Items filtered by date: Friday, 25 November 2022 - Like - stiri Alba Iulia

Cele 3 salarii minime din 2023: sume diferite „în mână”

Anul viitor vom avea 3 salarii minime, după ce Guvernul a anunțat ce decizie va lua. Diferența este dată de net în toate cele trei, scrie HotNews.

Salariul minim net în 2023

În primul rând vom avea un salariu minim (cel clasic) la care se va raporta economia. Este vorba despre 3.000 de lei brut, din care 200 de lei nu vor fi taxați în sensul contribuțiilor și a impozitului pe venit.

Astfel, omul ar urma să ia în mână 1.863 lei pe lună.

Problema este că dacă în aceeași fabrică sunt doi angajați din care unul are salariu minim brut de 3.000 de lei, iar celălalt ia, să spunem, 3.100 lei. Cel de-a doilea va avea un net de 1.830 lei, adică sub cel care are salariu minim.

Soluția va fi, pentru angajator, ori să-l mărească, ori să-l ducă pe salariu minim (ceea ce ar fi o pierdere pentru stat din punct de vedere al încasării taxelor).

Salariul minim în construcții urcă la 4.000 de lei

Guvernul a anunțat că în zona construcțiilor, salariul minim va fi de 4.000 de lei brut, în creștere de la 3.000 de lei cât este astăzi. Să nu uităm că acest sector beneficiază de facilități.

Nu se plătesc contribuția la sănătate, impozitul pe venit și, opțional, contribuția la Pilonul II de pensii.

Așadar, ar înseamna că omul va lua în mână 3.150 lei pe lună.

Practic, ceea ce încearcă Guvernul să facă e să obțină mai mulți bani la Pilonul I de pensii (dacă tot nu încasează din impozit pe venit și contribuția la sănătate). Așadar, în loc de 638 lei, cât ia statul în prezent de la cei 3.000 de lei, va lua 850 lei.

Salariul minim în agricultură și industria alimentară

Din comunicatul Guvernului reiese că în agricultură și industria alimentară nu va crește salariul minim brut.

Va rămâne la fel: 3.000 de lei, dar cu aceleași facilități ca în cazul construcțiilor (așa cum avem astăzi). Adică fără impozit pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II de pensii.

Adică, angajatul va lua în mână 2.362 lei.

HotNews

 

 

 

 

Read more...

PAID lansează cea de-a doua ediție ReExpoziția, competiție fotografică pe tema dezastrelor naturale, cu Lucian Mîndruță, Vlad Eftenie și Ioana Ginghină în juriu

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a lansat miercuri, 23 noiembrie, cea de-a doua ediție a concursului de fotografie ReExpoziția. Acesta face parte dintr-o amplă campanie de conștientizare asupra caracterului repetitiv al dezastrelor naturale. Și de această dată, competiția presupune înscrierea în concurs a imaginilor care ilustrează urmările calamităților naturale (cutremure, alunecări de teren sau inundații) asupra locuințelor din România. Premiile puse la bătaie de organizator au o valoare totală de 5000 de euro.

 

„Prima ediție a competiției fotografice ne-a adus în atenție imagini cu un puternic impact  emoțional atât pentru cetățean, cât și pentru autorități. Dezastrele naturale se produc și afectează mii de locuințe anual. Este important ca oamenii să știe acest lucru și să ia toate măsurile de protecție financiară, astfel încât fenomenele naturale să nu-i mai lase fără un acoperiș deasupra capului. Ducem mai departe această expoziție-concurs până la momentul în care vom ajunge să avem mai multe povești fericite, cu oameni care își refac casele din despăgubirile primite, decât cu tragedii în care familii întregi rămân și fără locuințe, dar și fără dreptul de a primi ajutoare de la stat pentru reconstrucție în caz de cutremure, alunecări de teren sau inundații”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.

 

Competiția fotografică se desfășoară în perioada 23 noiembrie - 28 februarie 2023, iar participanții intră automat în lupta pentru unul dintre cele patru premii acordate de PAID, trei dintre acestea pentru secțiunea de profesioniști și unul pentru amatori. Noul juriu este format din Lucian Mîndruță, Vlad Eftenie și Ioana Ginghină. Profesioniștii și pasionații de fotografie se pot înscrie în concurs pe site-ul oficial www.re-expozitia.ro.

 

Despre PAID

 

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuință, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: - Cutremur - Inundații - Alunecări de teren.

 

Read more...

25 noiembrie, Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor

Astăzi, 25 noiembrie, cu prilejul Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, Ministerul Afacerilor Externe reiterează angajamentul său ferm față de promovarea și protejarea drepturilor femeilor, precum și de continuare a luptei de eradicare a oricărei forme de violență împotriva femeilor și fetelor.  

Violenţa împotriva femeilor reprezintă una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului, dar care, în pofida eforturilor la nivelul comunității internaționale, continuă să fie foarte răspândită în întreaga lume.

Responsabilitatea de a ne opune oricărei violenţe sau hărțuiri la adresa femeilor și fetelor ne revine tuturor, atât la nivelul statului, cât și la cel al societății civile și al individului.

Combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice în general reprezintă una dintre prioritățile Românei în ceea ce privește promovarea și protejarea drepturilor omului. De asemenea, combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor este o condiție necesară pentru atingerea obiectivelor Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și a Declarației de la Beijing, în ceea ce privește recunoaşterea egalității de gen şi a emancipării femeilor. 

Obiectivele României în domeniu s-au concretizat inclusiv prin ratificarea de către țara noastră a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeii şi a violenţei domestice din anul 2016, precum și prin implementarea prevederilor Convenției în legislația națională.

Ministerul Afacerilor Externe va continua să fie un partener de încredere al tuturor celor care promovează toleranța zero și care luptă pentru combaterea, prin orice mijloace, a actelor de violență împotriva femeilor.

Acest lucru este cu atât mai important cu cât criza sanitară, pe care o traversăm și care, prin restricțiile impuse de pandemia de COVID-19, a dus la o creștere semnificativă a numărului de cazuri de violență domestică în toată lumea.

Informații suplimentare

Prin Rezoluția nr. A/RES/54/134, la 17 decembrie 1999, Adunarea Generală a ONU a stabilit ca data de 25 Noiembrie să fie desemnată Ziua internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor. Astfel, Adunarea Generală a ONU invită guvernele, agențiile ONU, organizațiile internaționale și neguvernamentale să organizeze evenimente în această zi pentru a atrage atenția publicului asupra problemei violenței împotriva femeilor.

De asemenea, începând cu anul 1991, a fost lansată campania internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor, care marchează seria celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor și care se derulează, în fiecare an, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor) – 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului - adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului).

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a transmis propunerea alăturării MAE la campania de marcare, la 25 noiembrie 2020, a Zilei Internaționale de luptă împotriva violenței asupra femeilor.

Unul dintre evenimentele pe care Agenția le va organiza în acest an are în vedere alăturarea la campania promovată de Uniunea Soroptimist Internațional România (USIR), cu tema No to Violence – Orange the World, care se va desfășura în perioada 25 noiembrie-10 decembrie 2020, Ministerul Afacerilor Externe susținând ediția din acest an. Campania Orange the World, echivalentă cu NO to violence against women, este o inițiativă a Federației Europene a Soroptimist Internațional, la care USIR este afiliată, și este parte din demersurile pentru eliminarea violenței împotriva fetelor și a femeilor.

Comunicat de presă

Read more...

Festivalul Internaţional al României la Şah 2022. Elita şahului românesc îşi dă întâlnire la Sebeş şi Alba Iulia în luna decembrie

Cei mai buni şahişti români vor fi prezenţi la Sebeş şi Alba Iulia în perioada 2-6 decembrie, când cele două municipii vor fi gazda a nu mai puţin de 6 evenimente şahiste naţionale şi internaţionale organizate de Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba sub denumirea “Festivalul Internaţional al României la Şah 2022”. Evenimentul va fi o veritabilă Mare Unire a Şahului Românesc, deoarece va aduce în judeţul Alba jucătorii de top români ai momentului, dar şi invitaţi de marcă reprezentând instituţii şi sponsori care au susţinut şahul românesc în acest an.

Festivalul va debuta în 2 decembrie cu Openul Internaţional al României la şah rapid, turneu găzduit de Hotelul Leul de Aur din Sebeş, la care sunt aşteptaţi să participe peste 100 de jucători. Până în present şi-au anunţat prezenţa marii maeştri internaţionali Vlad Jianu, Lucian Miron, Alin Berescu, Vladislav Nevednichy şi Elena Cosma, alături de alţi 13 maeştri internaţionali printre care albaiulianul Mihnea Costachi, dar şi David Gavrilescu, jucătorul care a obţinut cel mai mare punctaj în etapele preliminare ale circuitului Grand Prix România 2022. Turneul se va desfăşura pe parcursul a 8 runde în sistem elveţian şi va avea un fond de premiere de 15.000 lei.

Tot la Hotelul Leul de Aur din Sebeş se vor desfăşura în 3-4 decembrie Campionatele Naţionale de şah rapid şi blitz pe echipe. La competiţie şi-au anunţat deja prezenţa cele mai puternice cluburi din ţară, în frunte cu CSU ASE Bucureşti, Vados Arad, Politehnica Iaşi şi CS Universitatea de Vest Timişoara la secţiunea open, respectiv CSU ASE Bucureşti, ACS Arnia Chess IT Bucureşti, CSM Bucureşti şi CSU Bucureşti la feminin. Promovată în acest an în Divizia A, echipa CSM Unirea Alba Iulia are ca obiectiv clasarea în primele 10 echipe din ţară, atât în proba de şah rapid, cât şi în proba de blitz. Din prima echipă a clubului vor face parte Mihnea Costachi, Tudor Sfârlog, Marius Ceteraş, George Ileană, Radu Ţâmpea şi Andrei Negrean, acesta din urmă fiind campionul mondial en titre la blitz la categoria copii sub 10 ani şi vicecampion mondial la şah rapid la aceeaşi categorie de vârstă. Andrei, al cărui tată este originar din judeţul Alba, a fost împrumutat de CSM Unirea Alba Iulia de la Clubul Central de Şah Bucureşti. CSM Unirea Alba Iulia va înscrie în competiţie alte două echipe, dintre care una formată exclusiv din juniori ai clubului. O altă reprezentantă a judeţului Alba participantă la competiţie este Metalurgistul Cugir, care va lua startul şi în seria de recalificări a Diviziei B care va fi găzduită tot de Hotelul Leul de Aur din Sebeş în perioada 27-30 noiembrie, o competiţie în care şahiştii cugireni vor încerca promovarea în Divizia A. Misiunea cugirenilor se anunţă a fi una dificilă, în luptă cu aceştia pentru promovare urmând a fi cluburi cu tradiţie din Cluj-Napoca, Piteşti şi Bistriţa.

Festivalul Internaţional al României la Şah 2022 va continua în 5-6 decembrie la Hotelul Transilvania din Alba Iulia, unde sunt programate Finala Circuitului Grand Prix România 2022, un turneu cu premii de 125.000 lei cu 16 jucători de top la start, Memorialul Mihail Breaz, dar şi Gala Şahului Românesc 2022, eveniment la care Federaţia Română de Şah va premia şahiştii români care au obţinut cele mai bune rezultate în acest an.

 

Read more...

Acum se ştie! De ce a murit cu adevărat Bruce

După decenii de speculaţii şi conspirativită, se ştie acum despre actorul şi karatistul Bruce Lee de ce a murit cu adevărat.

Cauza oficială a morții celebrului actor și maestru al artelor marțiale Bruce Lee a fost edemul cerebral, însă cercetătorii susțin că aceasta ar fi de fapt hiponatremia, care apare atunci când organismul nu poate elimina apa suficient de repede, conform SpotMedia.

La aproape 50 de ani de la moartea lui Bruce Lee, o nouă cercetare sugerează că moartea bruscă a starului a fost provocată de faptul că a băut prea multă apă.

Maestrul artelor marțiale, întemeietor al stilului Jeet Kune Do, a murit în iulie 1973, la numai 32 de ani, cauza oficială a decesului fiind edemul cerebral, adică umflarea creierului.

Un studiu realizat la Universitatea Autonomă din Madrid și publicat de Clinical Kidney Journal susține că Lee a băut mai multă apă decât îi permitea organismul și că adevărata cauză a decesului ar fi hiponatremia, relatează Sky News.

Lee consuma o cantitate mare de fluide, inclusiv alcool și sucuri, folosea marijuana, iar rinichii lui au fost afectați de practicarea intensivă a artelor marțiale, toate aceste aspecte fiind factori de risc pentru apariția hiponatremiei, arată studiul.

 

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

Societăţile vor putea fi înmatriculate şi electronic

Înmatricularea societăţilor va fi posibilă şi prin proceduri exclusiv electronice, potrivit noii legi a Registrului Comerţului, care a intrat joi în vigoare, informează un comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), transmis Agerpres.

„Cea mai importantă modificare a noii legi a Registrului Comerţului se referă la faptul că înmatricularea societăţilor va fi posibilă şi prin proceduri exclusiv electronice.

Dacă până acum, documentaţia de înfiinţare se putea depune online, certificatul de înregistrare însă se emitea numai în format tipărit.

Noua lege şi, implicit, noua procedură vor permite emiterea certificatului de înregistrare direct în format electronic, astfel că aceasta se va putea derula şi online”, se menţionează în comunicat.

Noul act normativ – Legea nr. 265/2022 – aduce modificări esenţiale atât infrastructurii Registrului comerţului şi regimului publicităţii comercianţilor şi a activităţilor lor esenţiale, cât şi unor legi esenţiale pentru economia şi societatea românească, cum este de exemplu Legea societăţilor.

„CCIR este întemeietorul registrului comerţului, instituţie care a plecat de la zero, după evenimentele din 1989. La momentul respectiv, nou înfiinţatele camere de comerţ au primit o lege şi atât. Nu s-a primit absolut nimic şi practic totul a fost clădit de la zero cu aportul agenţilor economici care începeau să se înfiinţeze după Revoluţie. (…) de câţiva ani sesizăm discrepanţe între cei care depun bilanţul la Fisc şi cei care figurează ca fiind înregistraţi şi în funcţiune la Registrul Comerţului.

Adică avem 1.106.206 milioane firme, dintre care au depus bilanţul numai 802.243. Aproape jumătate, care nu se regăsesc nicăieri, ca fiind în realitate active. Sper ca acest lucru să se reglementeze prin digitalizarea administrativă, să vedem bazele de date ale Fiscului şi Ministerului Justiţiei corelate astfel încât să aibă o marjă de eroare de doar câteva mii de firme, dar nu cifre de această dimensiune”, a declarat preşedintele CCIR, Mihai Daraban.

 

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

Consiliul Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a organizat o sesiune specială privind Iranul

Sesiunea specială de ieri a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului a abordat deteriorarea situației drepturilor omului în Iran, cu un accent deosebit și adecvat pe actele brutale de represiune și violență ale regimului împotriva femeilor și copiilor, în special a fetelor. În urma morții lui Mahsa Amini în custodia așa-numitei "poliții a moralității" din Iran, mii de iranieni curajoși și-au riscat viața și libertatea pentru a protesta față de lunga istorie de opresiune și violență a regimului. Regimul a răspuns printr-o represiune nemiloasă împotriva protestatarilor pașnici, inclusiv prin reacția letală din 19 noiembrie de la Mahabad, prin arestări în masă, inclusiv prin detenția preventivă a jurnaliștilor, și prin aplicarea pedepsei cu moartea împotriva protestatarilor pașnici. Statele Unite continuă să sprijine poporul iranian în fața acestei represiuni brutale. Reiterăm apelul nostru pentru ca regimul să pună capăt imediat represiunii dure și să înceteze violența împotriva femeilor și fetelor.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului are un rol crucial în atragerea atenției internaționale asupra crizelor privind drepturile omului, cum este cea din Iran, în investigarea acestora și în stabilirea unor mecanisme de responsabilitate pentru a documenta și a răspunde la abuzurile comise. Sesiunea de astăzi nu lasă niciun dubiu asupra faptului că membrii CDH recunosc gravitatea situației din Iran, iar misiunea de anchetă stabilită astăzi va contribui la asigurarea faptului că cei implicați în reprimarea violentă în curs de desfășurare a poporului iranian sunt identificați și acțiunile lor sunt documentate.

De asemenea, este important ca comunitatea internațională să lucreze în parteneriat pentru a se asigura că Iranul nu joacă niciun rol în cadrul ONU sau al altor organisme internaționale însărcinate cu protejarea și promovarea drepturilor omului pentru femei. După cum a anunțat recent vicepreședintele Harris, Statele Unite colaborează cu alte națiuni pentru a elimina Iranul din Comisia ONU privind statutul femeii.

Așteptăm cu nerăbdare ziua în care toți iranienii se vor putea bucura de drepturile omului și de libertățile fundamentale consacrate în Declarația Universală a Drepturilor Omului. Acea zi ar fi trebuit să vină de mult timp.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686