Evenimentul anual de comemorare a înfăptuirii păcii conduse de civili în Mindanao face apel la o acțiune colectivă pentru dezvoltarea păcii

Evenimentul anual de comemorare a înfăptuirii păcii conduse de civili în Mindanao face apel la o acțiune colectivă pentru dezvoltarea păcii

Pe 24 ianuarie 2022, peste 22.000 de reprezentanți sociali din 51 de țări au participat la conferința internațională de pace care a sărbătorit Ziua Păcii, organizată virtual. Evenimentul a comemorat un acord de pace condus de civili care a fost încheiat între comunitatea islamică și cea catolică din Mindanao în urmă cu 8 ani.

În 2014, Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light (HWPL), un ONG internațional, a mediat conflictul din Mindanao, propunând un acord de pace de către reprezentanții locali. Martor fiind președintele Man Hee Lee de la HWPL, acordul de pace a fost semnat de către onorabilul Esmael G. Mangudadatu, guvernatorul de atunci al Maguindanao, și de arhiepiscopul emerit Fernando Capalla de la Arhiepiscopia din Davao, reprezentând conducerea locală. De atunci, provincia Maguindanao și Frontul Islamic de Eliberare Moro (MILF) au declarat ziua de 24 ianuarie drept "Ziua păcii HWPL" și au comemorat-o ca eveniment anual pentru a reafirma cooperarea internațională și parteneriatul local pentru consolidarea păcii în Mindanao.

În plus, au fost construite monumente de pace în cinstea acordului de pace din Mindanao. Primul și al doilea monument de pace au fost ridicate în 2015 și, respectiv, 2016. În 2021, cel de-al treilea monument de pace a fost dezvelit în orașul Cotabato. Fiind primul din Luzon, un monument de pace în Dingras, Ilocos Norte, a fost dezvelit pe 24 ianuarie anul trecut, ca parte a evenimentului de aniversare a celei de-a 8-a sărbătoriri a Zilei de Pace HWPL. De asemenea, un alt monument situat în Siniloan Integrated National High School urmează să fie inaugurat în luna februarie.

Evenimentul, care a avut ca temă "Legea păcii în cer și pe pământ", a avut ca scop promovarea armoniei interconfesionale între religii și creșterea sprijinului public pentru stabilirea unei legi internaționale pentru pace.

Personalități importante au transmis mesaje de felicitare, printre care președintele Senatului, Vicente Sotto III, senatorul Panfilo Lacson, senatorul Cynthia Villar, senatorul Ronald "Bato" Dela Rosa, președintele Curții Supreme de Justiție Alexander Gesmundo și prezentatorul de știri TV Mariz Umali din Filipine. De asemenea, vorbitori principali din diferite domenii au prezentat mesaje de angajament prin care și-au declarat planurile de promovare a păcii în sectoarele lor respective, inclusiv în domeniul juridic, al educației, al tineretului, al femeilor, al afacerilor private și al mass-mediei.

Prabhu Mahendra Das, președintele templului Sri Sri Radha Madhava Mandir, a declarat că a decis să participe la Biroul Alianței Mondiale a Religiilor pentru Pace (WARP), organizat de HWPL ca "o platformă globală pentru liderii religioși pentru a vorbi, a împărtăși, a discuta, a învăța și a crește împreună în mod armonios și pașnic". Pentru contribuția la pace în domeniul religiei, a adăugat el, "cred cu tărie că toate religiile ar trebui să încheie un parteneriat sub forma unui memorandum de înțelegere."

Judecătorul Raoul Victorino (pensionat), președinte al Philippine National Prayer Breakfast (PNPB) și decan al Colegiului de Drept al Universității Creștine din Filipine (PCU), a împărtășit modul în care a fost inspirat de "mișcarea revoluționară" pe care HWPL a inițiat-o pentru a susține consolidarea globală a păcii prin proiectul "Declarației de pace și încetare a războiului (DPCW)" de către experți globali în drept internațional pentru a susține pacea ca o cultură și o normă globală. El a declarat: "Mă voi strădui să obțin sprijinul președintelui din Filipine pentru susținerea solidarității naționale a DPCW. În același timp, voi integra [educația] DPCW în cadrul facultății de drept prin colaborarea cu Asociația filipineză a facultăților de drept."

 De asemenea, reprezentând sectorul educațional din Filipine, comisarul Ronald Adamat de la Comisariatul pentru Învățământ Superior (CHED) a împărtășit: "Comisia CHED en Banc a emis o aprobare către președintele Duterte, îndemnându-l să declare 24 ianuarie ca "Ziua Națională a Păcii", care va prevedea celebrarea și respectarea simultană a păcii prin activități, evenimente și ceremonii de pace de către toate instrumentele și agențiile guvernamentale, inclusiv sectorul privat. Aceasta va fi, de asemenea, sărbătorită și observată în sectorul educației."

„Scopul nostru este de a aduce împreună toți oamenii din lume pentru a crea o lume a păcii și de a o lăsa ca moștenire durabilă pentru generațiile viitoare. Pentru a face din această lume un loc pașnic, fără războaie, haideți să devenim mesageri ai păcii. Haideți să le reamintim oamenilor din întreaga lume această emoție - un dor de pace - și Ziua Păcii, astfel încât să își amintească de toate acestea pentru totdeauna", a declarat președintele Lee în timpul discursului de încheiere.

[사진] 발제자 리스트.png

[사진] 발제_평화교육_로날드 아다맛 필리핀 고등교육위원회 위원.png

 

 

 

Last modified onFriday, 28 January 2022 15:40

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686