Items filtered by date: Wednesday, 07 May 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Cinci mari enigme ale planetei Pamant

  • Published in Monden

O studiem de mii de ani si, totusi, cat de departe suntem de a o cunoaste! Multe dintre cele ce tin de ea sunt mistere suparator de longevive. Cu tehnologia noastra avansata - cu ajutorul careia privim Pamantul in detalii marunte de la sute de kilometri departare, mergem de-a dreptul pe Luna ca sa o studiem la fata locului, masuram lucruri infinitezimal de mici ori colosal de mari – cercetam neobositi planeta, in nadejdea de a-i descifra secretele

Si daca multe dintre sperantele noastre de a o cunoaste s-au indeplinit – ceea ce ne indreptateste sa speram si sa cercetam in continuare – mai sunt destule lucruri care, chiar in secolul XXI, scapa intelegerii noastre si raman pietre de incercare in stiinte, asa avansate cum sunt acestea azi. Iata 5 dintre „enigmele” Terrei – trasaturi neexplicate, aspecte nelamurite complet, in privinta carora avem, deocamdata, doar ipoteze, nu si certitudini.

Pamantul s-a format acum 4,54 miliarde de ani, arata calculele oamenilor de stiinta, care au ajus la aceasta concluzie analizand cele mai vechi roci terestre pe care le-au putut gasi, precum si cei mai vechi meteoriti cazuti pe Pamant (pornind de la ideea ca Pamantul si meteoritii s-au format in acelasi timp, atunci cand s-a format Sistemul Solar, prin agregarea materiei solide existente in jurul Soarelui.) De atunci, planeta insasi – structura ei interna, atmosfera ei si particularitatea ei cea mai uimitoare, viata – precum si corpurile ceresti de pe orbita ei, au trecut prin nenumarate prefaceri. Iar unele dintre aspectele acestei evolutii ne-au ramas pana azi necunoscute. 

De unde a venit apa?

Unii dintre oamenii de stiinta cred ca, atunci cand s-a format, Pamantul era o planeta uscata, uscata de tot, fara pic de apa in structura ei.

Cum s-a ajuns la bogatia de apa de azi, care sustine intreaga viata a planetei? Cantitatea de apa a crescut, desigur, treptat, de-a lungul timpului – si exista mai multi factori care ar fi putut contribui la aceasta „imbogatire” in apa – dar cum a fost la inceput de tot? Din cauza ca nu exista dovezi geologice suficiente datand din aceasta perioada de inceput, nu stim cu precizie cum si-a capatat Pamantul apa. A fost elaborata, la un moment dat, o ipoteza conform careia apa ar fi venit din spatiu, adusa de comete (care sunt formate in mare parte din gheata), dar analize ulterioare specifice si detaliate - masurarea proportiei izotopilor hidrogenului in apa oceanului planetar si in gheata cometelor – au dat rezultate care contrazic aceasta ipoteza: apa din comete nu e la fel cu cea de pe Terra.

O ipoteza noua aduce in prim-plan o alta categorie de obiecte spatiale, chondritele carbonacee(unul dintre tipurile de meteoriti ce pot fi gasite pe Pamant), sugerand totodata ca, spre deosebire de convingerea stiintifica mentionata la inceput,  Pamantul s-ar fi „nascut” cu ceva apa in el. (Nu apa asa cum o vedem noi azi in rauri si lacuri, ci molecule de apa care intrau in compozitia materiei solide din care erau alcatuite fragmentele de materie care, prin agregare, au format Pamantul.) Analizele rocilor selenare, ale chondritelor carbonacee si ale rocilor de pe Terra arata ca apa din aceste 3 tipuri de materiale are o origine comuna. Descoperirea sprijina o teorie recenta si originala, conform careia, candva, uriasul Jupiter, a cincea planeta de la Soare (si cea mai mare din Sistemul Solar), s-ar fi miscat un pic de la locul sau, adica, la un moment dat, la inceputurile formarii Sistemului Solar, si-ar fi modificat temporar orbita. Aceasta „migratie” ar fi destabilizat orbitele unor obiecte spatiale din centura de asteroizi, aflata intre orbita lui Marte si cea a lui Jupiter. Rocile spatiale din aceasta regiune ar fi fost impinse spre interiorul Sistemului Solar si unele dintre ele, bogate in apa, ar fi ajuns astfel sa intre in componenta Pamantului. E o viziune deosebit de interesanta, inca prea noua pentru a fi  pe deplin acceptata si care mai trebuie verificata, urmand sa fie confirmata sau infirmata de studii ulterioare. 

Unde e xenonul?

Atmosfera Pamantului este formata dintr-un amestec de gaze: predomina azotul (78,09%), exista o cantitate semnificativa de oxigen (20,95%), apoi dioxid de carbon (0,035-0,039%) si diverse alte gaze. Printre aceste „alte gaze” se numara asa-numitele gaze rare, gaze nobile sau gaze inerte, denumite astfel pentru ca au reactivitate chimica foarte scazuta, nu formeaza combinatii chimice cu alte substante. Gazele rare se gasesc in atmosfera in proportii diferite, cel mai abundent fiind argonul (0,93% - mult mai abundent decat dioxidul de carbon); celelalte gaze rare sunt heliul, neonul, kriptonul, radonul si xenonul. 

De multa vreme oamenii de stiinta observasera ca era o problema cu xenonul: concentratia lui im atmosfera terestra este cu 90% mai mica decat ar fi de asteptat, conform calculelor. 

O ipoteza foarte recent publicata de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Jilin din Changchun, China, sugereaza ca xenonul ar fi ascuns in nucleul planetei, fiind combinat chimic cu fierul si nichelul din care e alcatuit in cea mai mare parte „miezul” Pamantului. Cu toata reactivitatea lui scazuta, xenonul ar putea, in anumite conditii speciale de presiune si temperatura, sa reactioneze chimic cu alte elemente. Calculele si experimentele cercetatorilor chinezi arata ca, la temperaturile si presiunile uriase existente in nucleul Pamantului, xenonul ar putea reactiona atat cu fierul, cat si cu nichelul; cea mai stabila dintre moleculele formate ar fi alcatuita dintr-un atom de xenon si 3 atomi de fier - XeFe3 – sau dintr-un atom de xenon si 3 de nichel - XeNi3. 

Dar, de fapt, din ce e format nucleul?

Faptul ca stim ca xenonul care lipseste din atmosfera planetei ar fi ascuns in nucleu nu lamureste totusi, nici pe departe, toate misterele legate de acest nucleu. Se intelege ca nimeni n-a ajuns acolo ca sa vada cum arata lucrurile la fata locului, asa ca tot ceea ce stim a fost dedus din rezultatele multor masuratori legate de densitatea planetei,  de magnetismul ei si alte insusiri specifice, analizate cu tehnici sofisticate, precum si din rezultatele unor experimente ce recreeaza presiunile si temperaturile uriase din miezul Pamantului

Oricat de ciudat ar suna, nucleul e compus, se crede, din doua straturi: un „nucleu intern” si un „nucleu extern”. Cel intern ar fi solid – sau, in orice caz, se comporta ca un solid – , avand o raza de cca. 1220 km si o temperatura de cca. 5430 grade Celsius. Nucleul extern ar fi un strat lichid, topit, cu o grosime de 2266 km, cu temperaturi intre 4400 si 6100 grade Celsius. 

Se considera ca atat nucleul intern, cat si cel extern sunt alcatuite dintr-un aliaj de fier si nichel(adica un „amestec” fizic al celor 2 metale, nu o combinatie chimica, la nivel molecular); in nucleul extern s-ar mai  gasi, cred autorii unui studiu publicat in 2011, si alte elemente, precum oxigen si sulf. Recenta ipoteza prezentata mai sus – ca in structura nucleului terestru ar fi prezent si xenonul, si inca in combinatii chimice cu fierul si nichelul, arata cat de departe suntem inca de a sti totul despre miezul fierbinte al Terrei. Si suntem la fel de departe si de a sti totul despre campul magnetic al Pamantului, care este generat tocmai de acest nucleu si care, printre alte caracteristici, o are si pe aceea de a-si inversa din cand in cand polaritatea – o dinamica pe care oamenii de stiinta nu au descifrat-o inca. 

Cum s-a format Luna?

Nu exista consens intre savanti in ceea ce priveste felul in care s-a format satelitul natural al Pamantului. Teoria impactului gigantic spune ca, in vremurile de inceput ale planetei noastre, acum aproximativ 4,5 miliarde de ani, ea a fost lovita de un alt corp ceresc, cam de marimea planetei Marte; din materialul aruncat in spatiu de acest impact s-ar fi forrmat Luna. Desi este, la ora actuala, cel  mai larg acceptat dintre scenariile ce incearca sa explice formarea Lunii (si este sustinut de asemanarile constate intre Luna si Pamant, ce sugereaza ca aceste doua corpuri ceresti ar avea o origine comuna), teoria impactului gigantic are unele puncte slabe care impiedica acceptarea ei in unanimitate; de pilda, un impact de asemenea amploare ar fi trebuit sa lase niste urme geologice care insa nu au fost identificate in structura scoartei terestre. 

Alta idee interesanta legata de formarea Lunii: unii oameni de stiinta cred ca initial Pamantul ar fi avut doua Luni (formate prin impactul descris mai sus), iar cea mai mica a intrat, la un moment dat, intr-o coliziune lenta cu sora ei mai mare, din doua luni formandu-se una singura, cea pe care o stim azi. Ipoteza ar explica de ce sunt atat de diferite intre ele cele doua „fete” ale Lunii: partea vizibila, dinspre Pamant, este plata si plina de cratere, in timp ce partea ascunsa are un relief mult  mai accentuat, cu lanturi muntoase de pana la 3.000 m altitudine.

Pe langa teoria impactului gigantic, se vehiculeaza in lumea stiintifica un numar de teorii alternative: 

teoria fisiunii, care afirma ca Luna ar fi o bucata desprinsa din scoarta si mantaua terestra ca urmare a fortei centrifuge generate de o rotire foarte rapida a Terrei.

teoria acretiei binare, ce sustine ca Luna si Terra au luat nastere in acelasi timp si in aceeasi regiune a spatiului, din materialul care s-a aglomerat formand doua corpuri spatiale distincte – Terra si satelitul sau natural.

o noua teorie alternativa este cea a capturarii Lunii – atragerea ei de catre Pamant, in campul gravitational al acestuia. 

In legatura cu acest ultim scenariu, o propunere foarte recenta sugereaza o origine „extraterestra” a satelitului natural al Pamantului: Luna ar fi un „cadou” din partea lui Venus, planeta vecina si „sora” a Terrei. 

Venus ar fi avut candva un satelit natural, pe care l-a pierdut; capturat de campul gravitational terestru, acest corp ceresc a devenit satelitul natural al Pamantului.

Toate scenariile propuse pana in prezent sunt plauzibile intr-o anumita masura, dar niciunul nu reuseste sa explice complet modul in care Pamantul si-a dobandit satelitul natural. Asa ca Luna isi pastreaza in continuare misterul.

Cate Luni are Pamantul?

Ca si cum dificultatile legate de intelegerea modului in care a luat nastere Luna n-ar fi fost de ajuns, oamenii de stiinta au inceput sa se intrebe, mai recent, daca planeta noastra chiar are o singura „luna” sau are mai multe.

Adica sa-si fi pierdut Luna unicitatea? 

Astronomii au inceput sa fie preocupati, in ultima vreme, de asa-numitele TCO (Temporarily Captured Objects), niste mici asteroizi pe care planeta noastra, datorita atractiei  gravitationale pe care o exercita, ii „agata” din cand in cand, atragandu-i in campul ei gravitational si fixandu-i pe orbita pentru un anumit interval de timp. Majoritatea acestor obiecte spatiale raman pe orbita intre 6 si 18 luni, dupa care scapa din campul gravitational al Pamantului si se pierd in spatiu. Dar altele si altele sosesc mereu in locul celor pierdute. Simularile arata ca este probabil ca, in orice moment, in jurul Pamantului sa orbiteze doi asteroizi de marimea unei masini de spalat si alti vreo 6 mai mici (cu diametrul de cca. o jumatate de metru), capturati de planeta noastra din spatiul extraterestru.  Ocazional, cam la 50 de ani odata, soseste si cate un asteroid mai mare, de dimensiunea unui camion. 

Oamenii de stiinta sunt foarte interesati de aceste mini-luni: asemenea roci, care nu au fost afectate de fenomenele atmosferice de pe Pamant si nu au intrat in contact cu solul terestru, ar putea furniza o multime de date noi si interesante despre modul in care s-a format Sistemul Solar. De asemenea, companiile care dezvolta tehnologii de exploatare a resurselor spatiale sunt interesate de aceste mini-luni: desi multe sunt prea mici pentru a putea fi exploatate rentabil, ar putea fi totusi utile pentrua a testa pe ele tehnologiile destinate „mineritului” pe asteroizi – o activitate care, desi suna inca „SF”, ar putea deveni realitate in numai cateva decenii. 

Mai sunt inca multe „mari enigme” legate de planeta noastra, de formarea si evolutia ei. Chiar fara sa punem la socoteala „enigma suprema” - cum a aparut viata pe Pamant -, planeta e plina de secrete. Iata, anul trecut oamenii de stiinta anuntau descoperirea unui nou continent! Da, un micro-continent, necunoscut pana atunci – e drept, nu vizibil la suprafata oceanului, ca altele, ci ascuns in adanc, sub mase colosale de lava. Aflat sub insulele Reunion si Mauritius, din Oceanul Indian, fragmentul continental, denumit Mauritia, s-a desprins din blocul continental sudic, Gondwana, in urma cu 60 de milioane de ani.

Iar studiul care anunta descoperirea sa, publicat in Nature Geoscience, sugereaza ca asemenea micro-continente ar putea exista in numar mai mare decat se credea.

Iata un camp de cercetare cu totul nou; cine stie cate alte asemenea micro-continente stau ascunse sub rocile stravechi, inca nedescoperite, si ce lucruri noi si uimitoare vom afla in viitorul apropiat, de la savantii care se straduiesc sa descifreze secretele misterioasei noastre planete.

SURSA : Descopera.ro

Read more...

CIA si FBI ajuta in secret guvernul de la Kiev?

O publicatie germana afirma ca mai multi agenti CIA si FBI au ajutat Kievul sa inabuse insurectia pro-rusa din estul Ucrainei. La doua zile dupa lansarea ofensivei armate in estul Ucrainei, impotriva militantilor pro-rusi din Slaviansk, saptamanalul german Bild am Sontag a scris ca noul executiv de la Kiev este consiliat in secret de zeci de agenti ai serviciilor americane.

Materialul publicat de Bild am Sontag citeaza oficiali din serviciile germane de securitate care spun ca in acest moment exista zeci de agenti secreti americani insarcinati sa ajute guvernul interimar de la Kiev si pe presedintele interimar Oleksandr Turcinov sa lupte impotriva rebelilor separatisti din estul tarii, precum si sa creeze un sistem de combatere a criminalitatii organizate.

Totodata, mai multi agenti specializati in analiza informatiilor au fost insarcinati sa depisteze unde se afla averea fostului presedinte Viktor Ianukovici, mai scrie Bild.

Toti agentii americani lucreaza de la Kiev, fara ca vreunul dintre ei sa se deplaseze in estul Ucrainei, unde au izbucnit recent violentele.

Materialul publicat de Bild a fost citat copios de presa rusa, ca o confirmare a faptului ca SUA sunt implicate in Ucraina. Aceste suspciuni au aparut imediat dupa vizita la Kiev a directorului CIA, John Brennan, in luna aprilie. Atunci, Casa Alba a precizat ca nu a fost vorba decat de o vizita de rutina a sefului spionajului american.

Articolul a fost publicat de Bild am Sontag la cateva ore dupa eliberarea observatorilor OSCE, printre care si patru germani, care a fost au fost tinuti ostatici mai bine de o saptamana de separatistii pro-rusi.

Presa occidentala arata ca acest material publicat in Germania serveste Rusiei in incercarea de a trece sub tacere faptul ca Moscova insasi este implicata in Ucraina la nivel de servicii secrete. “Este evident ca Rusia, ca si SUA, a trimis in zona oameni care sa faca ca situatia sa basculeze in favoarea ei”, spune Eric Denece, director al Centrului francez de cercetare in intelligence, citat de Le Point. Totusi, spune el, posibilitatea unei interventii militare in Ucraina este aproape exclusa, SUA fiind angajate intr-o strategie de reechilibrare diplomatica in Asia. “Chiar daca SUA nu vor sa intervina, Washingtonul are obiceiul de a folosi companiile militare private, ceea ce pare mai plauzibil decat folosirea unor agenti federali in Ucraina”, spune specialistul francez.

Acesta mai adauga ca mentinerea unei tensiuni ridicate in jurul crizei ucrainene nu este numai in interesul Moscovei. Potrivit lui Eric Denese, liderii de la Washington au tot interesul sa joace aceasta carte, insa fara a intra intr-o confruntare directa cu Rusia. “Daca Obama nu vrea sa se implice puternic in Ucraina, Pentagonul estimeaza ca aceasta criza ar putea repune in discutie numeroasele reduceri bugetare privind apararea SUA. Din punct de vedere al serviciilor de informatii americane, aceasta criza permite trecerea pe plan secund a scandalului legat de interceptarile NSA si a scandalul privind implicarea CIA in spionarea Senatului SUA, care a initiat o ancheta asupra spionajului american. In cele din urma, in timp ce NATO se pregateste sa se retraga din Afganistan si rolul aliantei este pus sub semnul intrebarii, afacerea ucraineana permite o resolidarizare a tarilor membre in jurul Statelor Unite.”

De aici si declaratia recenta a secretarului american al Apararii, Chuck Hagel, care a cerut celor 28 de state membre NATO sa investeasca mai mult in aparare, pentru a face fata Moscovei, in conditiile in care SUA asigura acum aproape 70% din bugetul NATO.

SURSA: Cotidianul.ro

Read more...

Isarescu: Romania va achita aproape integral imprumutul de la FMI in 2014

Romania va achita aproape integral, pana la finele acestui an, imprumutul de la Fondul Monetar International contractat in 2009, din care mare parte deja a fost platit fara efecte si "lacrimi", urmand ca in 2015 sa ramana de rambursat in jur de un miliard de dolari, "un mizilic", a declarat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, informeaza Agerpres

"Aceasta tara a rambursat, fara ca vreunul dintre dumneavoastra se se fi simtit cum s-a simtit generatia mea in anii '80, aproape in intregime imprumutul de la FMI. Ieri (n.r. — luni) s-a facut o plata mare de 700 de milioane de euro", a explicat guvernatorul BNR, amintind de scepticismul celor care sustineau, in 2009, ca Romania nu va putea plati imprumutul de la FMI.

Mai mult, in aceasta perioada, Romania a realizat si importante corectii atat in domeniul fiscal cat si in balanta externa. Seful bancii centrale a aratat ca Romania a suferit a doua corectie fiscala din Europa, de 7,2 puncte procentuale, dupa cea din Grecia, iar in plan extern o corectie de peste 12 puncte procentuale.

"Am realizat o corectie masiva. Eu nu am mai trait asa ceva In plan extern de la 14 la 1%. De peste 12 procente, cresterea economica pe cativa ani. S-a simtit in nivelul de trai, cum sa nu se simta!", a explicat guvernatorul BNR.

El a mai spus ca, in acest moment, tara s-a asezat, are posibilitatea sa intre in alt ciclu lung de crestere sustenabila si mult mai solida.

Romania trebuie sa plateasca in 2014 peste 1,172 miliarde euro catre Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana (UE) si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), cu 0,72% mai mult decat in 2013, din imprumutul stand-by contractat in 2009, potrivit datelor furnizate de Guvernul Romaniei.

Astfel, suma care trebuie platita catre FMI se ridica la 1,002 miliarde euro, cea catre UE la 150,1 milioane euro, iar catre BIRD — 20,5 milioane euro.

Din cei peste un miliard de euro ce trebuie sa ajunga la FMI, 984,8 milioane euro reprezinta rambursari de rate de capital si 17,2 milioane euro plati de dobanzi si comisioane.

In ceea ce priveste plata catre Uniunea Europeana, intreaga suma reprezinta plati de dobanzi si comisioane ca si in cazul BIRD.

Rambursarile sunt efectuate in contul pachetului financiar acordat Romaniei de creditorii internationali in anul 2009, care are o valoare totala de 19,95 miliarde de euro. Varful de plata in cadrul acestui pachet este in anul 2015, cand autoritatile trebuie sa ramburseze 1,826 miliarde de euro.

In anul 2009, Romania a parafat un imprumut stand-by pe 24 de luni in valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala.

Din acest aranjament cu FMI, Romania a intrat in posesia a sapte dintre cele opt transe prevazute, in suma de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).

Cea de-a opta transa a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizata.

Read more...

Ponta il ameninta din nou pe Basescu cu suspendarea

Premierul Victor Ponta a declarat marti seara ca Parlamentul nu are alta sanctiune de aplicat decat suspendarea in cazul in care Curtea Constitutionala decide ca presedintele Traian Basescu a incalcat Constitutia, informaza Cotidianul.ro

 

"Orice persoana este obligata sa respecte legile. In cazul presedintelui tarii, nu avem o lege speciala care sa arate care e sanctiunea", a spus Ponta la Antena 3.

Intrebat daca Basescu va fi suspendat in cazul in care judecatorii CCR stabilesc ca presedintele nu trebuie sa faca campanie, iar acesta continua actiunile electorale de la data la care Curtea se pronunta, Ponta a raspuns ca da.

"Categoric da. Cum adica ? Daca incalca Constitutia si daca avem o decizie a Curtii in acest sens, nu exista o alta cale de sanctiune decat cea prevazuta de Constitutie: suspendarea. Decizia apartine Parlamentului, nu Guvernului si nu unui partid. Nu pot sa vorbesc in numele Parlamentului", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a mai apreciat marti seara ca declaratia de la Palatul Cotroceni a presedintelui Traian Basescu in care acesta a enumerat motive pentru care liderul PSD nu ar trebui sa ajunga președintele tarii nu a fost o declaratie de presa, ci o "criza de nervi".

"Eu asta seara nu am vazut o declaratie de presa, ci o criza de nervi a unei persoane cu foarte putina stapanire de sine. Va urma un lung sir de crize de nervi din partea celui care ne-a taiat salariile si pensiile, un sir de crize si nervi la Parchet pentru ca cred ca ar trebui sa raspunda chiar penal. Este un om care nu isi mai poate stapani nervii, un asemenea individ trebuie tinut cat mai departe pentru ca e profund incontrolabil", a spus Ponta la Romania TV.

In replica la afirmatiile lui Basescu de marti seara care l-a acuzat ca nu respecta Constitutia, Ponta a mai sustinut ca el respecta Constitutia dar ca nu a avut niciun motiv sa il invite pe președintele Traian Basescu la ședinta de Guvern.

"Eu cunosc perfect și respect perfect Constitutia Romania spre deosebire de dl. Basescu și dna. Udrea. Pe ordinea de zi a ședintei de astazi nu a fost niciun proiect de lege, de hotarare sau memorandum care sa se refere la siguranta nationala. (...) Ordinea de zi este publica. Daca gasiti un subiect la care trebuia sa il invit pe președinte, va rog sa imi spuneti, dar nu exista. Daca exista, il chemam", a spus liderul PSD marti seara.

 
Read more...

Stiai ca sunt alimente care iti pot provoca stres?

  • Published in Monden

Un factor de maxima importanta in mentinerea sanatatii organismului tau si in lupta cu stresul de zi cu zi este o dieta echilibrata, bazata pe multe vitamine, minerale si proteine.

Exista insa unele alimente sau bauturi care pe langa faptul ca pot afecta celulele ficatului si pot deregla nivelul glicemiei, iti pot da mai multa energie decat corpul tau are nevoie, astfel devenind cauze directe ale stresului.

Iata cateva alimente si bauturi pe care ar trebui sa le consumi in cantitati moderate, pentru a nu te transforma intr-o bomba cu ceas!

 

Alimentele foarte dulci

Chiar daca esti tentata sa mananci dulciuri si se spune ca o tableta de ciocolata poate face minuni pentru creier, este bine sa nu abuzezi de alimentele bogate in zahar. Excesul poate duce la stari de anxietate, de lipsa de concentrare, chiar nervozitate neintemeiata. De asemenea, consumul ridicat de zahar ne afecteaza pancreasul si ne conduce spre boli periculoase precum diabetul zaharat.

 

Cafeaua sau bauturile si alimentele cu un continut mare de cofeina

Cofeina creste nivelul adrenalinei din organism si astfel creste si nivelul de stres. Hormonii stresului pot afecta grav metabolismul, iar pe termen lung cofeina duce la castigarea unor kilograme in plus, mai ales daca este asociata cu un regim alimentar nu atat de sanatos. De aceea, este bine sa nu abuzam de bauturile cu nivel mare de cofeina:  ceai negru, cafea etc., deoarece ne pot afecta organismul pe termen lung.

 

Alimente cu un continut mare de grasimi

Este recomandat sa evitam carnea grasa, produsele lactate bogate in grasimi, prajelile si mai ales semi-preparatele fast-food. Grasimile din sange nu fac decat sa ingreuneze rolul vaselor sangvine si sa supuna sistemul cardiovascular la stresuri inutile.

 

Carnea rosie

Consumata in exces, carnea rosie poate aduce daune majore organismului nostru, avand un continut crescut de dopamina si neropinefrina, substante ce pot provoca stari de depresie, chiar stres.

 

Alimentele picante

Condimentele contin uleiuri volatile ce nu sunt deloc benefice pentru flora stomacala. De aceea, chiar daca iubesti mancarurile picante, este mai bine sa fii moderata in consumarea lor. Pe termen lung, condimentele foarte picante precum chilii sau curry pot perfora mucoasa gastrica.

 

Alimentele foarte sarate

Este un lucru destul de bine-stiut ca excesul de sare nu aduce niciun fel de beneficiu organismului nostru, chiar creste nivelul tensiunii arteriale si poate induce instabilitate emotionala. Este recomandat sa folosesti in loc de sare, un inlocuitor pe baza de potasiu. Astfel nu vei retine nici apa si te vei simti excelent!

Read more...

Afla care ii sunt prejudecatile sexuale in functie de zodia pe care o are!

  • Published in Monden

Vrei sa cunosti mai bine persoana cu care esti si sa afli ce secrete ascunde zodia lui? Acum este momentul sa descoperi lucruri nebanuite!

 

Berbec – berbecii nu sunt cunoscuti pentru blandetea lor, deci asteapta-te sa reactioneze intr-un mod mai dur la lucrurile din jurul lui. Este o persoana cu idei fixe si considera ca o felatie facuta de femeie o face sa para usuratica in ochii lui.

 

Taur – persoanele care sunt in aceasta zodie nu suporta sa fie contrazise si raman cu parerile lor indiferent de ce zic ceilalti. S-a constatat ca unele lucruri li se par anomale, precum sexul oral, care, spun ei, li se pare ceva tipic feminin, iar un barbat n-ar trebui sa faca asa ceva.

 

Gemeni – usor superficiali, barbatii din zodia gemeni au prejudecati legate de igiena intima. In privirea lui, trebuie sa fii curata si cu un miros placut, chiar inainte de a face sex.

 

Rac – problema racilor este epilarea excesiva a femeilor in zona intima. Asigura-te ca nu iti va reprosa acest lucru si incearca sa nu aduci in discutie idei ce i se par caudate.

 

Leu – leii sunt niste persoane care nu tin cont de detalii precum durere, rusine sau disconfort. Considera ca toate pozitiile sexuale ar trebui incercate, la fel si toate tipurile de sex.

 

Fecioara – barbatii din zodiac fecioara sunt usor incuiati in ceea ce priveste sexul si dragostea. Sa nu te mire faptul ca va fi scarbit de niste idei precum sexul oral inainte de aparitia ciclului menstrual.

 

Balanta – barbatii balanta au anumite probleme cu femeile care se considera independente si incearca sa induca faptul ca daca se simt superioare la serviciu, asa ar trebui sa fie si in pat.

 

Scorpion – zodie masculina, barbatul scorpion se va simti frustrat ca poarta prezervativ si va incerca sa te convinga ca exista alta protectie mai buna in afara de aceasta, pentru ca ii diminueaza simturile, lucru pe care pune destul de mult accent.

 

Sagetator – sagetatorii sunt considerati destul de posesivi si gelosi avand in vedere experienta sexuala de care dai dovada prima data. Nu va suporta sa stie ca ai fost cu mai multi inaintea lui.

 

Capricorn – persoane cu foarte multe prejudecati, capricornii sunt pretentiosi avand in vedere femeia de langa ei si tu ar trebui sa le demonstrezi ca merita sa fii cea pe care ei o cauta.

 

Varsator – varsatorii sunt barbati mofturosi in general. Ai grija, daca refuzi sa le faci felatie sau sa fii dispusa la sexul anal, vor considera ca nu esti destul de buna pentru ei si in niciun caz nu se va pune problema de dragoste.

 

Pesti – persoane conservatoare si traditionaliste, pestii sunt barbatii care asteapta de la tine sa nu te duci cu ei din prima seara direct in pat, altfel te vor cataloga ca pe o femeie usoara, in ciuda vremurilor de astazi.

Read more...

De ce nimeni nu vrea sa emigreze in Rusia?

Si daca Vladimir Putin s-a pacalit? In aceste zile, din pacate, avem masura mediocritatii si traiului bun, avem masura lipsei de responsabilitate a celor care n-au suferit in timpul Razboiului Rece si a celor care n-au trait in comunism.

Daca urmaresti comentariile la articolele despre criza din Ucraina din presa straina, te cutremura descoperirea ca multi occidentali nu inteleg ce inseamna un dictator.

De aici ar trebui sa porneasca dezbaterea, de la cat de liberi sunt rusii, de la ce se intampla cu opozitia lui Putin, de la cum au fost ucisi toti adversarii lui de-a lungul timpului si de la atacul perfid asupra unei tari care a dorit sa scape de influenta marelui vecin.

Multi oameni, chiar de buna credinta, compara greselile unui stat democratic cu actiunea unei camarile stranse in jurul unui tiran.

In SUA, in Marea Britanie, in Germania si chiar in Romania, democratia functioneaza, partidele politice vin la putere, guverneaza, gresesc si platesc. Exista o dinamica a puterii, o limitare a ei, o cauzalitate intre actiunile politice si efectele din societate.

In lumea unui dictator nu exista dezbateri, nu exista opinii contrare. Rusia e mare. Chiar crede cineva ca acolo nu traiesc si oameni care stiu ca Putin greseste in ciuda exuberantei nationale care nu va tine prea mult de foame?

Daca Vladimir Putin a mizat pe faptul ca va aparea o bresa intre SUA si Uniunea Europeana, acea bresa nu a aparut. NATO s-a activat in tot estul Europei si preseaza amenintator "spatiul vital" al lui Putin.

Ucraina nu a atacat Rusia si se va apara de agresor, iar, moral, ucrainenii se vor mobiliza mai usor, au o motivatie buna. Rusii chiar daca beneficiaza de o armata puternica vor trebui sa poarte pe umerii lor vinovatia razboiului.

Deja mor oameni, iar Putin va fi presat de supravietuitori sa spuna care a fost scopul acestui sacrificiu. Ii va fi greu sa fie convingator.

Tehnologia a schimbat lumea si a facut-o mai mica, relatiile dintre multimi de oameni sunt mult mai rapide, iar dramele sunt traite in grup. Liderii Ucrainei nu au ce sa le explice oamenilor, acolo totul e pe viata si pe moarte.

Din pacate, echilibrul lumii s-a prabusit. Ne asteapta o criza care va dura ani de zile. Deciziile liderilor lumii civilizate vor contura viitorul de dupa Putin. Ceea ce se intampla in Ucraina reprezinta o noua provocare pentru democratie, iar cei care cauta argumente pentru a justifica agresiunea lui Vladimir Putin au ocazia reala de a trai in mintea unui dictator. Pot sa emigreze in Rusia! Si, totusi, de ce nimeni nu vrea sa emigreze in Rusia

Read more...

Tiriac surprinde: Nu m-am insurat cu el pentru ca nu sunt homosexual, dar...

  • Published in Sport

Fostul jucator de tenis Ion Tiriac a acordat un interviu presei din Spania in care a facut o declaratie surprinzatoare despre relatia pe care a avut-o cu fostul sau elev Boris Becker conform www.ziare.com.

Desi in urma cu cateva saptamani a criticat calitatile de antrenor ale lui Becker, Tiriac spune ca are o relatie foarte buna cu fostul jucator german.

"Nu m-am insurat cu el pentru ca nu sunt homosexual, dar este un barbat care mi-a mancat 11 ani din viata. Nu poti uita asta", a spus Tiriac, citat de As.

"Am o relatie absolut normala cu el. Bem o bere, vorbim, dar nu ne vizitam in fiecare duminica deoarece fiecare are treaba lui", a mai spus Tiriac.

Tiriac se umple de bani in Spania

La scurt timp dupa ce Boris Becker a devenit antrenorul lui Novak Djokovici, Ion Tiriac declara despre neamt ca "nu stiu daca are calitatile necesare".

Ion Tiriac este cel care l-a descoperit pe Boris Becker la o varsta frageda, fiindu-i antrenor si, ulterior, manager.

C.S.





Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686