Items filtered by date: Tuesday, 12 December 2023 - Like - stiri Alba Iulia

COMUNICAT DE PRESĂ Premierul Marcel Ciolacu: Dinamica excelentă a relațiilor dintre România și Kazahstan conferă potențial cooperării bilaterale în interconectarea Europei cu zona Mării Caspice

Prim-ministrul Marcel Ciolacu l-a primit astăzi, la Palatul Victoria, pe vicepremierul Republicii Kazahstan și ministru al Afacerilor Externe, Murat Nurtleu. La întrevedere au participat, de asemenea, viceprim-ministrul Marian Neacșu și ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja.

Premierul român a salutat traiectoria ascendentă pe care s-au înscris dialogul politic și cooperarea bilaterală, punctând că Republica Kazahstan este cel mai mare partener economic al României din Asia Centrală. O temă importantă abordată în cadrul întrevederii a fost cooperarea în domeniul energiei, cele două părți fiind de acord să încurajeze dezvoltarea cooperării în scopul de a spori securitatea  aprovizionării pentru statele membre ale UE, dar și pentru Republica Moldova și Ucraina. În această privință, șeful Executivului român a subliniat importanța implicării Republicii Kazahstan în consolidarea rutei de transport internațional care să conecteze Marea Caspică și Marea Neagră.

Dinamica excelentă a cooperării bilaterale conferă potențialul necesar proiectelor prin care România și Kazahstan pot contribui la dezvoltarea conectivității între Europa și Asia Centrală. Dacă ne raportăm la problematica securității energetice, reconfigurarea rutelor de transport și aprovizionare cu energie, inclusiv energie verde, reprezintă un obiectiv de interes atât în zona Mării Negre, cât și pentru zona Mării Caspice, iar România este pregătită să își asume un rol activ în această direcție”, a declarat premierul Marcel Ciolacu. 

Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre situația regională de securitate în contextul agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei.

 

Read more...

COMUNICAT DE PRESĂ Premierul Marcel Ciolacu: Prin bugetul pentru anul viitor continuăm măsurile noastre guvernamentale de creștere a puterii de cumpărare, susținere a investițiilor și întărire a disciplinei cheltuielilor publice

Proiectul bugetului pentru anul 2024 și perspectivele de creștere ale salariului de bază minim brut pe economie garantat în plată au fost principalele teme ale reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, prezidată de premierul Marcel Ciolacu.

”Prin bugetul pentru anul viitor continuăm măsurile noastre guvernamentale de creștere a puterii de cumpărare, susținere a investițiilor și întărire a disciplinei cheltuielilor publice. Asigurăm resursele necesare pentru punerea în aplicare a noii legi a pensiilor, majorarea salariilor din educație, așa cum ne-am angajat, și susținerea tuturor drepturilor sociale. Fondurile alocate pentru investiții vor fi mai mari decât cele din 2023, ajungând la 7,2% din PIB. Bugetul pentru anul viitor va fi orientat spre dezvoltare, dar cu o importantă componentă economică”,  afirmat premierul Marcel Ciolacu.

În cadrul consultărilor, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș a prezentat proiectul de buget pentru 2024, fundamentat pe o creștere economică de 3,4% din PIB și având în vedere o rată a inflației la sfârșitul anului de 4,6%. Creșterea estimată a veniturilor se bazează pe aplicarea măsurilor de combatere a evaziunii fiscale, a aplicării soluțiilor de digitalizare și îmbunătățirea colectării. ”Așa cum am asigurat în repetate rânduri, nu vom crește taxe sau impozite”, a subliniat premierul Marcel Ciolacu.

Reprezentanții Guvernului, sindicatelor și patronatelor au avut consultări și cu privire la creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

”Avem în vedere majorarea salariului minim pe economie cu un procent care să se reflecte în creșterea puterii de cumpărare a oamenilor, mai ales în contextul reducerii inflației”, a precizat premierul Marcel Ciolacu.

Guvernul a propus partenerilor sociali creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024, inclusiv pentru salariații din agricultură și industria alimentară, și menținerea nivelului de 4.582 de lei pentru angajații din sectorul construcțiilor.

O decizie cu privire la nivelul salariului lunar minim brut pe țară garantat în plată va fi luată la nivelul Guvernului după ce vor fi analizate propunerile patronatelor și sindicatelor.

Read more...

COMUNICAT DE PRESĂ Premierul Marcel Ciolacu: Guvernul României va continua să susțină puternic parcursul european al Republicii Moldova

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut, astăzi, o convorbire telefonică cu premierul Republicii Moldova, Dorin Recean.  

Premierul Ciolacu a subliniat sprijinul activ pe care România îl acordă Republicii Moldova pentru începerea procesului de negociere a aderării la Uniunea Europeană, în contextul Consiliului European desfășurat în 14-15 decembrie 2023.

”Guvernul României va continua să susțină puternic parcursul european al Republicii Moldova și să fie partener de încredere în întregul proces de aderare”, a afirmat prim-ministrul României.

De asemenea, în cadrul dialogului telefonic, au fost discutate proiectele de cooperare bilaterală, în special în domeniile interconexiunilor energetice transfrontaliere și al asistenței financiare pe care România o acordă pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

 

 

 
 

 

Read more...

A încetat din viață scriitorul Ștefan Dinică

 

De astăzi lumea literară este mai săracă prin trecerea în lumea cea fără de dor a scriitorului Ștefan Dinică, membru al Uniunii Scriitorilor din România, jurnalist și publicist de marcă al presei scrise.

Ștefan Dinică s-a născut la 20 august 1940 în comuna Siliştea Gumeşti, judeţul Teleorman. A fost dublu licențiat în filosofie generală și jurnalism al Facultăţii de Filozofie a Universităţii Bucureşti, promoția 1964.

A debutat în presă în anul 1963 la ziarul „Drum nou” din Braşov. La absolvirea studiilor superioare a fost repartizat la redacția din București a ziarului „Scânteia”, iar din 1968, odată cu înființarea județului Alba, a fost corespondent local al cotidianului central până în anul 1990. A lucrat ca redactor-şef adjunct la ziarul „Ardealul” din Alba Iulia și a fost corespondent zonal la „Curierul Naţional”. În anul 1995 a devenit corespondent special al Agenţiei Naţionale de Presă ROMPRES (actualmente AGERPRES), unde a lucrat vreme de 15 ani. A acceptat numeroase provocări jurnalistice, printre care enumerăm coordonarea în calitate de rector șef al ziarul „Informația de Alba”, a revistei de cultură „Acasă”, a revistei de cultură „Alba Iulia”, ca supliment al revistei „Tribuna” și a revistei săptămânale „West Magazin”. A fost editorialistul cotidianului local „Unirea” până în anul 2010.

Meseria de ziarist s-a împletit armonios cu cea de scriitor, debutând în anul 1986 în proză, cu volumul de proză scurtă „Rude de gradul unu”, după care, încurajat de succesul avut a scris constant romane și povestiri: „Linia de sosire” (1988), „Musafirul” (1989), „Unda de șoc” (1997), „Singur la masa tăcerii” (1998), „Dorna 16” (2005), „Neamuri de la țară” (2008), „Până la iubirea din toamnă” (2009), „Martor la facerea lumii” (2010), „Mișcarea” (2013) „Tinerețea unui visător” (2015).

A fost membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, iar din anul 2000, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara.

A fost un colaborator important al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, generații întregi de bibliotecari beneficiind de sfaturi și informații din partea domniei sale. Multe dintre volumele care au văzut lumina tiparului s-au bucurat de evenimente culturale de excepție grație cititorilor care l-au apreciat.

De-a lungul timpului, activitatea sa a fost recompensată cu premii și distincții, dintre care amintim: Premiul festivalului concurs de proză scurtă „Marin Preda” (1984); Premiul pentru proză al Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România (2009); Premiul pentru roman al Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România (2011);Premiul pentru proză al revistei „Acasă” (2012); Premiul pentru roman al Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România (2013).

„Scriitorul Ștefan Dinică a fost, pentru viața culturală a județului Alba o prezență discretă dar extrem de importantă. A reușit prin activitatea domniei sale să îmbogățească viața literară a județului nostru, să-i sporească prestigiul și să promoveze corect și echidistant activitatea culturală și nu numai. Plecarea domniei sale este o mare pierderea pe care o vom resimți tot mai pregnant de azi înainte. Familiei îndoliate le transmitem sincere condoleanțe!” – Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

Read more...

Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba ajunge în luna decembrie la Zlatna

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba ajunge în luna decembrie la Zlatna

 

Joi, 14 decembrie 2023, la ora 12.00, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Orașului Zlatna și Biblioteca Orășenească „Sava Albescu” Zlatna  inaugurează un nou raft cu peste 300 de cărți noi, la Zlatna.

Evenimentul cultural se va desfășura la Casa de Cultură „Horea Popescu” din Zlatna, unde vor participa, alături de delegația Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, Silviu Ponoran, primarul orașului Zlatna, Tudor Ponoran consilier județean, elevi și cadre didactice și, nu în ultimul rând, oameni de cultură din orașul Zlatna și împrejurimi. Cu această ocazie se va semna și un parteneriat între Primăria Orașului Zlatna și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în baza căruia cele două instituții se obligă să se ajute reciproc și în organizarea altor activități culturale.

Proiectul 2.9 Fondul special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba are ca scop îmbogățirea colecțiilor de carte din bibliotecile publice din județul Alba, cu câte o mini bibliotecă cu cărți noi, sporind în acest fel atractivitatea bibliotecilor partenere. De asemenea, proiectul urmărește ca viața culturală a comunităților să se îmbogățească și prin intermediul culturii scrise. Evenimentul de joi, 14 decembrie 2023, va crea în acest fel o nouă punte culturală cu orașul Zlatna punând bazele unei colaborări de lungă durată între instituțiile partenere.

Read more...

APĂ ÎN APUSENI Încep lucrările de alimentare cu apă potabilă a zonei de munte a județului Cluj

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

Președintele Consiliului Județean Cluj, dl. Alin Tișe, a participat marți, 12 decembrie a.c., împreună cu directorul general al Companiei de Apă „Someș”, dl. Călin Neamțu, și alături de primarii comunelor Călățele, Mănăstireni, Râșca, Beliș, Căpușu Mare, Gilău, Sâncraiu, Mărișel și Măguri Răcătău la semnarea contractului de lucrări ce prevede alimentarea cu apă a zonei de munte a județului Cluj.

Această nouă investiție vine în completarea celor deja realizate sau aflate în curs de implementare în zona de munte a județului și care vizează dezvoltarea socio-economică și turistică a comunelor clujene din Apuseni.

 „Fără a exagera în vreun fel, este un moment istoric, prin amploarea schimbărilor în bine pe care acest ambițios proiect le va genera în întreaga zonă. Este un proiect extrem de important, finanțat exclusiv din fonduri ale Consiliului Județean, un proiect la care țin foarte mult și pe care îl voi monitoriza îndeaproape, astfel încât să fie finalizat într-un timp cât mai scurt. Alături de investițiile recent încheiate de Consiliul Județean în reabilitarea și modernizarea drumurilor din zonă, acesta va aduce un plus de bunăstare și confort celor aproximativ 9.500 de locuitori din arealul clujean al Munților Apuseni. Ca un următor pas înainte, analizăm, împreună cu Compania noastră de Apă, implementarea unei soluții de canalizare inteligentă alternativă, pentru procesarea apelor uzate”, a declarat Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.  

Contractul de lucrări „Alimentare cu apă în comunele Călățele, Mănăstireni, Râșca și Beliș, din sursa orașului Huedin”, are o valoare de 23.162.000 lei fără TVA, banii fiind asigurați din fondul IID (Întreținere, Înlocuire, Dezvoltare), alimentat din redevența și impozitul pe profit datorate forului administrativ județean de către Compania de Apă „Someș” și restituite de Consiliul Județean în vederea derulării de proiecte edilitare.

Lucrările de alimentare cu apă a celor patru comune incluse în proiect vor fi realizate etapizat, pe o perioadă de 24 de luni. Vor fi, astfel, realizați cca. 52 de km de conducte de alimentare cu apă, cu 7 stații de pompare și 5 rezervoare de înmagazinare a apei, alimentate cu panouri fotovoltaice.

 

Biroul de presă

12 decembrie 2023

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686