Items filtered by date: Monday, 02 October 2023 - Like - stiri Alba Iulia

Simpozionul Național de Mediu Țara Abrudului – Aur și Oameni, a avut loc în zilele de 29 septembrie – 1 octombrie 2023 la Ciuruleasa în judeţul Alba.

Simpozionul are deja o tradiție, aflându-se deja la ediția a VI-a, și este organizat de Societatea de Geografie din România, la inițiativa vicepreședintelui SGR - filiala Alba, profesor Nicolae Rusalin Sicoe, în parteneriat cu Universitatea ,,1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Școala Gimnazială Ciuruleasa și Primăria comunei Ciuruleasa.

 

Manifestarea științifică de anul acesta a reunit peste 90 de participanți și invitați din Basarabia și din SUA, precum și peste 20 de persoane din mediul universitar, din orașe precum Iași, Cluj, București și Timișoara.

 

La deschiderea din plen au fost prezenți Ion Dumitrel, președintele CJ Alba; Radu Marcel Tuhuț, deputat Parlamentul României; Dan Popescu, administrator public al jud. Alba, Nicolae Albu, prefectul jud. Alba, insp. gen. adj. Delia Angela Gheorghiță și insp. gen. adj. Dan Cherecheș de la ISJ Alba, pr.univ.dr. Aurel Vlăsceanu și pr.univ.dr.Marius Neacșu de la ASE București, ing. Tiberiu Rațiu, director Cuprumin  Abrud, primari din orașul Victoria și Bucovăț (Moldova). Cu acest prilej, primărița ing. ec. Mariana Dîmcenco, a semnat protocolul de înfrățire a orașului Bucovăț (Moldova) și comuna Ciuruleasa (România).


Simpozionul s-a derulat pe trei secțiuni 1. Protecția și conservarea mediului natural - moderator secțiune pr. univ. dr Daniel Sanislai; 2. Reabilitarea și amenajarea mediului antropizat - moderator secțiune prof. Jenö Tombitas; 3. Geografie didactică - moderator secțiune prof. Maria Elena Belciu.

 

Manifestarea științifică a avut și o aplicație practică în orizontul local și o drumeție pe traseul Ciuruleasa-centru – Valea Ciurulesei – Bodrești – Vâlcan – Scrintiuș.

 

Lucrările prezentate vor fi publicate în revista ,,PANGEEA”, editată de Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și SGR.

Read more...

Teatrul de Păpuși „Prichindel” vă invită la un nou spectacol – „Pinocchio reloaded”, regia Béres László.

Povestea pe care ne-o propune regizorul Béres László, pornind de la un scenariu semnat de Kovács Ildikó și Dan Hândoreanu, are în centrul ei o păpușă de lemn care prinde viață, așa precum în povestea lui Carlo Collodi. Doar că acest Pinocchio nu este un mic mincinos, căruia să îi crească nasul, ci este un copil care are nevoie de afecțiune, de iubire și de înțelegere, ca orice copil. El trăiește, vorbește și se mișcă doar dacă este înconjurat de cei dragi.

Cei din jur nu îl simt ca pe un copil, ci doar ca pe o păpușă de lemn, ce are abilitatea de a se mișca fără sfori și de a vorbi, o sursă de bani sau de orgoliu „educativ”, ceea ce îl transformă într-o marfă, un bun vandabil. Un sistem de educație perimat, emisiuni de talente care atrag, ca într-o capcană, adulți și copii, falși oameni de cultură și bișnițari, sunt câteva aspecte care se regăsesc în acest spectacol.

„Pinocchio reloaded” este un spectacol plin de emoție, în care umorul, ironia și seriozitatea se echilibrează, iar mesajele ce transpar din poveste ajung și la copil și la adult.

            Așadar, vă așteptăm sâmbătă, 14 octombrie 2023, de la orele 17:00, la Sala 67 a Teatrului de Păpuși „Prichindel”, la premiera spectacolului „Pinocchio reloaded”

 

 

PINOCCHIO

reloaded         

 

după un scenariu de Kovács Ildikó și Dan Hândoreanu

Regia: Béres László

Scenografia și sculptura: Attila Bajkó

Muzica: Cári Tibor

 

Distribuția: Laura Boboc, Irina Melnic, Ramona Benchea Mincu, Iulian Costea, Mădălin Costea, Adam Boboc și Tudor Cristian Popa

Asistent de regie: Elena Madaras

Lumini: Călin Popa

Sunet: Florin Andrea

Mașiniști: Florin Badiu și Gheorghe Hațegan

Realizare costume și materiale decor: Mirela Tămășan

 

Manager: Ioana Bogățan

Spectacol 5+

Durata 60 min.

 

 

 

 

Biletele pot fi achiziționate de la casieria teatrului, de luni până vineri, în intervalul orar 9:00 – 14:00 sau online de pe www.teatrulalba.ro.

            Prețul unui bilet este de:

-          7 lei pentru copii

-          15 lei pentru studenți și pensionari

-          28 lei pentru adulți

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686