Violeta Alexandru dezvăluie absurdul absurdului: bugetari cu… spor de consemn la domiciliu!

magnanews.ro magnanews.ro

Fostul ministrul al Muncii, Violeta Alexandru, a făcut public, pe pagina sa de Facebook, un centralizator al sporurilor din domeniul bugetar.

Alexandru susține că a identificat nu mai puțin de șapte domenii în care se oferă sporuri pentru muncă în ture, pentru suprasolicitare neuropsihică sau pentru consemn la domiciliu.

Sănătatea, educația, administrația și ordinea publică sunt doar câteva dintre domeniile bugetare unde sunt oferite sporuri.

Violeta Alexandru a publicat și o serie de tabele în care se regăsesc condițiile de acordare și cuantumul fiecărui spor în parte. De exemplu, angajații de la Curtea de Conturi au spor de periculozitate.

Un alt spor, numit spor de consemn la domiciliu, care presupune un lucru în schimburi, în așteptarea solicitărilor, îl au cei din electricitate, dezvăluie Ziare.com.

Violeta Alexandru publica o lista cu peste 50 de sporuri

„Sunt 7 familii ocupaționale de funcțîi bugetare (învățământ, sănătate și asistență socială, cultură, diplomație, justiție și Curtea Constituțională, apărare, ordine publică și securitate națională, administrație).

Peste 50 de tipuri de sporuri (încă mai documentez) – de la spor pentru condiții de stres/suprasolicitare neuropsihică, la spor pentru muncă în ture, spor pentru gestionarea informațiilor clasificate sau pentru păstrarea confidențialității.

Și vechimea în muncă aduce o majorare a salariului la nivelul posturilor cu aceleași cerințe/responsabilități. Și dacă ești nominalizat în proiecte din fonduri europene ești avantajat – primești o majorare a salariului de până la 50%.

Personalul bugetar beneficiază și de indemnizație de hrană (347 lei/lună) și, desigur, de vouchere de vacanță. Este foarte bine că s-a început o evaluare completă pentru fundamentarea deciziilor”, a scris Violeta Alexandru, pe Facebook.

Fostul ministru al Muncii susține ideea stabilirii unor criterii de performanță.

„Astăzi este invers: mai întâi banii (aici de urmărit cumulul de sporuri!) iar discuția despre performanță se amână veșnic. Rezistența este imensă.

Nu cred că un om din sistemul privat își dorește, ba dimpotrivă. Eu nu sunt pentru ca în administrație să se câștige cât mai puțin posibil. Avem, în schimb, experiențe zilnice când intrăm în contact cu un sistem public arogant, neperformant (nu toți angajații, desigur!) căruia îi tot cresc veniturile din taxele și impozitele și, până la urmă, din munca celor activând în mediul privat.

Când descoperi câte privilegii au funcționarii/cei plătiți din bani publici (privilegii obținute, în mod intenționat, cu toată discreția/lipsa de transparență), fără să livreze performanță, fără să vezi o administrație având respect pentru contribuabil – atunci chiar deranjează!

Violeta Alexandru publica o lista cu peste 50 de sporuri

Chiar în administrație, de altfel, cei care muncesc sunt pe bună dreptate deranjați de cei care iau același spor (sau mai multe) și nu fac mare lucru. Acordarea de sporuri tuturor angajaților nu face decât să adâncească lipsa de performanță.

De la stabilirea unor indicatori de performanță trebuie să plece discuția, de unde va decurge și sistemul de punctaj care ar trebui să influențeze veniturile. În sistemul public ne trebuie indicatori generali, minimali, obligatorii pentru toate entitățile, alături de care să se stabilească unii specifici.

Acești indicatori trebuie să ia în calcul opinia „clienților”, nu să se evalueze colegii între ei, ca să iasă totul perfect”, a mai scris Violeta Alexandru, în postarea sa.

 

Florin Budescu 

magnanews.ro

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686