2 AUGUST – ZIUA COMEMORARII HOLOCAUSTULUI ROMILOR

2 AUGUST – ZIUA COMEMORARII HOLOCAUSTULUI ROMILOR

În fiecare an, în data de 2 august, sunt comemorate la nivel internațional victimele de origine sinti și romă ale Holocaustului nazist – “Pharrajimos” (tăiere, fragmentare, distrugere în limba romani), amintind de anul 1944 când într-o singură noapte, aproape 3.000 de romi, în special femei şi copii, au fost ucişi în lagărele Auschwitz-Birkenau.
2018 este anul celei de-a 74 comemorări a masacrului din 2 și 3 august 1944 când, la Zigeunerlager,  lagărul de concentrare din Auschwitz – Birkenau (Polonia), au fost ucise câteva mii de persoane rome și sinti. Istoricii estimează că în timpul dictaturii naziste au fost exterminaţi între trei sute şi cinci sute de mii de romi. Peste 20.000 dintre ei din 14 ţări au pierit la Auschwitz-Birkenau. Etnia romă a fost cea mai afectată de nazism, dacă avem în vedere procentele: peste 90% din populaţia romă din Austria, Germania şi Estonia a fost exterminată de regimul fascist.
Acţiunile regimului nazist german de exterminarea romilor au fost mult mai puţin studiate decât cele din holocaustul evreiesc, şi numai în ultimii ani comunitatea romă a început să ceară recunoaşterea ca victime ale regimului nazist.

La 2 august 1944, 2897 de persoane au fost introduse în camerele de gazare și exterminate. Câteva luni mai devreme, la 16 mai 1944, doar prizonierii romi refuzaseră să se supună ordinelor soldaților SS care veniseră să lichideze „tabăra țigănească”. Date istorice despre revolta țiganilor sau despre lichidarea lor sunt destul de puține. O gaură neagră în istoria europeană care împiedică înțelegerea completă și prezentarea istoriei romilor în Europa, fapte care ar putea fi cruciale în înțelegerea situației actuale a acestora.

Related image    Image result for roma holocaust 2 august

Image result for roma holocaust 2 august

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686