Items filtered by date: Monday, 23 January 2023 - Like - stiri Alba Iulia

Marți 24 ianuarie 2023, ora 12.30, la Sala Unirii din Alba Iulia va fi vernisată expoziția 24 ianuarie 1859.Unirea Principatelor Române

Cu această ocazie vor fi expuse în premieră la Alba Iulia o serie de documente și piese originale, care au aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza și soției sale Elena Cuza. Obiectele provin atât din colecțiile muzeelor din Piatra Neamț și Suceava, dar și din colecția particulară Robert Obreja. Dintre acestea amintim o fotografie cu autograful domnitorului sau diferitele litografii și cromolitografii apărute în perioadă cu familia Cuza.

De asemenea, pentru prima dată în România vă fi expusă copia oficială a Convenției de la Paris din 1858 acordată Principatelor Române de către Imperiului Otoman. Documentul reprezintă una dintre primele constituții ale românilor, care a stat la baza unirii Principatelor Române la 24 ianuarie 1859. Copia aparține unui colecționar particular din județul Alba, care a achiziționat-o la sfârșitul anului trecut, în urma unei licitații, cu suma de 31.000 euro.

Cu ocazia vernisajului, cei prezenți vor fi introdu-și în atmosfera perioadei, prin intermediul unui moment de reconstituire istorică, realizat de un grup de soldați care dau viață armatei române din timpul lui Alexandru Ioan Cuza.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Complexul Muzeal Național Neamț, Muzeul Național al Bucovinei Suceava, Asociația Pro Memoria Historia, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Centrul de Cultură Augustin Bena.

 

Read more...

Jandarmii montani la "înălțime" pe perioada minivacanței

Jandarmii de la postul montan Șugag, au fost prezenți în această minivacanță, pe traseele turistice și în zona montană în care sunt prezenți turiștii, în cadrul unei activități de informare, prevenire și combatere a faptelor antisociale.
Pe pârtiile de la Domeniul Șureanu, turiștii prezenți au primit din partea jandarmilor montani, informații despre bună conduită, respectarea legislației și sfaturi utile pentru evitarea evenimentelor negative astfel încât să se bucure în siguranță de acestă minivacanță.
 
Având în vedere că a nins în zona montană înaltă și faptul că meteorologii prognozează o răcire a vremii și precipitații mixte, jandarmii montani sunt pregătiți să intervină în ajutorul celor aflați în dificultate. Tuturor celor aflați la munte în această perioadă le recomandăm să rămână în preajma pârtiilor amenajate, să fie echipați corespunzător și să-și doteze mijloacele de transport pentru circulația în condiții de iarnă și, foarte important, să respecte indicatoarele și semnalizările care atrag atenția asupra unui drum/traseu turistic închis circulației în acest anotimp.
 
În final, reamintim că pe traseele turistice și în zonele montane îi găsiți la datorie pe jandarmii montani, care indiferent de starea vremii sunt acolo pentru siguranța dumneavoastră. De asemenea, la nevoie, solicitați cu încredere sprijinul echipajelor de ordine publică aflate în apropiere sau apelați numărul unic de urgență "112".
 

Buletin Informativ Jandarmeria Alba

Read more...

Producătorii și comercianții de băuturi sunt așteptați să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) - Înregistrarea este obligatorie și se face pe site-ul administratorului SGR, www.returosgr.ro

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A., administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), anunță producătorii, importatorii și comercianții de băuturi că a început înregistrarea în baza de date a sistemului, etapă preliminară intrării în funcțiune a SGR, unul dintre cele mai importante proiecte de economie circulară  din România. Astfel, toate societățile comerciale din România care au calitatea de producători, importatori sau  comercianți de produse din categoriile apă îmbuteliată, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau aluminiu, cu dimensiuni între 0,1 l și 3 litri, precum și companiile din industria ospitalității ce comercializează aceste produse, au obligația legală, conform Hotărârii de Guvern nr. 1074/2021, săse înregistreze online, în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare, pe site-ul www.returosgr.ro.

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) este conceput pentru a încuraja returnarea ambalajelor de băuturi de unică folosință pentru a fi reciclate, contribuind în acest fel la creșterea cantității și a calității materialelor colectate pentru reciclare.

Producătorii de băuturi, prin intermediul administratorului SGR, sunt obligați să realizeze obiective minime anuale de returnare a ambalajelor SGR, primul pas pentru atingerea acestor ținte fiind înregistrarea în sistem și încheierea contractului cu RetuRO Sistem Garanție-Returnare S.A. Aceștia nu vor mai putea să-și vândă produsele consumatorilor din România dacă nu s-au înregistrat în prealabil în baza de date a SGR. Înregistrarea se face accesând link-ul: https://portal.returosgr.ro

  • Este considerat producător sau importator în scopul SGR orice persoană juridică ce produce și introduce pe piața din România produse SGR, ori importă sau achiziționează intracomunitar aceste produse și le introduce pe piața românească.  Ghidul de înregistrare poate fi consultat aici: www.returosgr.ro/info-producatori

Comercianții de băuturi, precum și companiile care activează în domeniul ospitalității (HoReCa), vor fi responsabili să se asigure că băuturile pe care le vând pe piața românească provin de la un producător înregistrat în SGR, și vor percepe o garanție de 0,50 RON la vânzarea fiecărei băuturi. De asemenea, comercianții  trebuie să organizeze puncte de returnare a ambalajelor de băuturi, în cadrul cărora  să ofere serviciul de preluare a ambalajelor și returnare a garanției către consumatori. Primul pas pentru indeplinirea responsabilităților legale este înregistrarea în baza de date a SGR și o pot face accesând link-ul: https://portal.returosgr.ro

  • Este considerat comerciant în scopul SGR orice persoană juridică ce desfășoară activităţi de comercializare a produselor în ambalaje SGR către consumatorii finali, inclusiv activități din industria hotelieră, a serviciilor alimentare, unităţi care organizează evenimente, pregătesc şi servesc alimente şi băuturi. 

Ghidul de înregistrare poate fi consultat aici: www.returosgr.ro/info-comercianti

Procedura de înregistrare este una simplă. Se va crea un cont de utilizator, introducând datele de identificare ale companiei și datele de contact ale persoanei desemnate în relația cu administratorul SGR. După activarea contului, persoana desemnată în relația cu administratorul SGR va completa toate informațiile solicitate, în conformitate cu prevederile legale. După introducerea acestor date, se va genera Formularul Standard de Înregistrare în SGR - completat automat cu datele deja introduse. Formularul trebuie semnat de către reprezentantul legal, folosind o semnătură electronică simplă sau calificată , tot prin intermediul portalului RetuRO. Ulterior înregistrării,  se va trece la următoarea etapă, semnarea contractului cu administratorul SGR, RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A., de asemenea pe site-ul returosgr.ro.

Neînregistrarea în baza de date operată de către administratorul SGR  atrage după sine o amendă între 20.000 și 40.000 RON. Producătorii, importatorii și comercianții sunt așteptați să se înregistreze până pe data de 28 februarie 2023.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. oferă pe toată perioada înscrierii asistență prin call center, la numărul de telefon: 021 207 00 09. Accesul la un operator este disponibil de luni până vineri între orele 09:00 - 18:00, cu excepția sărbătorilor legale.

Sistemul Garanție-Returnare va deveni funcțional începând cu 30 noiembrie 2023, iar consumatorii vor putea să returneze în magazine ambalajele din plastic, sticlă sau metal pentru băuturi. SGR reprezintă un sistem în care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți în cadrul magazinelor. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal.

Read more...

Studiu InfoCons privind performanța energetică a clădirilor Consiliilor Județene: 22,58% din clădirile certificate au obținut clasa energetică A

 

InfoCons a realizat un studiu cu privire la informațiile ce se regăsesc în certificatele de performanță energetică aferente clădirilor Consiliilor Județene.

Ca urmare a centralizării informațiilor primite, situația este următoarea:

- 92,68% din Consiliile Județene au transmis informațiile solicitate aferente studiului

Din punctul de vedere al existenței certificatului de performantță energetică al clădirii:

- 73,68% dețin certificat de performanță energetică al clădirii

- 26,32% nu necesită deținerea unui certificat de performanță energetică, conform legislației, Lega  372 din 13 decembrie 2005, art. 26, fiind cladire în Patrimoniu

Din punctul de vedere al modalității de afișare a certificatului de performanță energetică , conform legislației în vigoare (art.25, alin. (1)):

- La sediul instituției

- La avizierul instituției

- Pe panoul de informare de acces public de la intrarea în clădire

- În spațiul destinat anunțurilor și informațiilor de interes public din cadrul instituției

- Pe site-ul instituției;

Din punctul de vedere al costului aferent elaborării și emiterii certificatului de performanță energetică al clădirii

- 46,43% au oferit un cost aferent emiterii certificatului de performanță energetică

- 39,29% au transmis un cost aferent lucrărilor de audit energetic sau aferente altor lucrari

- 14,28% au menționat că valoarea certificatului nu se poate determina fiind parte integrată a unei DALI ( Documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie) sau costul nu se individualizează pentru certificatul de performanță energetică separat

Situația privind costurile aferente obținerii Certificatelor de performanță energetică :

- Consiliile Județene Prahova și Tulcea au obținut certificatele de performanță energetică al clădirii gratuit prin realizarea unor studii de cercetare;

- Consiliul Județean Botoșani a cheltuit pentru obținerea certificatului de performanță energetică al cladirii suma de 584 lei

- Consiliul Județean Bacău a cheltuit pentru obținerea certificatului de performanță energetică al clădirii suma de 000 lei

Media cheltuielilor aferente obținerii certificatului de performanță energetică a fost de 15.812,11 lei. 

În urma centralizării datelor din certificatul de performanță energetică al clădirii au rezultat următoarele informații:

Din punctul de vedere al anului de construcție al clădirii pentru care a fost elaborat certificatul de performanță energetică a fost cuprins între 1890 - Consiliul Judeţean Hunedoara și 2013 - Consiliul Județean Vâlcea - Sala ședințe.

Nota energetică conform datelor menționate în certificatele de performanță energetică a fost cuprinsa între 29 și 100.

- 77,42% au obtinut nota energetică cuprinsa intre 55,55 - 98,69

- 19,35% au obținut nota energetică 100 ( Consiliul Județean Argeș, Consiliul Județean Ialomița - Sala Spectacole Europa, Consiliul Județean Ilfov, Consiliul Județean Olt, Consiliul Județean Vălcea - Cladire extindere, Consiliul Județean Vâlcea - Sala ședințe

- 3.23% au obținut nota energetică 29 - Consiliul Judeţean Hunedoara

Din punctul de vedere al clasei energetice a clădirilor certificate avem următoarele rezultate:  

- 22,58% au obținut clasa energetică A

- 25,81% au obținut clasa energetică B

- 29,03% au obținut clasa energetică C

- 9,68% au obtinut clasa energetică D

- 9,68% au obținut clasa energetică E

- 3,22% au obținut clasa energetică F

Consumul anual specific de energie a fost cuprins între 33,7 kWH/m2 an și 678,09 kWH/m2 an

- 16,13% a fost cuprins între 0 kWH/m2 an – 100 kWH/m2 an

- 22,58% a fost cuprins între 101 kWH/m2 an – 200 kWH/m2 an

- 29,03% a fost cuprins între 201 kWH/m2 an – 300 kWH/m2 an

- 16,13% a fost cuprins între 301 kWH/m2 an – 400 kWH/m2 an

- 6,45% a fost cuprins între 401 kWH/m2 an – 500 kWH/m2 an

- 3,22% a fost cuprins între 501 kWH/m2 an – 600 kWH/m2 an

- 6,45% a fost cuprins între 601 kWH/m2 an – 700 kWH/m2 an

Indicele de emisii echivalent CO2 a fost cuprins între 5,72 kgCO2/m2 an și 142,27 kgCO2/m2 an

- 48,39% a fost cuprins între 0 kgCO2/m2 an – 50 kgCO2/m2 an

- 35,48% a fost cuprins între 51 kgCO2/m2 an – 100 kgCO2/m2 an

- 16,13% a fost cuprins între 101 kgCO2/m2 an – 150 kgCO2/m2 an

Din punctul de vedere al clasei energetice a clădirilor de referință au rezultat următoarele:

- 45,16% au obținut clasa energetică A

- 32,26% au obținut clasa energetică B

- 19,35% au obținut clasa energetică C

- 3,23% au obținut clasa energetică E

Consumul anual specific de energie a fost cuprins între 50,34 kWH/m2 an și 583,09 kWH/m2 an

- 12,90% a fost cuprins între 0 kWH/m2 an – 100 kWH/m2 an

- 58,06% a fost cuprins între 101 kWH/m2 an – 200 kWH/m2 an

- 25,81% a fost cuprins între 201 kWH/m2 an – 300 kWH/m2 an

- 3,23% a fost cuprins între 501 kWH/m2 an – 600 kWH/m2 an

Indicele de emisii echivalent CO2 a fost cuprins intre 13,06 kgCO2/m2 an și 121,624 kgCO2/m2 an

- 80,65% a fost cuprins intre 0 kgCO2/m2 an – 50 kgCO2/m2 an

- 12,90% a fost cuprins intre 51 kgCO2/m2 an – 100 kgCO2/m2 an

- 6,45% a fost cuprins intre 101 kgCO2/m2 an – 150 kgCO2/m2 an

Din punctul de vedere al ariei utile a clădirilor certificate a fost cuprinsa între 487,32 m2 - 16176 m2 :

- 487,32 m2 Consiliul Județean Vălcea - Sala ședinte

- 16176 m2   Consiliul Judeţean Harghita

Din punctul de vedere al scopului elaborării certificatului de performanță energetică au fost:

- Reabilitare energetică

- Audit energetic

- Informare

- Vânzare - cumpărare

- Renovare majoră

- Conținut cadru DALI 907/2016

- Program AFM clădiri publice

- Eficientizare energetică program PNRR

 

 

Read more...

Primele nume la Massif 2023, cel mai așteptat festival de iarnă din Centrul și Estul Europei în 2023

VOTAT MEREU ÎN TOP 3 DJ ÎN LUME, DIMITRI VEGAS VINE PE SCENA PRINCIPALĂ MASSIF 2023. ÎN PREMIERĂ, PE SCENA UNUI FESTIVAL DIN EUROPA, CEA CARE VA FACE DESCHIDEREA SHOW-ULUI SĂU VA FI CHIAR SOȚIA LUI, MATTN, AFLATĂ ȘI EA ÎN TOP 100 DJ MAG

 

În line-up-ul festivalului mai urcă Nicky Romero, Quintino,

Kadebostany, B.U.G. Mafia, Inna, Delia, Grasu XXL, Dirty Nano, Pascal Junior,

Killa Fonic

 

 

Unul dintre cei mai doriți DJ din line-up-ul de festival, DIMITRI VEGAS, vine pe scena principală a primei ediții a festivalului Massif, care va avea loc în perioada 3-5 martie în Poiana Brașov. În premieră pentru scena unui festival din România este faptul că în deschiderea

show-ului său va mixa soția lui, MATTN, aflată și ea în TOP 100 DJ Mag. Organizatorii anunță primul val de artiști care vor urca pe scenele celui mai nou concept de divertisment de la munte și vor transforma Poiana Brașov în cea mai căutată destinație montană de către tinerii din Europa.

 

Pe scenele Massif, cel mai așteptat festival de iarnă din Centrul și Estul Europei în 2023, vor urca și Quintino, Nicky Romero, Kadebostany, B.U.G. Mafia, Inna, Delia, Grasu XXL, Dirty Nano, Pascal Junior, Killa Fonic și mulți alții.

 

Dimitri Vegas, unul dintre headlinerii ediției de anul acesta, la festivalul Massif, este

jumătatea celui mai cunoscut duo de DJ, Dimitri Vegas & Like Mike.

 

În 2022, cei doi artiști au urcat două poziții în clasamentul dedicat DJ-ilor profesioniști, Top 100 DJ Mag, clasament în care ocupă locul 3. Dimitri Vegas a ajuns, alături de fratele său, la toate marile evenimente ale lumii, reușind să ocupe statutul de superstar în lumea muzicii

electronice, fiind invitat ca artist oficial și la finala UEFA Champions League Final în Madrid. E un DJ care generează big buzz pe scenele marilor festivaluri, show-urile live sunt pline de energie.

 

În ultimii doi ani, Dimitri Vegas și-a consolidat cariera în cinematografie. După câteva roluri memorabile în blockbuster-uri precum Rambo: Last Blood, Men In Black: International, Yummy, H4Z4RD, Dimitri Vegas a fost ales și în distribuția noului film din seria Jurassic World: Dominion. Filmul a avut premiera în luna iunie 2022 și a avut încasări de peste 1 miliard de dolari la nivel mondial.

 

Dimitri Vegas trăiește o frumoasă poveste de dragoste cu Anouk Matton aka MATTN, care este una dintre premierele organizatorilor Massif. În 2018 a debutat și ea în Top 100 DJ Mag.

 

Nicky Romero este unul dintre DJ-ii care vor ajunge în luna martie în Poiana Brașov, la Massif. În ultimii ani, Nicky Romero a lansat piese la care a colaborat cu cei mai cunoscuți

producători ai lumii, de la Avicii la David Guetta, Calvin Harris, Hardwell, Tiësto, Fedde le Grand sau Armand van Helden. Considerat un dance music megastar, Nicky Romero continuă să fie o

prezență constantă pe scena celor mai mari festivaluri din lume. Olandezul este proprietarul unui label, Protocol Recordings, care în acest an celebrează 10 ani de existență, iar show-ul radio cu același nume este difuzat în 71 de țări ale lumii.

 

 

 

 

 

 

 

Din Top 100 DJ Mag, Quintino completează lista DJ-ilor confirmați pentru prima ediție a festivalului din Poiana Brașov.

 

Massif anunță și un live act legendar din România, trupa B.U.G. Mafia, care va susține un concert live pe mainstage-ul festivalului.

 

B.U.G. Mafia este singurul nume cu 5 nominalizări la Premiile MTV 2004; membrii trupei au câștigat la cele mai importante categorii - „Cel mai bun album” și „Cel mai bun act hip hop”. Dincolo de cifre și trofee, B.U.G. Mafia este o trupă fenomen a culturii underground din România. Artiștii au trecut de barierele sociale și au adus împreună oameni din medii diferite prin

intermediul muzicii.

 

Band-ul elvețian Kadebostany completează lista artiștilor anunțați de organizatorii Massif. Cunoscuți în toată lumea pentru succesul ,,Castle In The Snow”, membrii trupei

Kadebostany au reușit să-și cucerească publicul și cu aparițiile live.

 

UNII DINTRE CEI MAI ASCULTAȚI ARTIȘTI DIN ROMÂNIA AJUNG LA MASSIF 2023

Cele mai cunoscute nume din muzica românească Inna, Delia, Grasu XXL și Killa Fonic, alături de artiști consacrați din dubstep, grime, trap, hip-hop, trip-hop, rock și dance, vor ajunge în luna martie în Poiana Brașov pentru prima experiență Massif: Rava, Oscar, HVNDS, Pascal Junior, Hollygood Gang, David Ciente, Shaun Warner, Bad & Boujee, Dirty Nano, DJ Sauce, Alex Super Beats, Pici, Carmen Chindriș și Taraful Rutenilor.

 

Lupii lui Calancea, unul dintre cele mai apreciate proiecte muzicale ale momentului din Republica Moldova, combină pasajele clasice de folclor cu ritmuri de drum’n’bass într-un sunet nou cunoscut sub denumirea de folclor urban. Lupii lui Calancea vor avea un show special

împreună cu Surorile Osoianu.

 

Dirty Nano, unul dintre cele mai cunoscute proiecte din industria muzicală din România, vine la Massif 2023.

 

În 2011, duo-ul lansa primele remix-uri online de orientare house, deep house și dance, producții cu un vibe pozitiv, cu care reușesc să își cucerească publicul. Dirty Nano au lansat

versiuni remix pentru INNA, The Motans, Delia sau Alina Eremia. Single-ul de debut ,,Promite-mi", o piesă la care au colaborat cu Alina Eremia, a ajuns la un număr de 6,1M milioane de ascultări pe YouTube.

Primul hit remix al celor doi membri Dirty Nano, ,,Versus”, a marcat un alt succes

comercial și are peste două milioane de accesări pe YouTube, iar versiunea remix pentru ,,How Do You Feel”, single semnat Ed Sheeran, a ajuns la peste 11 milioane de vizualizări.

 

Bad and Boujee, trupa formată din DJ Lexy și DJ Oldskull, va încălzi atmosfera în Poiana Brașov cu cele mai bune piese de hip-hop și trap.

 

 

 

 

 

ORGANIZATORII AU PREGĂTIT 7 SCENE PENTRU PRIMA EDIȚIE MASSIF. ACESTEA VOR FI AMPLASATE ÎN MAI MULTE LOCAȚII DIN POIANA BRAȘOV

Prima ediție Massif va avea 7 scene. În zona principală a festivalului, Massif Winter

Village, vor fi amplasate 3 scene pe Pârtia Bradu, iar alte 4 scene sunt realizate în parteneriat cu apres ski-urile renumite din stațiune.

 

Organizatorii vor aduce în premieră o producție specială pentru stațiunea montană, care va completa performance-urile live și show-urile surpriză ale DJ-ilor de pe cele 3 scene:

Mainstage-ul outdoor, scena indoor denumită ,,Greatest of All Time’’ (G.O.A.T.) și Retro

Fantesia, scena îndrăgită de la UNTOLD.

 

Producția de anul acesta include și amplasarea a 4 scene în perimetrul apres ski-urilor din stațiune, recunoscute la nivel European. Organizatorii vor dezvălui curând conceptul și locația scenelor.

 

ABONAMENTE DISPONIBILE DE LA 79 DE EURO PLUS TAXE

 

Cei care doresc să trăiască cea mai intensă experiență de la munte și să descopere ce

înseamnă lumea sălbatică a celui mai nou festival montan din Europa pot achiziționa abonamente începând de la 79 de euro plus taxe, de pe bemassif.com.

 

Abonamentele disponibile acum pentru Massif 2023, eveniment care are loc în perioada 3-5 martie, sunt următoarele:

  • General Access Basic: 79 euro plus taxe

 

  • General Access Risk Free: 99 euro plus taxe

 

  • VIP: 250 euro plus taxe

Prețul final al abonamentelor General Access este de 149 de euro plus taxe.

Organizatorii promit o producție care va duce entertainment-ul de iarnă din România la un alt nivel, iar prin proiectul Massif își propun să transforme Poiana Brașov în cea mai dorită și căutată destinație montană de către tinerii din Europa.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686