Items filtered by date: Thursday, 05 May 2016 - Like - stiri Alba Iulia

Incepe campania electorala pentru alegerile locale

Astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale. Primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin.

Asta au decis, miercuri, judecătorii CCR, care au respins sesizarea depusă de jurnalistul Liviu Avram. Acesta a contestat tocmai modul în care sunt aleşi primarii - cu cel mai mare număr de voturi şi nu cu cel puţin jumătate plus unu, cum era înainte.

Astfel, la data de 6 mai, pentru primăria municipiului Alba Iulia intră în cursă 7 candidaţi, dintre care doi candidează ca independent.

Candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Alba Iulia 2016-2020:

Mircea Hava (PNL)

Călin Potor (PSD)

Ovidiu Jidveian (ALDE)

Pavel Dorin Şerdean (UNPR)

Clement Negruţ (PMP)

Mircea Trifu (independent)

Anca Iuliana Sava (independent)

Cel mai târziu cu 10 zile înaintea datei alegerilor locale - adică pe 26 mai 2016 - ar urma să fie tipărite buletinele de vot. În ziua de sâmbătă care precede data alegerilor, pe 4 iunie 2016, la ora 7: 00, este programată închiderea campaniei electorale.

Cetăţenii vor putea merge la vot pentru a-şi desemna aleşii locali în data de 5 iunie 2016, în intervalul 7:00-21:00.

După primirea dosarelor conţinând procesele-verbale cu rezultatul numărării voturilor de la toate birourile electorale ale secţiilor de votare şi după soluţionarea contestaţiilor formulate se va face totalizarea voturilor exprimate şi atribuirea mandatelor de către biroul electoral de circumscripţiea municipiului Alba Iulia.

Potrivit Ghidului finanţării campaniei electorale, singurele materiale de propagandă electorală permise sunt: 

- afişe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură;

- afişele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură şi vor fi amplasate în locurile speciale pentru afişaj;

- materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală;

- publicitate în presa scrisă; materiale de propagandă electorală online;

- broşuri, pliante şi alte materiale tipărite.

Read more...

Comunicat de presa privind data limita pana la care competitorii electorali isi pot inregistra mandatarii financiari la Autoritatea Electorala Permanenta

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) reamintește competitorilor electorali că termenul de înscriere a mandatarilor financiari expiră la data de 6 mai 2016.

Ziua de 6 mai 2016 reprezintă și data limită până la care competitorii electorali își pot deschide, în condițiile Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, conturile bancare speciale pentru campania electorală, operațiune ce poate fi realizată numai în condițiile înregistrării prealabile la AEP a mandatarilor financiar.

Menționăm că, potrivit art. 34 alin. (1) din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, evidenţa contribuţiilor şi a cheltuielilor pentru campania electorală aparţinând partidelor politice şi candidaţilor independenţi este organizată exclusiv de către mandatari financiari.

Mandatarul financiar coordonator are următoarele atribuții în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale:

  • deschide pentru partid un cont bancar central pentru campania electorală;
  • depune în timpul campaniei electorale lista conturilor bancare utilizate;
  • declară la AEP, în termen de 5 zile de la data efectuării transferului, fondurile care au fost primite în contul bancar central pentru campania electorală și fondurile pe care le-a transferat din contul central în conturile județene sau de sector.

Mandatarul financiar teritorial are următoarele obligații în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale:

  • deschide pentru partid un cont bancar pentru campania electorală la nivel județean, la nivel de sector/la nivelul municipiului București;
  • poate depune contribuțiile candidaților în conturile bancare deschise pentru campania electorală;
  • la depunerea contribuției electorale, verifică și înregistrează contribuitorul;
  • efectuează operațiunile de plăți din contul bancar deschis pentru campania electorală la nivelul său de competentă;
  • restituie candidaților, în termen de 120 de zile de la data alegerilor, sumele rambursate şi sumele necheltuite.

Mai multe informații privind rolul și atribuțiile mandatarului financiar găsiți pe site-ul AEP, la adresa http://www.roaep.ro/finantare unde puteți consulta ”Îndrumarul mandatarului financiar – alegeri locale 2016” și ”Îndrumar pentru mandatarul financiar al candidatului independent – alegeri locale 2016”.

Direcția comunicare și relații externe

05.05.2016

Read more...

Pianul Calator pleaca de la sediul Radio Romania spre Alba Iulia

“Pianul călător” este deja un brand și un eveniment muzical foarte așteptat al fiecărei primăveri, atât de spectatorii din marile orașe, unde există filarmonici și săli de concerte încăpătoare, cât și de cei din orașele mici, unde astfel de evenimente au loc foarte rar. În unele dintre aceste localități se petrec chiar mai rar decât în altele, pentru că ele nu beneficiază de un pian de concert.

De fapt așa s-a și născut Turneul “Pianul călător”, organizat de Radio România, și ajuns acum la a VI-a ediție. Din dragostea pentru muzică și public, dar și din necesitate.

După ce a cântat pe multe scene din România, unde a constatat că infrastructura pianistică este foarte slabă, Horia Mihail a decis sa urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt şi să încerce să ofere bucurie publicului din oraşe unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente. Cu sprijinul Radio România, care a pus la dispoziție pianele de concert aflate în patrimoniul său, acestea şi-au găsit noi case temporare în oraşe din România care nu dispuneau de astfel de instrumente. De data aceasta, pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă, un alt pian va rămâne pentru următorii ani la Alba Iulia.

‘’Călătoriile acestea, alături de piane, înseamnă foarte mult pentru mine. A cânta în oraşe mici, în care nu există piane de concert este o mare bucurie, pentru că aici, cu precădere, vezi încântarea de pe feţele oamenilor. Eu cred că aşa atragem spectatori spre sala de concert, nu aducând copiii cu forţa în săli, ci mergând în întâmpinarea lor”, a spus Horia Mihail.

Cultura este un element important pentru administrația locală din Alba Iulia. Dezvoltarea performanțelor culturale ale municipiului, în ultimii ani, este motivul pentru care susținerea culturii reprezintă o prioritate. Acest lucru este dovedit și de un studiu preliminar al vitalității culturale a orașelor din România, menționat în Strategia de Dezvoltare Teritorială pentru perioada 2014-2020, în care Alba Iulia se află pe locul 5 într-un top ce măsoară vitalitatea culturală la nivel local în principalele orașe din România.

Studiul s-a bazat pe două categorii principale de indicatori: “susținerea culturii de către autoritățile locale prin cheltuieli bugetare destinate acestui domeniu” și “performanțele economiei creative”. Pe lângă aceste elemente, au mai fost luate în considerare și infrastructura culturală, participarea la activități culturale, dar și resursele umane specializate în acest sector. Orașul Alba Iulia a obținut un indice de vitalitate culturală de 0,57, fiind surclasat de municipiul Cluj-Napoca, cu un indice de 1,09, urmat de Sibiu- 0,88, Sfântu Gheorghe- 0,86 și Timișoara- 0,84.

„Am dovedit și dovedim în continuare că ne preocupă creșterea nivelului vieții culturale din Alba Iulia. Poate este redundant să amintec că cel mai important festival multi-art organizat de o revistă de cultură, vorbesc aici de «Festivalul Dilema Veche», s-a născut la Alba Iulia și este un reper anual susținut de Primăria Alba Iulia. Cred că, după sosirea la Alba Iulia a pianului Steinway oferit de Radio România, nivelul calitativ și numărul spectacolelor al căror vedetă este pianul va crește. Ne vom putea bucura, cu toții, de sunetul profund al acestui pian de concert”, declară Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia.

Anul 2016 înseamnă o serie de evenimente culturale ce vor fi puse în scenă prin colaborarea dintre  Radio România prin Centrul Cultural Media și Muncipiul Alba Iulia:

8 mai - Pianul călător

24 mai - Flautul fermecat

9 septembrie - Vioara lui Enescu

15 octombrie - Duelul viorilor: Stradivarius vs. Guarneri

 „Pianul Călător”

Povestea turneului este inspirată de exemplul lui Franz Liszt. Marele compozitor şi pianist  a realizat un turneu de concerte în ţările române în anii 1846 şi 1847. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. La Timişoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special în piaţa din faţa catedralei, se putea citi: „Bine ai venit, Franz Liszt”. Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori.  Multe dintre concertele acestui turneu au avut şi un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înfiinţării unei şcoli, o parte din bani au fost împărţiţi săracilor, altă parte donată diverselor asociaţii de muzicieni.

Turneul Pianul Călător, ediția a VI-a, are loc în perioada 24 martie – 21 mai 2016, în 19 localități din țară și la Chișinău.

Pianul Călător este un proiect Radio România organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo şi Fundația Marconi..

Traseul turneului va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Read more...

INTRERUPERE FRUNIZARE APA POTABILA

În vederea efectuării cuplării rețelei noi de apă potabilă de pe străzile Teilor și Trandafirilor la sistemul de alimentare cu apă potabilă din Alba Iulia, se sistează furnizarea apei potabile în perioada: joi, 05.05.2016, ora 22.00 - vineri, 06.05.2016, ora 07.00 pe următoarele străzi:
- Teilor;
- Trandafirilor;
- Piața Iuliu Maniu;
- Frederick Mistral;
- Primăverii (tronson Romtelecom-Trandafirilor);
- Tribunalului;
- Rubin Patitia (tronson Trandafirilor-George Coșbuc);
- Andrei Mureșanu (tronson Tribunalului-Florilor).
Read more...

Nichi Ardeal Construct a pierdut doua procese importante cu Primaria Sebes!

SC Nichi Ardeal Construct SRL a fost obligat de Tribunalul Alba sa plateasca Primariei Sebes, redeventa ( chirie) pentru terenul folosit de societate in Parcul Arini, in perioada 2007-2013. Prin Hotararea 264 din 20.04.2016, a Tribunalului Alba, s-a dispus ,,inscrierea in tabel a creantei detinute de Municipiul Sebes, in cuantum de 2.270.511 lei -  categoria creante bugetare, compusa din redeventa, in cuantum de 2.255.951,10 lei si 14.559,91lei impozite si taxe locale." Hotararea poate fi atacata cu apel in termen de 30 de zile de la comunicare.
Prin Hotararea 330 din 04.05.2016 a fost respinsa actiunea formulata de Nichi Ardeal Construct, impotriva Municipiului Sebes prin care s-a solicitat daune morale si materiale, in cuantum de 1.700.000 euro. Hotararea  poate fi atacata cu recurs.
Primăria Municipiului Sebeș
Read more...

Corul de copii ”Flori de mai” va avea noi tinute de scena

Campania ”Produs din suflet pentru comunitate” înregistrează un nou succes. Prin această campanie, Centrul de Resurse - Academia Doamnelor Alba Iulia a lansat comunității locale provocarea de a susține achiziționarea de noi ținute de scenă pentru cei 42 de copii talentați care fac parte din Corul de copii ”Flori de mai”, dirijor Cristina Florea.

Convinși de seriozitatea, munca și rezultatele excelente ale corului, Vitas România a decis să se alăture demersului și a sponsorizat integral realizarea ținutelor.

”Mă bucur nespus că Vitas România, prin implicarea de care a dat dovadă, a venit alături de noi în această campanie, “Produs din suflet pentru comunitate”, prin care dorim să ajutăm comunitatea locală să fie mai unită și să susținem oamenii valoroși din cadrul acesteia. Vreau să le mulțumesc acestor oameni sufletiști, în numele acestor copii talentați și al echipei Centrului de Resurse - Academia Doamnelor Alba Iulia. Am convingerea că orice sumă de bani care merge spre cultivarea talentului copiilor și tinerilor reprezintă, de fapt, o investiție în viitorul lor și al întregii comunități”, a declarat Ana Cosma, coordonatoarea Centrului de Resurse - Academia Doamnelor Alba Iulia.

Dincolo de munca plină de pasiune a copiilor și a coordonatorilor, funcționarea corului și obținerea rezultatelor deosebite implică și costuri (deplasare, cazare și asigurarea ținutelor de scenă), suportate de către părinți.

O nevoie permanentă a corului este cea a apariției scenice unitare. De aceea, campania ”Produs din suflet pentru comunitate” și-a propus să găsească fondurile necesare confecționării de costume de scenă pentru toți copiii corului, demers ce a găsit susținere din partea Vitas România.

Centrul de Resurse - Academia Doamnelor Alba Iulia a fost înființat în baza unui proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și funcționează ca structură a Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Mai multe detalii despre campania ”Produs din suflet pentru comunitate” și despre proiectele susținute prin intermediul acesteia găsiți pe site-ul oficial al campaniei: www.produsdinsufletpentrucomunitate.wordpress.com.

Corul de copii ”Flori de Mai” din Alba Iulia este recunoscut, la ora actuală, ca unul dintre cele mai bune din țară. Corul a luat ființă în octombrie 2011 la inițiativa profesoarei Cristina Florea - dirijor și a profesoarei Elena Beșliu – acompaniament pian, în cadrul Școlii gimnaziale Vasile Goldiș din Alba Iulia.

În 2013, Corul “Flori de Mai” s-a reorganizat cu elevii din ciclul primar al Liceului de Arte Regina Maria din Alba Iulia (circa 40 elevi). Corul a participat la Festivalul Național de Colinde de la Ighiel, județul Alba, iar în 7-8 iunie 2014 a obținut Marele Premiu Intermezzo la București în cadrul Festivalului Internațional al Copilăriei. Tot la București, în cadrul Festivalului Internațional de Folclor “Prieteni în Europa”, a obținut Trofeul de Onoare al festivalului.

În 2015, Corul “Flori de Mai” a obținut premiul al II-lea la Concursul Național de Interpretare vocală “Un talent înnăscut” de la Râmnicu Vâlcea, iar la București cu o parte din cor (băieți), constituită în grupul Tempo, a obținut Premiul I.

La sfârșitul anului trecut, în preajma Crăciunului, Corul de copii ”Flori de Mai” a fost invitat să susțină mai multe recitaluri în capitala Austriei, Viena.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686