Items filtered by date: Thursday, 24 March 2016 - Like - stiri Alba Iulia

Marea Sarbatoare a Invierii si primele simboluri ale Pastelui la Alba Iulia

Cu veselie sincera, licariri primavaratice si multe zambete, asa a fost primit astazi aranjamentul de sarbatori amplasat pe esplanada Catedralei Sfantul Mihai. Copiii prezenti astazi la ceremonia sfintirii uleiurilor pentru binecuvantare (liturghia crismei, cand preotii pleaca spre parohii cu uleiul sfintit), au fost primii care au intampinat familia iepurasului de Paste si ouale rosii vopsite de “urecheati”.
Decorul ce cuprinde csuta iepurasilor, ciupercute si oua rosii, va ramane in acest loc pentru zece zile. Dupa aceasta perioada va putea fi admirat in fata Catedralei Incoronarii.
“ Macar la din cand in cand e bine sa ne aduce aminte ca exista si o alta lume, plina de bucurie si in care singurul pericol e sa ti se sparga tie coaja oului rosu si nu amicului tau. Poate ca ar fi bine sa ramanem cat mai mult in ea, dar daca nu putem face asta, putem sigur sa legam varsta copilariei de cele mai frumoase simboluri ale ei. Ii asteptam pe cei mici, dar si pe cei mari sa adauge amintirilor lor din cetate, inca una la colectia familiei.” Mircea Hava, primar.
Parcul tematic format din 17 piese a fost realizat in Polonia, din materiale rezistente la intemperii (fibra de sticla, lemn, rasini sintetice) si vopsit cu materiale rezistente la razele solare. Pretul anasamblului este de 6000 euro.

Read more...

Fostul prefect Gheorghe Feneser si-a anuntat candidatura la functia de primar al Sebesului

Fostul prefect al judetului Alba, Gheorghe Feneser si-a anuntat candidatura la functia de primar al municipiului Sebes, din parte ALDE. Asa dupa cum mentionam intr-un articol anterior (http://opiniatransilvana.ro/sebesenii-il-vor-primar-pe-fostul-prefect-gheorghe-feneser/), el nu a dorit sa candideze dar a fost motivat de insistenta localnicilor. ,,Dupa ce am fost trei ani prefect am reusit sa cunosc foarte bine problemele cu care se confrunta oamenii judetului Alba. Am ajutat mii de oameni si am incercat sa le rezolv problemele. In calitate de primar al Sebesului voi putea fac din oras unul de referinta. Nu este permis ca acest burg medieval sa arate atat de jalnic. Voi continua atragerea investitorilor in zona si am deja o solutie pentru revigorarea Petrestiului. Asa cum am procedat si ca prefect, in fiecare dimineata voi cere politistilor sa fie prezenti, incepand cu ora 7,30, in zona scolilor si sa treaca de cel putin doua ori pe zi pe acolo, pentru a preveni eventualele evenimente neplacute. In anul 2008 am reusit sa conving reprezentantii Kronospan sa monteze filtre in valoare de 11 milioane de euro si am cerut in cadrul Consiliului Local Sebes sa se faca un studiu de sanatate dar consilierii au refuzat sa-l aprobe. Eu sunt convins ca, numai prin discutii constructive putem rezolva problemele cu care se confrunta urbea. Nu voi cere niciodata, niciunui investitor sa plece din oras! Este usor sa spui du-te acasa dar ce vei face cu miile de oameni care lucreaza la firmele respective? Tot in folosul cetateanului voi infiinta la Primaria Sebes un birou unic, pentru rezolvarea imediata a problemelor, ca sa nu mai fi nevoie sa piarda timpul pe holurile institutiei. Voi face o administratie doar in interesul cetateanului!”- a declarat Gheorghe Feneser.
Adi Ghimpean

Read more...

Vladislav Nevednichy invingator in Openul International al Romaniei la sah

  • Published in Sport

Openul Internațional al României la șah, competiție găzduită de Hotelul Transilvania din Alba Iulia, a ajuns la final, după 8 zile de șah de foarte bun nivel tehnic și partide foarte disputate.

În deschiderea ultimei runde, Elisabeta Rusu, elevă în clasa a XII-a la Liceul de Arte “Regina Maria” din Alba Iulia a oferit participanților o interpretare memorabilă a studiului “Un suspiro” de Franz Liszt, una dintre cele mai frumoase piese pentru pian compusă vreodată și care necesită o virtuozitate deosebită din partea pianistului. Imediat după aceea, Elisabeta i-a oferit o dedicație specială la pian lui Mihnea Costachi, în ziua în care campionul albaiulian a împlinit 16 ani, în completarea tortului oferit de gazda evenimentului, Hotelul Transilvania din Alba Iulia. Trebuie spus ca Elisabeta si Mihnea au studiat împreună șahul în copilărie, amândoi fiind initiați în șah de regretatul maestru albaiulian Mihail Breaz, tânăra pianistă participând și acum regulat la competițiile șahiste școlare desfășurate în Alba Iulia, chiar dacă a ales să performeze în alt domeniu. De aceea nu a mirat pe nimeni faptul că tot Elisabeta Rusu a fost eleva desemnată de Liceul de Arte “Regina Maria”, partener al Openului Internațional al României, pentru a efectua mutarea de start în ultima rundă.  

Partidele de la primele două mese, în care liderii Vladislav Nevednichy (ROU) și Stelios Halkias (GRE) i-au întâlnit pe Bogdan Deac (ROU) și Szabo Gergely (ROU) au fost destul de calme, încheindu-se remiză, astfel că liderii își conservau avantajul de o jumătate de punct față de cei doi urmăritori. Decisiva pentru stabilirea podiumului devenea astfel partida de la masa 3, în care marele maestru internațional Andrei Istrătescu pornea ca mare favorit împotriva juniorului Stefan Tomici. O victorie i-ar fi adus favoritului principal al openului victoria în turneu, acesta având coeficienți de departajare net superiori lui Nevednichy și Halkias. Însă o mutare neglijentă a lui Andrei Istrătescu a fost imediat speculată de adversarul său, acesta preluând initiațiva și obținând la final o victorie mai puțin sperată la începutul jocului. Dramatice au fost și confruntările de la mesele următoare. Marius Manolache a câștigat cu negrul împotriva lui Alexandru David o poziție aproape pierdută, Ventzislav Inkiov (BUL) a câștigat în 18 mutări cu Vlad Jianu, după ce marele maestru român a gafat la mutarea 13, Andreas Heimann (GER) a obținut victoria împotriva lui Adrian Petrișor după ce a fost în dezavantaj pozițional clar, iar Vasile Sanduleac (MOL) a caștigat o poziție complet pierdută împotriva favoritului numărul 2 al turneului Konstantin Tarlev (UKR).

În derby-urile locale Adrian Secheres l-a învins pe George Ileană, iar Iustin Ciorgovean l-a învins pe Ovidiu Lupu. Sărbătoritul zilei, Mihnea Costachi, a remizat cu maestrul internațional Daniel Baratosi, iar Ionel Miron a fost învins de Cătălin Patrașcu.

În clasamentul final Vladislav Nevednichy și Stelios Halkias au acumulat 6,5 puncte, primul fiind declarat învingător datorită coeficientului de departajare Bucholtz superior. Pe locurile următoare s-au clasat Szabo Gergely, Bogdan Deac, Ștefan Tomici și Marius Manolache cu 6 puncte, Andrei Istrătescu, Andreas Heimann și Vasile Sanduleac cu 5,5 puncte.

Reprezentanții județului Alba au avut comportări mai mult decât onorabile, obținând în această selectă companie următoarele punctaje: Adrian Secheres 5 puncte, Mihnea Costachi 4,5 puncte, George Ileană și Iustin Ciorgovean 4 puncte, Ionel Miron 3,5 puncte și Ovidiu Lupu 2 puncte.

Așa s-a scris istoria primei ediții a Openului Internațional al României de la Alba Iulia, un turneu în care șahul s-a îmbinat în mod fericit cu arta, dar și cu istoria, participanții din turneu profitând din plin de oportunitatea de a fi prezenți în Alba Iulia timp de o săptămână, ei făcând repetate vizite la obiectivele turistice din orașul Marii Uniri și aflând multe lucruri interesante despre istoria României de la reprezentanții Muzeului Național al Unirii, Muzeului Principia și Bibliotecii Batthyaneum, care le-au fost alături ori de câte ori au fost solicitați pe durata turneului.

În Openul Județului Alba s-a impus Mihai Vîlceanu (Șah Club Cugir) care a caștigat ultima partidă, egalându-i la puncte pe linia de sosire pe Andrei Secrieru (CS Universitatea de Vest Timișoara) și Victor Moga si depășindu-i pe aceștia datorită coeficientului de departajare Bucholtz superior.

Partenerii evenimentelor șahiste organizate în luna martie la Alba Iulia de Federația Româna de Șah și CSU Alba Iulia au fost Hotel Transilvania, Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Florea Grup, Ziarul Unirea, Fundatia Comunitară Alba, Scoala gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, SC Oma Grup Instal SRL Alba Iulia, SC Iomir SRL Aiud, SC Energo Impex SRL Aiud, Vertical Graphic și TAO Media.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686