Dupa ce, joi, presedintele a participat la Consiliul European pe tema Ucrainei si a luat parte la prima sesiune plenara a summitului PPE si la dineul oferit de prim-ministrul Irlandei, vineri, Traian Basescu va fi prezent la cea de-a doua sesiune a acestei formatiuni, informeaza Cotidianul.ro.
Gazduit de premierul irlandez si lider al Fine Gael, Enda Kenny, si de presedintele PPE, Joseph Daul, Congresul de la Dublin va dezbate programul electoral al PPE si va desemna candidatul pentru functia de presedinte al Comisiei Europene.
La Congres au fost invitati 2.000 de participanti din 39 de tari, printre care Angela Merkel (Germania), Mariano Rajoy (Spania), Viktor Orban (Ungaria), Donald Tusk (Polonia), Fredrik Reinfeldt (Suedia), Laimdota Straujuma (Letonia), Antonis Samaras (Grecia), Jyrki Katainen (Finlanda), Pedro Passos Coelho (Portugalia) si Nicos Anastasiades (Cipru).
Sunt invitati, de asemenea, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cel al Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Procesul de depunere a candidaturilor la PPE a inceput pe data de 13 februarie 2014, ultima zi de depunere a candidaturilor fiind 5 martie. Candidatul va fi ales pe 7 martie.
Socialistii europeni si-au anuntat deja candidatul, in persoana actualului presedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, iar liberalii, pe fostul premier belgian Guy Verhofstadt.
UE cere retragerea imediata din Ucraina a fortelor armate ale Rusiei
Traian Basescu a prezentat, joi, primele concluzii ale Consiliului European de la Bruxelles, apreciind "ca a fost o sesiune extrem de utila".
Basescu a declarat de asemenea ca UE condamna violarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei si cere retragerea imediat a fortelor armate ale Rusiei.
„Actiunile Federatiei Ruse au fost calificate ca fiind acte de agresiune. Consilul condamnaa violarea suveranitatiii si integritatii Ucrainei. Se cere imediat retragerea fortelor armate ruse din Ucraina. Se cere Rusiei sa permita imediat accesul observatorilor internationali”, a declarat presedintele
Organizarea unui referendum in Crimeea a fost, de asemenea, contestata, presedintele afirmand ca actiunea contravine Constitutiei Ucrainei.
„UE considera ca are responsabilitati pentru pacea si securitatea Europei si ca atare se implica intr-un proces de negociere care sa vizeze detensionarea situatiei din Ucraina. Consiliul cheama Federatia rusa sa intre in guvern cu guvernul legitim al Ucrainei si sa inceapa imediat negocieri”, a mai spus presedintele.
Rusia, amenintata cu suspendarea negocierilor acordului pentru vize cu UE si ameninta cu sanctiuni economice.
„Daca nu se indeplinesc cerintele, se pot lua restrictii de calatorie pentru anumiti demnitari, inghetarea activelor pe teritoriul UE- depozite in banci, bunuri, obiective, investitii si actiuni. Este posibila anularea summitului UE- Federatia rusa. Daca va continua destabilizarea Ucrainei se vor aplica sactiuni de larga cuprindere. Sanctiunile vor putea viza energia, comertul, relatii finaciare si exporturile de armament”, a mai spus Basescu.
Potrivit presedintelui, concluziile reuniunii sunt un semnal foarte puternic dat Federatiei Ruse, ce reconfirma angajamentul Uniunii Europene fata de Republica Moldova si Georgia, o reconfirmare a vointei UE de liberalizare a vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova si semnarea celor doua acorduri, cel mai tarziu pana la sfarsitul lunii august.
"Cred ca a fost o sesiune a Consiliului European extrem de utila si care transmite un semnal foarte puternic Federatiei Ruse", a mai declarat seful statului.
Potrivit sefului statului, in concluziile reuniunii s-au stabilit cateva actiuni care vizeaza sprijinirea Ucrainei, cea mai importanta fiind punerea la dispozitie pe termen lung a sumei de 11 miliarde de euro, alaturi de finantarile pe care le vor asigura FMI si Banca Mondiala, adaugand ca cele 11 miliarde au proveninta din resurse ale Comisiei Europene, ale Bancii Europene de Investitii (BEI) si ale Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
corectnews.com