Items filtered by date: Monday, 14 November 2022 - Like - stiri Alba Iulia

Turiști rătăciți pe munte găsiți de către jandarmi si polițiști

Cinci persoane, dintre care doi adulți și trei copii, toți originari din județul Cluj, au avut nevoie de intervenția jandarmilor deoarece s-au rătăcit. S-a întâmplat sâmbătă în județul Alba, în zona Cascadei Șipote Bedeleu, o zonă cunoscută ca fiind frecventată de urși.

În jurul orei 18.00 în urma apelului la 112, colegii noștri plutonier adjutant Pașca Petru și plutonier major Bobar Mircea împreună cu agent șef Vlad Sorin și agent Drăgoiu Daniel, au pornit în căutarea persoanelor rătăcite.

 După aproximativ o ora de căutări au identificat persoanele în cauză.

 În urma verificărilor, a reieșit faptul că turiștii au parcat autoturismul în apropierea DN75 și au plecat să parcurgă un traseu montan foarte dificil de străbătut în această perioadă a anului. Aceștia erau plecați de aproximativ șapte ore, iar în momentul în care și-au dat seama că afară se întunecă, pe fondul oboselii accentuate, au cerut sprijin pentru a se putea întoarce.

 Recomandăm tuturor celor pasionați de munte, să acorde atenție deosebită marcajelor de pe traseele montane pe care le parcurg, iar în cazul în care se simt în pericol sau nu mai reușesc să găsească drumul de întoarcere, să apeleze numărul unic de urgență 112.

INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN ALBA

 

 

 

Read more...

Cercetările Save the Children arată că 50% dintre copiii ucraineni cu vârsta sub 16 ani se confruntă cu anxietatea, iar acest procent crește la 78% în cazul copiilor de peste 16 ani

Copiii care s-au refugiat din Ucraina pentru a trăi în Europa se confruntă cu probleme de sănătate mintală, mai mult de unul din doi copii intervievați simțindu-se neliniștit sau îngrijorat în legătură cu viitorul său, potrivit unui nou raport al Save the Children. Raportul, intitulat "Aceasta este viața mea și nu vreau să irosesc niciun an din ea: Experiențele și bunăstarea copiilor care fug din Ucraina, se bazează pe sondaje, grupuri de

discuții și conversații cu peste 1.000 de copii refugiați și cu cei care îi aveau în grijă din șapte țări europene: Finlanda, Italia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România și Suedia.

Cercetarea a relevat că pentru copiii refugiați care frecventau școala riscul de a se simți singuri era mai mic, însă ratele de înscriere la școală pentru copiii care au fugit din cauza războiului din Ucraina rămân îngrijorător de scăzute în Europa. Doar o treime dintre copii frecventau școala înainte de vacanța de vară, iar un sfert dintre ei nu intenționau să se înscrie la o școală locală în anul școlar 2022-2023.

 

Jumătate dintre copiii intervievați au declarat că se simt mai neliniștiți de când au fugit din Ucraina, acest procent ajungând la 78% în cazul copiilor de peste 16 ani. 

 

Mai mult de jumătate dintre copiii intervievați au considerat că situația lor s-ar îmbunătăți dacă ar avea prieteni din comunitatea gazdă (57%), dacă ar avea posibilitatea de a face sport sau de a-și practica hobby-urile (56%) și dacă ar învăța limba locală (54%). Băieții declară, într-o proporție semnificativ mai mare decât fetele, că își doresc să aibă prieteni în comunitatea gazdă (64% față de 52%, respectiv).

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686