Items filtered by date: Wednesday, 16 May 2018 - Like - stiri Alba Iulia

Noaptea Muzeelor - Programul PANTHEON 3D

Cu ocazia Nopţii Muzeelor, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, va organiza prin programul cultural Pantheon 3D, program cofinantat de A.F.C.N., de Primăria Municipiului Alba Iulia şi de muzeu prin contribuţie proprie, două prezentări expoziţionale spectaculoase  şi un atelier 3D în Muzeul Naţional al Unirii, la etajul I, şi în spaţiul Muzeului Principia.

NOAPTEA VEDETELOR DE MARMURĂ: SUPEREROUL HERCULES, VESELUL LIBER PATER, NECRUŢĂTOAREA NEMESIS (prezentare expoziţională, Etaj I, 20:00 – 1:00). În Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, la secţiunea de epocă romană, trei dintre piesele sculpturale romane excepţionale şi anume Liber Pater, Hercules Farnese şi Nemesis, vor fi prezentate publicului într-o manieră nouă de expunere, fiind însoţite de poveştile lor mitologice.

MYTHOLOGIA 3D. Mituri greco-romane – expresii artistice clasice şi moderne (Muzeul Principia, 19 mai, ora 18.00)

Reprezintă primul eveniment expoziţional complex organizat în cadrul programului cultural PANTHEON 3D . Vernisajule va avea loc sâmbătă, 19 mai, la ora 18:00, în spaţiul Muzeului Principia, şi va putea fi vizitată până în data de 1 august 2018. Evenimentul se desfăşoară cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia, partener principal al programului.

Vă invităm cu această ocazie să călătoriţi în universul fabulos al Legendelor Olimpului, în timpul mitic al Zeilor şi Eroilor lumii greco-romane. Conceptul expoziţional combină creativ şi inedit piesele clasice de artă romană şi poveştile mitologice, cu interpretările artistice moderne ale elevilor de la Liceul de Arte “Regina Maria” din Alba Iulia. Piesele sculpturale expuse, reprezintă personaje şi scene mitologice greco-romane şi fac parte din colecţia de artă romană a Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, cele mai multe dintre acestea fiind descoperite în situl Apulum.

ZEI PE DISPLAY – atelier interactiv de scanare și vizualizare 3D a sculpturilor romane (Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Etaj I, 20:00 – 22:00).Cele două prezentări expoziționale vor dispune de dispozitive interactive cu ecran tactil care permit accesarea online și vizualizarea interactivă de către publicul vizitator a colecției de modele 3D a sculpturilor romane disponibilă pe https://sketchfab.com/MNUAI, prin intermediul platformei Sketchfab.com. Tot cu ocazia acestui eveniment, publicul vizitator va putea interacționa cu specialiștii implicați în digitizarea 3D și va putea asista la o demonstrație folosind echipamentele de scanare 3D utilizate în cadrul proiectului. Pe măsură ce proiectul nostru va avansa, această colecție virtuală va fi dezvoltată, cu scopul final de a fi integrată unor programe internaționale și naționale de renume, precum biblioteca digitală a Europei, Europeana.eu sau recentul lansat program al bibliotecii digitale a României, Culturalia.ro.

Programul cultural PANTHEON 3D urmăreşte valorificarea interdisciplinară a patrimoniului arheologic de epocă romană prin tehnologie modernă (documentarea şi digitizarea 3D a operelor de artă romană reprezentând divinităţi şi personaje mitologice din colecţia Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, realizarea unei unei colecţii virtuale şi a unei platformei interactive 3D – expoziţia mobilă), dar şi prin metode clasice (organizarea unor expoziţii temporare având ca tematică religia şi arta romană, publicaţii cu caracter de popularizare, ateliere şi prezentări pentru elevi şi studenţi).

Pentru România, PANTHEON 3D reprezintă un program complex de digitizare al patrimoniului şi un demers de pionierat. Programul PANTHEON 3D se află printre proiectele din domeniul patrimoniului cultural material, imaterial şi digital care se vor derula în anul 2018 sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural.

 

 

 

Read more...

BIBLIOTECA URBANĂ prinde contur la Alba Iulia

O alternativă neconvențională pentru petrecerea timpului liber în CEALALTĂ CAPITALĂ

Pe 16 mai va fi lansată Biblioteca Urbană din Cealaltă Capitală, un proiect pornit de la ideea  a doi tineri arhitecți locali, Octavia și Lucian Loiș (ȘEZI) . Pentru ca ideea să devină realitate, compania Transavia/ Well made in Romania a decis să susțină financiar acest concept neconvențional de bibliotecă urbană,  transformând viziunea celor doi arhitecți în 9 puncte de interes de pe harta orașului.

Proiectul presupune amplasarea unui număr de 10 căsuțe cu cărți, de tip mini-biblioteci, în 9 locuri reprezentative pentru oraș. În centrul orașului, cărțile vor putea fi „împrumutate” din fața Casei de Cultură a Studenților și de pe aleea din fața Colegiului Economic. Locul care concentrează activ cele mai multe rafturi cu carte este Cetatea: în fața Porții a IV-a, între cele două catedrale; în Parcul Custozza/Piața Cetății; în Parcul Unirii și pe Aleea Sfântul Eugeniu, sub podul ce face legătura între porțile a IV-a și a V-a ale Cetății. Ultimele trei mini-biblioteci se vor regăsi în Parcul Dendrologic, în Parcul „Chinezesc” din zona Colegiului ”Horea, Cloșca și Crișan”, respectiv în parcul din apropierea bisericii Sfânta Ecaterina.

Compania Transavia. Well Made in Romania, fondată în Alba Iulia și devenită liderul național al pieței cărnii de pasăre, este cea care a finanțat construirea tuturor celor 9 mini-biblioteci. Dr. Ing. Ioan Popa, președintele C.A. al Transavia spune că „Responsabilitatea socială este o misiune pe care ne-am asumat-o și am impregnat-o în ADN-ul companiei, încă din prima zi de existență a acesteia. De-al lungul timpului, ne-am implicat activ, nu doar declarativ, în susținerea comunității locale, de la renovarea unor secții ale Spitalului Județean până la activități culturale cum este, acum, Biblioteca Urbană din Cealaltă Capitală. Consider că tot ceea ce poate aduce un plus de valoare într-o comunitate atât de solidă, cum suntem noi, aici, în Alba Iulia, trebuie susținut”.

Fiecare dintre cele 10 mini-biblioteci urbane va avea un design unic, inovativ, de la forma unui creion până la cuburi subtile, cu modele repetitive. Liantul între ele îl reprezintă materialele alese de arhitecți pentru a fi folosite în construcție: lemn de frasin, metal, sticlă sau chiar rulmenți.

Această inițiativă vine și în sprijinul proiectului Metamorphosis, aflat în implementare, care urmărește să contribuie la dezvoltarea cartierelor cu accent și pe alte tipuri de nevoi pe care le au cetățenii și în special copiii, în ceea ce privește spațiul de locuit și de recreere.

Căsuțele vor găzdui cărți pentru diferite categorii de vârste, preponderent pentru copii, în spiritul proiectului Metamorphosis. Aprovizionarea acestora se va face din diferite surse, de la Biblioteca Județeană Alba sau Librăria Humanitas, care s-au implicat deja activ în proiect și până la companii sau chiar persoane fizice. Oricine are o pasiune pentru citit este binevenit în oricare din cele 10 mini-biblioteci din Alba Iulia. Albaiulienii sau turiștii aflați în vizită vor avea posibilitatea fie de a “împrumuta” o carte, cu condiția de a lăsa în mini-bibliotecă o altă carte pe care un alt cititor să o împrumute la rândul său.

Nicolaie Moldovan, City Managerul Municipiului Alba Iulia a declarat: „În Alba Iulia, poate mai mult decât oriunde altundeva, se practică, de secole, rezistența prin cultură. Iar cărțile sunt cele care ne-au ajutat nu doar să rezistăm, ci să și evoluăm. Nu pot decât să aplaud o inițiativă cum e Biblioteca Urbană, care facilitează accesul la carte într-un mod atât de simplu, creativ și neconvențional.“ În completare, Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia a declarat: „Să nu uităm că, nu mai departe de anul trecut, am sărbătorit 450 de ani de la tipărirea primei cărți aici, în Alba Iulia, de primul tipograf al orașului, Raphael Hoffhalter. Acum posibilitățile sunt altele însă esența s-a păstrat: fiecare pagină citită ne transformă într-un cineva mai bun decat eram înainte de a o citi“.

Despre METAMORPHOSIS

           ''Creșterea calității vieții pentru cetățeni prin transformarea cartierelor în zone atractive pentru copii''- acronim: Metamorphosis, este un proiect proiect finanțat în cadrul programului european HORIZON 2020 si implementat de Municipiul Alba Iulia incepand cu anul 2017.

Metamorphosis este un proiect care urmărește să contribuie la dezvoltarea cartierelor cu accent pe nevoile pe care le au copiii în ceea ce privește spațiul de locuit și de recreere. Proiectul pornește de la premisa că atunci când un cartier se bucură de mulți copii în spațiile sale publice, acesta reflectă un indicator important al calității vieții și al durabilității acestui cartier.

Proiectul se derulează pe o perioadă de 36 de luni, în nu mai puțin de 7 țări: Austria, Germania, Italia, Olanda, Elvetia, Marea Britanie și România, reprezentată exclusiv prin Municipiul Alba Iulia.

Consorțiul de parteneri implicați în proiectul Metamorphosis este coordonat de austriecii de la  Forschungsgesellschaft Mobilitaet - Austrian Mobility Research Fgm - Amor Gemeinnutzige Gmbh – Austria, în calitate de lead partner și susținut de o serie de parteneri cu experiență: Synergo Mobilitat-Politik-Raum-Gmbh - Elveția, Municipalitatea Merano – Italia, Stichting Nhtv Internationale Hogeschool Breda  - Olanda, Consiliul Local Southampton  - Marea Britanie, Universitatea Southhampton – Marea Britanie, Municipiul Alba Iulia – România, Oekoinstitut Suedtirol/Alto Adige – Italia, Landeshauptstadt Muenchen – Germania, Technische Universitaet Dresden – Germania, Lendwirbel - Verein Für Nachbarschaftliche Stadtentwicklung – Austria, Gemeente Tilburg – Olanda.

 

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686