Gabriel Resources cere despagubiri si ameninta Romania cu un proces
- Published in Social - Administratie
Compania canadiana Gabriel Resources vrea despagubiri de la statul roman fiind nemultumita de impasul privind dezvoltarea proietului Rosia Montana, informeaza Cotidianul.ro.
Potrivit publicatiei Globe and Mail,Gabriel Resources se pregateste sa dea in judecata Romania la Curtea de Arbitraj International.
Cazul va fi audiat la Viena, cel mai probabil, in a doua jumatate a acestui an, perioada in care activitatile din Romania vor fi oprite, pentru conservarea rezervelor financiare.
Reprezentantii Gabriel Resources nu au vrut sa comenteze informatia, dar nici nu au dezmintit.
Nu este pentru prima oara cand compania ameninta cu procesul, anul trecut anuntand ca intentioneaza sa faca acest lucru pentru a-si recupera investitiile, pretentiile financiare fiind estimate la patru miliarde de dolari.
Grupul canadian a amenintat deja ca va concedia 80% din personal luna aceasta daca nu primeste aviz pentru inceperea exploatarii aurifere de la Rosia Montana.
In luna noiembrie, in urma protestelor, o comisie parlamentara a respins un proiect de lege care ar fi permis derularea proiectului. Nici in decembrie, proiectul, promovat printr-o noua lege a minelor, nu a avut mai mult succes.
La putint timp dupa ce legea minelor a cazut in Parlament, actiunile Gabriel Resources s-au prabusit la bursa din Toronto.
Proiectul a intampinat o opozitie puternica din cauza utilizarii cianurilor pentru extragerea aurului si argintului. Au trecut ani de dezbateri privind beneficiile acestei investitii pentru Romania.
Anul trecut, zeci de mii de oameni au iesit in strada pentru a cere guvernului sa retraga proiectul de lege ce ar fi grabit deschiderea minei.
Un adevarat val de opozitie a aparut fata de acest proiect minier, oamenii fiind alertati de din pricina utilizarii a circa 12.000 de tone de cianura in fiecare an de exploatare si temandu-se ca vor fi distruse vestigiile miniere din epoca romana.
Premierul Victor Ponta a transmit ca mesajul sau este unul “clar de sprijin pentru exploatarile miniere”, si a facut atunci apel la parlament sa lucreze pentru modificarea legii propuse, pentru o favorizare a acestui sector industrial.
Directorul RMCG, Dragos Tanase, declara, la randul sau, ca, indiferent de respingerea legii in parlament, compania va continua procedurile pentru obtinerea diferitelor permise, cu speranta deschiderii lucrarilor la Rosia Montana in a doua jumatate a anului 2014.