Items filtered by date: Tuesday, 24 November 2020 - Like - stiri Alba Iulia

România, sancţionată de Comisia Europeană. Directiva YOUTUBE nu a fost implementată

România, dar şi alte 22 de state membre ale UE, au fost sancţionate de către Comisia Europeană pentru că nu au aplicat directiva Youtube.

Termenul pentru transpunerea Directivei revizuite a serviciilor mass-media audiovizuale (numită şi Directiva YOUTUBE) în legislația națională a fost 19 septembrie 2020 și numai Danemarca, Ungaria, Țările de Jos și Suedia au notificat măsuri de transpunere și au declarat că notificarea este completă. Prin această procedură, se consolidează protecția telespectatorilor, acordându-se o atenție specială siguranței persoanelor celor mai vulnerabile, cum ar fi minorii, se extinde aplicarea normelor privind discursul de incitare la ură la platformele de partajare a materialelor video și se promovează diversitatea culturală în cadrul serviciilor mass-media audiovizuale. În același timp, se introduc, pentru prima dată, noi cerințe de independență pentru autoritățile naționale de reglementare a mass-media și se protejează pluralismul mediatic, scrie ec.europa.eu.

România, termen limită

Prin urmare, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere Belgiei, Bulgariei, Cehiei, Germaniei, Estoniei, Irlandei, Greciei, Spaniei, Franței, Croației, Italiei, Ciprului, Letoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Maltei, Austriei, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei, Slovaciei, Finlandei, precum și Regatului Unit, solicitându-le să furnizeze informații suplimentare. Aceste țări au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde.

„Dorim condiții de concurență echitabile pentru toți actorii din media și pentru a proteja mai bine copiii și consumatorii atunci când accesează conținut audiovizual. Dorim, de asemenea, să asigurăm o mai mare diversitate pe platformele de video la cerere și să creăm un peisaj audiovizual mai echitabil. Acesta este motivul pentru care avem norme comune. Directiva serviciilor mass-media audiovizuale merită toate eforturile noastre colective. Este o realizare importantă, care va încuraja diversitatea culturală în serviciile mass-media audiovizuale.”, a transmis vicepreședinta executivă responsabilă pentru „Europa pregătită pentru era digitală”, Margrethe Vestager, conform Sursei Citate.

„În urmă cu doi ani, am convenit împreună – inclusiv statele membre – să modernizăm normele UE referitoare la conținutul audiovizual. Aceste norme îi protejează mai bine pe toți telespectatorii – în special pe cei mai vulnerabili, cum ar fi minorii – promovează diversitatea culturală și protejează pluralismul mass-media. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste beneficii nu se va materializa dacă normele rămân doar pe hârtie. Fac apel la statele membre să pună în aplicare aceste norme fără întârzieri suplimentare, pentru a asigura un mediu online mai sigur, mai echitabil și mai diversificat.”, a declarat şi comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.

 

  magnanews.ro

 

 

 

Read more...

OMS recomandă un Crăciun restrâns, cu celebrare online

Un Crăciun în grup restrâns, fără o mare reuniune de familie, este fără îndoială „ce mai bună opţiune” pe timp de pandemie pentru majoritatea ţărilor, a estimat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează AFP.

„Este incredibil de dificil pentru că, în special în perioada sărbătorilor, vrem foarte tare să fim cu familia noastră. Însă în unele cazuri, a nu avea o mare reuniune de familie este opţiunea cea mai sigură”, a subliniat Maria Van Kerkhove, însărcinată cu gestionarea pandemiei în cadrul OMS, citată de Agerpres.

Fără îndoială, cercetătoarea americană nu s-a referit doar la Crăciun, ci şi la Thanksgiving (Ziua Recunoştinţei), prin excelenţă sărbătoare de familie în SUA, ce va fi sărbătorită joi. Specialiştii atenţionează în legătură cu un nou vârf de contaminări în această ţară, deja printre cele mai afectate de COVID-19, cu aproape 260.000 de morţi.

Potrivit Mariei Van Kerkhove, o celebrare online ar putea fi o soluţie. „Chiar dacă nu puteţi sărbători împreună anul acesta, puteţi găsi mijloace de a sărbători când aceasta (pandemia) se va sfârşi”, a recomandat ea. „Facem astfel în familia mea şi vom sărbători pe cinste atunci când (pandemia) se va sfârşi”, a mărturisit Maria Van Kerkhove.

Colegul său Michael Ryan, însărcinat cu situaţii de urgenţă al agenţiei ONU, a subliniat la rândul său că numărul de contaminări a crescut în Canada după Thanksgiving, sărbătorită aici pe 12 octombrie.

Potrivit lui Michael Ryan, ţine de autorităţi să găsească echilibrul potrivit între „riscurile pentru sănătate şi riscurile sociale şi economice” legate de restricţii în plină perioadă a sărbătorilor, care pot genera „multe frustrări şi multe critici”.

 

 

 

Read more...

SOS. Zeci de vedete din muzica românească, scrisoare deschisă către Ludovic Orban

Cei mai importanți artiști din muzica po-rock românească au transmis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban și ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, prin intermediul căreia solicită ca și artiștii să fie incluși în schema de ajutor de stat gândită pentru zona culturală.

”SCRISOARE DESCHISĂ

Domnului Prim-Ministru Ludovic Orban

Domnului Ministru al Culturii Bogdan Gheorghiu

Doamnei Vicepremier Raluca Turcan

Stimată Doamnă, Stimați Domni,

Am luat la cunoștință că Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului României, a elaborat un proiect de schemă de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, ale cărui activități au fost sistate pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Însă am constatat cu surprindere că artiștii nu sunt incluși în planul Guvernului.

Citind cele cinci măsuri vizate în schema de ajutor de stat am observat că acestea se adresează doar operatorilor culturali, organizatorilor de festivaluri și evenimente culturale, organizatorilor de evenimente muzicale și stand-up comedy, vânzătorilor de bilete, librarilor și editorilor, artiștii nefiind incluși în niciuna dintre aceste măsuri.

Considerăm că existența sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente, ci mai ales de artiști.

Vă rugăm să includeți în schema de ajutor de stat și această entitate ca beneficiar eligibil al sumelor destinate ajutorării sectorului cultural.

Cu considerație, ai dumneavoastră,

Adda, Alb Negru, Alessia, Alexia, Ami, Amna, Anda Adam, Andreea Bănică, Antonia, Alex Mladin, Bella Santiago, Bere Gratis, Bogdan Gridan, Bogdan Medvedi, Carla’s Dreams, Cargo, Cezar Guna, Compact, Connect-R, Cristina Vasiu, Dara, Datina, Debu, Delia, Delia Rus, Diana Brescan, Direcția 5, DJ Project, Doddy, Edward Maya, Edward Sanda, Ellianne, EMMA, Etno, Fidas, Florin Ristei, Florian Rus, Friends, Gabriel Huiban, Gipsy Casual, Gloria & Balkan, Gran Error, Holograf, Hevito, Ho-ra, Horia Brenciu, Hvnds, Inna, Iris – Cristi Minculescu, Valter & Boro, Iris – Nelu Dumitrescu, Ionică Moroșanu, Jo, Jerry-Co, Kempes, Lavinia Goste, Lora, Loredana, Marius Zorilă, Manuel Riva, Mark Stam, Matteo, Maximilian, Mellinna, Misha, Misha Miller, Mr. Vik, Narcotic Sound, Olivia Addams, Paula Seling, Puya, Ro-Mania, Roxana Nemeș, Roxen, Ruby, Sasha Lopez, Shift, Sickotoy, Smiley, Sonny Flame, Spike, Sylvia by dj Rynno, Ștefan Bănică, Tavi Clonda, The Motans, Tobi Ibitoye, Trooper, Vama, Viky Red/ Pax, Voltaj, Vunk, wrs, 3 Sud Est, 6teen.”, arată artiștii.

magnanews.ro

 

 

 

 

Read more...

Campanie de reduceri cu 30% a biletelor pentru zboruri în perioada sărbătorilor de iarnă

Transportatorul aerian de pasageri Blue Air a anunţat luni o campanie de reduceri de 30% pentru toate rezervările la zboruri către şi dinspre destinaţiile româneşti, inclusiv la zborurile interne din România, cu date de călătorie până la 31 ianuarie 2021.

Campania de reduceri a debutat luni şi are loc până miercuri inclusiv, potrivit unui comunicat al Blue Air.

Intitulată „România vine acasă cu Blue Air”, campania de reduceri se adresează românilor care îşi doresc să revină în ţară cu ocazia sărbătorilor de iarnă, atât în minivacanţa de 1 decembrie, cât şi pentru Crăciun şi Anul Nou.

Toate rezervările făcute în cadrul campaniei includ posibilitatea unei singure modificări ulterioare a datelor de zbor fără plata taxei de schimbare a datelor de călătorie, se menţionează în comunicatul Blue Air.

În timpul zborului şi al operaţiunilor de îmbarcare şi debarcare, Blue Air implementează la bord toate măsurile de siguranţă sanitară, precizează compania.


 

 

 

Read more...

Papa Francisc: Cei care sunt împotriva măştilor nu ar protesta niciodată împotriva morţii lui George Floyd

Papa Francisc i-a criticat, într-o carte publicată luni, pe opozanţii măştilor şi altor restricţii impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de noul coronavirus care, susţine el, nu ar protesta „niciodată” împotriva morţii lui George Floyd, relatează AFP.

Anumite grupuri au protestat, refuzând să păstreze distanţa, manifestând împotriva restricţiilor de deplasare – ca şi cum măsurile pe care guvernele trebuie să le impună pentru binele poporului reprezintă un fel de atac al politicienilor împotriva libertăţii lor individuale„, a acuzat papa în cartea de interviuri „Un temps pour changer”, care va apărea în franceză pe 2 decembrie, la editura Flammarion.

Suveranul Pontif i-a criticat în special pe cei care se împotrivesc ideii „de a fi obligaţi să poarte o mască”, o obligaţie descrisă drept „un abuz de putere din partea statului”, fără a le păsa de cei care şi-au pierdut locurile de muncă şi nu dispun de beneficii de securitate socială.

Nu îi vei vedea niciodată pe aceşti oameni protestând împotriva morţii lui George Floyd (…), sunt incapabili să iasă din mica lor lume de interese„, a adăugat papa, potrivit Agerpres.

Moartea brutală a lui George Floyd, un afro-american sufocat sub genunchiul unui poliţist alb la sfârşitul lui mai, a declanşat un val de manifestaţii în SUA şi în lume. Suveranul Pontif, foarte angajat în apărarea minorităţilor, a declarat la momentul respectiv că orice formă de rasism este „intolerabilă”.

Cei care se împotrivesc portului măştilor nu se vor revolta nici „împotriva suburbiilor în care copiii duc lipsa apei şi a educaţiei” sau pentru ca „sumele enorme investite în comerţul cu arme să fie folosite la hrănirea întregii rase umane şi la şcolarizarea fiecărui copil”, a mai estimat papa Francisc.

Papa, în vârstă de 83 de ani, critică, fără a le numi, şi „guvernele care au ignorat probele dureroase ale creşterii numărului de morţi cu consecinţe inevitabile şi grave” pentru a favoriza economia. El a recunoscut totuşi că „majoritatea guvernelor au acţionat în mod responsabil, impunând măsuri stricte pentru limitarea răspândirii epidemiei”.

În cartea scrisă împreună cu jurnalistul britanic Austen Ivereigh, el se declară şi împotriva înlăturării statuilor personajelor istorice asociate cu sclavia şi cu alte forme de opresiune.

„Pentru a avea o istorie adevărată, trebuie să avem o memorie, ceea ce impune să recunoaştem drumurile deja parcurse, chiar dacă sunt ruşinoase”, consideră papa.

„Ruşinea trecutului nostru, în alţi termeni, face parte din ceea ce suntem. Reamintesc această istorie nu pentru a face elogiul opresorilor de altădată, ci pentru a onora mărturia şi măreţia sufletului celor care au fost oprimaţi”, a adăugat Francisc.

 

 

 

Read more...

Un nou secretar de stat, numit în Ministerul Sănătății

Un nou secretar de stat a fost numit, luni, la Ministerul Sănătăţii, medicul Ciprian Bogdan.

Ciprian Bogdan, de profesie medic, a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban.

Decizia a fost publicată luni în Monitorul Oficial.

Ciprian Bogdan a fost director al Spitalului Judeţean din Timişoara, al Spitalului CFR din Timisoara, vicepresedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si fost consilier al europarlamentarului Cristian Busoi la Bruxelles.

Ciprian Bogdan e candidat din partea PNL in alegerile parlamentare din 6 decembrie pentru un post de deputat.

 

 

 

 

Read more...

Avertisment: Suplimentele alimentare trebuie administrate responsabil

Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) avertizează că administrarea suplimentelor alimentare în exces sau în lipsa unei informări corecte în prealabil, poate fi dăunătoare sănătății.

Suplimentele alimentare sunt preparate ce conțin vitamine, săruri minerale sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic (fibre, aminoacizi, acizi grași, extracte vegetale sau animale), indicate atunci când, din anumite motive, aceste substanțe lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică.

„Suplimentele alimentare, fie că vorbim despre vitamine și minerale sau produse pe bază de plante, pot fi utilizate în cantități limitate și pentru perioade de timp bine definite. Acestea se stabilesc în acord cu nevoile individuale ale fiecǎrui utilizator și după o discuție cu medicul sau farmacistul. Este foarte important de știut însă, că suplimentele alimentare nu sunt destinate tratării, diagnosticării, ameliorării, prevenirii sau vindecării bolilor. De asemenea, consumul de suplimente nutritive nu trebuie să înlocuiască o alimentație echilibrată, ci să fie o completare a unui stil de viață sănătos”, a explicat Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

Pe fondul promovării în spațiul public a unor informații incomplete, suprapuse unui context general de îngrijorare pe fondul pandemiei, au fost raportate situații de creștere a cererii pentru anumite tipuri de suplimente alimentare, cu precădere vitamine și minerale.

„În efortul nostru constant de informare și de educare a consumatorilor și pacienților cu privire la utilizarea corectă a produselor din categoriile pe care le reprezentăm, vrem să atragem atenția că este foarte important ca utilizatorii să știe că suplimentele alimentare pot deveni toxice dacă sunt luate în cantități prea mari, mai ales în cazul vitaminelor liposolubile (A, D, E și K). Acestea se pot depune sub formă de rezerve în organism și nu se elimină renal, cum o fac cele hidrosolubile. În plus, administrarea în exces a anumitor vitamine sau minerale poate duce la absorbția deficitara a altora, creând astfel un dezechilibru nutrițional,” a punctat Diana Mereu.

Un control medical de rutină, comunicarea cu medicul de familie și un set de analize generale sunt metodele prin care se poate identifica dacă o persoană are nevoie de suplimente alimentare. Suplimentele alimentare pot fi dăunătoare atunci când sunt administrate necorespunzător. Acest lucru poate însemna doze prea mari, perioade extinse de timp sau administrarea atunci când ele nu sunt necesare.

Un alt aspect important de care utilizatorii ar trebui să țină cont este riscul ca aceste produse să determine diferite interacțiuni cu medicamente, alte suplimente alimentare sau chiar alimente. Astfel de interacțiuni pot încetini efectul produselor administrate, îl pot anula sau pot genera reacții adverse. Fie că este vorba despre un tratament medicamentos prescris de medic, sau de medicamente fără rețetă pe care le luăm din farmacie pentru diverse afecțiuni minore sau chiar suplimente alimentare, un lucru la care trebuie să fim foarte atenți este posibilitatea acestora să interacționeze”, a reliefat Diana Mereu, Director Executiv RASCI. .

Informațiile cu privire la utilizarea diferitelor produse cu eliberare fără prescripție medicală în gestionarea sau prevenirea infecției cu virusul SARS-CoV-2, dar și a altor afecțiuni, trebuie să explice populației o conduită corectă, care să nu aibă potențialul de a prejudicia sănătatea individuală sau colectivă. Astfel de informații trebuie transmise de către profesioniști din domeniul sănătății, pe baza unor dovezi validate științific, într-un mod accesibil, care să nu stimuleze sentimentul de panică sau consum irațional la nivelul publicului.

RASCI, ca entitate reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, susține administrarea responsabilă a acestor categorii de produse prin informarea corectă și educarea consumatorilor şi pacienţilor din România.

Medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală, cunoscute și ca OTC-uri (de la denumirea din engleză “over-the-counter”) sau, medicamente fără rețetă, se pot elibera direct din farmacie, nu au un regim special de administrare și nu necesită o rețetă medicală, fiind folosite pentru a trata sau a preveni o serie de afecțiuni. Acestea se pot elibera direct din farmacie, fără a fi necesară o prescripție medicală și fără supravegherea medicului, cu condiția ca recomandările din prospect sau de pe etichetă să fie citite cu atenție și respectate.

Suplimentele alimentare sunt preparate ce conțin vitamine, săruri minerale sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic (fibre, aminoacizi, acizi grași, extracte vegetale sau animale), indicate atunci când, din anumite motive, aceste substanțe lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică. Etichetarea, prezentarea și reclama suplimentelor alimentare nu trebuie să atribuie acestora proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane sau să facă referire la astfel de proprietăți. Consumul de suplimente nutritive nu trebuie să înlocuiască o alimentație echilibrata.

Privitor la dispozitivele medicale acestea sunt instrumente, aparate, materiale sau alte articole ce pot fi utilizate pentru activități precum diagnosticarea, prevenirea, monitorizarea, tratarea, ameliorarea sau compensarea unor afecțiuni, leziuni sau handicapuri, cât și pentru modificarea, înlocuirea anatomiei sau a proceselor fiziologice și controlul concepției. Pot fi utilizate și pentru îngrijire personală, fără să necesite consultul unui medic, această categorie incluzând spray-uri nazale, pastile de gât, pastă de dinți pentru dinți sensibili, plasturi, etc.

 

 

 

 

 

Read more...

Calendarele bisericeşti autentice nu sunt convertibile în material electoral

Patriarhia Română a aflat cu surprindere că o entitate politică aflată în campanie electorală a tipărit, cu scopul de a le oferi cetățenilor ca material electoral, calendare creştin-ortodoxe (false) care conţin nu doar o siglă politică, ci inclusiv greşeli liturgice şi tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate ale unor sfinţi români canonizaţi recent şi ale unor sărbători religioase, anunță instituția printr-un comunicat de presă.

 

 

 

Read more...

Guvernul a aprobat a treia rectificare bugetară din 2020: Ce cheltuieli au fost suplimentate

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, cea de-a treia rectificare bugetară din 2020, care majorează deficitul bugetar la 9,1% din Produsul Intern Brut, de la 8,6% din PIB estimat anterior.

La rectificarea aprobată luni a fost avută în vedere o contracţie economică de 4,2%.

În şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobată cea de-a treia rectificare pe anul 2020. Prin această rectificare, deficitul bugetar pentru anul 2020 a fost majorat la 9,1% din PIB, respectiv 96 de miliarde de lei, construit pe o contracţie economică de 4,2% şi un PIB nominal de 1.050 miliarde lei. Deficitul bugetului general consolidat se majorează cu 5 miliarde de lei, din care 4,2 miliarde de lei provin din diminuarea veniturilor bugetului general consolidat şi 0,8 miliarde prin majorarea cheltuielilor bugetului general consolidat„, a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la Palatul Victoria, într-un briefing de presă după şedinţa Executivului.

Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la valoarea de 337,8 miliarde de lei, respectiv 32,2% din PIB, din care 298,3 miliarde de lei (28,4% din PIB) venituri din economie şi 39,5 miliarde de lei (3,8% din PIB) fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile sunt estimate la valoarea de 433,8 miliarde de lei, respectiv 41,3% din PIB.

Au fost suplimentate cheltuielile pentru sănătate, agricultură, asistență socială și educație. Bugetul Ministerului Sănătății a fost majorat cu 1 miliard de lei, 1 miliard de lei au fost alocat pentru plata facturilor aferente proiectelor din Planul Național de Dezvoltare Locală, 1,1 miliarde de lei pentru subvenții în agricultură, 179 de milioane de lei la Ministerul Transporturilor, 1,2 miliarde lei pentru Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului și 567 de miliarde de lei reprezentând contribuția la bugetul UE pentru suplimentarea instrumentului financiar pentru sprijin de urgență în vederea refinanțări producătorilor de vaccinuri SARS-COV 2.

 

 

 

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686