Items filtered by date: Thursday, 16 March 2023 - Like - stiri Alba Iulia

Modificări ale asigurării pentru concedii și indemnizații pe bază de contract încheiat cu casa de sănătate

Venitul lunar înscris în contractul de asigurare nu va putea fi mai mare decât valoarea a trei salarii minime brute pe țară pentru orice tip de concediu medical, inclusiv pentru sarcină și lăuzie, conform modificărilor și completărilor Ordonanței de Urgență nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate aprobate în ședința de guvern de astăzi. Totodată, venitul menționat va trebui să fie același cu cel înscris în declarația fiscală depusă în vedere plății contribuției de sănătate sau, după caz, cu media veniturilor lunare înscrise în declarație.

Amintim că persoanele fizice, altele decât salariații și asimilații acestora, pot încheia opțional contract cu casa de asigurări de sănătate pentru concedii și indemnizații medicale. Cuantumul acestor indemnizații se stabilește în funcție de venitul lunar înscris în contract, pe baza unei formule de calcul.

Contractele aflate în derulare la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență de modificare și completare a OUG nr. 158/2005 se vor modifica prin acte adiționale, la notificarea casei de asigurări de sănătate, până la data de 1 a lunii următoare celei în care se împlinesc 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ. Pentru aceste contracte, baza de calcul a indemnizațiilor de maternitate este media veniturilor asigurate înscrise în contract în ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.

Modificările aduse de acest act normativ sunt necesare pentru implementarea unui mecanism echitabil și unitar pentru calculul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate, în scopul gestionării eficiente a fondurilor alocate acestui domeniu.

Biroul de presă

https://cnas.ro

Read more...

Măsuri de protecție socială a persoanelor din grupuri vulnerabile, aprobate de Guvern

Guvernul a aprobat astăzi o ordonanță de urgență care vizează, printre altele, menținerea măsurilor de protecție socială în cazul persoanelor care provin din grupuri vulnerabile, care au beneficiat de majorări ale punctului de pensie, ale salariului minim sau ale cuantumului prestațiilor sociale raportate la Indicatorul Social de Referință (ISR) și modifică în acest sens mai multe acte normative în domeniul asistenței sociale.

Astfel, pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței pe perioada sezonului rece nu vor fi luate în calcul majorările recente de venituri ca urmare a creșterii punctului de pensie, indemnizației sociale pentru pensionari și a salariului minim brut pe țară garantat în plată, eventualele debite stabilite potrivit Legii nr.226/2021 privind măsurile de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie urmând să fie scutite la plată, printr-un nou act administrativ emis de primărie, respectiv de agenția teritorială pentru plăți și inspecție socială. 

În același timp, cuantumurile beneficiilor de asistență socială, majorate odată cu creșterea valorii ISR, de la 1 martie, la 598 de lei (de la 525,5 lei în 2022), se rotunjesc la leu, potrivit actului normativ, în favoarea beneficiarului, dacă în urma raportării la ISR rezultă fracțiuni în bani.

În cazul copiilor de vârstă școlară din familii care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei și care înregistrează absențe nemotivate, prevederile art. 27 din Legea nr.277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, vor fi corelate prin ordonanța de urgență aprobată astăzi cu noua structură a anului școlar, urmând ca la verificarea condiției de menținere sau de diminuare a dreptului să fie avute în vedere intervalele de cursuri (modulele), și nu semestrele, ca până acum.

Ordonanța de urgență îi vizează și pe cetățenii români care lucrează în statele Uniunii Europene, care beneficiază de prestații familiale pentru care sunt aplicabile regulile de coordonare a sistemelor de securitate socială, în contextul în care, în ultima perioadă, se înregistrează un număr tot mai mare de solicitări, fie de acordare de diferențe de drepturi, fie de recuperare a acestora, pentru care sunt utilizate monedele statelor implicate.

Astfel, actul normativ stabilește modalitatea de recuperare în cazul sumelor provenite din diferențe de curs valutar rezultate în urma conversiei sumelor cu titlu de alocație de stat pentru copii și indemnizație lunară pentru creșterea copiilor, precum și a comisioanelor bancare rezultate ca urmare a aplicării Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială.

Read more...

Reuniunea Comitetului interministerial pentru coordonarea relațiilor României cu OCDE, coordonată de premierul Nicolae-Ionel Ciucă

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a coordonat, astăzi, reuniunea Comitetului interministerial pentru coordonarea relațiilor  României cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

 

În cadrul reuniunii, a fost analizat stadiul procesului de aderare, după finalizarea cu succes a primei etape, prin depunerea, la Paris,  a Memorandumului Inițial, la finalul anului trecut.

 

Premierul a cerut tuturor instituțiilor responsabile de îndeplinirea standardelor OCDE să trateze cu maximă prioritate activitățile necesare pentru atingerea obiectivelor de linie.

 

“Vă cer să participați activ la toate reuniunile de lucru ale OCDE, să îndepliniți, la termen, toate obligațiile care vă revin, incluzând aici răspunsurile la clarificările solicitate de experții Organizației, implementarea măsurilor aferente și evaluarea permanentă a stadiului procesului de aderare. La nivelul Guvernului, aveți tot sprijinul asigurat pentru a gestiona optim întregul parcurs. Pentru România, aderarea la OCDE este obiectiv strategic și va aduce investiții străine consistente și o creștere a standardului de viață pentru români. Cel mai important beneficiu va fi transformarea administrației românești într-una armonizată cu standardele occidentale, pe care statele dezvoltate din OCDE le implementează deja cu succes”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Read more...

Simpozionul Național de Martirologie (17-19 Martie 2023)

Anual, în memoria victimelor comunismului, Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia și Inspectoratul Școlar Județean Alba organizează Simpozionul Național de Martirologie.

 

Ajuns la a IX-a ediție, simpozionul de anul acesta, ce aduce laolaltă, într-o comuniune deopotrivă academică și memorială, istorici, teologi și cercetători consacrați, are ca temă: „Poeții și poezia detenției. Traduceri culturale ale suferinței în temnițele comuniste”.

 

Vineri – 17 Martie ora 13:00– va avea loc, la Mănăstirea „Râpa Robilor” Aiud, Întâlnirea tinerilor cu Simion Drăgoi, fost deținut politic, iar elevii din cadrul proiectului „Poezia - mărturie din temnița comunistă” vor susține un moment artistic.

 

Tot vineri – 17 Martie - de la ora 18:00 va avea loc deschiderea lucrărilor simpozionului, iar Sâmbătă – 18 Martie, începând cu ora 9:00, vor continua sesiunile de comunicări, la care participă peste 20 de specialiști. Sesiunile de comunicări se vor desfășura în format on-line (Zoom) și vor putea fi urmărite pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia -

https://www.facebook.com/muzeulnationalaluniriialbaiulia

 

Link conectare zoom –

https://us06web.zoom.us/j/8989896669?pwd=SUgwelEzUlZXdGNHNmp2YlR5RitYZz09

Meeting ID – 898 989 6669

Parolă - 938854

 

Read more...

Producător și distribuitor de top de produse BIO pentru marii retaileri își automatizează afacerea cu sisteme integrate de la Senior Software

Bio Logistic, jucător de top pe piața producției și distribuției de produse BIO din România, a investit într-un pachet de sisteme software performante pentru a automatiza activitatea și a-și consolida prezența în zona de online. Folosind soluții integrate de la Senior Software, compania va obține vizibilitate și control crescut asupra afacerii, acces la analize și rapoarte detaliate, optimizarea întregului proces de lucru și o gestionare mult mai eficientă a resurselor din organizație.

Unul dintre cei mai importanți producători și distribuitori de produse certificate BIO din România, Bio Logistic, a intrat în parteneriat cu Senior Software pentru a automatiza și gestiona integrat afacerea. Cu un portofoliu de peste 300 de articole, compania Bio Logistic produce și distribuie produse alimentare, certificate BIO, pe toate canalele: traditional trade, online și marile lanțuri de retail (IKA): Auchan, Carrefour, Kaufland, Mega, Profi, Rewe, Romania Hipermarche, Selgros etc. Prin urmare, utilizarea unor sisteme integrate și performante, care să asigure optimizarea și conectarea proceselor din companie și, totodată, să permită o dezvoltare accelerată a afacerii, a devenit o prioritate pentru Bio Logistic din Timișoara.

 

În urma unei analize asupra soluțiilor software din piață, conducerea companiei a hotărât că sistemele integrate furnizate de Senior Software sunt cele mai potrivite pentru a acoperi nevoile Bio Logistic. Astfel, managerii au ales SeniorERP – soft ERP pentru gestionarea resurselor, SeniorVisualBI – soft de Business Intelligence pentru raportare și analiză și Ecommerce – platformă pentru promovare și vânzări online B2B & B2C.

 

”Am căutat soluții software care să corespundă nevoilor companiei și să reflecte un raport calitate/preț conform cu așteptările noastre și am stabilit că Senior Software răspunde cel mai bine cerințelor pe care le avem.

 

Ca urmare a colaborării cu Senior Software, vom automatiza întregul flux de producție -depozitare – comandă – facturare – livrare. Aceasta include toate conectările cu platformele partenerilor, serviciile de curierat, integrare EDI și nu numai. Vrem să procesăm mai multe documente în mod operativ, în același număr de ore și cu același personal. Și partea de raportare și analiză va fi automatizată, ceea ce va contribui enorm la eficientizarea activității noastre, iar realizarea automată a raportului P&L și defalcarea pe centre de cost ne vor ajuta să creștem performanța în companie.

 

Datorită integrării, vom prelua automat comenzile de pe toate canalele, fără intervenție umană. De asemenea, pe partea de B2C, era necesară trecerea la un magazin online modern și aerisit, dar care în același timp să conțină toate elementele pentru facilitarea lansării comenzilor de către clienți, de pe orice dispozitiv: tabletă, telefon, desktop sau dispozitiv LT”, a specificat Doru Rădușean, Acționar și General Manager - Bio Logistic.

 

Pachetul de soluții de la Senior Software va înlocui softurile neintegrate utilizate în prezent de către Bio Logistic. Lipsa de conectare dintre acestea i-a cauzat companiei o serie de dificultăți ce au dus la timpi inacceptabil de lungi pentru rezolvarea unor sarcini de lucru. În plus, sistemele făceau cu greu față multiplelor modificări legislative la care businessul trebuia să se conformeze.

 

”Soluțiile cu care lucrăm în prezent nu sunt integrate și limitările privind legăturile dintre acestea ne-au creat în ultima perioadă disconfort în activitatea desfășurată, iar experiența noastră de până acum, de a lucra cu furnizori diferiți ne-a demonstrat că neajunsurile sunt foarte mari în acest mod de lucru. Prin urmare, am hotărât să lucrăm doar cu un singur partener, care să ne ofere soluții integrate și să asigure buna funcționare a întregului sistem.

Este foarte important să folosești sisteme integrate de la același provider. Lucrându-se pe aceeași bază de date, riscurile de eroare sunt practic eliminate. Legăturile între procese se formează automat, informațiile sunt accesate și actualizate rapid și timpii de lucru sunt mai scurți, iar interacțiunea cu un singur furnizor ușurează enorm comunicarea și rezolvarea eventualelor situații care ar putea să apară”, a completat Doru Rădușean.

După implementarea sistemului SeniorERP și a funcționalităților EDI integrate în acesta, distribuitorul se așteaptă să eficientizeze schimbul de documente operative cu clienții și furnizorii și să opereze simplu facturile și încasările. Totodată, depunerea la timp a declarațiilor de natură fiscală cu ajutorul soluției ERP, conform celor mai recente prevederi legale, este un alt obiectiv urmărit de către companie. Mai departe, sistemul de Business Intelligence îi va permite echipei Bio Logistic să renunțe la realizarea raportărilor și analizelor în Excel, un mod de lucru care în prezent consumă foarte mult timp și este predispus erorilor. De asemenea, managerii companiei vor putea urmări mult mai ușor indicatorii cheie de performanță și, astfel, vor avea o imagine clară asupra afacerii, ceea ce va permite îmbunătățirea procesului decizional și a strategiilor de business.

 

În ceea ce privește alegerea partenerului de afaceri, pe lângă furnizarea de sisteme integrate și intuitive de către un singur provider de soft, pentru Bio Logistic a contat și flexibilitatea soluțiilor, împreună cu asigurarea de update-uri și suport de specialitate oricând este necesar. În 2022, Senior Software a înființat o nouă filială, la Timișoara, proximitatea furnizorului de software față de locația companiei Bio Logistic fiind un alt aspect apreciat de către distribuitorul de produse BIO.

Read more...

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu ministrul Agriculturii din Iordania, Khaled Hneifat

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu  ministrul Agriculturii din Iordania, Khaled Hneifat. Discuțiile, la care au participat și ministrul Agriculturii, Petre Daea, alături de ambasadorul Regatului Hașemit al Iordaniei la București, E.S. Sufyan Qudah, s-au axat îndeosebi pe dezvoltarea relațiilor comerciale în domeniul agriculturii. În acest sens, premierul României a expus capacitatea țării noastre de a produce atât cereale, cât și animale pentru exportul în Iordania, contribuind, astfel, la consolidarea securității alimentare a regiunii Orientului Mijlociu. Cu această ocazie, a fost evidențiat rolul activ jucat de România în contextul efectelor generate de agresiunea militară rusă din Ucraina, pentru facilitarea exportului de cereale în statele care depind de producția ucraineană.

Totodată, ministrul iordanian al Agriculturii a mulțumit pentru sprijinul acordat de România și a dat asigurări privind livrarea de îngrășăminte și către țara noastră.

Ambele părți au subliniat importanța inițiativei României de a înființa un centru de desfacere cu rol de hub pentru produsele românești în  portul Aqaba.

În cadrul dialogului, au fost analizate consecințele războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina și situația procesului de pace în Orientul Mijlociu. Premierul României a salutat poziția consecventă a Iordaniei în cadrul Organizației Națiunilor Unite pentru condamnarea încălcărilor Cartei ONU și ale principiilor fondatoare ale relațiilor dintre state. De asemenea, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a salutat rolul deosebit de important al Iordaniei, în calitate de custode al Locurilor Sfinte din Ierusalim și contributor la procesul de pace din Orientul Mijlociu, alături de Egipt.

Premierul român a oferit detalii privind sprijinul oferit populației afectate de cutremurele devastatoare din Turcia și Siria, țara noastră fiind printre primele care au acordat ajutoare cetățenilor ambelor state.

În perioada următoare, vor fi stabilite detaliile vizitei în România a MS Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei și a reprogramării vizitei premierului iordanian, Al-Khasawneh.

Read more...

Poziția ANOSR privind proiectul Legii Învățământului Superior

Având în vedere demararea procesului de avizare interministerială cu privire la proiectul Legii Învățământului Superior, ANOSR salută deschiderea față de propunerile federației preluate în proiectul consolidat, însă solicită Ministerului Educației, Guvernului și Parlamentului României includerea amendamentelor ANOSR referitoare la 4 mari teme de interes: ponderea studenților în alegerea rectorilor, modificarea taxelor de școlarizare, durata mandatelor rectorilor și procedura de constatare a plagiatelor.

 

Salutăm deschiderea față de propunerile federației și includerea în proiectul consolidat a revendicărilor ANOSR privind: 

  • creșterea cuantumului burselor și corelarea alocației bugetare cu salariul minim pe economie;
  • creșterea reducerii acordate la transportul feroviar la 90%; 
  • eliminarea posibilității renunțării unilaterale la titlul de doctor; 
  • creșterea ponderii studenților în comisiile de etică și asigurare a calității la 25%; 
  • includerea studenților în organismele funcționale care exercită atribuții între ședințele Consiliului facultății, Senatului sau Consiliului de administrație, constituite la nivelul universităților; 
  • acordarea dreptului organizațiilor studențești de a beneficia gratuit de spații pentru sediile sociale;
  • obligativitatea asigurării accesului la internet wi-fi în întreg spațiul universitar; 
  • publicarea CV-urilor tuturor cadrelor didactice și de cercetare, titulare și asociate, pe website-urile universităților. 

 

Solicităm Ministerului Educației, Guvernului și Parlamentului României includerea amendamentelor ANOSR referitoare la patru teme mari de interes din proiectul Legii Învățământului Superior: 

 

I. Creșterea ponderii studenților în alegerea rectorilor instituțiilor de învățământ superior la 25%.

 

II. Menținerea mandatelor rectorilor și senatelor universitare la 4 ani și introducerea limitării de a ocupa funcția de rector la maximum 2 mandate și maximum 8 ani, în acord cu prevederile inițiale ale Legii nr. 1/2011. 

 

III. Nemodificarea taxelor universitare pe parcursul școlarității, astfel încât studenții să aibă predictibilitate, încă de la admitere, asupra costului studiilor universitare.

 

IV. Modificarea procedurii de constatare a plagiatelor, astfel încât aceasta să fie realmente funcțională. În actuala formă a legii, în considerarea Deciziei Curții Constituționale a României nr. 364/2022, tezele de doctorat plagiate pot fi anulate de instanța de contencios administrativ în termen de maximum 1 an de la acordarea titlului de doctor, chestiune ce nu satisface exigențele necesare în materia eticii și integrității academice. În acest sens, ANOSR a propus Ministerului Educației reformularea articolului referitor la constatarea plagiatului în tezele de doctorat, astfel încât acesta să respecte exigențele instanței de contencios constituțional, după cum urmează: 

 

„(1)      Orice persoană fizică sau juridică poate sesiza CNATDCU privind existența plagiatului într-o teză de doctorat;

(2)       CNATDCU se pronunță asupra sesizării, potrivit normelor materiale și procedurile stabilite prin Ordin al Ministrului Educației, confirmând sau infirmând existența plagiatului;

(3)       CNATDCU se pronunță asupra sesizării în maximum 90 de zile de la înregistrare;

(4)       Dacă CNATDCU infirmă existența plagiatului în teza de doctorat, acest fapt nu împiedică depunerea unei noi sesizări. Prevederile privind abuzul de drept sunt aplicabile în mod corespunzător;

(5)       Dacă CNATDCU confirmă existența plagiatului în teza de doctorat, acesta publică decizia de confirmare a plagiatului pe site-ul propriu și introduce, în maximum 15 zile, acțiunea în constatarea caracterului plagiat al lucrării la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului București. Acțiunea este scutită de taxă de timbru;

(6)       Tribunalul București se pronunță în maximum 30 de zile asupra acțiunii în constatare;

(7)       Sentința Tribunalului București poate fi atacată cu recurs, în maximum 5 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul București; recursul se judecă în maximum 30 de zile de Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Curții de Apel București, iar decizia pronunțată este definitivă;

(8)       Hotărârea instanței, rămasă definitivă, se publică în Monitorul Oficial, partea a-III-a;

(9)       Lucrările științifice, inclusiv tezele de doctorat, constatate ca fiind plagiate, nu pot servi la încasarea sau primirea unor indemnizații sau a oricăror alte beneficii de natură pecuniară, nu pot servi la îndeplinirea condițiilor obligatorii pentru ocuparea unui loc de muncă, pentru ocuparea unei funcții sau pentru desfășurarea unei activități și nu pot servi la îndeplinirea unor criterii suplimentare în vederea ocupării sau desfășurării unei funcții, activități sau meserii;

(10)     Lucrările științifice, inclusiv tezele de doctorat, constatate ca fiind plagiate, nu pot oferi niciun beneficiu autorului său în vederea ocupării unei funcții didactice sau exercitării unei activități didactice în învățământul preuniversitar sau universitar, public sau privat;

(11)     CNATDCU, respectiv instanțele judecătorești, nu pot reaprecia fondul sau valoarea științifică a tezei de doctorat, ci pot exclusiv să constate caracterul plagiat al lucrării.”

 

ANOSR apreciază deschiderea Ministerului Educației asupra integrării punctelor de vedere exprimate de federație și solicită și revizuirea priorităților anterior menționate, de natură să asigure un climat academic mai apropiat de ceea ce întreaga societate așteaptă în anul 2023.

 

Read more...

TeraPlast inclusă în indicele ROTX al Bursei de la Viena

Acțiunea TeraPlast a fost inclusă de către Bursa de Valori de la Viena în indicele ROTX EUR în urma revizuirii componenței acestuia. Noua structură intră în vigoare începând cu 20 martie 2023.

ROTX, lansat în 2005, este un indice de preț ponderat în funcție de capitalizare și este compus din 15 acțiuni blue chip românești, este tranzacționabil și este utilizat ca suport pentru produse structurate și instrumente derivate standardizate. Componența indicelui este revizuită trimestrial.

”Includerea acțiunilor TeraPlast în indicele ROTX EUR este confirmarea faptului că vizibilitatea TRP crește la nivel regional, respectiv la Bursa de Valori de la Viena. Ne propunem mereu să fim o companie atractivă pentru acționari și investitori, să comunicăm transparent și mai ales să traversăm cu un impact minim perioadele care ne pun la încercare. Acestea, împreună cu atenția la aplicarea celor mai bune practici de guvernanță sunt piloni de bază în relația noastră cu piața de capital.” a spus dl Alexandru Stânean, CEO TeraPlast.

În septembrie 2021, acțiunea TRP a fost inclusă și în indicele CECE MID CAP al Bursei de la Viena, parte din familia de indici regionali CECExt (CECE Extended Index). Acțiunile companiei sunt prezente și în indicii FTSE Russell. Menținerea acțiunilor TRP în indicii Small Cap și Global All Cap a fost reconfirmată la revizuirea semestrială care a avut loc în februarie 2023.

Read more...

Declarația comună a președintelui Biden și a președintelui von der Leyen

Statele Unite și Uniunea Europeană au cea mai cuprinzătoare și dinamică relație economică din lume. Parteneriatul nostru se bazează pe valori și principii comune, inclusiv pe responsabilitatea de a ne proteja planeta pentru generațiile viitoare și de a ne apăra lucrătorii. În prezent, Statele Unite și Uniunea Europeană iau noi măsuri pentru a aprofunda relația noastră economică, pe măsură ce construim economiile energetice curate ale viitorului și abordăm provocările economice și de securitate națională comune.

Construirea economiilor curate ale viitorului

Statele Unite și Uniunea Europeană s-au angajat să abordeze criza climatică, să accelereze economia globală a energiei curate și să construiască lanțuri de aprovizionare cu energie curată rezistente, sigure și diversificate. Ambele părți recunosc faptul că aceste obiective se află în centrul Legii americane privind reducerea inflației și al Planului industrial Green Deal al UE. Prin construirea și consolidarea propriilor noastre baze industriale de energie curată și prin investiții în industriile viitorului, Statele Unite și Uniunea Europeană vor crea locuri de muncă bine plătite și vor declanșa cicluri virtuoase de inovare care vor reduce costurile pentru tehnologiile energetice curate pe piața mondială, făcând aceste tehnologii mai accesibile și promovând o tranziție energetică echitabilă la nivel mondial care nu va lăsa nicio comunitate în urmă.

Grupul operativ UE-SUA privind Legea privind reducerea inflației a aprofundat în mod productiv parteneriatul nostru cu privire la aceste obiective comune și a luat măsuri practice în ceea ce privește provocările identificate pentru a alinia abordările noastre privind consolidarea și securizarea lanțurilor de aprovizionare, a producției și a inovării pe ambele maluri ale Atlanticului.

Ne vom aprofunda cooperarea în ceea ce privește diversificarea lanțurilor de aprovizionare cu minerale critice și baterii, recunoscând oportunitățile substanțiale de pe ambele maluri ale Atlanticului de a dezvolta aceste lanțuri de aprovizionare într-un mod solid, sigur și rezistent. În acest scop, intenționăm să începem imediat negocierile privind un acord specific privind mineralele critice în scopul de a permite ca mineralele critice relevante extrase sau prelucrate în Uniunea Europeană să fie luate în considerare pentru a îndeplini cerințele privind vehiculele nepoluante în cadrul creditului fiscal pentru vehicule nepoluante prevăzut în secțiunea 30D din Legea privind reducerea inflației. Acest tip de acord ar promova obiectivele noastre comune de stimulare a producției și prelucrării de minerale și de extindere a accesului la surse de minerale critice care sunt durabile, de încredere și fără abuzuri de muncă. Cooperarea este, de asemenea, necesară pentru a reduce dependențele strategice nedorite în aceste lanțuri de aprovizionare și pentru a ne asigura că acestea sunt diversificate și dezvoltate cu parteneri de încredere.

Recunoaștem, de asemenea, necesitatea de a face investiții îndrăznețe pentru a construi economii și baze industriale de energie curată, inclusiv în domeniul bateriilor pentru vehicule electrice și al hidrogenului curat. Astăzi, Statele Unite și Comisia Europeană au anunțat lansarea Dialogului privind stimulentele pentru energie curată pentru a coordona programele noastre de stimulare respective, astfel încât acestea să se consolideze reciproc. Ambele părți vor lua măsuri pentru a evita orice perturbare a fluxurilor comerciale și de investiții transatlantice care ar putea apărea din cauza stimulentelor lor respective. Lucrăm împotriva concurenței cu sumă nulă, astfel încât stimulentele noastre să maximizeze implementarea energiei curate și crearea de locuri de muncă și să nu conducă la câștiguri excepționale pentru interese private. Dialogul privind stimulentele pentru energie curată va deveni parte a Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie, unde va facilita, de asemenea, schimbul de informații privind politicile și practicile de pe lângă piață ale părților terțe - cum ar fi cele utilizate de Republica Populară Chineză (RPC) - pentru a servi drept bază pentru acțiuni comune sau paralele și pentru o promovare coordonată a acestor aspecte în cadrul forurilor multilaterale sau de altă natură.

Ne-am angajat să obținem un rezultat ambițios în cadrul negocierilor privind Aranjamentul global privind oțelul și aluminiul durabil până în octombrie 2023. Aranjamentul va asigura viabilitatea pe termen lung a industriilor noastre, va încuraja producția și comerțul cu oțel și aluminiu cu intensitate redusă de carbon și va restabili condițiile orientate spre piață la nivel global și bilateral. Împreună, vom stimula reducerea emisiilor în aceste sectoare cu intensitate ridicată a emisiilor de dioxid de carbon și vom egaliza condițiile de concurență pentru lucrătorii noștri. Acordul va fi deschis tuturor partenerilor care își demonstrează angajamentul de a contracara capacitatea excedentară care nu este de piață și de a reduce intensitatea carbonului în aceste sectoare.

Lucrăm împreună pentru a sprijini țările din întreaga lume în dezvoltarea economiilor lor pentru a asigura o creștere favorabilă incluziunii și rezilientă, promovând în același timp căi sustenabile pentru a ajunge la emisii nete zero, precum și pentru a spori securitatea lanțurilor de aprovizionare globale. Prin intermediul Parteneriatului G7 pentru infrastructură și investiții la nivel mondial, identificăm oportunități de a genera o finanțare publică și privată semnificativ mai mare pentru investiții de calitate în domeniul climei și al securității energetice în țările în curs de dezvoltare. De asemenea, promovăm o agendă ambițioasă de evoluție a băncilor multilaterale de dezvoltare, începând cu Banca Mondială, pentru a răspunde mai bine provocărilor globale, cum ar fi schimbările climatice, îmbunătățind în același timp activitatea acestora în ceea ce privește reducerea sărăciei și îndeplinirea Obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Recunoscând istoria noastră comună, precum și viziunile noastre comune pentru viitor, credem că schimburile între oameni consolidează parteneriatul transatlantic, în special pentru generațiile tinere. Vom discuta despre cum să ne aprofundăm cooperarea.

Împreună pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei

Statele Unite și Uniunea Europeană au adoptat o poziție puternică și unită împotriva războiului ilegal, nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Împreună cu o largă coaliție de parteneri, am impus sancțiuni rapide și radicale care reduc veniturile Rusiei pentru a-și finanța războiul și baza militaro-industrială. Putin a crezut că ne va diviza, și totuși suntem mai uniți ca niciodată. Rămânem împreună în sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina atât timp cât va fi nevoie.

În urmă cu un an, Statele Unite și Comisia Europeană au lansat un nou parteneriat pentru a reduce rapid dependența Europei de combustibilii fosili ruși și pentru a accelera tranziția ecologică a Europei. Acest parteneriat a depășit obiectivele noastre, livrând Europei mai mult decât dublul livrărilor de gaze naturale lichefiate americane față de angajamentul nostru de bază. Remarcăm eforturile semnificative ale Europei de a-și diversifica aprovizionarea cu energie și de a accelera tranziția energetică, care au contribuit la limitarea impactului crizei energetice globale în Europa. Vom continua să lucrăm împreună pentru a promova securitatea și durabilitatea energetică în Europa prin diversificarea surselor, reducerea consumului de energie și reducerea dependenței Europei de combustibilii fosili. Vom continua, de asemenea, să ne coordonăm îndeaproape pentru a sprijini securitatea energetică a Ucrainei prin integrarea în continuare a acesteia pe piețele energetice europene. Ne vom continua cooperarea pentru piețe globale stabile și echilibrate și pentru securitatea aprovizionării și vom intensifica tranziția către o energie curată la nivel global, inclusiv prin eforturi de reducere a emisiilor de metan în sectorul energetic.

De asemenea, am dat împreună sancțiuni fără precedent, coordonate și eficiente, precum și alte măsuri economice, pentru a diminua și mai mult capacitatea Rusiei de a purta războiul său ilegal și sistemul său militar-industrial. Ne intensificăm activitatea comună pentru a aplica în mod agresiv sancțiunile și măsurile noastre de control al exporturilor și, de asemenea, pentru a pune capăt și a descuraja eludarea și completarea, inclusiv prin extinderea autorităților pentru a închide accesul Rusiei la toate intrările care pot sprijini mașina sa de război. În cadrul acestui demers, luăm împreună noi măsuri pentru a viza alți actori din țări terțe din întreaga lume pentru a întrerupe sprijinul pentru războiul Rusiei din orice colț al lumii în care acesta este identificat. Lucrăm în paralel pentru a limita și mai mult veniturile Rusiei, asigurând în același timp aprovizionarea continuă cu energie a piețelor emergente și a țărilor în curs de dezvoltare prin intermediul plafonului de preț G7+ pentru țițeiul și produsele petroliere de origine rusă transportate pe mare. Vom continua să lucrăm împreună pentru a ne consolida restricțiile economice pentru a ne asigura că costurile pe care Rusia le suportă din cauza războiului său ilegal continuă să crească.

Statele Unite și Uniunea Europeană depun eforturi pentru a se asigura că Ucraina beneficiază de sprijinul de securitate, economic și umanitar de care are nevoie atât timp cât va fi nevoie. Am lucrat împreună pentru a furniza forțelor armate ucrainene echipamentul militar și instruirea de care are nevoie pentru a se apăra de agresiunea rusă. Împreună cu Ucraina, coprezidăm Platforma de coordonare a donatorilor multiagenție și, în conformitate cu parcursul său european, contribuim la avansarea agendei de reformă a Ucrainei, punând bazele unei creșteri durabile și ale reconstrucției și asigurându-ne că asistența este furnizată într-un mod coerent, transparent și responsabil. Ne menținem angajamentul de a oferi și de a mobiliza sprijinul internațional, inclusiv din partea sectorului privat, pentru stabilitatea economică și financiară a Ucrainei. Sprijinim Fondul Monetar Internațional să livreze un program ambițios până la sfârșitul lunii martie 2023 pentru a oferi Ucrainei sprijinul bugetar necesar pe tot parcursul și după 2023.

Consolidarea securității economice și a securității naționale

Statele Unite și Uniunea Europeană depun eforturi pentru a consolida, prin intermediul cooperării transatlantice, interesele noastre esențiale de securitate și rezistența economiilor noastre. Afirmăm că cooperarea noastră în vederea consolidării securității noastre economice și a securității naționale ar trebui să fie înrădăcinată în menținerea sistemului bazat pe norme. Ne vom continua activitatea prin intermediul Consiliului SUA-UE pentru comerț și tehnologie și al G7 și ne vom consolida coordonarea bilaterală prin însărcinarea șerpașilor noștri de a formula recomandări-cheie privind securitatea economică până în vară.

Vom continua să lucrăm la consolidarea securității noastre economice, răspunzând la amenințările concrete pe care le-am identificat. Statele Unite și Uniunea Europeană împărtășesc preocupări comune cu privire la provocările reprezentate, printre altele, de coerciția economică, de militarizarea dependențelor economice și de politicile și practicile care nu țin de piață. Ne vom continua activitatea prin intermediul Consiliului SUA-UE pentru comerț și tehnologie și al G7 pentru a consolida coordonarea reciprocă și cu alți parteneri cu aceleași preocupări în vederea diversificării lanțurilor noastre de aprovizionare și pentru a ne spori pregătirea colectivă, rezistența și descurajarea în fața politicilor și practicilor care nu sunt de piață și a coerciției economice.

Ne intensificăm cooperarea pentru a preveni scurgerile de tehnologii emergente sensibile, precum și de alte produse cu dublă utilizare, către destinații care prezintă motive de îngrijorare și care operează strategii de fuziune civil-militară. Controalele noastre respective existente în ceea ce privește exporturile, investițiile interne și cooperarea în domeniul cercetării sunt instrumente esențiale și trebuie actualizate pentru a corespunde unui mediu geostrategic în schimbare. Avem un interes comun în a împiedica capitalul, expertiza și cunoștințele companiilor noastre să alimenteze progresele tehnologice care vor spori capacitățile militare și de informații ale rivalilor noștri strategici, inclusiv prin investiții externe. Pe măsură ce ne dezvoltăm și ne actualizăm setul de instrumente, ne vom coordona eforturile de peste Atlantic pentru a evita retrocedarea oricăror exporturi și investiții controlate și vom continua să facem schimb de lecții și să încercăm să ne aliniem abordările, acolo unde este posibil, pentru a maximiza eficacitatea eforturilor noastre.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686