Items filtered by date: Monday, 24 March 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Cercetaţi pentru braconaj piscicol

 

 

 

La data de 23.03.2014, ora 10.45, poliţiştii Postului de Poliţie Șibot, i-au depistat pe T.C., de 52 de ani şi R.E.P., de  34 de ani, ambii din comuna Şibot,  care pescuiau în albia râului Mureș, folosind undițe pe care erau montate plase de tip monofilament.

Faţă de cei doi bărbaţi, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de „deţinere sau utilizare a unei plase monofilament în apele continentale” , faptă prevăzută şi pedepsită de art. 64 alin.1, lit. m din OUG 23/2008.

 

 

 

Read more...

N-ai sa crezi ce tupeu au unii!

 

 

 

La data de 21.03.2014, ora 2234, Poliţia Municipiului Sebeş a fost sesizată prin  112 de către reprezentantul unei staţii de carburanți din municipiul Sebeş, cu privire la faptul că unul dintre clienţii staţiei a alimentat autoturismul şi a plecat fără să plătească.

Autoturismul a fost identificat în trafic, pe D.N. 1 şi oprit cu ajutorul poliţiştilor din Săliştea, judeţul Sibiu.

Acesta era condus de A.M.G. de 22 de ani, din Cluj–Napoca care a declarat că dorea să ajungă în municipiul Braşov şi nu avea bani pentru a plăti carburantul.

Pe numele său a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru furt calificat.

 

 

 

Read more...

Un bărbat de 39 de ani a atacat-o pe soţia sa şi i-a provocat mai multe plăgi prin înjunghiere.

 

 

 

La data de 24.03.2014, orele 07.48, Politia Municipiului Alba Iulia a fost sesizată prin 112, cu privire la faptul că la o locuinţă situată pe strada Andrei Mureşanu din Alba Iulia, a avut loc un conflict în urma căruia o femei a suferit leziuni produse prin înjunghiere.

Din primele cercetări efectuate de echipa de poliţişti deplasată la faţa locului, a rezultat că în dimineaţa zilei de 24.03.2014, între D.M., de 37 de ani şi soţul acesteia, Iosif D., de 39 de ani, s-a produs un conflict, pe fondul consumului de băuturi alcoolice şi al geloziei, în tip ce se aflau la locuinţa surorii bărbatului.

În aceste împrejurări femeia a fost atacată de către soţul său şi a suferit mai multe plăgi înjunghiate (toracice şi lareto - cervicale), produse cu ajutorul unui cuţit.

Victima a fost transportată la spital şi a fost supusă unei intervenţii chirurgicale de urgenţă în vreme ce agresorul a fost reţinut şi condus la sediul Poliţiei Municipiului Alba Iulia.

Ca urmare a cercetărilor efectuate şi avându-se în vederea gravitatea leziunilor, dosarul penal întocmit în cauză a fost declinat Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, pentru efectuarea de cercetări faţă de Iosif D., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de omor calificat.

 

 

 

Read more...

Festivalul International de Film Bucuresti 2014

 

 

 

Cea de-a 10-a editie a Festivalului International de Film Bucuresti, cel mai vechi festival competitiv din Capitala destinat exclusiv filmului de lungmetraj, va avea loc in perioada 26 martie – 2 aprilie 2014, la Cinema Studio, NCRR - Studioul “Horia Bernea”, Sala “Elvira Popescu” si Institutul Cervantes, informeaza Cotidianul.ro.

Pe langa sectiunile traditionale - “Competitie”, “Panorama” si “Filmele Copiilor” -, BIFF va inaugura sectiuni noi, la fel ca alte festivaluri europene, acestea fiind “Focus” (Chile in 2014) si “Giornate Degli Autori” (“Venice Days”). De asemenea, BIFF va puncta cu proiectii speciale cateva momente istorice importante: 100 de ani de la inceperea Primului Razboi Mondial si 125 de ani de la nasterea lui Charlie Chaplin.

Mai mult, va fi inaugurata si sectiunea de film documentar intitulata “Film in Film”, in cadrul careia va fi prezentat filmul-surpriza al festivalului.

In premiera in acest an, Festivalul International de Film Bucuresti propune o scurta selectie de filme lansate in cadrul prestigiosului Festival de Film de la Venetia. Sylvain Auzou, selectionerul “Venice Days”, va aduce la Bucuresti, sub denumirea „Venice Days Presents”, trei filme care au facut istorie: „Viata frumoasa / Belle Vie”, extraordinarul debut in lungmetraj al lui Jean Denizot, primit cu ovatii la Salonic si Angers; “Bethleem”, primul film al tanarului Yuval Adler, laureat cu 7 premii (din 13 nominalizari) la “Premiile Academiei de Film” din Israel, si “C.R.A.Z.Y.”, filmul cu care Jean-Marc Vallée a castigat aprecierea criticii internationale, cu aproape 10 ani inainte de dublu-oscarizatul “Dallas Buyers Club”.

La fel ca in fiecare an, “Festivalul International de Film Bucuresti” va acorda un “Premiu de Excelenta”. Laureatul din acest an este Dan Nutu, in cinstea caruia festivalul va proiecta “Ratacire”, in regia lui Alexandru Tatos, pe un scenariu de Alexandru Tatos si Ion Baiesu, film de la a carui premiera s-au implinit anul trecut 35 de ani.

Pe 14 decembrie 2013 ne-a parasit Peter O'Toole... In cadrul editiei cu numarul 10, echipa “Bucuresti IFF” a decis sa difuzeze, In Memoriam, epicul “Lawrence of Arabia” (1962, regia David Lean), castigator a sapte premii Oscar (nu si rol principal masculin!). Filmul va fi proiectat in versiune integrala, restaurata digital.

Pe 2 februarie 2014 ne-am despartit de Philip Seymour Hoffman... Clasicul modern “Magnolia” (1999, regia Paul Thomas Anderson), castigator al “Ursului de Aur” la Berlin (si al nici unui premiu Oscar!), va fi proiectat, In Memoriam, intr-o copie restaurata digital.

Tot intr-o copie restaurata digital va fi prezentat, intr-o proiectie speciala la Club Control, “Stop Making Sense”, seminalul film-concert “Talking Heads” regizat de Jonathan Demme si de la a carui premiera se implinesc in acest an 30 de ani. La acest eveniment intrarea va fi libera.

“Legaturi de sange / Blood Ties”, cel mai recent film al actorului devenit regizor Guillaume Canet, va inchide editia aniversara a “Bucuresti IFF” pe 2 aprilie, la doar 10 zile dupa premiera americana, intr-o proiectie extraordinara, prin amabilitatea distribuitorului Independenta Film. Un puternic parfum saptezecist pluteste deasupra acestei productii frantuzesti filmate la New York – si nu-i de mirare: co-scenarist/co-producator este James Gray, mare amator de cinema clasic yankeu (vezi “Little Odessa”, “The Yards” sau “We Own the Night”), care l-a ajutat pe Canet sa-si vada visul american cu ochii.

Povestea celor doi frati „patati”, unul gangster, celalalt politist, a fost filmata initial in Franta, acum sase ani, cu Francois Cluzet si Guillaume Canet in rolurile principale. Acum, celor doi protagonisti, care sunt jucati de Clive Owen si Billy Crudup, li se alatura o distributie eclectica: Marion Cotillard, Mila Kunis, Zoe Saldana, Matthias Schoenaerts, Griffin Dunne, Lili Taylor si James Caan. Premiera oficiala a avut loc la Cannes in 2013.

Tot in cadrul sectiunii necompetitive “Panorama”, pe langa deja anuntatele “La grande bellezza”, care deschide festivalul, “Borgman”, “The Stone Roses: Made of Stone”, “Blind Detective” si “Alan Partridge: Alpha Papa”, vor fi proiectate alte cinci premiere absolute:

“Un camp in Anglia / A Field in England” (Marea Britanie, 2013). Anul trecut, “Excursionistii / Sightseers” castiga premiul de scenariu la Bucuresti IFF. Anul acesta, Ben Wheatley, copilul teribil al cinema-ului britanic revine, dar in afara competitiei, cu o sarja psihedelica absurd-halucinanta care sfideaza orice clasificari. Premiul Special al juriului la Karlovy Vary 2013. Atentie, viitor film cult!

Filmul polonez “Ida” (2013) are actiunea plasata in Polonia anilor '60. Tanara calugarita Anna afla un teribil secret de familie ce dateaza din vremea ocupatiei naziste... Regizorul Pawel Pawlikowski (“My Summer of Love”) se intoarce acasa triumfator gratie acestui splendid film alb-negru, laureat cu Marele Premiu la festivalurile de la Gijon, Londra si Varsovia si cu premiul FIPRESCI la Toronto.

Productia franceza “Jeune et jolie” (2013), regizata de François Ozon, provoaca din nou, deopotriva sexual si intelectual, cu povestea unei june de familie buna care decide sa se prostitueze. “Jeune & jolie”, lansat la Cannes in 2013 si nominalizat la “César” – categoria „Tanara speranta” – pentru performanta complet lipsita de inhibitii a debutantei Marine Vacth, se pozitioneaza cumva intre Bunuel si Von Trier.

In “Michael Kohlhaas”, pelicula franceza din 2013, superstarul danez Mads Mikkelsen se simte la fel de confortabil si cand gateste oameni, si cand ameninta spioni, si cand sufera pe nedrept. In acest epic frantuzesc de epoca, regizat de Arnaud des Pallières, inspirat de fapte reale si lansat anul trecut in competitia oficiala de la Cannes, Mikkelsen joaca un fel de Iancu Jianu Zapciu, cu hotararea si flerul pe care i le cunoastem, de acum, prea bine.

Productia americana “Frances Ha” (2013) o are ca interpreta principala pe Greta Gerwig, descoperita de Noah Baumbach (si de publicul Bucuresti IFF) cu rolul secundar din “Greenberg”. Ea primeste acum un film numai al ei – din partea aceluiasi Baumbach, care, intre timp, i-a devenit iubit. “Frances Ha” isi scoate voioasa palaria in fata Noului Val Francez, in alb-negru, la pachet cu un clin d'oeil catre Leos Carax, filtrat printr-un Manhattan mai putin disperat.

“52 Tuesdays” (“52 de marti”), regizat de Sophie Hyde, este deopotriva perioada in care a fost filmat si perioada in care se intampla (cronologic) acest debut australian vibrant in care o pustoaica la varsta primelor explorari sexuale trebuie sa accepte faptul ca mama ei se pregateste sa devina barbat. Pelicula a fost distinsa cu “Premiul pentru regie” la Sundance 2014; “Ursul de Cristal” – sectiunea “Generation 14plus”, la Berlinala din 2014.

“Murdarie” (“Filth”), semnat de Jon S. Baird, este prima ecranizare dupa romanul “Trainspotting” al scriitorului scotian Irvine Welsh si darama efervescent si aplicat cam tot ce mai era de daramat in materie de tabuuri si ordine – morala, corporala, politieneasca. Foarte probabil, rolul carierei pentru James McAvoy, premiat in 2013 la “British Independent Film Awards”.

“In Bloom” (regia Nana Ekvtimishvili, Simon Gross) este un coming-of-age pe genericul caruia te-ai fi putut astepta sa scrie „directed by Cristian Mungiu”. De altfel, acest debut georgian filmat de Oleg Mutu a fost comparat de critici (pe buna dreptate) cu productiile de vaza ale Noului Val Romanesc. Patru premii la Sarajevo 2013, inclusiv pentru “Cel mai bun film”.

“The Selfish Giant” (“Uriasul cel egoist”), in regia lui Clio Barnard, este mai putin o adaptare dupa Oscar Wilde si mai mult o fabula sociala lirica si brutala care paseste hotarat pe cararea batatorita pe vremuri de Ken Loach sau Alan Clarke si urmata, mai recent, de Lynn Ramsay sau Andrea Arnold. Filmul a obtinut Premiul “Label Europa Cinemas” in sectiunea “Quinzaine des réalisateurs”, la Festivalul de la Cannes, in 2013.

“Short Term 12” (regia Destin Cretton) este povestea pe cat de trista, pe atat de luminoasa, inspirata din tineretea regizorului, a unui grup de voluntari dintr-un azil pentru copii cu probleme psihice din California. Productia, care a fost recompensata cu “Premiul Juriului Ecumenic” si “Premiul Juriului Tanar” la Festivalul de la Locarno 2013, i-a adus lui Brie Larson Premiul pentru “Cea mai buna actrita”.

“The Strange Little Cat” (“O pisica ciudata”), pelicula regizorului Ramon Zürcher, este un exercitiu de stil, in urmarirea unei familii berlineze pe parcursul unei singure zile. Un film de diploma, pastorit de veteranul Bela Tarr, lansat la Berlin in 2013 si premiat in acelasi an, la Festivalul “CPH:PIX”, de la Copenhaga, cu trofeul pentru “Debut”.

“Stories We Tell” (“Povestile noastre”), regizat de Sarah Polley, este un experiment fascinant la granita dintre fictiune si documentar in care actrita devenita regizor investigheaza secretele parintilor, transformand cinema-ul in realitate si invers. Pregatiti-va batistele! Filmului i s-a decernat Premiul Criticilor din Los Angeles, Toronto si New York la sectiunea Non-fiction, in 2013.

“Upstream Color” (regia Shane Carruth), un manifest filmic inclasabil, pare a fi pelicula pe care admiratorii cineastului o asteapta de 10 ani, adica de la debutul cu “Primer”. Recidiva acestui regizor, scenarist, operator, monteur, actor, compozitor il confirma drept rezultatul unui mariaj utopic intre David Cronenberg si Terrence Malick. Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Sundance, in 2013.

“Violet” (regia Bas Devos) poate fi considerat un eseu ultra-saturat coloristic/emotional, pe cat de minimalist, pe atat de stilizat. Acest debut belgian, in care un pusti isi vede cel mai bun prieten injunghiat mortal, aminteste, structural si tematic, de “Paranoid Park”. Filmului i-a fost acordat “Marele Premiu” al Juriului International la sectiunea “Generation 14plus”, a Berlinalei, in 2014.

Anul trecut, la 11 septembrie, s-au implinit 40 de ani de la lovitura militara a generalului Pinochet, soldata cu executarea presedintelui Salvador Allende si instaurarea dictaturii militare. Este doar unul dintre motivele pentru care, in cadrul celei de-a 10-a editii a “Festivalului International de Film Bucuresti”, publicul Capitalei va avea ocazia sa vada cateva dintre cele mai recente productii chiliene, filme multi-premiate in cadrul circuitului festivalier international, realizate de regizori si producatori care au adus cinema-ul chilian in randul celor mai relevante cinematografii ale lumii. “Focus Chile”, organizat de “Bucuresti IFF”, este compus din urmatoarele titluri.

“Gloria” (2013, regia Sebastian Lelio), pentru care protagonista Paulina Garcia a fost onorata cu Premiul de interpretare feminina la Berlin, va fi proiectat in prezenta regizorului. La proiectia peliculei “Carne de perro” (2012), debutul deopotriva ambitios si socant in lungmetraj al regizorului-scenarist Fernando Guzzoni, premiat la Goteborg si selectionat la San Sebastian, Rotterdam si Belgrad, va fi, de asemenea, prezent regizorul. “La Pasión de Michelangelo” (2013), cel de-al doilea film al lui Esteban Larraín, este o drama cutremuratoare cu puternice accente religioase, inspirata de fapte reale petrecute in cadrul regimului Pinochet. “Las niñas Quispe!” (2013), debutul in regie al lui Sebastian Sepúlveda, premiat la Venetia in cadrul sectiunii paralele “Settimana internazionale della critica” – proiectie in prezenta producatorului Juan de Dios Larraín. “Matar a un hombre” (2014, regia Alejandro Fernández Almendras), sosit direct de la “Sundance Film Festival”, unde a castigat “Marele Premiu al Juriului”. Documentarul clasic “Salvador Allende” (2004) este regizat de Patricio Guzmán). “La danza de la realidad”, primul film regizat de veteranul Alejandro Jodorowsky dupa o pauza de 23 de ani, a fost lansat la Cannes, in 2013, in sectiunea “Quinzaine des réalisateurs”.

Directorul de imagine italian Luca Bigazzi, cel care a filmat toate peliculele lui Paolo Sorrentino de la “Le conseguenze dell'amore” (2004), va fi prezent la proiectia extraordinara cu “La Grande Bellezza”, proaspat castigator al Oscarului pentru „Cel mai bun film strain”, in cadrul Galei de deschidere a celei de-a 10-a editii a Festivalului International de Film Bucuresti. Pe 27 martie, Bigazzi va sustine un Masterclass de imagine la UNATC.

Printre ceilalti invitati de marca ai festivalului ii amintim pe regizorul Sebastian Lelio, care va prezenta filmul sau, “Gloria”, premiat la Berlin 2013, si Brontis Jodorowski, fiul cel mare al celebrului Alejandro Jodorowski, care va prezenta proiectia speciala cu “La danza de la realidad”, primul film regizat de tatal sau dupa o pauza de 23 de ani, proiectat in premiera in Romania si in care joaca rolul principal.

Juriul celei de-a 10-a editii a “Bucuresti IFF” este format din Elena Christodoulidou, presedinte al SEE (“Sud-Est Cinema Network”), Stephen Locke, membru FIPRESCI si fost selectioner al Festivalului de la Berlin, Antonis Papadopoulos, Director Artistic al Festivalului de Scurtmetraj de la Drama si regizorii Miroslav Momcilovic (Serbia), Iulia Rugina, dublu premiata la editia de anul trecut, si Constantin Popescu, dublu premiat la editia din 2010 a festivalului.

Pentru al patrulea an consecutiv, festivalul va avea si un juriu al criticii, compus de aceasta data din Ileana Birsan, Cristi Luca si Cristi Marculescu.

La aceasta editie aniversara va exista, in premiera, si un juriu de tineri cinefili, format din Teona Galgotiu, Matei Gaginsky si Marc Solomon.

Cei 11 jurati vor premia cele mai bune productii din competitie. In ultima secunda, in urma unor negocieri intense, celor noua filme deja anuntate li s-a alaturat un al zecelea. Este vorba de pelicula “O zi din viata lui Nick Cave / 20.000 Days on Earth”, regizat de Iain Forsyth si Jane Pollard si co-scris de Cave), probabil „docu-fiction-ul” eveniment al anului (si nu numai pentru fani), dublu premiat la “Sundance” 2014 (pentru regie si montaj) si prezentat la Bucuresti in premiera absoluta, intr-o proiectie unica, a doua din Europa dupa cea din februarie, de la Berlin, si simultan cu premiera de la New York.

Cea de-a zecea editie a BIFF, organizat de “Fundatia Charta”, se desfasoara cu sprijinul “Centrului National al Cinematografiei” (CNC) si sub Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei.

 

 

 

Read more...

Pericol major sau declaratii fanteziste ale liderilor de la Kiev?

 

 

 

Ministrul ucrainean de Externe, Andrei Descita, sustine ca riscul unui conflict militar intre Ucraina si Rusia a crescut, sprijinindu-și afirmația pe desfașurarea masiva de trupe ruse, informeaza Cotidianul.ro.

Oficialul ucrainean a denuntat duminica mobilizarea de catre Rusia a trupelor de-a lungul frontierei de est a Ucrainei.

"Riscul unui conflict militar intre Ucraina si Rusia a crescut. Situatia este chiar mai exploziva decât era in urma cu o saptamâna (...) Daca trupele ruse invadeaza Ucraina dinspre est, ar fi greu sa le cerem ucrainenilor sa nu raspunda acestui atac militar. Ucraina a recurs la toate masurile diplomatice si la alte sanctiuni economice si financiare pentru oprirea actiunilor Rusiei. Nu putem sti ce are in minte presedintele rus Vladimir Putin si ce poate decide", a sustinut ministrul de Externe ucrainean.

Tot duminica, ministrul ucrainean al Apararii, Andrei Parubi, a sustinut ca armata rusa este pregatita sa atace Ucraina in "orice moment", obiectivul lui Putin nefiind doar Crimeea, ci intregul teritoriu ucrainean, in viziunea oficialului.

''Scopul lui Putin nu este Crimeea, ci intreaga Ucraina. Trupele sale masate la frontiera sunt pregatite sa atace in orice moment'', a declarat Parubii la un miting la Kievul pentru unitatea Ucrainei.

Pe de alta parte, adjunctul ministrului apararii rus, Anatoli Antonov, a afirmat ca Rusia respecta acordurile internaționale ce limiteaza numarul soldaților sai la granița cu Ucraina, neagând astfe informația cu privire la posibila invazie a trupelor ruse in Transnistria. 

''Ministerul Apararii rus acționeaza in conformitate cu toate acordurile internaționale prin care se limiteaza numarul militarilor din zonele de frontiera cu Ucraina'', a spus Antonov, citat de Itar-Tass.

Conform serviciilor de spionaj americane, exista unitati ruse pe toata granita de est a Ucrainei, la o distanta de 50 de kilometri de linia acesteia.

Mii de ucraineni au demonstrat duminica la Kiev pentru a unitatea tarii, atragând atenția ca scenariul din Crimeea s-ar putea repeta și in alte parți din estul țarii lor.

 

 

 

Read more...

Sumele alocate pentru irigatii si ferme de familie vor creste de 2,5, respectiv 3,5 ori

 

 

 

Ministerul Agriculturii a transmis prima varianta a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR)2014 – 2020 catre serviciile specializate ale Comisiei Europene, sumele alocate pentru irigatii urmând sa creasca de 2,5 ori, iar cele pentru fermele de familie de peste 3,5 ori, informeaza Mediafax.

MADR este primul minister din România care furnizeaza Comisiei Europene o varianta de lucru a unui Program european de finantare, a anuntat duminica institutia.Potrivit ministerului, demersul a fost facut cu scopul de a obtine opinia expertilor europeni asupra continutului viitorului PNDR. 

"Am transmis varianta de lucru a PNDR 2014 – 2020. Asteptam emiterea de catre Comisia Europeana a regulamentelor de implementare si a actelor delegate", a declarat, in comunicatul de presa, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Contactat de MEDIAFAX, Constantin a afirmat ca alocarile financiare urmeaza sa creasca substantial.

Finantarea infrastructurii secundare de irigatii a beneficiat in perioada de programare 2007 – 2013 de o alocare de 140 de milioane de euro, fiind contractate 139 de proiecte ale Organizatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI).

"In Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020, sectorul de irigatii va avea o alocare net superioara, de 360 de milioane de euro, ceea ce va permite ca si restul de 370 de Organizatii sa poata primii sprijin. Astfel, intreaga infrastructura secundara de irigatii de la nivel national va putea primi finantare pentru a deveni operationala", a spus Constantin.

Tinerii fermieri, in programul 2007-2013au fost sprijiniti cu o alocare de 302 milioane de euro prin Masura 112 - Instalarea tinerilor fermieri. Astfel, au fost contractate 13.000 de proiecte, cu o valoare de 326 de milioane de euro, in acest moment fiind finalizate 2.958 de proiecte, potrivit datelor MADR.

"In Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 tinerii fermieri vor beneficia de o sub-masura dedicata, cu o alocare de 400 de milioane de euro. Daca pâna acum sprijinul a fost de 25.000 de euro, majorat apoi la 40.000 de euro, in viitor tinerii fermieri vor primii 50.000 de euro, ceea ce va permite ca inca aproximativ 10.000 de beneficiari sa poata sa se instaleze in mediul rural si sa inceapa o activitate agricola eficienta", a afirmat ministrul.

Fermele de familie au fost sprijinite in perioada actualului PNDR prin deschiderea unei sesiuni dedicate in luna iunie 2013. Au fost selectate 210 cereri de finantare, cu o valoare de 9,27 milioane de euro.

"Prima sesiune de primire de proiecte pentru fermele de familie, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020, va fi deschisa in cursul lunii mai 2014.

"Astfel, a fost prevazuta o alocare de 35 de milioane de euro, ceea ce va asigura finantarea a peste 700 de ferme familiale, care vor putea primi sprijin de pâna la 50.000 de euro. Trebuie sa mentionam ca in perioada de programare 2014 – 2020 fermele de familie vor fi prioritizate in cadrul masurii de investitii in ferme", a mai spus ministrul Agriculturii.

In ultima perioada, Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 a parcurs un proces de consultare publica prin care toti cei implicati au avut ocazia sa isi spuna opinia asupra acestei prime forme consultative.

corectnews.com

 

 

 

Read more...

„SUA sa aiba grija de Alaska”

 

 

 

Intrebat de realizatorul unei mari televiziuni de stiri din Statele Unite ce ar transmite guvernului american, reprezentantul permanent al Federatiei Ruse la Uniunea Europeana a declarat: „Sa aiba grija de Alaska”.

Dar Alaska apartine Statelor Unite, a replicat realizatorul. „Da, dar in trecut a apartinut Rusiei”, a spus sec oficialul rus. In prealabil, acestuia i s-a cerut sa confirme sau sa infirme ca Rusia nu are intentia sa atace si alte obiective din Ucraina, plasate in afara Crimeii. El a dat raspunsuri ambigue. Realizatorul a remarcat acest lucru. Iar reprezentantul Federatie Ruse a replicat: „Totusi, eu nu sunt comandantul fortelor armate”.

corectnews.com

 

 

 

Read more...

Prefectul Gheorghe Feneşer: „Tot ce am discutat în repetate rânduri cu pomicultorii din Alba a ajuns la ministrul Daniel Constantin”

 

 

 

Agricultorii care sunt interesaţi să acceseze fonduri europene au primit o veste bună din partea ministrului Daniel Constantin, care a declarat că, începând din luna mai, se va deschide o nouă sesiune de depunere de proiecte cu finanţare europeană, prin programul PNDR 2014-2020, pe măsura 121 „Investiţii în exploataţii agricole”. În cadrul sesiunii de depunere a proiectelor, vor putea fi achiziţionate utilaje şi maşini agricole. La începutul lunii aprilie, vor fi publicate Ghidul Solicitantului şi celelalte documente necesare informării potenţialilor beneficiari interesaţi, care trebuie să ştie că se va finanţa şi submăsura care priveşte „Înfiinţarea de noi plantaţii pomicole şi înlocuirea celor existente”.

Introdusă pentru prima dată în noul program, PNDR 2014-2020, obiectivul submăsurii, în cadrul sesiunii din această primăvară, este acela de a sprijini pepinierele pomicole. Fiind parte integrantă din Măsura de Finanţare 121 şi, în condiţiile în care timpul pentru elaborarea Ghidului Solicitantului şi a procedurii este foarte scurt, ministrul Agriculturii a precizat că vor fi aplicate procedurile PNDR 2007-2013. Concret, 50% reprezintă suma nerambursabilă acordată, iar cofinanţarea privată este tot în procent de 50%. Pentru tinerii până în 40%, suma nerambursabilă creşte cu 20% şi, totodată, 20% în plus se acordă şi pentru zone defavorizate, în aşa fel încât rata maximă a sprijinului combinat să nu depăşească 90% din valoarea totală a proiectului.

„Încă de anul trecut, am avut întâlniri repetate cu agricultorii din Alba, inclusiv cu pomicultorii care erau interesaţi de modalităţile pe care le au la dispoziţie pentru accesarea de fonduri europene. Tot ce am discutat şi cu pomicultorii a ajuns la ministrul Daniel Constantin care, la fel ca întotdeauna, este foarte deschis la problemele oamenilor, mai ales că în Alba preocuparea pentru dezvoltarea agriculturii este mai mult decât evidentă. Agricultorii noştri depun eforturi considerabile în activitatea lor, iar posibilitatea accesării de fonduri europene este importantă pentru ei. Cei care doresc să dezvolte activităţi în pomicultură au posibilitatea să studieze întregul program de dezvoltare rurală, pentru perioada 2014-2020. Documentul cuprinde informaţii necesare în vederea demarării procedurilor de întocmire a documentaţiei solicitate în cadrul actualului program şi a fost publicat pe site-ul MADR încă de acum aproape două săptămâni”, a declarat prefectul Gheorghe Feneşer.

 

 

 

Read more...

Contemporan, tradițional și universal într-o singură expoziție

 

 

 

După un început de an promițător, care continuă trendul constant ascendent al pieței de artă contemporană, Artmark continuă să lanseze oportunități de afirmare artiștilor români prin organizarea celei de-a doua licitații dedicate în mod special vitalității noii arte, Licitația de Artă Postbelică & Contemporană. În paralel, se va deschide și expoziția Licitației de Valori Tradiționale, care conferă un echilibru aparte ansamblului expozițional prin opere și obiecte de colecție impregnate cu simboluri românești tradiționale, dar și expoziția Licitației de Bijuterii, care dă strălucire la propriu.

București 19 martie 2014

Dacă arta de patrimoniu conduce în topurile din România, în cazul artei contemporane, cererea depășește granițele țării, atrâgând din ce în mai mulți negustori de artă și colecționari străini. Aflați în 2013 în top 10 al celor mai tranzacționți artiști români în licitațiile caselor internaționale și totodată în topul artiștilor cu cea mai mare "cifră de afaceri" în licitațiile din România, Constantin Piliuță, Horia Bernea, Ștefan Câlția, Sabin Bălașa și Horia Damian sunt prezenți în expoziția Licitației de Artă Postbelică & Contemporană. Constantin Piliuță este reprezentat prin două opere, "Artistul" și "Muzicanți", Ștefan Câlția prin "Primăvara", iar Horia Damian prin "Eva adormită" și "Poarta egipteană".

În expoziția licitației, vor fi prezenți și alți artiști bine tranzacționați pe piața din România precum Ion Pacea cu trei lucrări ("Jucători de șah", "Melci și scoici" și "Richard III") și Sorin Ilfoveanu cu două lucrări ("Menestreli" și "Tava de aramă"). Dintre artiștii reprezentativi pentru arta contemporană prezenți în expoziție se numără și Corneliu Brudașcu, Ciprian Mureșan, Victor Man (artistul anului 2014 potrivit recentului premiu acordat de cel mai mare colecționar corporatist de artă contemporană din lume, Deutsche Bank), toți trei făcând parte din fenomenul Școlii de la Cluj. Alți artiști importanți ale căror opere vor putea fi admirate sunt Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Paul Neagu, Ion Grigorescu, Dan Perjovschi, Tara (Sorin von Neudorf) sau Roman Tolici.

Cu un alt registru conceptual, în expoziție se află secțiunea dedicată Licitației de Valori Tradiționale care anticipează sărbătorile pascale prin redarea unor simboluri consacrate, dar și oferirea pasionaților de oenologie posibilitatea de a se delecta cu o selecție de vinuri, din care mai bine de jumătate au un scor Parker de peste 90 de puncte, cu prețuri de pornire de la 45 de euro. De asemenea, publicul poate admira obiecte de colecție cu tematică pascală, tablouri tradiționaliste realizate de Ion Theodorescu-Sion ("Madonă tradițională"), Leon Biju ("Natură statică cu ștergar pascal", "La slujba de Înviere") și alți artiști interbelici, precum și icoane de colecție cu o periodizare începând din secolul al XVIII-lea.

În expoziția licitațiilor din prima parte a lunii aprilie, este prezentă și o secțiune special dedicată rafinamentului feminin care va fi celebrat în Licitația de Bijuterii. O gamă de 100 de loturi din care publicul va putea alege bijuterii care respectă întocmai exigențele celor mai meticuloși bijutieri, cu prețuri de pornire sub 100 de euro pentru cercei și ajungând până la 8.000 de euro pentru o brățară din platină, bogat decorate cu diamante.

Expoziția Licitației de Artă Postbelică & Contemporană va putea fi vizitată în perioada 25 martie – 7 aprilie, la Palatul Cesianu-Racoviță, licitația având loc marți, 8 aprilie, la Athénée Palace Hilton. Iar, expoziția Licitației de Valori Tradiționale și a celei de Bijuterii va putea fi admirată în perioada 25 martie – 15 aprilie la Palatul Cesianu-Racoviță, cele două licitații având loc miercuri, 16 aprilie, la Club Biavati.

 

 

 

Read more...

Festivalul Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna

 

 

 

Timp de trei zile, în perioada 6-8 iunie a.c., Festivalul Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna, ediţia a II-a, va fi prezentat de celebra cântăreaţă de muzică uşoară Corina Chiriac. Publicul care va fi prezent la festival se va putea bucura de talentul renumitei soliste care a fascinat de nenumărate ori prin melodii devenite şlagăre. În cei 39 de ani împliniţi de carieră, Corina Chiriac a jucat şi în filmele „Cu mâinile curate” (1972), „Aventuri la Marea Neagră” (1972) sau „Roşcovanul” (1976). Nu mulţi dintre noi ştiu însă, că încă de pe băncile facultăţii de Teatru, viitoarea artistă a primit câteva roluri ca figurantă la Cinematografia Română de la Buftea şi la TVR, în dramatizări precum serialul tv. „Muşatinii” în regia Soranei Coroamă, sau piesa „Sfântul” de E.Barbu, de la Teatrul de Comedie din Capitală , în regia Sandei Manu. În cariera de solist vocal, Corina Chiriac s-a remarcat chiar din perioada studenţiei, când în 1970, a participat la concursul „Steaua fără nume” şi a primit trofeul din partea juriului.

În ultimii ani, renumita cântăreaţă a devenit realizatorul mai multor emisiuni radiofonice sau televizate şi a publicat diverse articole în ziare româneşti din ţară şi din străinătate. O fire sensibilă, Corina Chiriac s-a implicat şi în organizarea de evenimente de binefacere şi, pentru cine nu ştie, ea este şi expert asociat al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO. În calitate de reprezentant UNESCO, artista reprezintă cultura românească la Londra, Atlanta, Stuttgart şi Viena. Activitatea Corinei Chiriac este pur şi simplu impresionantă. De-a lungul cariei sale artistice, Corina Chiriac a primit nenumărate distincţii, dar amintim că în 1991, Federaţia internaţională de organizare a festivalurilor, prin preşedintele său profesorul Armando Moreno, i-a conferit Diploma şi Medalia de Onoare pentru 20 de ani de activitate artistică internaţională.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686