Items filtered by date: Friday, 13 October 2023 - Like - stiri Alba Iulia

Alba Chess 2023: Peste 150 de elevi din Alba Iulia, Daia Română, Săliştea, Cugir, Bistra şi Câmpeni s-au luptat miercuri şi joi pentru calificarea în faza zonală

  • Published in Sport

Întrecerile din cadrul Festivalului “Alba Chess 2023”, organizat de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, au continuat miercuri şi joi cu mai multe turnee desfăşurate în localităţi din judeţ, sub coordonarea unor şahişti experimentaţi sprijiniţi cu multă dăruire de cadrele didactice şi conducerile unităţilor de învăţământ care au găzduit competiţiile.  

Maestrul international Mihnea Costachi a fost la Liceul Tehnologic “Dorin Pavel” Alba Iulia şi Liceul de Arte “Regina Maria” Alba Iulia, maestrul cugirean Ovidiu Crăciun a coordonat organizarea turneelor de la Şcoala gimnazială “David Prodan” Săliştea şi Şcoala gimnazială nr.3 Cugir, instructorul elevilor de la CSM Unirea Alba Iulia, David Cordea, s-a deplasat în Apuseni pentru turneele şcolare de la Şcoala gimnazială “Nicodim Ganea” Bistra şi Şcoala gimnazială Câmpeni, în timp ce juniorul Ianis Tarciuc a fost în mijlocul elevilor de la Şcoala gimnazială Daia Română. De remarcat şi debutul ca arbitru al elevului Ioan Gomboş, elev în clasa a 5-a la Şcoala gimnazială Câmpeni, care de data aceasta şi-a folosit într-un mod inedit experienţa câştigată în concursurile judeţene şi naţionale la care a participat.

Dintre cadrele didactice care s-au implicat în organizarea turneelor trebuie să le amintim pe Elena Gheorghiu (director), Florina Tudor şi Hermine Coman (Liceul Tehnologic „Dorin Pavel Alba Iulia), Daniel Fonoage (director), Georgeta Mărginean, Anca Râşnov şi Adrian Goţa (Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia), Paul Ciucă Logean şi Alexandru Vodă (Şcoala gimnazială Daia Română), Ionela Suciu (director) şi Mihaela Popa (Şcoala gimnazială „David Prodan” Săliştea), Anca Stela Ţîrlea (director) Marcel Cibiu, Ana Maria Ţigău, Sabina Presecan, Mihaela Oroian şi Mihaela Tomoiu Szilagyi (Şcoala gimnazială nr.3 Cugir), Tiberiu Boca Dandea (director Şcoala gimnazială „Nicodim Ganea” Bistra) şi Cosmin Stan (Şcoala gimnazială Câmpeni).

Liceul Tehnologic „Dorin Pavel” Alba Iulia (17 participanţi): 1.Ana Cioria 2.Vlad Urcă 3.Anastasia Tudor

Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia (19 participanţi): 1.Natanael Botar 2.Iosua Botar 3.Ayan Tilea

Şcoala gimnazială Daia Română ( 21 participanţi): 1.Luca Vălasă, 2.David Istrate, 3.Maria Groza

Şcoala gimnazială „David Prodan” Săliştea (22 participanţi): 1.Efrem Frăsinel, 2.Serafim Frăsinel, 3.Adrian Petru Bran

Şcoala gimnazială nr.3 Cugir ( 24 participanţi): 1. Iulia-Maria Vinceler 2. Brianna-Delena Muntean  3.Tatiana Maria Cândea

Şcoala gimnazială „Nicodim Ganea” Bistra (16 participanţi): 1.Iulian Creţ, 2.Alex Creţ 3.Emanuela Popa

Şcoala gimnazială Câmpeni (38 participanţi): 1.Vlad Stan 2.David Leahu 3.Alexandru Budae

„Este prima dată în ultimii ani când o competiţie şahistă desfăşurată la Câmpeni atrage un număr atât de mare de participanţi. Acest lucru se datorează în special implicării profesorului Cosmin Stan alături de Iulian Gomboş în promovarea şahului în rândul copiilor, dar este şi o consecinţă a creşterii popularităţii jocului de şah în judeţul Alba din ultimii ani.” a declarat instructorul albaiulian David Cordea, care a mai adăugat „Cum în rândul copiilor din Bistra şahul are deja o anumită tradiţie, iar în Abrud şi Horea există de asemenea elevi pasionaţi de jocul regilor, sunt convins că în curând copiii din Apuseni vor deveni tot mai vizibili în turneele judeţene şi vor obţine rezultate frumoase, deoarece au multe calităţi care îî recomandă pentru acest joc.”

Festivalul şahist şcolar “Alba Chess 2023”, la care participă elevi din clasele 0-4, va continua vineri cu turnee organizate la şcoli din Ighiu, Cugir şi Alba Iulia, iar săptămâma viitoare cu turnee din etapa zonală. Finala festivalului va avea loc în ultimul weekend al lunii octombrie la Alba Iulia.

 

Read more...

River Cleanup Collective – mișcarea transnațională care a mobilizat voluntarii români să colecteze 3.4 tone de deșeuri din ape

Peste 3.4 tone de deșeuri au fost curățate de voluntarii români de pe malurile apelor din 5 localități în cadrul River Cleanup Collective - amplă acțiune de ecologizare transnațională desfășurată în 16 țări europene.

În perioada, 29 septembrie - 1 octombrie, 125 de voluntari din București, Târgu Jiu, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Turda și-au unit forțele și au spus la unison Stop deșeurilor din ape, răspunzând apelului de mobilizare pentru ecologizarea apelor, lansat de Kaufland România și Asociația Act for Tomorrow.

Voluntarii au curățat deșeurile care poluau malurile Dunării la Oltenița, malurile Oltului, ale Arieșului, ale lacului Golești și ale râului Sohodol, afluent al Jiului. Pe parcursul ecologizărilor aceștia au fost martorii unor imagini dezolante. Seceta și retragerea apelor au scos la iveală grămezi de sticle, dar și numeroase zone cu doze și PET-uri răsfirate, rezultate din neglijența pescarilor și a turiștilor. Pe malurile Lacului Golești (Argeș) și pe malurile râului Sohodol (Gorj), covoare de PET-uri se întindeau pe malurile apelor, știrbind din frumusețea acestor zone.

Evenimentele s-au bucurat de prezența angajaților Kaufland, precum și a numeroși tineri din comunitățile locale, dornici să lase în urmă o lume mai curată pentru generațiile viitoare.

Lansat de Grupul Schwarz în 2022, River Cleanup Collective este un program de colectare  plasticului din râuri, ce are loc simultan în 16 țări din Europa, cu participarea tuturor companiilor din grup.

Prin ediția din acest an a River Cleanup Collective am făcut un nou pas înainte pentru a   transforma în realitate viziunea noastră Mai puțin plastic – Circuite închise, asumată prin strategia REset Plastic a Grupului Schwarz. Ne bucurăm că angajații noștri și voluntarii din comunitățile locale, care ne sunt mereu alături, au răspuns apelului nostru și au arătat încă o dată că Implicarea face diferența. Astfel, ne-am alăturat colegilor noștri din Grupul Schwarz din 16 țări europene și am reușit să colectăm o cantitate foarte mare de deșeuri care puneau în pericol sănătatea noastră și a ecosistemelor acvatice” a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Ne bucurăm că și în acest an Asociația Act for Tomorrow a fost un motor de mobilizare pentru mișcarea River Cleanup Collective în România. Alături de partenerii noștri de la Kaufland România am făcut eforturi constante în ultimii 4 ani pentru a mobiliza comunitățile locale să se implice pentru a spune STOP deșeurilor din ape. Problema deșeurilor care poluează apele României încă este acută și de actualitate. Tocmai de aceea, România are nevoie de programe de educare a cetățenilor, de infrastructură de colectare adecvată și de programe naționale prin care deșeurile existente în ape să fie colectate și revalorificatea declarat Andrei Coșuleanu, Președinte Act for Tomorrow

La nivel local, implementarea programului a fost posibilă cu sprijinul următoarelor organizații: Asociația Green Space Oltenița, Asociația Studențească Ingmed Pitești, Asociația Da Vinci System, Capitala Tineretului din România 2023, Asociația Seven Steps Vâlcea.

 

Despre River Cleanup Collective

Gândim la nivel global, acționăm la nivel local: împreună luăm atitudine pentru un mediu curat - cu REset Plastic River Cleanup Collective de-a lungul râurilor. Contribuția noastră la REset Plastic, strategia Grupului Schwarz privind plasticului. #SchwarzGroupActs #REsetPlasticRiverCleanupCollective #REsetPlastic #Together4CleanerRivers #KauflandRomania

 

Read more...

COMUNICAT DE PRESĂ AUR adresează o cerere urgentă pentru respectarea ponderii parlamentare în cadrul comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor

Grupul parlamentar AUR din Camera Deputaţilor a transmis o solicitare către Biroul Permanent prin care cere conducerii Camerei o abordare corectă şi justă în privinţa alocării locurilor în comisiile de specialitate. AUR a insistat ferm pentru respectarea ponderii parlamentare în cadrul comisiilor permanente conform situaţiei existente în componenţa Camera Deputaţilor.

„În contextul procesului de suplimentare a locurilor în comisii, am subliniat faptul că, de cele mai multe ori, locurile distribuite parlamentarilor AUR au fost în comisii care nu au o contribuţie semnificativă în procesul legislativ. Prin urmare, AUR a solicitat o reevaluare a alocării locurilor în comisii, ţinând cont de importanţa fiecărei comisii şi de contribuţia acesteia la dezbaterea legislaţiei.

Un aspect esenţial pe care AUR l-a adus în atenţia Biroului Permanent este respectarea proporţionalităţii în alocarea locurilor în comisii. Numărul membrilor Grupului AUR din Camera Deputaţilor reprezintă 9% din totalul deputaţilor, iar, în conformitate cu principiile democratice, ar trebui să li se aloce un număr de locuri corespunzător acestei ponderi.

Din păcate, analiza numărului de locuri atribuite grupului AUR în comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor a relevat o distribuţie incorectă a locurilor. Grupului AUR i s-au refuzat locuri în comisii cu un rol semnificativ în procesul legislativ, precum Comisia Juridică, Comisia pentru învăţământ, Comisia pentru sănătate, Comisia pentru apărare şi Comisia pentru infrastructură. În schimb, i-au fost alocate locuri în comisii mai puţin influente”, a afirmat liderul grupului AUR din Camera Deputaţilor, Alin Coleşa.

AUR a subliniat că alocarea locurilor în comisii ar trebui să se bazeze pe un calcul matematic clar şi să nu fie supusă negocierii. Respectarea acestui principiu democratic este esenţială pentru asigurarea reprezentării corespunzătoare a tuturor grupurilor parlamentare.

În plus, AUR a adus în atenţie faptul că, în ceea ce priveşte numirea reprezentanţilor în instituţiile subordonate Parlamentului, conducerea politică formată din PSD şi PNL a ignorat în mod constant cutuma parlamentară de a respecta algoritmul de alocare a posturilor către toate partidele. Propunerile făcute de AUR au fost respinse în mod inexplicabil şi fără argumente solide.

AUR aşteaptă ca Biroul Permanent să răspundă în mod corespunzător acestei solicitări, demonstrând că respectă principiile democratice şi reprezentativitatea românilor, aşa cum aceştia au decis prin vot.

 

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686