Aruncând cu noroi în toată lumea și sperând că o parte din el se lipește

Aruncând cu noroi în toată lumea și sperând că o parte din el se lipește

Începând cu 24 februarie anul acesta, Rusia s-a folosit cu toată forța de rețeaua sa diplomatică pentru a-și promova narațiunile de dezinformare pe diferite platforme de socializare.

De exemplu, săptămâna trecută, UE a lansat Misiunea de asistență militară a Uniunii Europene (EUMAM) în sprijinul Ucrainei. Scopul misiunii este de a spori capacitățile militare ale forțelor armate ucrainene pentru a le permite să apere integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, precum și pentru a proteja civilii ucraineni de atacurile nediscriminatorii ale Rusiei asupra țării.

La două zile după lansarea misiunii, pe site-ul Ministerului rus de Externe (MAE) a fost creată o pagină care subminează misiunea și acuză UE de escaladare. Doar 10 minute mai târziu, un link către această pagină a fost postat pe canalul Telegram al MAE rus. La scurt timp după aceea, mesajul respectiv a fost transmis de cel puțin 100 de canale Telegram, inclusiv cele ale Mariei Zakharova și ale mai multor ambasade rusești din întreaga lume.

O amplificare similară a avut loc pe Twitter și Facebook, întrucât conținutul privind EUMAM postat de MAE rus a fost distribuit de cel puțin 10 conturi diplomatice rusești pe Twitter și 15 pe Facebook. Sputnik Africa și ediția spaniolă a Sputnik au postat, de asemenea, articole care citează textul înșelător.

Kremlinul se folosește probabil de rețelele diplomatice pentru a distribui dezinformare, pentru a ocoli sancțiunile UE împotriva a cinci canale de dezinformare rusești. UE a sancționat aceste puncte de difuzare din cauza rolului lor în răspândirea dezinformării care urmărea să justifice invazia Rusiei în Ucraina, să destabilizeze țările vecine Rusiei și să submineze UE și statele sale membre.
Este timpul să recunoaștem faptele - sau nu

La 17 noiembrie, Tribunalul districtual din Haga a luat o decizie mult așteptată în cazul penal MH17, condamnându-i pe rușii Serghei Dubinskiy și Igor Girkin și pe ucraineanul Leonid Kharchenko la închisoare pe viață pentru doborârea zborului MH17 și uciderea celor 298 de persoane aflate la bord. Cel de-al patrulea suspect, un cetățean rus pe nume Oleg Pulatov, a fost achitat.

Dezinformatorii pro-Kremlin s-au grăbit să respingă decizia, calificând cazul drept invalid din punct de vedere juridic, dând vina pe Ucraina și punând la îndoială integritatea sistemului juridic olandez.

Dacă aceste afirmații sună asemănător, este pentru că sunt. Încă de când a avut loc crima, în 2014, ecosistemul de dezinformare rusesc a depus toate eforturile posibile pentru a devia toată vina. Pentru cei dornici de mai multe exemple de modus operandi al Kremlinului, avem peste 330 de cazuri privind MH17 în depozitul nostru.

Menținerea căldurii asupra narațiunilor de dezinformare legate de energie

La începutul acestei săptămâni, mai multe canale de dezinformare pro-Kremlin și canale de socializare de pe Telegram și Twitter l-au vizat pe Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell, în încercarea de a-l discredita. Aceștia au încercat să facă să pară că acesta a spus că încălzirea apartamentelor la mai mult de 18 grade este o crimă împotriva valorilor europene.

Pentru a lămuri lucrurile - nu, HRVP Borrell nu a spus așa ceva. Afirmația provine de la un canal Telegram care declară în mod deschis că postează exclusiv conținut satiric și informații false. Autorul aceluiași canal a postat ulterior o altă declarație inventată, presupusă a fi a lui HRVP Borrell, prin care solicită autorităților să pedepsească actorul care răspândește informații false sub numele său.

Folosirea punctelor satirice existente este o temă comună în ecosistemul de dezinformare pro-Kremlin, fie din viclenie, fie din viclenie, fie din pură prostie. Anul trecut, am scris despre cazul Panorama, un site satiric rusesc, ale cărui povești au fost în mod repetat luate ca atare de către mass-media rusești controlate de stat și de oficiali de rang înalt.

Narațiunea folosită pentru a-l viza pe HRVP Borrell este, de asemenea, una recurentă în manualul Kremlinului, cu scopul de a semăna neîncredere în autoritățile europene și de a minimiza eforturile Europei de reducere a consumului de energie.

Alte două încercări recente de dezinformare ies în evidență. În primul rând, actorii de dezinformare pro-Kremlin au făcut o altă încercare de a folosi prețurile ridicate ale energiei împotriva UE. Ei au făcut acest lucru prin amplificarea unui videoclip bizar, prezentat ca o reclamă pentru o cafenea rusă din Berlin, care arată viața în Germania viitorului apropiat după ce Putin va deveni cancelarul Europei. Alertă de spoiler: până în prezent nu a fost găsită nicio astfel de cafenea în Berlin.

În plus, mai multe canale de dezinformare pro-Kremlin au promovat la începutul acestei luni videoclipuri similare, produse de profesioniști, despre presupusele greutăți ale iernii care se apropie în Marea Britanie. Încărcarea materialelor pe canalele YouTube anonime, care au toate foarte puțini abonați și care există în principal pentru a găzdui diferite videoclipuri aliniate la narațiunile Kremlinului, maschează originea rusă a acestor videoclipuri și le face mai acceptabile pentru publicul occidental.
EUvsDisinfo

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686