Items filtered by date: Friday, 06 October 2023 - Like - stiri Alba Iulia

5 greșeli în relația de cuplu și cum să le îndrepți

În mod eronat credem că iubirea este suficientă pentru a avea o relație de cuplu fericită.

Relațiile fericite însă nu se întâmplă accidental. Este nevoie de doi oameni sănătoși emoțional, iubitori, cu încredere de sine, care să se angajeze să fie cei mai buni parteneri. Ei pot avea avea 30, sau poate 75 de ani. Nu contează de cât timp sunt împreună. Uneori de 3, alteori de 30 de ani. Oricâți ani ar avea, atunci când vezi un cuplu fericit, pur și simplu o știi! Cum reușesc aceste cupluri să își păstreze dragostea, trecând prin vremuri bune dar și prin provocări și încercări?

Angela Nuțu, psihoterapeut și coach: “ Din fericire, răspunsul nu este că prin noroc sau șansă, ci prin angajament și implicare în creșterea și menținerea unei relații sănătoase, armonioase. Cum poți face asta? Evitând cele mai comune greșeli care pot apărea în relația de cuplu. Zeci de studii efectuate la nivel mondial au concluzionat că persoanele aflate în relații stabile și iubitoare au o viață mai lungă și mai sănătoasă.”

 

Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care oamenii le fac în relațiile de cuplu:

1. Lupta pentru putere

Dorința de a avea mereu dreptate și de a câștiga toate disputele este una dintre cele mai frecvente situații care duc la destrămarea relațiilor de cuplu. Ne concentrăm să ne impunem punctul de vedere și să arătăm celeilalte persoane cât de mult greșește. Lupta pentru a câștiga orice ceartă conduce rapid spre resentimente și toxicitate într-o relație. Câștigarea fiecărui teren de luptă nu este productivă pentru o relație sănătoasă și poate fi un dezastru în marea schemă a vieții tale amoroase.

Ce să faci în schimb: Scopul este să te străduiești să înțelegi și perspectiva persoanei iubite, nu să "câștigi" fiecare argument. În loc să cauți un nou argument și să escaladezi conflictul, mai bine îți pui întrebări pentru a înțelege mai bine punctul de vedere al partenerului. Nu te gândi la dezacordul care există în acel moment între voi, gândește-te cum puteți să rămâneți uniți împotriva problemei.

Sfat bonus: indiferent de ce ai de spus, se poate spune cu amabilitate și respect.

 

2.  Te plângi de relația ta altor persoane

Atrag aici atenția în mod deosebit femeilor, care consideră că discuțiile interminabile cu prietenele și colegele de serviciu despre cât de nemulțumite sunt de partenerul lor, o normalitate "între fete" .

Pentru multe femei, subiectul principal de discuție  cu prietenele mele este analizarea relației pe toate părțile. Dar iată problema cu împărtășirea tuturor detaliilor din relația ta de cuplu: nu numai că scade încrederea între parteneri, dar pur și simplu nu este productivă și te ține concentrată pe negativ.

Ce să faci în schimb: comunică cu partenerul tău când ceva nu este în regulă și rezolvă înainte să începi să te plângi prietenilor. Remediați problema de la rădăcină și construiți o relație mai bună în loc să vă concentrați asupra dramei. În afară de voi doi, nimeni nu trebuie să cunoască toate problemele din relația voastră de cuplu.

3. Te aștepți ca partenerul tău să fie totul pentru tine

Mai mult ca oricând, pare că ne căutăm partenerul pentru a bifa fiecare căsuță dintr-o listă lungă de nevoi. Ne așteptăm ca un partener să fie "cel mai bun prieten", colegul de apartament perfect, psihologul nostru, părintele nostru, și în același timp  iubitul care se străduiește zi de zi să păstreze pasiunea și scânteia în relația de cuplu.

Un moment de realism: dacă o persoană ar fi tot ceea ce ne trebuie nouă și ar bifa cu succes toate aceste roluri, nu ar mai avea timp sau energie pentru a-și trăi propria viață.

Ce să faci în schimb: Ai nevoie de pasiuni și de prieteni cu care să poți face activități semnificative pentru tine. Ai nevoie de relații importante în viața ta și în afara cuplului. Dincolo de partenerul tău, ai nevoie de cel puțin alte trei persoane de siguranță în viața ta, fie că sunt prieteni, membri ai familie sau un terapeut.

4.   În așteptarea perfecțiunii

De cele mai multe ori, vedem "dragostea" ca fiind un substantiv. Ne îndrăgostim și apoi sperăm să fim fericiți pentru totdeauna ca și cum dragostea este ceva care ni se întâmplă doar nouă. În realitate, dragostea este un verb.

Este ceva ce practici, nu ceva ce obții în timp ce bifezi lista de dorințe și nevoi. Cu cât îl practici mai puțin, cu atât îl vei simți sau vei observa mai puțin. Să te aștepți ca totul să fie perfect și apoi să fii dezamăgit când nu este, nu înseamnă să trăiești iubirea. Cu cât te aștepți mai mult la perfecțiune (în special din partea partenerului) , cu atât te vei simți mai frustrat.

Ce să faci în schimb: așteaptă progresul în loc de perfecțiune. Lucrează în primul rând pentru a comunica mai bine și pentru a te apropia de partenerul tău. Fii mai atent la greșelile tale și la îndreptarea lor, decât la cele ale partenerului tău. Analizează-te constant în relația cu partenerul tău și schimbă în permanență ceea ce nu este util.

 

 

5. Urmărirea pe  social media

Oricât de tentant este, trebuie să te oprești din a-i urmări fiecare mișcare pe social media. Și pe ale prietenilor și urmăritorilor săi, desigur!

În primul rând, este inevitabil să tragi concluzii și să-ți formezi idei pe baza prezenței online. În felul acesta curiozitatea scade și ajungi să nu te mai intereseze să afli cu adevărat anumite aspecte ale vieții sale. De asemenea, poți deveni cu ușurință nesigur și gelos, doar pentru că interacționează cu anumite persoane despre care tu habar nu ai.

Ce să faci în schimb: Rezistă tentației de a derula toate rețelele de socializare și de a afla detalii despre toți cei pe care încă nu-i cunoști, dar par prezenți în viața partenerului. Amintește-ți că viața reală are de puține ori legătură cu varianta online, și că un simplu like nu înseamnă o poveste între doi oameni. Nu-ți încărca mintea cu detalii inutile și nu crea tensiune acolo unde nu ar trebui să existe.

“Atâta timp cât nu o mai repeți, o greșeală poate fi o experiență imensă de învățare și o oportunitate de creștere în relația de cuplu. Relațiile de cuplu necesită multă muncă și dăruire și ar fi greu de găsit una care să nu includă argumente în contradictoriu și neînțelegeri. Cu toate acestea, dacă înțelegi câteva lucruri esențiale despre relațiile de cuplu, cu răbdare și dăruire poți aduce schimbări extraordinare în viața ta. Fie că ai deja pe cineva, fie că te pregătești să alegi mai bine de data aceasta” concluzionează Angela Nuțu

 

Angela Nuțu este Psihoterapeut și unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine pregătiţi traineri din România, Vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Hipnoză. Are experiență de peste 10 ani în domeniul comunicării și al instruirii adulților și de peste 15 ani în domeniul antreprenoriatului și al afacerilor. Membru Fondator al Asociației Române de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP și  Psihoterapeut.

 

Read more...

Peste 500 de oameni de afaceri români din toată lumea vin la București pentru RePatriot Summit

Au început cele 4 zile de lucru împreună, la idei și proiecte care să ajute la construirea unei  Românii mai bune


Ieri 5 Octombrie, a început Repatriot Summit 2023 la București, iar deschiderea a avut loc la ora 16.00, la Opera Națională, unde Romanian Business Leaders prin comunitatea Repatriot a fi oferit un concert extraordinar în onoarea românilor de pretutindeni care fac cinste României oriunde s-ar afla. Seara a continuat cu Gala Top 100 Români de Pretutindeni, unde au fost  celebrați și aplaudați la scenă deschisă încă 100 de români extraordinari care trăiesc peste hotare pe care orice țară și i-ar dori aproape. 

Vineri, 6 octombrie, evenimentul se va desfășura la Palatul Parlamentului unde întreaga zi va fi plină de discursuri, analize, discuții și prezentări care vor avansa soluțiile românilor din țară și din afara granițelor pentru dezvoltarea României. 

"Suntem la a 8-a ediție și în fiecare an am generat idei și proiecte de afaceri care deja contribuie la o Românie mai bună. Cineva spunea că Repatriot Summit e un fel de Davos al României. Davos pentru noi este București dar și Iași, Sinaia, Chișinău, Suceava, Oradea, Sf Gheorghe, Limanu, Focșani, Ruginești, Fitionești și orice localitate românească unde inteligența, hărnicia și bună-credință sunt la ele Acasă. Contribuim neîncetat nu numai prin idei ce așteaptă să fie preluate ci și prin taxe și impozite, locuri de muncă, afaceri și proiecte de sute de milioane ce au fost dezvoltate de membrii comunității noastre"  - Marius Bostan - antreprenor în serie și inițiator RePatriot

În zilele de 7-8 octombrie, acțiunea se va muta pe malul Mării Negre, la Limanu – Constanța, aceste zile fiind o ocazie foarte bună pentru participanți de a crea conexiuni și parteneriate noi.

"Peste 500 de antreprenori și-au anunțat participarea la Repatriot Summit în acest an iar acesta este un motiv de bucurie fiindcă în fiecare an acest eveniment este un generator de noi afaceri și idei strategice. De asemenea în fiecare an se caută soluții pentru a modela o Românie mai bună atât pentru locuitorii ei actuali cât și pentru cei plecați în diaspora." - Felix Pătrășcanu - co-fondator FAN Courier, lider Repatriot

Repatriot este o comunitate de români cu inițiativă, care crește permanent în toată lumea,  printr-un proiect bazat pe voluntariat al Romanian Business Leaders, inițiat în 2015 pentru "a conecta Diaspora cu Țara".

Agendă preliminară: repatriot.ro/summit-2023/agenda. 
Detalii la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

 
Read more...

Codași La Studii Superioare, Dar Fruntași La Educația Profesională

Știați că doar 16% din populația țării a absolvit o facultate? Țările nordice depășesc 50%, media europeană fiind de 35%. Mai exact: 44% dintre români au nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional, învățământ complementar sau de ucenici), 40% nivel scăzut (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală absolvită) și 16% au nivel superior, conform Institutului Național de Statistică.

Ne încăpățânăm să fim primii de la coada Europei, deși nu avem niciun argument în legătură cu această „strategie” dăunătoare stării de bine a individului și a nației, situației economice și percepției României în lume. „Vina” e dată pe faptul că mai mult de jumătate din populația țării trăiește în mediul rural, că nu avem infrastructură modernă, că multe meserii necalificate sunt mai bine plătite, că economia nu e suficient dezvoltată și că nu prea avem noi, ca nație, apetență pentru învățat.

În plus, la ora actuală numai 26% dintre tinerii de 24-35 ani urmează o formă de învățământ terțiar după finalizarea liceului (facultate sau școală profesională superioară). Cu 74% neinteresați de dezvoltarea personală prin educație nu facem decât să stagnăm sau chiar să involuăm, îngroșând rândurile celor care se pregătesc de exod sperând, total neinformați, la o viață mai bună în afara țării prestând munca de jos.

PIB de 5 ori mai mic pentru educație decât în timpul regimului comunist

Puțin peste 2% din PIB s-a alocat Educației și anul acesta (față de media Europei de 5%). Înainte de Revoluție, media anilor „ceaușiști” era de 10%. Dacă unii dintre noi suntem nostalgici în mod nefondat după acei ani, iată, totuși un motiv real să privim cu respect strategia de țară din acele vremuri. Mai mult, conform unui studiu realizat recent de IRES, 86% dintre români consideră că actualii elevi sunt mai slab pregătiți decât cei de dinainte de 1989. Iar studiile recente confirmă aceasta percepție. Azi, gradul de alfabetizare pentru elevii români cu vârsta între 6 și 14 ani este scăzut: 42% se plasează în zona „nefuncțional”, 47% în zona „minim funcțional” și doar 11% în zona „funcțional”.

Însă trebuie să înțelegem că nu putem avea o educație echitabilă fără profesori bine plătiți, iar 92% dintre cadrele didactice asta consideră. Dacă în Norvegia – la ora actuală cea mai bine cotată țară europeană la capitolul Educație – salariul mediu al unui dascăl e de 3.300 euro, în România media este de 3 ori mai mică. Avem aproape 200.000 de cadre didactice care predau celor 3.4 milioane de elevi și studenți. Ca urmare a grevei din Mai 2023, în urma căreia li s-au majorat cu 25% salariile, doar 55% dintre profesori câștigă peste 1.200 euro lunar. Debutanții primesc ușor peste 600 euro.

Ce impact ar putea avea o educație solidă în țara noastră?

Germania nu este întâmplător numită „motorul” Europei. Aici, 50% dintre adulții activi profesional azi au urmat o formă de învățământ profesional și tehnic (Vocational Education & Training). Practic, unul din doi germani are o specializare tehnică.

Este evident că există o corelație pozitivă între calitatea sistemelor educaționale și nivelul dezvoltării economice al unei țări. În consecință, o țară slab dezvoltată are, în mod automat, o populație needucată. Țările dezvoltate au sisteme educaționale mai performante și, automat, o economie stabilă. Cu cât sistemul de educație este mai avansat, economia se dezvoltă mai bine, scade șomajul și crește calitatea vieții. Nu mai spunem că o educație bună influențează pozitiv calitatea guvernării și sfera socială.

De ce educația românească este pe ultimul loc în Europa?

O spun mulți angajatori: absolvenții ultimilor ani sunt posesori de diplome, nu de competențe reale. Rezultatele dezastruoase la testele PISA pe care le primesc elevii români an de an ne arată că sistemul educațional românesc este departe de a crea profesioniști care să aibă performanță economică pe termen lung.

Rata tinerilor de 15-24 ani fără loc de munca și care nici nu urmează vreo forma de educație / instruire (rata NEET) continuă să fie ridicată, România poziționându-se la loc „fruntaș” cu valoarea de 17,5% în 2022 (comparativ cu media UE de 11% și cu ținta de 9% în 2030).

Ca să ne dăm seama de ce nu ne place la școală, ar trebui să aflăm motivele chiar de la elevi. Un sondaj realizat vara aceasta de Școala9 în rândul adolescenților arată că aceștia își doresc, în primul rând, școli renovate și echipate corespunzător, precum și cadre didactice mai implicate, care să folosească metode de predare noi și interactive, cu mai mult accent pe partea practica, nu doar teoretică. În plus, și-ar dori să-și aleagă ei materiile și să aibă mai multe opțiuni extracurriculare ancorate la nevoile prezentului. Evident, școli fără bullying, fără presiune pe note și cu mai mult respect reciproc.

România are cei mai mulți tineri de 18-24 de ani din UE care renunță la educație, cu o rată de peste 15% comparativ cu media europeană de 10%. Ne apropiem vertiginos de momentul în care doar 2 din 10 tineri români vor mai fi studenți (față de 4 din 10 europeni). În ultimul deceniu numărul de studenți s-a înjumătățit. Practic azi avem 450.000 de studenți, cei mai mulți urmând Afaceri, Administrație, Drept, Inginerie, Industrie Prelucrătoare și Construcții. Crește constant ponderea celor care pleacă la studii în afara țării (acum 5% dintre studenții români). De fapt, câți își doresc diploma și câți competența? Marea problemă este că aproape 4 din 10 studenți consideră că studiile superioare nu-i pregătesc pentru a avea succes la locul de muncă. Aceștia sunt cei care aleg să părăsească țara și, din păcate, cei care o fac sunt și cei mai bine pregătiți absolvenți. Iar realitatea este că exportăm tineri educați și importăm forță de muncă necalificată.

Exista, totuși, și vești bune!

Căci atunci când sistemul educațional este racordat la cerințele reale ale pieței forței de muncă, succesul e garantat, cu beneficii pentru ambele părți.

Ultimul raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) înregistrează o bilă albă pentru România și anume că învățământul vocațional și tehnic este mai popular la noi decât în alte state membre OCDE. Respectiv, 32% dintre elevii din România cu vârsta între 15 și 19 ani sunt înscriși în învățământul secundar superior din filiera profesională (tehnologic, vocațional, profesional), spre deosebire de 24%, media înregistrată la nivelul statelor OCDE. Asta și deoarece programele vocaționale beneficiază de o finanțare ceva mai crescută, inclusiv din partea mediului economic, comparativ cu învățământul liceal generalist. Iar aproape jumătate (47%) dintre tinerii de 25-34 de ani au obținut o calificare în învățământul vocațional sau profesional, media la nivel OCDE fiind mult mai mică (26%). În plus, raportul „Education at a Glance 2023” arată că doar 5,1% dintre acești tineri care au terminat un liceu vocațional sau o postliceală au rămas neangajați, dovedind astfel rata bună de absorbție pe piața muncii a celor calificați profesional.

De menționat că învățământul profesional în sistem dual a fost înființat în Germania și a pătruns în România pe vremea Regelui Carol. Pus în aplicare și în perioada socialistă, când se potrivea foarte bine nevoii de expansiune industrială din România, învățământul în sistem dual a început să fie neglijat începând cu anul 1995, școlile trecând de la ministere și companii la primării. Introdus în Legea Învățământului în 2016, învățământul dual (nivel 3 de calificare) asigură o rută alternativă de educație prin parteneriatul dintre agentul economic, unitatea școlară, autoritatea locală și elev (/tutorele acestuia), pregătirea teoretică și practică desfășurându-se pe baza unui contract de muncă încheiat între agentul economic și elev.

Aceasta forma de învățământ este potrivită pentru tinerii cu vârsta de până în 26 de ani care au absolvit clasa a VIII-a. De menționat ca în primul an de studiu în învățământul dual se face 80% teorie + 20% practică, în anul doi, 40% teorie + 60% practică, în anul trei, 25% teorie + 75% practică. Urmare a celor 2.000 de ore de practică pe care elevul le face în cei 3 ani, agentul economic își amortizează investiția în formarea acestuia încă din primii 2 ani. Nu numai că își formează angajații ideali, pregătiți atât teoretic, cât și practic, integrându-i gradual în companie și valorile acesteia, însă, agentul economic beneficiază și de facilități fiscale prin care își deduce din venitul impozabil cheltuielile cu organizarea și desfășurarea cursurilor teoretice și practice, precum și cheltuielile cu mijloacele fixe.

După examenul de certificare, elevii se pot angaja direct la operatorul economic care s-a ocupat de formarea profesională a acestora sau pot opta pentru un alt angajator. De precizat că, din punct de vedere retenție, jumătate dintre absolvenții certificați au rămas angajați în companiile cu care au semnat contractul de muncă în clasa a IX-a. Cele mai bune școli duale înregistrează o rată de retenție de peste 70%.

La nivel național, 240 de școli au clase de învățământ dual, iar 780 de școli au clase de învățământ profesional. Asta deși se vede cu ochiul liber eficiența și impactul dualului. Momentan, există școli profesionale și licee tehnologice în sistem exclusiv dual profesional în doar 28 de județe, respectiv 58 de școli în care există 400 de clase duale, acestea având 19 certificări. În anul școlar 2023-2024 un număr de 9.034 elevi (față de 5.284 în 2021) învață în acest sistem, căruia statul roman îi acordă tot mai multă atenție, dată fiind și presiunea mediului economic, nu numai exemplele de bună practică din Europa. În toamna aceasta s-au deschis peste 3.000 de locuri în învățământul dual profesional, dintre care 800 numai în București.

Funcționează parteneriatul public-privat?

În concluzie, România întâmpină Ziua Internațională a Educației (5 octombrie) cu rezultate slabe pe plan teoretic, absolvenții formelor de învățământ clasice neintegrându-se corespunzător pe piață muncii, însă cu potențial evident în zona de competențe practice, dovedind apetența pentru forma de învățământ vocațională și tehnologică. Implicarea companiilor private în sistemul de învățământ profesional dual și investiția în baza tehnică și formarea viitorilor angajați dau roade, dovedind că parteneriatul public-privat reprezintă o soluție sustenabilă.

Asociația BookLand, unul dintre ONG-urile puternic implicate în schimbarea mentalităților și percepției negative asupra educației românești prin investițiile făcute în ultimii 4 ani cu ajutorul a peste 650 de companii, implicând autoritățile și comunitățile locale în renovarea și dotarea a 80 de școli rurale, dar și prin generarea de conținut educativ și derularea de proiecte de educație non-formală (tabere de dezvoltare personală oferite gratuit elevilor eminenți, întâlniri cu personalități marcante), se pregătește pentru cel mai amplu proiect educațional. În curând va demara construcția primuluiCampus Preuniversitar Profesional în sistem Dual din mediul rural, cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal, având scopul de a forma specialiștii în producție și servicii de care România are atât nevoie.

Această școală 100% modernă (cu bibliotecă, laboratoare, ateliere de lucru, sală de spectacole, facilități sportive, amfiteatru în aer liber, spații de relaxare, mini-fermă animale, cantină, brutărie, spălătorie, livadă, grădină legume și solar) va fi pusă GRATUIT la dispoziția copiilor din satele și comunele argeșene, în prima etapă, la câțiva ani distanță urmând inaugurări și în alte județe. De asemenea, tinerii vor beneficia la finalul studiilor de locuri de muncă în cadrul companiilor cu care asociația va derula parteneriate și programe de învățământ profesional dual.

„Din campusurile BookLand – construite exclusiv în mediul rural, unde meseria e încă brățară de aur - vor ieși cei mai buni specialiști. Acest lucru va fi posibil pentru că vom corela competențele elevilor, pe care avem timp să-i cunoaștem, iar ei să se descopere de-a lungul învățământului primar-gimnazial, cu specializările pe care le oferim, că urmare a discuțiilor prealabile cu agenții economici. Practic, pregătim întocmai profesioniștii de care au nevoie angajatorii din fiecare județ în care ne vom dezvoltă, colaborând îndeaproape cu ei. Compania-copilul-familia-comunitatea locală au de câștigat în urmă acestui parteneriat facilitat de noi. Vrem să contribuim la scăderea abandonului școlar, la creșterea performanțelor școlare, la creșterea respectului de sine și de țară, la o retenție de top a elevilor noștri în rândul angajatorilor și la o înflorire a comunităților rurale în care activăm. Iar abordarea noastră complexă ne va ajută să atingem aceste obiective! Nu peste multă vreme vom fi în măsură să va arătăm cum educația exhaustivă formează caractere țări: o zi în școală BookLand începe cu un mic dejun sănătos, cu ore susținute de dascăli pasionați, cu pauze pline de mișcare în aer liber, cu un prânz la fel de sănătos, cu afterschool în care vom face lecțiile, împreună contribuind și la bunul mers al campusului prin activități practice în bucătărie, livada-grădina, fermă de animale. Fiecare elev va avea responsabilități clare, dorindu-ne să le cultivăm respectul pe toate planurile. Manualele, rechizitele, transportul, uniformele școlare și accesul la varii activități vor fi asigurate integral de noi. Practic, vom funcționa că o școală privată, însă cu zero taxe! Mai mult decât atât, vom plăti printre cele mai mari burse liceenilor, pe cei mai buni absolvenți sprijinindu-i să treacă examenul de Bacalaureat iar pe cei excelenți susținându-i în urmarea studiilor superioare. În misiunea asumată ne bazăm atât pe noi înșine – căci vom deschide și întreprinderi sociale pentru a ne auto-gospodari -, cât și pe sutele de Parteneri care ni s-au alăturat în ultimii ani, investind în crearea unor condiții mai bune de învățătură pentru copiii din mediul rural. Căci binele făcut se întoarce!” – Mihaela Petrovan, Președinta Asociației BookLand

Banii, produsele, serviciile atrase de Asociația BookLand până acum au fost exclusiv din redirecționarea celor 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177, respectiv prin campania de sms 2 euro trimis la 8845, precum și din mobilizarea primăriilor să contribuie, asigurând parțial sau integral valoarea manoperei, respectiv sprijin operațional (descărcare mărfuri, debarasare deșeuri construcții etc).

Conform unui studiu CSRmedia.ro, 65% dintre companiile care au activități de tipul Corporate Social Responsibility în România se implică fiindcă face parte din strategia lor de sustenabilitate. Iar începând de anul trecut ponderea celor care susțin Educația a crescut semnificativ, până la 72%. Mai mult decât atât, 85% dintre companii și-au implicat angajații în aceste activități.

Sponsori: Leroy Merlin, MaxBet, SAP România, Fundatia Vodafone România, _VOIS, Unicredit Consumer Financing, Decathlon, Vopseaua Oskar, Bilka, Verbund Wind Power, Turbomecanica, Majorel, Elis Pavaje, Arkema, Somaco Grup Prefabricate, Titan Machinery România, Sipex, Zahar Mărgăritar, Arco Media, Linde Gaz România, Asevi, Xella, Fereastra Suki, Brico Depôt, CON-A, Novaintermed, Loteria Română, Profi, Caparol, Policolor, Air BP România, Menatwork, Savelectro, Termene.ro, Holcim, Rehau, Ferroli, Ariston, Hirch Porozell, Austrotherm, Swisspor, Deutsche Leasing, Stift Lux Design, Virtuoso, Bramac, Indfloor Group, Siniat, Lindab, Radox, Roofart, Școala Europeană București, Pall-Ex, Fundatia „O speranță în plus”, Kovostroj, Masterplast, Porta Doors, Sly Nutriția, Rotta Natura, Asociatia „Prima dată Acasă”, Bauelemente, Stamel, Foundever, SibelPlast, Cesarom, Terra Gres, ASA CONS, Ferro, Instal Impex, Ravago ROM, MaxBau, Isomat, Baumit, Patru Maini, Romprofix, Wienerberger, Raveli, Niko Auto Com, Barrier, Fereastra Rekord, Amazon România, Uniprest Instal, KSC Transport, Purmo Group, RTH Proconstruct, Kaizen, AS24, NIRO Investment, Mediapost Hitmail, Wipro, Gebruder Weiss, Holver, Kronospan, GLS, Rotaract Timisoara, Argenta, Kaefer, Real Grup Invest, SolvIT, Voestalpine, Porsche Finance Group, Bravo Group, Belprofile, Ulma Packaging, Kuhn Romania.

Parteneri media: Kanal D, TVR, Prima TV, Agerpres, România Liberă, Spotmedia, Ziare.com, Revista Cariere, Revista Piața, Rador, Curierul Național, Jurnalul de afaceri, AmosNews, Starea Presei, Portal Management, ForbesKids, România Pozitivă, Acasă.ro, Agenția de Carte, BookHub, Bucharest Cultural Events, eCreator.ro, e-Femeia.ro, Kidibot, Gala Societății Civile, GoKid!, Intuitext, IQool, Misiunea Casa, Kreatoria, Leviathan, Literatura de Azi, Lunif, Revista Margot, Opt Motive, Paptot.ro, QMagazine, Modernism.ro, NecenzuratMM, Radio Clasic, ȘtirileMM, Suplimentul de Cultură, Presadeazi.ro, SfatulPărinților.ro, Ziarul News, Vila de Arte, VIPstyle.ro, Edumanager, PressHub, Știrile Olteniei.

Read more...

Alba Chess 2023

  • Published in Sport

Alba Chess 2023: Elevii şcolii din Rimetea au jucat şah de Ziua Educaţiei, turneul fiind coordonat de primarul comunei

Pasiunea pentru sportul minţii i-a făcut pe o parte dintre elevii Şcolii gimnaziale “Sebes Pál” din Rimetea şă îşi dea întâlnire în faţa tablei de şah în cadrul fazei pe şcoală a Festivalului “Alba Chess 2023”, organizat de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba. De organizarea turneului s-au ocupat doamnele profesoare Veres Annamária şi Varga Melinda, alături de primarul comunei Rimetea, prof.Deak-Székely Szilárd Levente.

„Mă bucur că am putut coordona acest concurs, elevii au petrecut câteva ore împreună, într-o atmosferă plăcută. Atât în calitate de profesor de matematică, cât și în calitate de primar doresc să promovez șahul în rândul elevilor, dar și în rândul locuitorilor comunei Rimetea. Șahul ajută gândirea logică, ajută gândirea matematică, dar totodată ne obligă să ne dezvoltăm și răbdarea. Găsim în rândul tinerilor foarte mulți care nu au deloc răbdare - consider că jocul de șah dezvoltă răbdarea la acești tineri, lucru esențial în viața de zi cu zi.” a declarat primarul Deak-Székely Szilárd Levente, care nu este la prima acţiune de promovare a şahului, fiind co-organizator al mai multor ediţii ale Memorialului Hosszu Elemer.

Pentru etapa zonală a festivalului au obţinut calificarea elevii Finta Gergő Etele (clasa a IV-a), Oprea Edina Henrieta (clasa a II-a) şi Csipkés Jázmin Csenge (clasa a IV-a), clasaţi pe primele trei locuri.

Festivalul şahist şcolar “Alba Chess 2023” continuă şi în zilele următoare, şcolile care nu au solicitat încă participarea putând să transmită formularele de înscriere pe adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , cu condiţia ca etapa pe şcoală să fie organizată cel târziu in data de 13 octombrie. Organizatorii oferă sprijin logistic pentru şcolile care nu deţin suficiente seturi de şah şi cadre didactice cu experienţă în organizarea unor competiţii de şah.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686