Items filtered by date: Monday, 23 November 2020 - Like - stiri Alba Iulia

Un bărbat cu COVID-19 a fugit din spital de trei ori în aceeaşi zi

Un bărbat testat pozitiv cu noul coronavirus, care a fugit de trei ori într-o zi din spital, este cercetat penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

”În cursul zilei de 15.11.2020, pe raza mun. Alba Iulia, organele de poliţie au identificat de trei ori o persoană de sex masculin care în aceeaşi zi a părăsit de fiecare data fără acordul personalului medical Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, unde a fost internat în data de 14.11.2020, fiind diagnosticat cu virusul SARSCoV2”, precizează Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Prima dată bărbatul a fugit de dimineaţă din spital şi a fost prins de poliţişti pe strada. Potrivit reprezentanţilor IPJ Alba, în cursul zilei de duminică au fost trei apeluri la 112 prin care s-a anunţat că bărbatul a fugit din spital. A doua fugă a bărbatului din unitatea medicală s-a petrecut în jurul amiezii. Bărbatul a fost găsit de oamenii legii acasă.

În jurul orei 19.00, bărbatul a fugit iar de pe secţia de Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia şi a fost găsit de poliţişti tot acasă. Salonul în care se afla internat bărbatul este situat la parterul clădirii, scrie Adevărul.

 

  magnanews.ro

 

 

 

 

Read more...

Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, anul acesta se vor sărbători on-line

Înființată în anul 1943, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba făcea parte din planul gândit de marele istoric Nicolae Iorga de a transforma orașul Alba Iulia într-o citadelă a culturii din această parte de țară. De altfel, prima colecție de carte pe care s-au pus bazele nou înființatei biblioteci publice a fost donată chiar de către acesta. De atunci și până azi, biblioteca a avut mai multe sedii și a beneficiat de completarea fondului de carte atât prin achiziție cât și prin bunăvoința unor donatori particulari. La 26 noiembrie 1991, biblioteca publică din Alba Iulia primea numele scriitorului, poetului, dramaturgului și filozofului Lucian Blaga, marcând astfel încă un moment important din istoria ei. Și tot de la acea dată, reprezentanți ai administrației, scriitori, bibliotecari și cititori, alături de oaspeții lor din țară și străinătate, sărbătoresc în fiecare an Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Anul acesta, organizatorii evenimentului sunt puși în fața unei noi provocări și anume regândirea evenimentului în așa fel încât cititorii să nu fie privați de bucuria de a se întâlni cu cartea, arta și autorii de carte. Pornind de la această idee și de la realitatea tristă a zilelor noastre de a evita răspândirea pandemiei de Covid-19 cu care se confruntă omenirea, activitățile ocazionate de sărbătorirea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba se vor muta în mediul on-line, cu speranța că vor fi la fel de atractive și interactive.

Zilele Bibliotecii „Lucian Blaga” Alba vor avea loc în perioada 26-27 noiembrie 2020, în mediul on-line. Pe parcursul celor două zile, toți cei interesați vor avea ocazia să vizioneze expoziții tematice de carte și artă, recomandări de lectură, momente muzicale, pagini din istoricul bibliotecii și alte activități educative pentru copii, adolescenţi și adulți. Programul manifestărilor va include și proiectul 8.12 Monumentele literaturii române, proiect în cadrul căruia va fi omagiat scriitorul Liviu Rebreanu. Întregul program al manifestărilor va fi preluat pe paginile de Facebook ale bibliotecilor din județ, în așa fel încât întreaga comunitate a județului Alba să fie părtașă la această sărbătoare a cărții și a oamenilor cărții.

Proiectul Zilele Bibliotecii „Lucian Blaga” Alba face parte din Programul 8. IDENTITATE ȘI VALORI CULTURALE/8.1 Lucian Blaga și se va desfășura în conexiune cu proiectele 8.11 1 Decembrie 1918 și 8.12 Monumentele literaturii române. Proiectul are ca obiectiv principal promovarea în comunitate a celor trei piloni principali pe care se sprijină cultura scrisă: biblioteca, scriitorul și cartea. Instituțiile organizatoare sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.

 

 

 

Read more...

Vernisaj online - Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Cartea Centenarului

Marți, 24 noiembrie 2020, ora 17.30, la Sala Unirii din Alba Iulia în cadrul programului dedicat Zilei Naționale a României, va fi vernisat un nou exponat al Memoriei UniriiCartea Centenarului.

Pentru muzeul albaiulian, Unirea de la 1918, ca act fondator al României contemporane, reprezintă centrul activității sale, care se declină în cele două ipostaze: ca istorie ce se cere mereu aprofundată, dar mai ales ca memorie ce se impune a fi celebrată. Iar în acest sens, anul 2018 a fost prin excelență un al celebrării.

Cu această ocazie, alături de alte evenimente și acțiuni omagiale, muzeul a creat un obiect destinat posterității, respectiv Cartea Centenarului, ce se vrea a fi o reeditare a Cărții Serbărilor Unirii de la 1929. Cartea, realizată artistic, adună în paginile sale semnăturile conducătorilor instituțiilor fundamentale ale României aflate la centenar: Președinția, Guvernul, Parlamentul, Bisericile, Academia Română, Banca Națională, instituțiile judiciare, autoritățile locale, asociațiile culturale și, nu în ultimul rând, Casa Regală a României.

Vernisajul va fi online, putând fi vizionat pe pagina de facebook  a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

 

 

 

 

Read more...

Spania cere, de astăzi, test PCR negativ persoanelor care sosesc din România

Românii care vor să călătoreasca în Spania au nevoie, de astăzi, de test PCR negativ, efectuat cu 72 de ore înaintea intrării în țară.

Autoritățile spaniole vor aplică măsura tuturor celor care vin din statele aflate în zona roșie, în care incidența cazurilor de coronavirus depășește 150 de infectari la sută de mii de locuitori.

Călătorii vor prezența obligatoriu rezultatul testului PCR în format electronic sau imprimat, la sosirea pe aeroport, apoi li se va lua temperatura și vor da o declarație referitoare la starea de sănătate.

Cazurile suspecte vor fi verificate de personalul sanitar. Spania a ieșit de pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, iar cei care ajung din Spania în România nu mai trebuie să stea în carantină.

 

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

Statele Unite s-au retras OFICIAL din tratatul „Cer deschis”

SUA au ieșit oficial duminică din tratatul „Cer deschis”, la aproximativ șase luni după ce președintele în exercițiu Donald Trump a anunțat această deczie, potrivit Departamentului de Stat al SUA, citat de CNN.

Tratatul, încheiat în 1992 le permite celor 34 de țări membre să efectueze zboruri de recunoaștere cu preaviz scurt, neînarmate, în spațiul aerian al celorlalte țări semnatare.

Trump spunea atunci cp acțiunile Rusiei sunt cele care l-au obligat să ia această decizie. El se referea la restricțiile impuse de Rusia asupra zborurilor din apropierea exclavei sale Kaliningrad, o zonă aflată ntre Polonia și Lituania în care armata rusă menține o prezență robustă.

SUA au acuzat, de asemenea, Rusia că a refuzat zborurile aflate la o distanță de 10 km de granița dintre Georgia și Rusia, de asemenea, un zbor aprobat anterior în zona unui exercițiu militar rus important, scrie Digi24.ro.

Este unul din acordurile majore din domeniul militar pe care americanii îl aveau cu Rusia, tratat semnat și de celelalte state membre NATO.

Acordul „Cer deschis” a fost negociat de președintele George H.W. Bush și secretarul său de stat, James Baker, în 1992, după prăbușirea Uniunii Sovietice.

De atunci, acordul a fost semnat de 35 de țări (inclusiv România): Belarus, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Danemarca (inclusiv Groenlanda), Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria, şi a intrat în vigoare în 2002.

magnanews.ro

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686