Items filtered by date: Friday, 27 January 2023 - Like - stiri Alba Iulia

COMUNICAT DE PRESĂ - Participarea reprezentaților Guvernului la evenimentul „Holocaust – România își aduce aminte", organizat de Reprezentanța Comisiei Europene la București

Reprezentantul special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei și combaterea antisemitismului și a xenofobiei, Alexandru Muraru, și coordonatorul Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, Irina-Dumitrița Solomon, au participat miercuri, 25 ianuarie a.c., la evenimentul „Holocaust – România își aduce aminte”, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

 

Dezbaterea a reunit ambasadori ai statelor membre UE acreditați la București (Germania, Franța, Austria, Bulgaria), membri ai comunității evreiești, reprezentanți ai autorităților publice centrale, mediului academic, societății civile și studenți care au avut privilegiul de a asculta mărturia cutremurătoare a domnului Octavian Fulop, unul dintre puținii supraviețuitori ai Holocaustului din România, care a fost deportat în Lagărul de la Auschwitz-Birkenau la vârsta de 13 ani.

 

În acest context, a fost subliniată importanța onorării memoriei victimelor Holocaustului și asumării acestei pagini cumplite din istoria umanității, în paralel cu acțiuni ferme de combatere a antisemitismului, extremismului și negaționismului, pentru a preveni repetarea unor astfel de atrocități.

 

În cadrul intervenției sale, Reprezentantul special al Guvernului României a vorbit despre contextul actual, marcat de numeroase provocări la adresa democrației, despre responsabilitatea pe care o au actorii relevanți din societate, dar și despre importanța unor acțiuni de dezaprobare și de sancționare a manifestărilor cu caracter antisemit și a discursului instigator la ură. „Condamnarea publică fermă, crearea de instrumente noi, susținerea instituțiilor și a comunităților să lucreze activ pentru sancționare, să protejeze deopotrivă valorile, angajamentele și eforturile pe care România le-a făcut în ultimele două decenii în materia protejării memoriei victimelor Holocaustului și a combaterii antisemitismului, xenofobiei, rasismului trebuie să fie o misiune permanentă a noastră.”

 

Coordonatorul Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, a expus demersurile realizate de Executiv în direcția asumării corecte a trecutului traumatic, promovării educației civice și consolidării luptei împotriva curentelor și tendințelor care pun în pericol drepturile fundamentale și valorile democratice, cu accent asupra procesului de implementare a Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023.

Read more...

COMUNICAT DE PRESĂ - Completarea echipei de conducere a Curţii de Apel Alba Iulia

Începând cu data de 27.01.2023, Consiliul Superior al Magistraturii a delegat în funcțiile vacante de vicepreședinte din cadrul Curții de Apel Alba Iulia pe doamna judecător Laura Maria Dehelean, respectiv pe domnul judecător Lucian Ioan Gherman. Doamna Laura Maria Dehelean este judecător la Curtea de Apel Alba Iulia din anul 2013, iar din 25.02.2022 îndeplinește și funcția de președinte al Secției I-a civilă din cadrul instanței. Cu o vechime în magistratură de aproape 23 de ani, doamna judecător Laura Maria Dehelean și-a început cariera în anul 2000 la Judecătoria Călărași, iar din anul 2002 a continuat la Judecătoria Blaj, unde a rămas în funcție și după obținerea gradului profesional de judecător de tribunal, în anul 2009, până la promovarea efectivă la Curtea de Apel Alba Iulia. Doamna judecător Laura Maria Dehelean face parte începând cu anul 2017 din Colegiul de conducere al Curții de Apel Alba Iulia. Domnul judecător Lucian Ioan Gherman are o vechime în magistratură de peste 25 de ani, șia început cariera la Judecătoria Alba Iulia în 01.11.1997, a promovat la Tribunalul Alba în anul 2004, iar din 15.11.2009 este judecător în cadrul Secției de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Alba Iulia. Domnul judecător Lucian Ioan Gherman este și membru al Reţelei naţionale de judecătoricoordonatori în materia dreptului Uniunii Europene (EuRoQuod), iar la Curtea de Apel Alba Iulia s-a implicat activ inclusiv în activitățile de informare și educație juridică a elevilor și studenților, derulate în parteneriat cu unități de învățământ din oraș. Posturile de vicepreşedinte din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia au devenit vacante la începutul anului 2023, ca urmare a promovării la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a doamnei judecător Ștefania Dragoe, respectiv a delegării doamnei judecător Oana Maria Petrașcu în funcția de președinte al Curții de Apel Alba Iulia.

CURTEA DE APEL ALBA IULIA BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Read more...

Plafonul alocat al garanțiilor care pot fi emise pentru anul 2023, în cadrul programului "Noua casă", este de 1,5 miliarde lei

Potrivit Hotărârii aprobate, plafonul alocat al garanțiilor care pot fi emise pentru anul 2023, în cadrul programului ”Noua casă”, este de 1,5 miliarde lei.

Finanțarea se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%, și 119.000 euro pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Condițiile necesare pentru a contracta un credit prin programul Noua Casă:

Beneficiarul Programului este persoana fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
b) achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;
c) are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

Pe lângă aceste condiții impuse de stat, mai sunt o serie de cerințe impuse de fiecare bancă în parte.

► Vârstă minimă de 18 de ani la acordarea creditului și maxim 65 sau 70 de ani la terminarea creditului;

► Vechime la locul de muncă actual de minim 3 sau 6 luni;

► Lipsa datoriilor înregistrate sau credite neachitate la data scadentă;

► Posibilitatea depunerii unui avans de minim 5% din prețul de achiziție al locuinței;

► Persona are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul;

► Achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;

La data solicitării creditului garantat, persoana trebuie să mai îndeplinească alte două condiții, după caz.

Condițiile enumerate mai sus sunt cu scop orientativ. Fiecare bancă poate avea propriile criterii pentru acordarea creditului Noua Casă.

Ce modificări au apărut anul acesta

La achiziționarea unei locuinței, persoanele trebuie să achite un avans. Acesta poate fi de minim 5% și maxim 15% în funcție de valoarea imobilului. 

În cazul unei locuințe cu o valoarea de maxim 70.000 de euro, persoana poate accesa un credit în valoare de 65.000 de euro. În acest caz, avansul este de 5%.

Pentru a achiziționa o locuință cu o valoare maximă de 149.000 de euro, persoanele pot obține un credit în valoare de 119.000 de euro. În acest caz, avansul este de 15%.

Valoarea maximă a garanției acordate de stat

În 2023, persoanele interesate să-și achiziționeze o locuință pot accesa un credit cu o valoarea maximă de 119.000 de euro.

De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii decembrie 2022 au fost acordate 330.875 de garanții și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,3 miliarde lei.

Read more...

Mircea Carp, cunoscutul realizator de emisiuni de la Radio Vocea Americii și Europa Liberă, împlinește pe 28 ianuarie 2023 minunata vârstă de 100 de ani!

În ianuarie 2023 domnul Mircea Carp împlinește frumoasa vârstă de 100 de ani. Un veac pe care l-a dăruit țării, așa cum foarte inspirat a afirmat domnul Nicolae Constantinescu, președintele Fundației Culturale Memoria. Am apreciat că această ocazie ar fi foarte potrivit să o marcăm prin două proiecte editoriale. Primul volum Mircea Carp. Un veac dăruit țării conține articolele publicate de-a lungul anilor în Memoria - revista gândirii arestate, alături de o serie de texte omagiale din partea celor care l-au cunoscut. Al doilea reprezintă ediția a II-a a lucrării sale Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!. (Cosmin Budeancă)

În cursul celor aproape 45 de ani la «Vocea Americii» și la «Europa Liberă» nu m-am prezentat niciodată la microfon fără să fiu conștient că mă adresez fraților mei de acasă. Toate editorialele, toate articolele scrise, toate informațiile pe care le transmiteam, toate momentele pe care le descriam erau destinate ascultătorilor din țară, pentru că dorința mea era ca ei să afle adevărul, incomod uneori, adevărul care poate mâhnea, dar de cele mai multe ori trebuia transmis și sunt sigur că a fost pentru mulți o sursă de inspirație pentru rezistența internă, nu cu arma în mână, cu manifestări sau acte de bravură, ci pur și simplu rezistența internă de a trăi sub un regim inuman. De aceea, poate veți înțelege de ce fiecare program politic pe care-l terminam se încheia cu cuvintele pe care le moștenisem din țară, de la români (nu le inventasem eu), erau cuvinte pe care le rosteau de ani și ani mulți oameni, pe care însă mi le-am însușit pentru că prin ele voiam să dau speranțe celor care mă ascultau, celor care ne ascultau, acele cuvinte de care mulți își amintesc, desigur, fiind folosite de mulți în perioada «de aur» a țării noastre și pe care le păstrez și astăzi în sufletul și în mintea mea: Să auzim numai de bine! Mircea Carp

A ajunge la vârsta de 100 de ani este unul dintre puținele miracole pe care le pot atinge, mirându-se, oamenii și care le sunt rezervate puținora dintre ei. În cazul lui Mircea Carp miracolul este cu atât mai complex (și complet) cu cât longevitatea nu se limitează la viață, ci capătă semnificațiile pe care numai istoria își permite să le aibă. Elev al liceului de la Mănăstirea Dealu (detaliu biografic de care este atât de mândru) Mircea Carp este unul dintre ultimii reprezentanți pentru noi ai perioadei interbelice, unul dintre cei mai avizați și profesioniști reprezentanți și comentatori ai perioadei Războiului Rece, a complicatei perioade a coexistenței pașnice a celor două sisteme, a surprinzătoarei căderi a comunismului, a lungului postcomunism. (Ana Blandiana) Mircea Carp nu a făcut o carieră militară așa cum visa pe când era tânăr ofițer în oștirea Regelui Mihai. Dar a păstrat în întreaga sa viață atitudinea unui oștean gata de luptă pentru cauza românească. Curajul de a rosti adevărul cheamă curajul luptei, iar lumea este un front deschis pe care adevărații jurnaliști duc grele bătălii. Cei 100 de ani ai domnului Mircea Carp, pe care îi poartă cu eleganță și demnitate, conțin și exprimă istoria unui secol, așa cum îi place să-și amintească: „Cineva îmi spunea că am făcut istorie: Am trăit istorie!” (Marilena Rotaru) „Să auzim numai de bine!”

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686