"Happy Independence Day!"

"Happy Independence Day!"

Ziua națională SUA, sărbătorită la 4 iulie și cunoscută ca Ziua Independenței, marchează aniversarea declarației de independență din 1776, față de Marea Britanie, semnată de 13 colonii de pe continentul nord-american ( Virginia, Carolina de Nord, Carolina de Sud, Georgia, Maryland, Delaware, Pennsylvania, New Jersey, New York, New Hampshire, Massachusets, Rhode Island si Connecticut).

Declarația, redactată de Thomas Jefferson, afirma, pe lângă independența statelor respective, faptul ca toți oamenii sunt creați egali, fiind prima oara când într-un document de acest tip apare ideea că oamenii au drepturi prin simplul fapt că sunt oameni.
Totodată, în acest moment se naște si doctrina drepturilor omului, statuându-se ideea contractului social si dreptul oamenilor la revoluție.
De atunci, ziua de 4 iulie a rămas în istoria Statelor Unite ale Americii ca simbol al democrației și al unității în diversitate.

"Noi considerăm aceste adevăruri evidente, că toți oamenii sunt egali, că ei sunt înzestrați de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea sunt Viața, Libertatea și căutarea Fericirii. Că, pentru a asigura aceste drepturi, Guverne sunt instituite printre oameni, izvorând puterile lor doar din consimțământul celor guvernați, Că atunci când orice Formă de Guvernare devine distructivă acestor scopuri, este dreptul poporului de a o modifica sau elimina, și să instituie nouă Guvernare, stabilindu-i fundația pe astfel de principii și organizându-i puterile în asemenea formă, încât să le pară lor cel mai probabil să producă Siguranță şi Fericire" se afirmă în Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii, documentul semnat la Philadelphia, în Pennsylvania, şi ratificat de Congresul Continental în 4 iulie 1776.

 

 

 

Last modified onMonday, 05 July 2021 12:35

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686