. Ceea ce trebuie să facem este să ne asigurăm că toate planurile cu privire la comunitatea romă să fie puse în practică și să producă rezultate.

Nais tumenghe!                                                                                               

 Vă mulțumesc!                                                       

 

 

 

Read more...

Portofel gasit de jandarmi şi înapoiat proprietarului

În timp ce se aflau în serviciul de asigurare a ordinii publice cu ocazia desfășurării „Festivalului Internațional de Folclor” din municipiul Aiud, jandarmii din cadrul Detașamentului 3 Jandarmi Aiud , au observat un portofel abandonat.

În portofel se aflau documente personale și suma de 100 lei. În urma verificărilor s-a realizat identificarea proprietarului portofelului, o pensionară septuagenară din localitatea Aiud, iar efective din cadrul Detașamentului au luat legătura cu aceasta. În cursul zilei de ieri portofelul împreună cu suma de bani și documentele personale găsite au fost restituite posesoarei de drept.

 

 

 

Read more...

Ministrul Carmen Dan, prima reacţie la scandalul plăcuţelor anti-PSD

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, are o primă reacţie la scandalul numărului de înmatriculare cu mesaj injurios la adresa PSD, la câteva zile după ce Poliţia i-a confiscat românului din Suedia plăcuţele şi i-a deschis un dosar penal, relatează Știripesurse.ro.

"Am toată încredere că se va face lumină în acest caz controversat", a afirmat Carmen Dan, joi dimineaţa.

Poliţiştii de la Brigada Rutieră au întocmit luni dosar penal pe numele unui bărbat de 45 de ani, şoferul autoturismului înmatriculat în Suedia cu numere personalizate. Potrivit Biroului de presă al Brigăzii Rutiere, în cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de "conducere pe drumurile publice a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulaţie în România", faptă prevăzută de art. 334, alin. (4) din Codul penal.

Ulterior, autorităţile din Suedia au restras numărul de înmatriculare personalizat cu mesaj injurios.

corectnews.com

 

 

 

Read more...

2 AUGUST – ZIUA COMEMORARII HOLOCAUSTULUI ROMILOR

În fiecare an, în data de 2 august, sunt comemorate la nivel internațional victimele de origine sinti și romă ale Holocaustului nazist – “Pharrajimos” (tăiere, fragmentare, distrugere în limba romani), amintind de anul 1944 când într-o singură noapte, aproape 3.000 de romi, în special femei şi copii, au fost ucişi în lagărele Auschwitz-Birkenau.
2018 este anul celei de-a 74 comemorări a masacrului din 2 și 3 august 1944 când, la Zigeunerlager,  lagărul de concentrare din Auschwitz – Birkenau (Polonia), au fost ucise câteva mii de persoane rome și sinti. Istoricii estimează că în timpul dictaturii naziste au fost exterminaţi între trei sute şi cinci sute de mii de romi. Peste 20.000 dintre ei din 14 ţări au pierit la Auschwitz-Birkenau. Etnia romă a fost cea mai afectată de nazism, dacă avem în vedere procentele: peste 90% din populaţia romă din Austria, Germania şi Estonia a fost exterminată de regimul fascist.
Acţiunile regimului nazist german de exterminarea romilor au fost mult mai puţin studiate decât cele din holocaustul evreiesc, şi numai în ultimii ani comunitatea romă a început să ceară recunoaşterea ca victime ale regimului nazist.

La 2 august 1944, 2897 de persoane au fost introduse în camerele de gazare și exterminate. Câteva luni mai devreme, la 16 mai 1944, doar prizonierii romi refuzaseră să se supună ordinelor soldaților SS care veniseră să lichideze „tabăra țigănească”. Date istorice despre revolta țiganilor sau despre lichidarea lor sunt destul de puține. O gaură neagră în istoria europeană care împiedică înțelegerea completă și prezentarea istoriei romilor în Europa, fapte care ar putea fi cruciale în înțelegerea situației actuale a acestora.

Related image    Image result for roma holocaust 2 august

Image result for roma holocaust 2 august

 

 

 

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686