Items filtered by date: Tuesday, 22 November 2022 - Like - stiri Alba Iulia

Prima ședință comună a Guvernelor României și Regatului Spaniei, găzduită la Castellón de la Plana

Premierul, împreună cu șase miniștri din cabinetul său vor participa miercuri, 23 noiembrie 2022, la prima ședință comună a Guvernelor României și Regatului Spaniei, găzduită la Castellón de la Plana.

          “Ședința comună a guvernelor român și spaniol marchează un moment cu valențe simbolice sporite, dintr-o dublă perspectivă. Este prima reuniune interguvernamentală comună, prefigurând și aniversarea, în 2023, a 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic româno-spaniol. Dincolo de a fi un partener strategic, Spania este și un prieten apropiat al României. De-a lungul anilor, am reușit să construim o relație bazată pe încredere reciprocă, pe un dialog politic substanțial, dinamic și pe o abordare constructivă și deschisă. Avem o cooperare economică și sectorială dinamică și diversă. România și Spania au și abordări similare pe mai multe dosare strategice în context UE și NATO. În plus, legăturile noastre sunt și mai strânse datorită comunității foarte puternice, bine integrate și foarte active de aproape 1 milion de români care contribuie la dezvoltarea societății și economiei Regatului Spaniei”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

În marja ședinței comune  vor fi semnate și o serie de Memorandumuri de Înțelegere privind cooperarea sectorială  în arii, precum muncă și protecție socială, consultări politice în domeniul afacerilor externe, pregătirea diplomaților, cultură, cooperarea în situații de urgență, agricultură și sănătate.

În cadrul vizitei, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă se va întâlni cu reprezentanți ai comunității românești din orașul gazdă al reuniunii celor două Guverne.

Alături de șeful Executivului, la ședința comună a Guvernelor român și spaniol România va fi reprezentată de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Attila Cseke, ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea.

 

Read more...

Statele Unite îndeamnă Kosovo și Serbia să ia măsuri imediate pentru detensionarea crizei cauzate de problema placuțelor de înmatriculare

Statele Unite sunt dezamăgite de faptul că liderii din Kosovo și Serbia nu au reușit să ajungă astăzi la un acord cu Înaltul Reprezentant al UE, dl Borrell, cu privire la o soluție la actuala criză din Kosovo. Îl îndemnăm pe prim-ministrul Kurti să colaboreze cu Înaltul Reprezentant al UE, dl Borrell, și cu Reprezentantul Special al UE, dl Lajcak, pentru a ajunge la un compromis echitabil. Atât prim-ministrul Kurti, cât și președintele Vucic vor trebui să facă concesii pentru a se asigura că nu punem în pericol decenii de pace obținută cu greu într-o regiune deja fragilă. Ne alăturăm UE în solicitarea adresată Kosovo de a suspenda imediat orice măsuri planificate care ar putea duce la escaladarea tensiunilor, inclusiv impunerea de amenzi pentru vehicule.

Ambele părți ar trebui să se abțină de la măsuri provocatoare, să își îndeplinească obligațiile care le revin în cadrul dialogului facilitat de UE și să se angajeze în mod constructiv pentru a ajunge la o soluție durabilă.

UE și Serbia au avertizat că ar putea izbucni violențe în Kosovo, după ce discuțiile mediate de UE nu au reușit să rezolve o dispută privind plăcuțele de înmatriculare ale unor mașini sârbești.

Autoritățile kosovare doresc ca minoritatea etnică sârbă să renunțe la plăcuțele de înmatriculare emise de Serbia. Serbia nu recunoaște independența Kosovo.

Cu câteva ore înainte de termenul limită de marți, prim-ministrul Albin Kurti a acceptat să amâne emiterea amenzilor pentru 48 de ore.

El a declarat că este "fericit să colaboreze cu SUA și UE pentru a găsi o soluție".

Poliția kosovară urma să aplice amenzi de 150 de euro (130 de lire sterline; 154 de dolari) posesorilor de plăcuțe de înmatriculare emise de Serbia începând de marți, de la ora 07:00.

Guvernul de la Pristina susține că plăcuțele de înmatriculare anterioare războiului pentru independența teritoriului față de Serbia din 1999 nu mai pot fi valabile. Acesta spune că cei 50.000 de sârbi din nordul Kosovo, care acceptă doar instituțiile locale sârbe, trebuie să folosească acum plăcuțe de înmatriculare din Kosovo.

Ofițerii de poliție de etnie sârbă au demisionat în masă la începutul acestei luni în semn de protest față de decizia Pristinei.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că multe ore de discuții nu au reușit să rezolve această dispută de lungă durată: "Cred că există o responsabilitate importantă din partea ambilor lideri pentru eșecul discuțiilor de astăzi și pentru orice escaladare și violență care ar putea avea loc."

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că situația a fost "în pragul conflictului". El a avertizat că va fi "iadul pe teren" dacă poliția specială din Kosovo va încerca să aplice amenzile.

Anterior, Vucic a purtat discuții la Bruxelles cu privire la această dispută cu prim-ministrul kosovar Albin Kurti, care a dat vina pe UE pentru eșecul discuțiilor.

Șeful politicii externe a UE a declarat că liderul kosovar a respins o propunere de compromis a UE, deși Serbia a acceptat-o. Dl Vucic a declarat că Serbia va înceta să mai emită și să reînnoiască propriile plăcuțe de înmatriculare pentru sârbii din nordul Kosovo.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că ambele părți "vor trebui să facă concesii pentru a se asigura că nu punem în pericol decenii de pace obținută cu greu într-o regiune deja fragilă".

Într-o postare pe rețelele de socializare în primele ore ale zilei de marți, dl Kurti a declarat că a acceptat o cerere a SUA de amânare cu 48 de ore a amenzilor.

Aproximativ 3.700 de trupe de menținere a păcii ale NATO rămân dislocate în Kosovo - forța KFor - pentru a preveni orice izbucnire a conflictului în fosta provincie sârbă. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a scris pe Twitter: "Acum este momentul pentru responsabilitate și soluții pragmatice. Trebuie evitată escaladarea".

Read more...

ANCHETĂ SALVAȚI COPIII: 95% dintre familiile vulnerabile nu pot acoperi nevoile de bază ale copiilor

ANCHETĂ SALVAȚI COPIII: 95% dintre familiile vulnerabile nu pot acoperi nevoile de bază ale copiilor, pentru 98% dintre ele, cheltuielile sunt mai mari, față de anul trecut, iar speranța și-o pun în actori non-statali: 53% așteaptă sprijin de la ONG-uri și Biserică

 • 95% dintre familiile cu copii, beneficiari ai programelor Salvați Copiii România, se află în situația de a nu putea acoperi nevoi de bază, pe fondul crizei socio-economice;
 • Jumătate dintre gospodării încearcă să facă economii la utilități și alimente, aspect care riscă să afecteze bunăstarea copiilor;
 • Pentru 98% dintre gospodării, cheltuielile s-au majorat, față de toamna anului trecut;
 • Peste o treime din eșantion este reprezentată de gospodării care se văd nevoite să reducă mai mult de 5 categorii de cheltuieli relevante pentru nivelul de trai.
 • Cele mai multe familii, 53%, își îndreaptă speranța către actorii non-statali (ong-uri, biserică), în timp ce doar 16% dintre răspunsurile primite indică speranța că autorităților vor iniția măsuri de sprijin menite să ajute familiile să depășească dificultățile resimțite în această perioadă.
 • Potrivit datelor oficiale Eurostat,  în 2021, 1.508.000 de copii din România (41,5%) se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială. De Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, Organizația Salvați Copiii România recomandă autorităților să identifice și să implementeze de urgență măsuri prin care să se asigure că impactul crizei economice nu va fi decontat de copiii care deja se confruntă cu anumiți factori de vulnerabilitate.

Ancheta realizată de Salvați Copiii România în perioada 21 – 31 octombrie 2022, în rândul familiilor beneficiare ale programelor organizației (peste o treime dintre gospodăriile cuprinse în eșantion (38%) au 3 sau mai mulți copii, 8 % având 5 sau mai mulți copii) mai relevă că:

 • 19% dintre gospodării primesc sume de bani de la rudele care muncesc în străinătate, iar pentru 5% aceste sume reprezintă unicul venit al familiei (exceptând transferurile sociale). pentru 98% dintre gospodării, cheltuielile s-au majorat.
 • Peste o treime din gospodării (34%) se bazează (și) pe venituri din munca ocazională, iar pentru aproape o cincime din eșantion (18%) aceste venituri sunt unica sursă de bani a familiei (exceptând transferurile sociale). Mai mult decât atât, 14% din gospodării se bazează doar pe munca ocazională a unui singur membru al familiei.

În ceea ce privește pensiile, ele se numără printre sursele de venit ale 18% dintre gospodării, pentru 4% reprezentând sursă unică (exceptând celelalte transferuri sociale), iar în cazul a 3% o singură pensie reprezintă unicul venit al familiei.

Read more...

Utilizatorii de trotinete, consideraţi mai periculoşi în trafic decât bicicliştii sau motocicliştii, atât de şoferi, cât şi de pietoni

 Utilizatorii de trotinete, consideraţi mai periculoşi în trafic decât bicicliştii sau motocicliştii, atât de şoferi, cât şi de pietoni

 

 • Cu prilejul Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulaţie (World Day of Remembrance - WDoR) din 20 noiembrie, au fost analizate rezultatele unui sondaj la care au răspuns peste 3.300 de participanţi la trafic, dintre care peste 2.800 de şoferi;
 • Utilizatorii de trotinete sunt percepuţi în proporţie mai mare drept mai periculoşi decât alţi participanţi la trafic – 6 din 10 şoferi (57,89%) sunt de acord cu această afirmaţie. De asemenea, aproape o treime dintre pietoni (28%) consideră că utilizatorii de trotinetă îi pot pune în pericol într-o mare măsură;
 • Per ansamblu, conducătorii auto se autoevaluează drept mai informaţi în ceea ce priveşte legislaţia rutieră pentru biciclete şi trotinete, faţă de persoanele fără carnet;
 • Şoferii aflaţi în ipostaza de pietoni consideră într-o măsură mai mare că li se respectă drepturile în trafic de către alţi conducători auto, comparativ cu pietonii care nu au carnet de conducere;

 

Principalele concluzii ale sondajului – cum diferă percepţiile şoferilor faţă de cele ale persoanelor fără carnet (pietoni)?

 

Interacţiunile dintre şoferi şi pietoni sunt unele dintre cele mai riscante din trafic. Tocmai de aceea, prin intermediul sondajului s-au urmărit atât diferenţele de percepţie dintre aceste două categorii de participanţi la traficul rutier, cât şi eventualele asemănări.

 

De exemplu, atât şoferii, cât şi pietonii par să perceapă utilizatorii de trotinetă drept mai periculoşi decât bicicliştii sau motocicliştii. Astfel, întrebaţi dacă sunt de părere că utilizatorii de trotinete pot fi un pericol în trafic, aproape 6 din 10 şoferi (57,89%) au declarat că da, mai mult ca alţi participanţi la trafic.Prin comparaţie, bicicliştii sunt percepuţi drept mai periculoşi decât alţi participanţi la trafic de către 33,45% dintre şoferi, pietonii – de către 34% dintre şoferi, iar motocicliştii – de către 27% dintre conducătorii auto.

 

De cealaltă parte, aproape 28% dintre pietoni (persoanele fără carnet de conducere) consideră că utilizatorii de trotinetă îi pot pune în pericol într-o mare măsură. Prin comparaţie, doar 15% consideră că bicicliştii îi pot pune în pericol într-o mare măsură.

 

Per ansamblu, conducătorii auto se autoevaluează drept mai informaţi în ceea ce priveşte legislaţia rutieră pentru biciclete şi trotinete, faţă de persoanele fără carnet: dintre şoferii care sunt şi utilizatori de trotinete, aproape 44% declară că ştiu foarte bine legislaţia rutieră necesară ca utilizator de trotinetă, faţă de 35% dintre persoanele fără carnet de conducere care circulă cu acest mijloc de transport. De asemenea, 51,3% dintre şoferii care merg cu bicicleta declară că ştiu foarte bine legislaţia rutieră necesară ca biciclist, faţă de 38,5% dintre persoanele fără carnet de conducere care circulă cu acest mijloc de transport.

 

Diferenţe apar şi în ceea ce priveşte un alt aspect deosebit de important: respectarea drepturilor pietonilor în trafic. Atunci când se află în ipostaza de pietoni, 59% dintre conducătorii auto care au participat la sondaj consideră că şoferii le respectă drepturile în trafic în majoritatea cazurilor. Prin comparaţie, doar 40% dintre persoanele fără carnet de conducere consideră acelaşi lucru.

 

Read more...

În timp ce Meta și Twitter reduc personalul, TikTok plănuiește să continue să facă angajări

În timp ce o mare parte din Silicon Valley se confruntă cu înghețarea angajărilor și reducerea locurilor de muncă, cel puțin o companie de social media plănuiește să continue să facă angajări: TikTok.

Aplicația de video în format scurt își menține obiectivul de a angaja aproape 1.000 de ingineri la biroul său din Mountain View, a confirmat luni pentru CNN o persoană familiarizată cu această chestiune. Această țintă specifică de angajare este legată de obiectivul companiei de a se asigura că datele utilizatorilor americani sunt supravegheate de o echipă cu sediul în Statele Unite, în contextul în care Washingtonul este supus unui control din cauza legăturilor companiei-mamă ByteDance cu China.

Știrea privind planurile de angajare ale TikTok a fost raportată pentru prima dată de The Information.

Directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, a confirmat că firma încă recrutează în timpul declarațiilor făcute săptămâna trecută la Bloomberg New Economy Forum din Singapore, ca răspuns la subiectul disponibilizărilor de la alte companii de tehnologie, inclusiv Meta, compania mamă a Facebook, și Amazon.

"Am fost întotdeauna mai precauți în ceea ce privește recrutarea", a declarat Chew la conferință. "În acest stadiu al creșterii noastre, cred că ritmul nostru, cadența noastră de angajare este cea mai potrivită pentru noi."

În ultimele săptămâni, Meta a declarat că reduce 11.000 de locuri de muncă în întreaga companie, Twitter a redus aproximativ jumătate din personalul său sub conducerea noului proprietar Elon Musk, iar Amazon a confirmat că a început concedieri de amploare. Actualii și foștii lideri ai acestor companii au declarat că s-au extins prea repede, în special în timpul pandemiei, pe măsură ce consumatorii și-au mutat viața online. Acum, aceleași companii de tehnologie se confruntă cu o cerere biciuitoare și reduc mii de posturi, în timp ce condițiile economice mai largi se prăbușesc și temerile legate de recesiune cresc.

Schimbarea peisajului de angajare din Silicon Valley ar putea ajuta TikTok în încercarea de a liniști criticii și de a-și consolida poziția în Statele Unite, dar și în încercarea de a se extinde în noi categorii de produse.

Site-ul portalului de carieră al TikTok enumeră în prezent peste 4.000 de posturi la nivel global, deși nu este clar cât de des este actualizat site-ul de angajare. În octombrie, când unele dintre primele rapoarte privind înghețarea angajărilor și alte măsuri de reducere a costurilor au început să apară din Silicon Valley, TikTok a ajuns pe prima pagină a ziarelor pentru că a listat o serie de noi posturi legate de comerțul electronic, care păreau să indice faptul că urmărește să creeze o rețea de logistică și depozitare în Statele Unite.

"Facem în continuare angajări", a declarat Chew la conferința de săptămâna trecută, "deși, știți, într-un ritm care credem că a corespuns provocărilor globale cu care ne confruntăm".

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686