Items filtered by date: Monday, 21 November 2022 - Like - stiri Alba Iulia

Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) scrie istorie pentru şahul românesc: medalie de bronz la categoria Tineret U23 individual şi locul 5 pe echipe la Campionatele Mondiale de rezolvări de probleme de şah de la Fujairah (Emiratele Arabe Unite)

  • Published in Sport

Rezultat excepțional obţinut de Mihnea Costachi la Campionatele Mondiale de Dezlegări (rezolvări de probleme de şah) desfășurate în Fujairah (Emiratele Arabe Unite), o competiţie organizată de FIDE (Federaţia Internaţională de Şah) şi aflată la a 45-a ediţie. Aflat în premieră la un turneu de dezlegări de asemenea calibru, maestrul internațional albaiulian a obținut medalia de bronz la categoria Tineret U23, contribuind totodată decisiv la un rezultat istoric pentru echipa României: locul 5 în lume!

 

Concursul a constat în 2 sesiuni cu durata de 3 ore fiecare, în care participanții au avut de rezolvat câte 9 probleme de şah extrem de dificile de diverse tipuri: maturi directe în 2, 3 și mai multe mutări, maturi ajutoare, maturi inverse şi studii. Mihnea Costachi, care este şi campion national en titre la această probă, a debutat foarte bine obţinând 39,5 puncte din 45 posibile la prima sesiune. Chiar dacă în a doua sesiune Mihnea a obţinut doar 24,75 puncte, cu un total de 64,25 puncte, Mihnea Costachi s-a clasat pe locul 3 mondial la categoria Tineret U23, după Ilija Serafimovic (Serbia)  76,25 puncte şi Kevinas Kuznecovas (Lituania) 69,75 puncte. În clasamentul seniorilor podiumul a fost ocupat de Danila Pavlov (FIDE) 84,5 puncte, Ural Khasanov (FIDE) 83,25 puncte şi Piotr Murdzia (Polonia) 80,25 puncte.

 

Cu punctajul obţinut Mihnea Costachi a contribuit decisiv şi la o clasare istorică pentru selecţionata României, care a obţinut în premieră locul 5 la un Campionat Mondial de dezlegări pentru seniori! Clasamentul celor mai bune echipe ale lumii, în care nu a fost luată în considerare Rusia, jucătorii ruşi concurând doar la individual sub steagul FIDE, a fost următorul: 1.Polonia 162,75 puncte 2.Serbia 153,75 puncte 3.Germania 138,75 puncte 4.Belgia 133 puncte 5.România 131,75 puncte 6.Lituania 130,25 puncte 7.Israel 128 puncte 8.Slovacia 126 puncte etc. Din echipa României au mai făcut parte Dinu-Ioan Nicula, care a obţinut 59,5 puncte şi Crişan Vlaicu, care a acumulat 55,25 puncte, în clasamentul general contând cele mai bune 2 rezultate obţinute. De menţionat meritul deosebit al lui Vlaicu Crişan, unul dintre cei mai experimentaţi compozitori şi dezlegători de probleme din lume, care a efectuat săptămânal, timp de peste un an, antrenamente cu un grup de tineri şahişti români, printre care Mihnea Costachi şi Denisa Bucur, în scopul ridicării nivelului valoric al acestora, ambii elevi ai acestuia obţinânt medalii de bronz la campionatul mondial, Mihnea la tineret, iar Denisa la feminin.

 

Participarea lui Mihnea Costachi la Campionatele Mondiale de Dezlegări din Emiratele Arabe Unite s-a făcut cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, în cadrul proiectului de sprijinire a tinerilor şahişti albaiulieni care reprezintă România în competiţiile mondiale de mare anvergură în anul 2022. Tot în cadrul acestui proiect a fost susţinută participarea lui Radu Ţâmpea la Campionatele Mondiale de Juniori, experienţa acumulată de acesta ajutându-l să obţină 3 medalii la Campionatele Balcanice de Juniori, iar în luna decembrie Mihnea Costachi va beneficia de sprijinul autorităţilor locale pentru a reprezenta România la Campionatele Mondiale de şah rapid şi blitz pentru seniori din Kazahstan, unde se va duela cu cei mai buni jucători de şah din lume.

Până atunci însă Mihnea Costachi va reprezenta CSM Unirea Alba Iulia la 4 competiţii foarte importante: Openul Internaţional al României la şah rapid (Sebeş, 2 decembrie), Campionatele Naţionale de şah rapid şi blitz pe echipe (Sebeş, 3-4 decembrie) şi Finala circuitului Grand Prix România (Alba Iulia, 5-6 decembrie).

 

 

Read more...

UNTOLD ORGANIZEAZĂ, ÎN PREMIERĂ, LA BUCUREȘTI, UN PARC TEMATIC DE CRĂCIUN

Timp de o lună, vizitatorii se vor putea bucura de o experiență unică, ce îmbină magia din festival cu spiritul sărbătorilor de iarnă

UNTOLD Universe aduce magia sărbătorilor de iarnă în București. Organizatorii festivalurilor Neversea și UNTOLD pregătesc în colaborare cu Primăria Sectorului 6, în parcul Drumul Taberei, cel mai mare parc tematic de Crăciun din capitală.

 

În perioada 25 noiembrie – 27 decembrie, parcul se va trasforma într-un loc de poveste, ideal pentru momentele unice trăite alături de prieteni și familie și va oferi o  experiență magică, în spiritul sărbătorilor de iarnă.

Pe lângă activitățile tradiționale de Crăciun, organizatorii pregătesc workshop-uri și ateliere pentru copii și adulți, spectacole de lumini, activități și experiențe magice în premieră pentru București, care vor întreține spiritul sărbătorilor.

 

Reprezentanții primăriei spun că anul acesta, prin colaborarea cu organizatorii UNTOLD, parcul tematic din Drumul Taberei va deveni cel mai îndrăgit și vizitat loc dedicat sărbătorilor, din țară.

 

Proiectul este organizat de grupul UNTOLD Universe și este finanțat in totalitate din fonduri private. Târgul de Crăciun va activa în Parcul Drumul Taberei, în baza unui contract de închiriere de spațiu semnat cu Primăria Sectorului 6.

 

Accesul va fi gratuit, iar programul complet urmează să fie publicat în perioada următoare.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686