Items filtered by date: Tuesday, 03 November 2020 - Like - stiri Alba Iulia

Vitamina D, INGREDIENTUL-MINUNE împotriva COVID

Specialiştii din Marea Britanie cer autorităților suplimentarea alimentelor de bază cu un complex de vitamina D, pentru a preveni infectarea cu virusul SARS-CoV-2. Metoda este utilizată în numeroase țări deoarece în lipsa vitaminei D, organismul este mult mai predispus la infecţii, anunță MEDIAFAX, potrivit Știripesurse.ro.

Marea Britanie se confruntă cu o creştere accelerată a cazurilor de COVID-19. Încă de la începutul epidemiei, specialiştii au recomandat suplimentele cu vitamina D, pentru a sprijini sistemul imunitar în lunile reci. Totuşi, oamenii nu apelează la suplimente şi atunci specialiştii cer autorităților să adauge vitamina D în compoziţia alimentelor de bază precum pâinea şi laptele.

Specialiştii în sănătate din Marea Britanie atrag atenţia cu privire la deficienţa de vitamina D de care suferă aproape jumătate din populaţia ţării. Din cauza lipsei soarelui, principalul furnizor de vitamina D în organism, specialiştii recomandă suplimentele din septembrie până în martie.

Din lipsă de vitamina D, organismul este mult mai predispus la infecţii, conform studiilor. Săptămâna trecută, cercetătorii din Spania au ajuns la concluzia că 82% din pacienţii internaţi cu coronavirus dintr-un eşantion de 216 participanţi, sufereau de o deficienţă de vitamina D.

Practica introducerii de vitamine în compoziţia alimentelor de bază şi accesibile este des întâlnită în ţări precum Finlanda, Suedia, Australia şi Canada. În Marea Britanie, însă, Departamentul de Sănătate Publică a respins astfel de iniţiative de peste 10 ani.

Unele alimente, precum cerealele şi ciupercile, sunt deja îmbogăţite cu vitamina D. Şi făina albă, în Marea Britanie, este îmbogăţită cu un complex de vitamina B. Un studiu realizat în anul 2019, de Universitatea din Birmingham arată că numărul persoanelor care suferă de deficienţă de vitamina D ar putea scădea cu 25%, dacă, de exemplu, făina ar fi îmbogăţită cu un complex de vitamina D.

Știripesurse.ro

 

 

 

 

Read more...

Lămâi tratate cu substanțe periculoase, în magazinele din România. Avertismentul APC

Magazinele din România au la vânzare lămâi aduse din Turcia, tratate cu substanțe periculoase, care pot produce cancer, avertizează Asociația Pro Consumatori.

Organizația – certificată de Guvernul României în anul 2005 ca fiind de utilitate publică- a desfășurat o anchetă în urma solicitărilor de informare venite din partea a zeci de consumatori, cu privire la calitatea şi siguranţa lămâilor comercializate în unele unități comerciale de tip hipermarket şi nu numai.

„Experţii APC au găsit la vânzare lămâi având ca ţară de origine Turcia, iar unele loturi din această ţară erau tratate cu trei tipuri de pesticide, respectiv orthophenylphenol, tiabendazol şi imazalil”, se arată într-un comunicat al Asociației Pro Consumatori.

Studiile realizate pe şoareci arată că fungicidul orthophenylphenol, dacă este ingerat, poate produce cancer la vezica urinară.

Imazalilul poate produce cancer hepatic și de tiroidă, fiind un iritant puternic pentru ochi. Doza maximă de imazalil stabilită de Organizația Mondială a Sănătății pentru oameni este de 0,03mg/kg corp pe zi.

Tiabendazolul este clasificat ca fiind pesticid toxic, iar efectele supraexpunerii acute la acest fungicid includ amețeli, anorexie, greață, vărsături, mâncărime, erupții cutanate, frisoane și cefalee.

„Până la 89% din cantitatea inițială de fungicid aplicată pe citrice rămâne la nivelul cojii, în timp ce diferența până la 100% ajunge în interiorul fructului. În comerț se găsesc și lămâi ceruite cu E904 și E914. E904 Shellac (șelac) este o rășină secretată de insecta numită kerria lacca și se folosește pentru a da strălucire lămâilor, produce iritații la nivelul pielii. E914 ceară de polietilenă oxidată. Având în vedere că această ceară este de origine petrochimică, este recomandată evitarea sa sau spălarea mâinilor după ce ați decojit fructele tratate.”, se mai arată în comunicat.

Sfaturile experților pentru consumatori:

Experții recomandă spălarea fructelor înainte de consum și alegerea atentă a fructelor și legumelor din rafturile magazinelor.

„Un sfat vechi referitor la fructe sugera că acolo unde există semne de viață în fruct (un măr viermănos, adică) e semn că produsul e „bio“. Numai că, de mai mulți ani, toate fructele comercializate sunt „de post“, semn al alinierii la o cerință explicită de salubritate din partea consumatorilor, salubritate care are însă un preț pentru sănătate. În contextul completat cu problematica organismelor modificate genetic – OMG, au apărut sfaturi care invită consumatorul la evitarea fructelor cu aspect impecabil și alegerea acelora care au mici semne ale vizitei vreunei insecte sau alte vietăți”, se maia rată în comunicatul Asociației.

De asemenea, se recomandă curățarea fructelor de coajă, însă trebuie considerat și faptul că în înveliș sunt concentrate mare parte a conținuturilor de vitamine și de minerale atât de valoroase pentru consumator.

„Din aceste alăturări de reguli, a rezultat că spălarea fructelor și legumelor este bine să se facă temeinic, chiar cu o perie (unde este posibil), în apă rece (fără produse de spălare!), apoi menținerea produselor spălate în apă rece încă 1-2 minute; sfatul de a adăuga puțin bicarbonat de sodiu în apa de repaus este pertinent, la fel ca și cel de a pune puțin oțet în apa respectivă”, mai transmite Asociația Pro Consumatori.

Stratul de ceară de pe lămâi se îndepărtează prin scufundarea lor timp de 20-30 de secunde în apă caldă la temperatura de 75-80 de grade celsius, urmată de o spălare energică cu apă rece și lăsarea lor în apa rece timp de câteva minute.

Alternativa la lămâile stropite cu pesticide și acoperite cu ceară o constituie lămâile eco, prețul acestora este mai mare de 1,3 -1,5 ori față de cel al lămâilor tratate cu pesticide

 

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686