Items filtered by date: Wednesday, 08 March 2023 - Like - stiri Alba Iulia

Exponatul lunii MARTIE: VENUS DE LA APULUM. O ipostază a frumuseții și seducției

Miercuri, 8 martie 2023, ora 11.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii martie, Venus de la Apulum. O ipostază a frumuseții și seducției.

Exponatul lunii martie reprezintă, probabil, una dintre cele mai frumoase sculpturi din Dacia romană. Stilul elegant de redare a părților anatomice prin păstrarea proporțiilor ne arată că avem în față opera unui artist, nu cea a unui simplu meșter cioplitor în piatră. Încercând să ne imaginăm tipul iconografic, zeița privea spre stânga, avea brațul stâng ușor ridicat, ținându-și veșmântul pe un vas pentru apă (hydria). Spărtura din vechime de la piciorul stâng ne indică acea legătură creată de sculptor între statueta propriu-zisă și himation-ul pe care zeița îl ținea în mâna stângă așezată deasupra vasului. Nuditatea zeiței semnifică nașterea ei divină din mare, iar gestul pudic nu indică rușinea ci fertilitatea, tinerețea ei eternă prin curățare, purificare și renaștere ritualică. O asemenea tehnică o întâlnim la Venus Colonna (Musei Vaticani) și la Afrodita Ludovisi (Museo Nazionale Romano), copii de epocă romană după originalul sculptat de Praxiteles. Calitatea remarcabilă a execuției statuetei ne îndeamnă spre o încadrare cronologică în sec. I-II p.Chr., sculptura ajungând la Apulum pe parcursul sec. II-III p.Chr., ca piesă de import.

Statueta din marmură a zeiței Venus a fost descoperită cu ocazia unei cercetări arheologice preventive efectuate în anul 2022, în Alba Iulia (str. Brândușei). Echipa de cercetare a fost alcătuită din: A. Bolog, responsabil științific, G. Balteș, arheolog (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia), N. Pâclișan, R. Bobăilă, I. Florea, masteranzi (Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia).

Locul descoperirii se află la aprox. 1100 m sud-vest de castrul legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum. A fost cercetat un mormânt de inhumație din epoca migrațiilor, datat în a doua jumătate a sec. V, aparținând unei aristocrate germanice gepide. Inventarul funerar a fost unul foarte bogat, reflectând statutul social al defunctei și importanța acesteia în comunitate. În apropierea mormântului, la cca. doi metri de latura sudică a gropii, a fost descoperită statueta din marmură reprezentând-o pe zeița Venus. Probabil această sculptură a fost găsită pe teritoriul orașului roman de familia celei decedate, fiind recuperată dintr-un sanctuar sau dintr-o locuință particulară aflată în vecinătate.

Ajunsă în laboratorul de restaurare al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, statueta a beneficiat de o atenție deosebită din partea restauratorilor Dan Anghel și Sidonia Petronela Olea. După restaurare, zeița a participat la numeroase ședințe foto, a trecut prin scanarea 3D realizată de Călin Șuteu, și a fost vedeta unui film de prezentare realizat de Andrei Buta și Anca Timofan.

Miercuri, 8 martie, la ora 11, vă așteptăm la Muzeului Național al Unirii Alba Iulia unde Radu Ota, Gabriel Balteș, Dan Anghel și toți cei implicați în descoperirea, restaurarea și digitizarea piesei vă vor oferi mai multe informații despre această spectaculoasă descoperire.

Vestind începutul primăverii, zeița iubirii și a frumuseții a coborât din Olimp  pentru a fi admirată într-una dintre cele mai grațioase ipostaze artistice ale ei – Afrodita din Knidos. Exponatul lunii martie este statueta votivă din marmură de la Apulum care o înfățișează pe Venus în această variantă celebră, o imagine-simbol desăvârșită de marea artă a Antichităţii.

Statuia de cult a Afroditei din Knidos reprezintă primul nud feminin monumental din arta clasică, fiind realizată din marmură de Paros în sec. IV a.Chr. de către faimosul sculptor atenian Praxiteles. Renumită prin frumusețea ei, opera a fost concepută pentru a putea fi admirată din orice unghi. Această statuie a zeiței frumuseții a stabilit un canon în reprezentarea nudului feminin și a inspirat mai multe variante. Chiar dacă originalul nu a supraviețuit, tipul iconografic a fost reluat de numeroase copii romane din marmură, bronz și teracotă. Venus Knidos de la Apulum păstrează această ipostază celebră.  

Venus, zeița frumuseții și a dragostei, este o interpretare romană a Afroditei din mitologia greacă. Aceasta era fiica lui Uranus, născută din spuma mării. Din sec. II a.Chr., statuile grecești ale Afroditei sunt copiate, uneori cu mici ajustări, pentru a oferi zeiței romane un repertoriu divers de tipuri. Cel mai frecvent sunt reprezentate Venus de Milo, Venus Pudica (Knidos), Venus Anadyomene și Venus de la Capua.

Caius Iulius Caesar și-a construit o imagine oficială prin care familia sa își trăgea originile din legendarul erou troian Enea, fiul Venerei. Cultul zeiței Venus este bine atestat pe teritoriul Daciei romane, atât de epigrafie și gliptică, cât și de numeroase piese sculpturale din piatră, bronz, chihlimbar, os și coroplastică. Multe dintre aceste descoperiri provin din situl roman Apulum.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Vernisajul va fi transmis online pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Read more...

Colaborare internațională de excepție - Skepsis vă prezintă un spectacol inedit !

Pe data de 13 Martie 2023, ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, Grupul Skepsis se alătură celor 80 de teatre și companii de teatru din 32 de țări, de pe 6 continente, care vor prezenta publicului piesa Iepurele Alb, Iepurele Roșu, de Nassim Soleimanpour, cunoscut autor iranian !

 

Prezentată pentru prima oară în 2011, piesa de teatru Iepurele Alb, Iepurele Roșu acum una dintre cele mai jucate piese la nivel mondial, fiind tradusă în 30 de limbi. Piesa este special concepută pentru a fi jucată folosind lectura la prima vedere, fără un regizor și fără repetiții, provocând actorul să construiască o experiență unică împreună cu publicul, prin puterea cuvântului, interacțiune și improvizație.

 

Piesa este prezentată în premieră la Alba Iulia grație unui excelent demers de colaborare internațională deschis cu Compania de Producție și Consiliere de Teatru Aurora Nova (Berlin, DE) :

”Compania de Producție Aurora Nova și dl. Nassim Soleimanpour vă oferă piesa de teatru Iepurele Alb, Iepurele Roșu pentru a marca data de 13 Martie – ziua în care majoritatea teatrelor din lume au fost nevoite să își închidă activiatatea din cauza pandemiei. Vineri, 13 Martie 2020, sub presiunea pandemiei, teatrele au fost nevoite să își întrerupă activitatea la nivel global. Deși pauza nu trebuia să fie una lungă, aceasta a durat până peste un an, fiind cea mai îndelungată pauză de activitate din istoria modernă. Aurora Nova invită acum teatrele de pretutindeni să marcheze importanța acestei zile ca parte dintr-un eveniment mondial dedicat celebrării teatrului și rezilienței sectorului cultural. Vă invităm la un eveniment menit să ofere speranță și să ne inspire în vremurile dificile cu care ne confruntăm.”- Aurora Nova.

 

Din pricina refuzului său de a satisface serviciul militar în Iran, autorului i-a fost retras pașaportul fiindu-i imposibil să părăsească țara până în 2013. Piesa de teatru Iepurele Alb, Iepurele Roșu a fost scrisă ca un mesaj al autorului adresat publicului de pretutindeni la care îi era imposibil să ajungă direct, subliniind importanța liberei exprimări artistice, pericolul manipulării și puterea transformatoare a teatrului. Deși Nassim Soleimanpur trăiește acum la Berlin, textul său rămâne actual într-o lume care se confruntă cu noi provocări și constrângeri.

 

IMPORTANT : toți agenții de presă trebuie să aibă în vedere fapttul că autorul piesei este un cetățean iranian. Această piesă de teatru nu are un mesaj politic și în nici un caz nu trebuie descrisă sau prezentată în acest fel. Această piesă de teatru operează la un nivel metaforic, fără conotații politice și fără a încuraja comentarii sau observații în această direcție. Orice aluzie conform căreia piesa ar avea un mesaj antiguvernamental poate pune în pericol viața autorului. Rugăm presa să fie obiectivă în descrierea și prezentarea acestui eveniment.

 

Biletele (20 lei pt adulți; 10 lei pt elevi, studenți și pensionari; 5 lei pt copii) pot fi achiziționate de la secretariatul Casei de Cultură a Studenților începând de Joi, 09.03.2023, între orele 09.00-15.00 și Luni, 13.03.2023 până la ora 18.30. Fondurile obținute astfel sunt direcționate exclusiv spre susținerea proiectului cultural ”Stagiunea cu Skepsis 2023”.

           

Evenimentul este prezentat în cadrul proiectului Stagiunea cu Skepsis 2023 – un proiect care urmăreşte implicarea tineretului în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi participarea civică la viaţa socioculturală. Prin acest proiect Grupul Skepsis formează tineri actori, dezvoltă colaborări cu artişti din ţară şi din străinătate, pregăteşte şi oferă în mod riguros şi sistematic publicului albaiulian spectacole de teatru şi divertisment pe întreg parcursul anului.

 

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia „Inter-Art” Aiud; Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia; Muzeul Național al Unirii Alba Iullia

 

Read more...

50 de femei diagnosticate cu cancer pot învăța gratuit cum să își construiască propria afacere sau să o dezvolte pe cea existentă

De Ziua Femeii, Asociația Mamprenoare, cea mai mare comunitate de mame antreprenoare din România, lansează a doua ediție a programului #BusinessSkills4Women, program gândit pentru dezvoltarea personală și profesională a femeilor din România și din Diaspora. Cea mai importantă componentă a acestei ediții este alocarea a 50 de locuri în program persoanelor diagnosticate cu cancer, precum și fetelor cu vârsta peste 16 ani ale acestora. Ideea a venit chiar de la unul dintre traineri, Gabriela Țichelea, supraviețuitor al unui cancer de gradul de III.

 

”Nu poți să îți faci planuri pe termen scurt, când tratamentul e pe termen lung. Dar ai nevoie să îți faci un plan. Fie că e despre viața personală sau profesională, te va ajuta să fii mai puternică, să privești spre viitor, să nu îți plângi sau să ți se plângă de milă. Pentru că nu ai nevoie de compătimire, ai nevoie sa ți se transmită încredere și apreciere. Ai nevoie ca aceia din jurul tău să te trateze ca pe un om normal, dar, bineînțeles, cu înțelegere pentru ritmul tău, pentru oboseala organismului.

 

Asta am ”primit” eu în comunitatea Mamprenoare. Aici am fost tratată ca un om normal, cu înțelegere și deschidere. Au fost doamne care m-au recomandat unor companii și așa am ajuns să facilitez team building-uri chiar în plin proces de chimioterapie. Am fost implicată în campania “Încalță un copil de toamnă”, am ținut programe de dezvoltare pentru team leader-i și am început un curs de dezvoltare personală. Toate astea în perioada tratamentului, fără păr, cu dureri foarte mari în tot corpul. Dar sentimentul că fac parte dintr-un proiect, că mă simt inclusă, asta m-a ajutat să privesc cu mai mare încredere spre viitor”, spune Gabriela Țichelea, coach și fost sportiv de performanță.

 

Din 2014, Gabriela creează și livrează programe transformaționale în domeniul leadership-ului, coaching-ului, comunicării și lucrului în echipă. A generat nenumărate schimbări autentice pentru îmbunătățirea performanței clienților ei, iar acum își dorește să facă acest lucru pentru cât mai multe femei aflate la început sau la răscruce de drumuri.

 

Traineri cu experiență în afaceri

 

Alături de Gabriela, ceilalți facilitatori ai programului #BusinessSkills4Womensunt tot antreprenori în educație:

-       Oana Pocan: actriță, trainer, cadru universitar la UBB Cluj – Facultatea de Teatru și Film; are 13 ani de experiență ca profesor de vorbire scenică la facultate și de 7 ani e trainer de dezvoltare personală și profesională prin teatru pentru adulții non-actori;

-       Diana Meteșan: trainer, Visual Storyteller; specialist în marketing, comunicare și strategii de brand cu o experiență de 18 ani; e creator de povești și vizualuri pentru brandurile care își doresc să se exprime diferențiat pe piață pentru a-și găsi valorile comune cu audiența potrivită lor.

-       Alina Bota: economist, executive coach, trainer și consultant; are 20 de ani de experiență în recrutarea, trainingul și managementul echipelor de vânzări; în urmă cu 7 ani a fondat comunitatea Mamprenoare și de atunci însoțește femeile în drumul lor spre succes, prin diverse programe de personal branding, public speaking, coaching, consultanță, dar și cu ajutorul instrumentelor dezvoltate în cadrul Mamprenoare Business Hub. 

 

#BusinessSkills4Women vine în sprijinul tuturor femeilor care se confruntă cu o perioadă dificilă, dar și celor care pur și simplu vor să se dezvolte profesional: angajate, șomere, antreprenoare, studente, chiar și eleve cu vârsta peste 16 ani.

Egalitatea de gen trebuie să devină o constantă (și) în afaceri!

 

Participarea femeilor în programe de dezvoltare personală și profesională este esențială pentru creșterea și dezvoltarea economică a unei țări. În 2021, femeile dețineau doar 20% din companiile din întreaga lume, iar veniturile acestora erau în medie cu 23% mai mici decât ale bărbaților.

 

”Ediția din 2022 a acestui program a avut un impact semnificativ asupra participantelor, femei antreprenor, și a contribuit la creșterea gradului de ocupare a femeilor în sectorul de afaceri. În plus, oferirea de cursuri de abilități de afaceri a ajutat femeile să ia decizii informate și să dezvolte strategii de supraviețuire în perioada de criză, dar și să crească profitul afacerilor lor”, spune Alina Bota, economist.

 

Ce presupune programul? Training online: 2 ore pe săptămână, timp de 3 luni

 

Programul #BusinessSkills4Women Ediția a II-a se desfășoară în două sesiuni, una de primăvară (aprilie-mai-iunie) și una de toamnă (septembrie-octombrie-noiembrie), urmate de o gală de absolvire și de premiere, în luna decembrie.

 

Programul are o durată de trei luni și este compus din patru module: Discover, Organize, Monetize și SpeakUP. Întâlnirile sunt organizate într-un format online, de două ore pe săptămână.

 

Costul programului este de 480 lei/persoană, sub formă de donație în asociație, o parte din fonduri urmând să fie utilizate pentru cele 50 de burse destinate femeilor cu afecțiuni oncologice.

 

ÎNSCRIERILE în program se fac, până pe 30 martie în cazul sesiunii de primăvară, pe site-ul Asociației Mamprenoare.  

 

Read more...

Povestea emoționantă a unei fetițe de 10 ani care nu a mers niciodată

La 10 ani, Bianca are nevoie în permanență de ajutorul mamei ca să se deplaseze. Genoveva o ajută să se dea jos din pat, să se pregătească pentru școală, să ajungă la cursuri, la întâlnirile cu prietenii de joacă... O intervenție chirurgicală, extrem de costisitoare pentru o familie simplă, cu venituri medii, din Galați - 30.000 de euro, i-ar putea oferi Biancăi posibilitatea de a face singură primii pași. 

La 10 ani, Bianca este însă total dependentă de părinții săi, atunci când trebuie să se miște. Fetița s-a născut fără femurul stâng și poate păși doar cu ajutorul unei proteze. 

,,E foarte greu! Este doar un copil! Ar vrea să se joace cu colegii ei, dar nu poate. E greu pentru o mamă să asiști la neputința copilului tău. Bianca este o fire sociabilă, își face repede prieteni. Cu toate acestea, îmi pune dese ori întrebări de genul: De ce m-am născut așa? De ce nu sunt un copil normal, ca toți cei de vârsta mea? Deși ne este extrem de greu, și mie și soțului, să facem față la provocările emoționale ce decurg dintr-o astfel de situație, încercăm să fim tari pentru copilul nostru. Noi ca părinți suntem alături de ea și o încurajăm tot timpul!" Ne-a povestit Genoveva, mama fetiței.

Numai părinte să nu fii când știi că fetița ta se chinuie să meargă, iar întreaga copilărie îi este umbrită de o malformație congenitală.

,,Încercăm pe cât putem să o susținem. Colegii de școală se comportă bine cu ea fiindcă o știu de când era la grădiniță, s-au obișnuit cu problemele ei  de sănătate și nu li se pare ceva neobișnuit. Nu același lucru se întâmplă și când mergem pe stradă... Deși nu ne adresează cuvinte, privirile trecătorilor vorbesc de fiecare dată. Mă doare să știu că fetița mea suferă," ne-a mărturisit tatăl Biancăi. 

Fetița este însă o luptătoare și trăiește cu speranța că într-o zi durerea va trece și va fi și ea un copil normal precum colegii de la școală. Până acum, Bianca a suferit mai multe intervenții chirurgicale. Ultima ar trebui să aibă loc, în luna mai, într-o clinică din Turcia. Printr-o procedură destul de complicată, medicii de acolo urmează să îi reconstruiască șoldul, ulterior să îi fie alungit femurul. O astfel de intervenție i-ar reda copilăria unei fetițe de numai 10 ani care și-a petrecut viața mai mult prin spitale. Sunt clipe grele pentru familia Ifrim, pentru că nu își poate permite să achite costurile operației: 35.000 de dolari. 

Tatăl este șef de manevră la CFR, iar mama nu lucrează, fiind nevoită să aibă grijă de Bianca. Familia Ifrim nu are cum să strângă singuri suma necesară salvării propriului copil. 

,,Nu au cum să strângă banii, așa că au apelat la bunăvoința celor cărora le pasă de viitorul unei copile nevinovate care are nevoie de ajutor, de o șansă la o copilărie și o viață normale, fericite. Cu umilință, soții Ifrim fac un apel la toți cei ce pot contribui cu orice sumă la salvarea copilului de la o viață chinuită. Împreună, îi putem oferi Biancăi un viitor fericit! Vlad Plăcintă, președinte Salvează o Inimă. 

Pentru donații din partea companiilor accesați: https://salveazaoinima.ro/bianca-ifrim/

Denumire entitate:  Asociația „SALVEAZĂ O INIMĂ"

Cod de înregistrare fiscală: 31015982

Cont RON: RO 05 BTRL 0070 1205 W828 70 XX

Cont Euro: RO 28 BTRL EUR CRT 00 W828 7001

CONT USD: RO 68 BTRL USD CRT 00 W828 7001

COD SWIFT: BTRLRO22

COD BIC: BTRL

Banca Transilvania Botoșani

Vă rugăm să specificați numele de familie al copilului pentru care faceți donația (Ifrim)!

 

Read more...

Mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii

Ele aduc viață, speranță și echilibru. Sunt deschizătoare de drumuri în multe domenii, sunt creative și îmbrățișează inovația și progresul. Se află în prima linie a celor mai dificile misiuni. Astăzi și în fiecare zi le suntem recunoscători pentru ceea ce fac, întotdeauna cu responsabilitate.

 

Setează noi standarde de profesionalism în cele mai importante domenii de activitate. În sănătate, educație, în mediul antreprenorial, în sectorul asociativ, în cel public, în sport, cultură, cercetare, diplomație și securitate națională doamnele și domnișoarele performează. Iar pe lângă profesionalism, se remarcă prin empatie, echilibru, capacitate de mediere. Deloc întâmplător, cuvântul pace, cu multiplele sale sensuri, este de gen feminin.

 

O societate inclusivă și modernă, cum ne dorim și în România, pune în valoare competența și abilitățile tuturor cetățenilor săi și oferă femeilor poziționare corectă în viața socială și profesională. Este o responsabilitate și onoare, deopotrivă, să le susținem, promovăm și implicăm în deciziile sociale, economice și politice în aceeași mare măsură în care ele participă la  dezvoltarea societății.

 

Le doresc tuturor mamelor, soțiilor, fiicelor, colegelor noastre sănătate, zile frumoase și liniștite, bucurii alături de familie și mult succes în tot ce fac zi de zi!

 

La mulți ani, dragile noastre!

 

Nicolae-Ionel Ciucă,

Prim-ministru al României

Read more...

Mesajul Părintelui Arhiepiscop Irineu cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii – 8 Martie 2023

În această zi de 8 martie, atenția noastră se îndreaptă cu bucurie spre femeia virtuoasă, care „veghează la propășirea casei sale” (Pilde 31, 27), precum afirmă înțeleptul Solomon. Fiind întruchiparea sentimentului delicat și a puterii formidabile, femeia poate acționa eficient la înfrângerea răului, la răspândirea luminii Evangheliei și la transmiterea sfintelor tradiții creștine.

Mulți oameni aflați în dificultăți și necazuri strigă, uneori, după ajutor, strigă după mamă. Iubirea creștină face din fiecare femeie, căsătorită sau necăsătorită, o mamă spirituală, care slujește și se dăruiește. O astfel de femeie harnică și generoasă este, ca să folosesc expresia Sfântului Apostol Pavel, o „bună mireasmă a lui Hristos între cei ce se mântuiesc” (II Cor. 2, 15).

Recunoscând rolul admirabil al femeilor în societatea românească și în viața Bisericii, le oferim astăzi, ca niște flori parfumate de primăvară, omagiile prețuirii noastre sincere și le zicem „La mulți ani!”.

 

                                                                                                † IRINEU

      Arhiepiscop al Alba Iuliei

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686