Items filtered by date: Friday, 06 May 2016 - Like - stiri Alba Iulia

Proiectul expozitional „Tineretea mea in comunism“, la Centrul Cultural „Lucian Blaga" Sebes

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii și Centrul Cultural ,,Lucian Blaga" Sebeş, împreună cu Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Despãrţãmântul ASTRA ,,Vasile Moga"  și Primãria, Consiliul Municipiului Sebeş organizează, între 13 mai – 10 iunie 2016, proiectul expoziţional interactiv realizat de CNSAS, intitulat „Tinereţea mea în comunism“.
Lansarea evenimentului va avea loc vineri, 13 mai 2016, ora 12.30, la Centrul Cultural „Lucian Blaga" Sebeș.

Pentru tinerii de astăzi, dar şi pentru cei care nu au o imagine destul de clară despre perioada anilor ´70-´80, expoziţia este un prilej de a proiecta, la timpul prezent, măcar o zi sau o secvenţa din această perioadă: cu interdicţii, cu teama că "vine Securitatea!", cu excesiva vigilenţă de a nu vorbi sau a gândi mai mult decât trebuie, cu telefonul acoperit cu perna, presupunând că există un microfon instalat, cu caloriferele închise, fără lumină, cu un emsiuni radio şi TV dedicate "împlinirilor măreţe ale Epocii de Aur", cu "Europa Libera" ascultată pe ascuns, cu alimentele la raţie şi rândul păstrat la coadă pentru carne şi ouă, pâine și ulei dar, în același timp, cu micile bucurii ale tânărului de ATUNCI.

Expoziția aduce la lumină experienţele celor care au trăit copilăria şi tinereţea în comunism în condiţii de constrângere şi cenzură, în condiţiile unei dezvoltări personale configurate ideologic.

Ca urmare, am fost preocupaţi să ilustrăm prin intermediul documentelor păstrate în arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) și AGERPRES atât modalităţile prin care partidul comunist și Securitatea supraveghea, influenţa şi controla viaţa tinerilor, cât şi dimensiunile experiențelor interzise și evadările adolescentine.

Proiectul a fost realizat de:  Cristina Anisescu (coordonator), Florentina Budeancă, Andrei Galiță, Felicia Bugnariu, Teodora Pop și Oana Bărăgan (CNSAS)

Expoziţia poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00 și 16.00, în perioada 13 mai – 10 iunie 2016, la Centrul Cultural „Lucian Blaga" Sebeș.

Read more...

Sunt sebesan si imi pasa de aerul pe care il respiram!

In anul 2007 cand am inceput singur lupta impotriva poluarii Sebesului, cu acea pulbere gabena (PM10), unii dintre sebeseni ma intrebau de ce o fac iar altii ma atacau spunand ca am ceva personal cu societatile care polueaza. Cei care au inteles realul pericol, mi s-au alaturat, dupa ce i-am convins si impreuna am format Grupul de Initiativa Sebes. Dupa doi ani de proteste, Primaria Sebes a fost nevoita sa organizeze, la insistentele noastre, un referendum, pe tema poluarii, la care s-au prezentat peste 7.200 de sebeseni, din care, peste 7000 au votat impotriva poluarii. Ca urmare a demersurilor noastre, SC Kronospan SA a efectuat o investitie de 11 milioane de euro, constand in montarea celor mai moderne filtre din Europa, la acea data, care au redus  emisiile de PM10, de la doua tone zilnic,  la 250-300 de grame, cantitate neglijabila. Am facut acest lucru, pentru ca imi pasa!

In anul 2013, dupa 23 de ani de la Revolutie, timp in care am activat doar in domeniul privat, am acceptat sa preiau functia de prefect al judetului Alba, dupa ce am refuzat, in mai multe randuri, alte numiri, in Guvernele Romaniei, aspecte semnalate si de presa. Principala motivatie care m-a determinat sa accept, functia de prefect,  a fost dorinta mea de a nu parasi meleagurile natale si de a veni in sprijinul cetatenilor din judetul Alba. In anul 2014, am fost apostrofat de catre unii, ca nu am iesit in strada alaturi de ei, la proteste, impotriva poluarii. Trebuie sa precizez ca, in calitatea mea de prefect nu aveam aceasta posibilitate, aspect pe care l-am prezentat in cadrul diverselor intalniri pe care le-am avut cu reprezentantii ONG-urilor pentru protectia mediului, la sediul Prefecturii Alba. Cu aceste ocazii, le-am repetat faptul ca desi sufleteste sunt alaturi de ei si gandim la fel, functia nu mi-a permis sau fiu partinitor. Le-am spus in mai multe randuri ca eu nu sunt de acord cu studiile referitoare la poluarea mediului si sanatatea populatiei, intocmite de catre neprofesionisti, angajati de firme de apartament si am refuzat, ca prefect, sa semnez un astfel de studiu, intocmit de Institutul de Sanatate Publica Cluj,  dupa ce m-am convins ca una dintre problemele abordate, numarul bolnavilor de cancer nu era real din cauza ca datele au fost prelevate de la medicii de familie si nu de la medicii specialisti din Alba, Cluj sau Mures. Ca urmare a refuzului meu de a semna acest studiu, el nu a fost semnat nici de specialistii de la DSP Alba, care mi-au confirmat ca aspectele sesizate de mine sunt reale.Regret ca, pana in prezent, reprezentantii ONG-urilor, nu au agreat solutiile propuse de mine, privind realizarea unui studiu referitor la poluarea si sanatatea populatiei in municipiul Sebes. Este vorba de:

    -Organizarea unei intalniri la care sa participe membrii ONG-urilor, societatea civila, administratia locala si specialistii institutiilor Statului- DSP, APM, Garda de Mediu, precum si reprezentantii societatilor vizate. 

   -Stabilirea unui caiet de sarcini care sa prevada toate intrebarile privind gradul de poluare si starea sanatatii populatiei, precum si identificarea tuturor surselor de poluare, pe raza municipiului Sebes.

   -Desemnarea de catre toti participantii a minim cinci societati din Europa, cu o vasta experienta in acest domeniu, care au mai intocmit astfel de studii.

   -Intocmirea unei scrisori de intentie, din partea Primariei Sebes, cu privire la aspectele ce se doresc a fi clarificate, conform caietului de sarcini, scrisoare ce urmeaza a fi trimisa celor cinci societati alese de comun acord.

    -Cei prezenti la intalnire urmeaza sa desemneze, de comun acord, in functie de raspusurile primite, societatea castigatoare, cu care se va incheia un contract.

    -Dupa desemnarea societatii, toti participantii vor semna un proces verbal prin care isi asuma rezultatele studiului.

In functie de rezultatele acestui studiu,Consiliul Local Sebes urmeaza sa decida cu privire la masurile ce vor intreprinse. Eu, personal, consider ca statiile de monitorizare a poluarii, aflate in Sebes, in momentul de fata, nu reflecta adevarata situatie intrucat, locurile in care se efectueaza aceste masuratori, nu sunt reprezentative, sunt prost alese. Emisiile trebuie analizate si masurate direct la sursa, la cosurile de evacuare ale tuturor poluatorilor din zona. Doar asa vom avea o situatie exacta si vom reusi sa aflam ce se petrece cu adevarat in Sebes.

ING. GHEORGHE FENESER

-CANDIDAT LA PRIMARIA SEBES-

Read more...

"Datina strabuna pe Secase"

Duminica, 8 mai 2016 se va derula o nouă ediție a festivalului interjudețean "Datină străbună pe Secașe". festivalul se derulează pe rand in cele două județe ce au pe cuprinsul lor localități ce fac parte din zona etnografică a Podișului Secașelor. Anul acesta este rândul comunei Ciugud din județul Alba să organizeze această veche și prestigioasă manifestare. 
Programul festivalului va începe la ora 10 cu o sesiune de comunicări științifice susținute de prof univ. dr. Ilie Moise născut în comuna Cut, cadru didactic universitar la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, etnograf, cercetător și membru al comisie de salvgardare a patrimoniului imaterial, comisie patronată de Ministerul Culturii și de UNESCO, prof.univ.dr. Ioan Haplea născut în comuna Ciugud, cadru didactic universitar la Academia de muzică "Gheorghe Dima" din Cluj Napoca și prof. Ioan Popa născut la Roșia de Secaș și inițiatorul festivalului în urmă cu mai bine de 40 de ani.
Sesiunea de comunicări va fi însoțită de prezentarea unui film documentar despre Țara Secașelor realizat în cadrul unui proiect al comunei Ciugud.
A doua parte a zilei este dedicată prezentării datinilor și obiceiurilor din localitățile:
MIERCUREA SIBIULUI
LOAMNEȘ
BERGHIN
CERGĂU
MIHALȚ
ȘPRING
PĂUCA
APOLDUL DE JOS
DAIA ROMÂNĂ
ROȘIA DE SECAȘ
CIUGUD
Festivalul se va încheia cu recitalul Ansamblului de folclor Augustin Bena și soliștii ansamblului Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Cătălin Hașa, Dorina Narița și Nicolae Tuhuț alături de care vor evolua în recital și Leontina Fărcaș și Andreea Voica.
Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură Augustin Bena Alba și Primăria comunei Ciugud iar parteneri sunt Consiliul județean Sibiu și Centrul de conservare și promovare al folclorului "Cindrelul - Junii Sibiului" Sibiu.
Pentru iubitorii muzicii clasice, tot duminică 8 mai 2016 de la orele 17 va avea loc concertul orchestrei de cameră Augustin Bena. Concertul va avea loc la Centrul cultural "Liviu Rebreanu" din Aiud și se va desfășura în cadrul Colocviilor de literatură și arte ce se derulează în aceste zile la Aiud.
Centrul de Cultura "Augustin Bena" Alba
Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686