In anul 2007 cand am inceput singur lupta impotriva poluarii Sebesului, cu acea pulbere gabena (PM10), unii dintre sebeseni ma intrebau de ce o fac iar altii ma atacau spunand ca am ceva personal cu societatile care polueaza. Cei care au inteles realul pericol, mi s-au alaturat, dupa ce i-am convins si impreuna am format Grupul de Initiativa Sebes. Dupa doi ani de proteste, Primaria Sebes a fost nevoita sa organizeze, la insistentele noastre, un referendum, pe tema poluarii, la care s-au prezentat peste 7.200 de sebeseni, din care, peste 7000 au votat impotriva poluarii. Ca urmare a demersurilor noastre, SC Kronospan SA a efectuat o investitie de 11 milioane de euro, constand in montarea celor mai moderne filtre din Europa, la acea data, care au redus emisiile de PM10, de la doua tone zilnic, la 250-300 de grame, cantitate neglijabila. Am facut acest lucru, pentru ca imi pasa!
In anul 2013, dupa 23 de ani de la Revolutie, timp in care am activat doar in domeniul privat, am acceptat sa preiau functia de prefect al judetului Alba, dupa ce am refuzat, in mai multe randuri, alte numiri, in Guvernele Romaniei, aspecte semnalate si de presa. Principala motivatie care m-a determinat sa accept, functia de prefect, a fost dorinta mea de a nu parasi meleagurile natale si de a veni in sprijinul cetatenilor din judetul Alba. In anul 2014, am fost apostrofat de catre unii, ca nu am iesit in strada alaturi de ei, la proteste, impotriva poluarii. Trebuie sa precizez ca, in calitatea mea de prefect nu aveam aceasta posibilitate, aspect pe care l-am prezentat in cadrul diverselor intalniri pe care le-am avut cu reprezentantii ONG-urilor pentru protectia mediului, la sediul Prefecturii Alba. Cu aceste ocazii, le-am repetat faptul ca desi sufleteste sunt alaturi de ei si gandim la fel, functia nu mi-a permis sau fiu partinitor. Le-am spus in mai multe randuri ca eu nu sunt de acord cu studiile referitoare la poluarea mediului si sanatatea populatiei, intocmite de catre neprofesionisti, angajati de firme de apartament si am refuzat, ca prefect, sa semnez un astfel de studiu, intocmit de Institutul de Sanatate Publica Cluj, dupa ce m-am convins ca una dintre problemele abordate, numarul bolnavilor de cancer nu era real din cauza ca datele au fost prelevate de la medicii de familie si nu de la medicii specialisti din Alba, Cluj sau Mures. Ca urmare a refuzului meu de a semna acest studiu, el nu a fost semnat nici de specialistii de la DSP Alba, care mi-au confirmat ca aspectele sesizate de mine sunt reale.Regret ca, pana in prezent, reprezentantii ONG-urilor, nu au agreat solutiile propuse de mine, privind realizarea unui studiu referitor la poluarea si sanatatea populatiei in municipiul Sebes. Este vorba de:
-Organizarea unei intalniri la care sa participe membrii ONG-urilor, societatea civila, administratia locala si specialistii institutiilor Statului- DSP, APM, Garda de Mediu, precum si reprezentantii societatilor vizate.
-Stabilirea unui caiet de sarcini care sa prevada toate intrebarile privind gradul de poluare si starea sanatatii populatiei, precum si identificarea tuturor surselor de poluare, pe raza municipiului Sebes.
-Desemnarea de catre toti participantii a minim cinci societati din Europa, cu o vasta experienta in acest domeniu, care au mai intocmit astfel de studii.
-Intocmirea unei scrisori de intentie, din partea Primariei Sebes, cu privire la aspectele ce se doresc a fi clarificate, conform caietului de sarcini, scrisoare ce urmeaza a fi trimisa celor cinci societati alese de comun acord.
-Cei prezenti la intalnire urmeaza sa desemneze, de comun acord, in functie de raspusurile primite, societatea castigatoare, cu care se va incheia un contract.
-Dupa desemnarea societatii, toti participantii vor semna un proces verbal prin care isi asuma rezultatele studiului.
In functie de rezultatele acestui studiu,Consiliul Local Sebes urmeaza sa decida cu privire la masurile ce vor intreprinse. Eu, personal, consider ca statiile de monitorizare a poluarii, aflate in Sebes, in momentul de fata, nu reflecta adevarata situatie intrucat, locurile in care se efectueaza aceste masuratori, nu sunt reprezentative, sunt prost alese. Emisiile trebuie analizate si masurate direct la sursa, la cosurile de evacuare ale tuturor poluatorilor din zona. Doar asa vom avea o situatie exacta si vom reusi sa aflam ce se petrece cu adevarat in Sebes.
ING. GHEORGHE FENESER
-CANDIDAT LA PRIMARIA SEBES-