Items filtered by date: Tuesday, 08 November 2022 - Like - stiri Alba Iulia

Câinii "păcii" nord-coreeni provoacă o dispută politică în Coreea de Sud


O pereche de câini dăruiți de Coreea de Nord se află în centrul unei dispute politice în Coreea de Sud, după ce fostul președinte al țării a declarat că renunță la ei din cauza unei aparente lipse de sprijin juridic și financiar din partea succesorului său pentru a îngriji animalele.

Cei doi câini de vânătoare Pungsan albi, Gomi și Songgang, au fost dăruiți președintelui sud-coreean de atunci, Moon Jae-in, de către liderul nord-coreean Kim Jong Un, în cadrul discuțiilor de pace din 2018.

De atunci, câinii au locuit cu Moon, inclusiv după ce acesta a fost succedat în funcția de președinte de Yoon Suk Yeol în luna mai - chiar dacă, din punct de vedere legal, sunt deținuți de stat.

Luni, biroul lui Moon a afirmat într-o declarație că predă câinii către Arhivele prezidențiale, acuzându-l pe președintele Yoon că a blocat o discuție pentru a oferi o bază legală pentru ca fostul președinte să îi păstreze.

"Spre deosebire de Arhivele prezidențiale și de Ministerul de Interne, Biroul prezidențial pare să fie împotriva lăsării grijii câinilor Pungsan fostului președinte Moon", se arată în declarația biroului lui Moon.

"Privind rapoartele recente din mass-media, Biroul Prezidențial nu are bunăvoință pentru o rezolvare simplă a acestei probleme. Speră ei să lase vina pe Moon? Sau pentru că se simt responsabili pentru aceste animale de companie? Suntem uimiți să vedem răutatea actualei administrații care se manifestă la o problemă atât de neînsemnată ca aceasta."

Ministerul de Interne și al Siguranței a confirmat că guvernul se află în discuții cu Moon pentru a oferi subvenții lunare în valoare totală de 2,5 milioane de woni (1.800 de dolari) pentru aceste animale.

Președintele Yoon, care are deja patru câini și trei pisici, a negat că i-a blocat lui Moon să păstreze câinii într-o declarație a biroului său de luni, spunând că discuțiile dintre ministerele relevante sunt în curs de desfășurare.

"Nu este adevărat că fostul președinte Moon Jae-in a încercat să vină cu o bază pentru a crește câinii Pungsan, dar biroul prezidențial s-a opus", se arată în declarație.

Câinii au fost din punct de vedere istoric un simbol al dezghețului legăturilor dintre Corei. În 2000, Kim Jong Il i-a dăruit doi căței Pungsan - numiți Uri și Duri - lui Kim Dae-jung. Liderul sud-coreean i-a întors favoarea cu doi câini Jindo, numiți Pace și Reunificare.

Read more...

Spațiu pentru viitor: oțel verde, aer dulce, plante fericite - prima idee: Oțel verde pentru afacerea verde

De zeci de ani, sateliții au contribuit la monitorizarea schimbărilor climatice și la o mai bună înțelegere a proceselor care le determină. Însă, pentru a ne atinge obiectivele climatice și pentru a face din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, avem nevoie de idei care să facă următorul pas și să înceapă să utilizeze tehnologiile spațiale pentru a preveni, încetini, inversa sau aborda în mod activ aceste schimbări.

Prin intermediul Platformei deschise de inovare spațială (OSIP), elementul Discovery al ESA a lansat anul trecut un apel pentru "Idei noi privind modul în care spațiul poate stimula viitorul ecologic al Europei", în colaborare cu noul departament de comercializare al ESA.

Trei idei au fost selectate pentru a contribui la asigurarea faptului că tehnologiile pe care omenirea le-a dezvoltat pentru a ajunge în Univers se întorc cu beneficiile lor pe Pământ și joacă un rol esențial în tranziția noastră către un viitor durabil.

"Aceste idei demonstrează potențialul divers al tehnologiilor dezvoltate inițial pentru aplicații spațiale în abordarea schimbărilor climatice pe planeta noastră", a declarat Leopold Summerer, șeful Biroului pentru concepte și studii avansate al ESA.

"Poate că există multe planete fascinante în sistemul solar și dincolo de acesta, dar există doar un singur Pământ, iar responsabilitatea noastră este să îl protejăm. Angajamentul ESA de a finanța aceste idei demonstrează poziția de lider continuă a agenției și a Europei în ceea ce privește acțiunile climatice și dezvoltarea tehnologică."

Oțel verde pentru acordul verde
Industria siderurgică reprezintă în prezent 5,7 % din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană. Comisia Europeană a identificat reducerea acestor emisii ca fiind crucială pentru atingerea obiectivelor prevăzute în Acordul de la Paris privind schimbările climatice, însă tehnologia modernă nu este suficientă pentru a face "oțelul verde" viabil din punct de vedere economic.

Un obstacol major este faptul că producția de oțel se bazează în mod tradițional pe materiale cu un conținut ridicat de fier (high-grade). Rezervele de acest minereu de înaltă calitate se epuizează rapid la nivel mondial și trebuie transportate pe distanțe mari pentru prelucrare.

O abordare complet nouă, inspirată de provocările misiunilor spațiale pe termen lung, ar putea fi răspunsul. Utilizarea resurselor in situ (ISRU) este o practică de colectare, prelucrare, stocare și utilizare a materialelor găsite sau fabricate pe alte planete sau luni pentru a înlocui materialele care, altfel, ar trebui transportate de pe Pământ.

Cu finanțare de la ESA, experții ISRU din Luxemburg, Maana Electric, investighează posibilitatea unui sistem prototip european capabil să utilizeze materiale cu un conținut relativ scăzut de fier (de calitate inferioară) și energie electrică pentru a produce oțel neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon.
Acest sistem ar permite, potențial, producerea de oțel din materiale de calitate inferioară extrase din apropierea șantierelor de construcții. Acesta ar reduce costurile lanțului de aprovizionare, ar permite folosirea unor situri miniere mai puțin dăunătoare pentru mediu, ar rezolva problema epuizării rapide a minereului de fier de înaltă calitate și ar promova Europa ca lider în domeniul tehnologiilor ecologice.

Read more...

Mihnea Costachi calificat in finala Grand Prix Romania de la Alba Iulia

Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) a reuşit duminică să obţină calificarea în finala Grand Prix România la şah care se va desfășura în perioada 5-6 decembrie la Alba Iulia. Circuitul organizat de Federaţia Română de Şah oferă premii de peste 100.000 de euro, fiind cel mai puternic circuit de acest gen din Europa. În finală fondul de premiere este de 25.000 euro, primul clasat urmând a fi recompensat cu 5.000 euro.

În aceste condiţii este de înţeles interesul foarte mare pentru ultima etapă a circuitului, desfăşurată în 5-6 noiembrie la Brăila. La start s-au prezentat 141 de jucători din 19 ţări, 28 dintre aceştia având titlul de mare maestru internaţional.

Pe parcursul celor 10 runde, tânărul maestru internaţional Mihnea Costachi a avut un parcurs foarte bun, obţinând 5 victorii, 3 remize şi pierzând 2 partide, una cu câştigătorul etapei de la Brăila, David Navara (Cehia) şi cealaltă cu marele maestru internaţional Athanasios Mastrovasilis (Grecia). Cu 6.5 puncte Mihnea s-a clasat pe locul 22.

După cele 5 etape de calificare, primii 12 jucători români în urma punctelor acumulate în circuit au obţinut calificarea în finală, acestora urmând a li se alătura în finală cea mai bine clasată senioară, cel mai bine clasat junior, cea mai bine clasată junioară şi un jucător invitat de Federaţia Română de Şah. Iată clasamentul după 5 etape (s-au luat în considerare cele mai bune 4 rezultate).

Clasat pe locul 5 după 5 etape, Mihnea şi-a asigurat un loc în super-turneul care va incheia calendarul competiţional al Federaţiei Române de Şah. Până atunci însă Mihnea va mai reprezenta CSM Unirea Alba Iulia la câteva competiţii de anvergură: Campionatele Mondiale de Dezlegări, Openul Internaţional al României şi Campionatul Naţional de şah rapid şi blitz pe echipe.

Read more...

Conferința anuală privind implementarea PNRR

În data de 8 noiembrie 2022, Comisia Europeană, prin Reprezentanța Comisiei Europene din România, organizează Conferința anuală privind implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

Temele principale vizează aspecte legate de stadiul de implementare al planului la 1 an de la aprobare, precum și Capitolul REPowerEU (cu accent pe contribuția la Tranziția Verde) și de obiectivul consolidării finanțelor publice în contextul Planului Național de Redresare și Reziliență.

 

Vor lua cuvântul atât oficiali europeni, direct responsabili de coordonarea implementării Planului de Redresare și Reziliență în România, cât și oficiali și experți români. Intervențiile invitaților pe marginea acestor teme vor fi urmate de o sesiune moderată de dezbateri, întrebări și răspunsuri.

Conferința va avea loc marți, 8 noiembrie 2022, începând cu ora 9.30, la Hotel Novotel, sala Paris (Calea Victoriei 37B Sector 1).

De asemenea, evenimentul va fi transmis live pe pagina oficială a Reprezentanței Comisiei Europene în România

Planul de redresare și reziliență al României răspunde nevoii urgente de a promova o redresare puternică și de a pregăti România pentru viitor. Reformele și investițiile prevăzute în plan vor ajuta România să devină mai sustenabilă, mai rezilientă și mai bine pregătită pentru provocările și oportunitățile asociate tranziției verzi și celei digitale. În acest scop, planul constă în 107 măsuri de investiții și 64 de reforme. Acestea vor fi sprijinite cu o sumă de 12,12 miliarde EUR sub formă de granturi și 14,94 miliarde EUR sub formă de împrumuturi. 41% din plan va sprijini tranziția verde și 20,5%, tranziția digitală.

Impactul transformator al Planului României este rezultatul unei combinații solide de reforme și investiții care abordează provocările specifice cu care se confruntă România. Reformele abordează blocajele din calea creșterii durabile și sustenabile, în timp ce numeroase investiții sunt orientate către tranziția verde, în special prin transporturi durabile, renovarea clădirilor, protejarea biodiversității, decarbonizarea industriei și utilizarea la scară mai largă a surselor regenerabile de energie. Planul României include, de asemenea, măsuri privind digitalizarea administrației publice și a serviciilor publice și îmbunătățirea sectoarelor asistenței medicale și educației, într-o abordare care ține seama de disparitățile regionale. O serie de reforme și investiții importante vizează îmbunătățirea calității și sustenabilității finanțelor publice și a sistemului de pensii, a eficacității administrației publice, inclusiv a întreprinderilor de stat, a achizițiilor publice, a sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției, precum și sprijinirea mediului de afaceri și a cercetării și inovării. Toate reformele și investițiile trebuie puse în aplicare într-un interval de timp scurt, deoarece Regulamentul privind Mecanismul de redresare și reziliență prevede că acestea trebuie finalizate până în august 2026.  

Read more...

ÎN PREMIERĂ LA CLUJ: Al Bano și Romina Power - 13 noiembrie, de la ora 20:00, la BT Arena.

Al Bano și Romina Power își reiau turneul internațional ”LIVE TOUR”, întrerupt din cauza pandemiei de COVID-19 în 2020, și vor concerta la Cluj-Napoca pe 13 noiembrie, de la ora 20:00, la BT Arena. Clujenii se vor delecta cu hiturile consacrate (”Felicità”, ”Sempre Sempre” ”Liberta”), dar și cu melodiile incluse pe cel mai recent album, “Raccogli L'attimo” (”Trăiește clipa!”), lansat la Festivalul de la Sanremo 2020 dar neprezentat în concerte în întreaga lume, pe fondul pandemiei.

Organizatorii estimează că show-ul din 13 noiembrie va fi unul SOLD OUT, ritmul de achiziționare a biletelor, pe măsură ce se apropie ziua concertului, fiind unul accelerat.

 

“Încet, încet, o lume întreagă a revenit la o stare de normalitate și, în sfârșit, turneul internațional al lui Al Bano și al Rominei Power a putut fi reluat. Mai tineri sau mai experimentați, eu cred că publicul clujean va aprecia la adevărata valoare unii dintre cei mai mari cântăreți italieni, mai ales că va fi pentru prima dată când vor concerta împreună la Cluj-Napoca. Poate de aceea s-au și vândut într-un ritm așa rapid biletele”, a declarat Mira Due, organizatorul concertului.

 

Duo-ul italian Al Bano și Romina Power s-a lansat în 1975, cu albumul „Dialogo”. 47 de ani mai târziu, au un palmares discografic cu care puțin artiști se pot mândri: peste 20 de albume lansate și 150 de milioane de copii vândute în întreaga lume. În 1994, după dispariția fără urmă a fiicei lor cea mare, Ylenia Carrisi, cei doi artiști s-au despărțit pe toate planurile. Cuplul s-a refăcut, însă, pe plan personal în 2018, dar și mai repede pe plan artistic: în 2013, Al Bano și Romina s-au reunit cu ocazia concertelor susținute la Moscova pentru a celebra cea de-a 70-a aniversare a artistului. În anul următor, artiștii au susținut un spectacol la București, iar Al Bano a mai revenit de alte două ori în țara noastră, la Târgu Mureș, în 2016, și la Alba Iulia, în 2018.

“Este o mare onoare pentru mine să pot aduce în fața publicului doi artiști atât de iubiți, atât de universali, atât de… fredonați de o lume întreagă! Nu cred să existe iubitori de muzică să spună că nu au auzit, măcar o dată, un refren cântat de Al Bano și Romina Power. Muzica lor face punte între generații și reușește să fie pe placul publicului, indiferent de vârstă sau naționalitate”, a adăugat Mira Due.

Fanii care păstrează biletele cumpărate în 2021 ar putea să îi întâlnească personal pe cei doi artiști, la un cocktail!

Biletele achiziționate pentru concertul din 2021, amânat din cauza restricțiilor sanitare aflate în vigoare la acea dată, rămân valabile pentru cel din 13 noiembrie 2022, de la Cluj-Napoca.

Organizatorii au și o supriză pentru cei care decid să-și păstreze biletele: vor organiza o tragere la sorți, în urma căreia 10 dintre fani vor primi un premiu spectaculos: vor putea participa, după spectacol, la un cocktail surpriză (meet & greet) împreună cu Al Bano și Romina Power.

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686