Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Items filtered by date: Tuesday, 27 May 2014 - Like - stiri Alba Iulia

COMUNICAT DE PRESA

Alba Iulia, 29 Mai 2014

 

Conferința de lansare a proiectului

”Caravana ocupării în satele din regiunile Centru, Nord Est și Sud Est”

 

Asociaţia Pakiv Romania în parteneriat cu SC Technical Training SRL București și Eco Tech Srl Italia organizează Joi, 29 mai 2014, Conferința de lansare a proiectului ”Caravana ocupării în satele din regiunile Centru, Nord Est și Sud Est”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013,  Axa prioritară 5, ”Promovarea măsurilor active de ocupare”.

 Evenimentul  va avea loc în Alba Iulia, la Hotel Parc, începând cu ora 11,00.

 Proiectul va fi implementat pe o perioadă de 18 luni și își propune să contribuie la creșterea oportunităților de ocupare pentru șomerii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, persoanele ocupate în agricultura de subzistență și persoanele inactive din zonele rurale, din regiunile Centru, Nord Est și Sud Est.

 În cadrul proiectului ”Caravana ocupării în satele din regiunile Centru, Nord Est și Sud Est” vor fi furnizate servicii integrate de informare, consiliere și de formare profesională în mediul rural pentru cel puțin 1000 de persoane. Programele de formare profesională vizează calificarea a 875 dintre viitorii beneficiari ai proiectului în ocupații non agricole. După finalizarea programelor de formare, 15 antreprenori, selectați dintre absolvenții care au obținut certificate de calificare, vor fi susținuți și asistați să-și înființeze mici afaceri în domenii non agricole, contribuind astfel la relaxarea dependenței față de agricultura de subzistență și la creșterea calității vieții în mediu rural.

La Conferința de lansare a proiectului sunt invitați să participe atât potențialii beneficiari ai proiectului: șomeri, persoane ocupate în agricultura de subzistență, persoane inactive, cât și reprezentanții autorităților  publice locale și centrale, reprezentanții societății civile, reprezentanții mediului de afaceri, reprezentanții mediului academic și universitar, mass media locală și centrală și alți actori relevanți care sunt implicați sau doresc să se implice în reducerea șomajului și creșterea calității vieții în mediul rural.

Read more...

COMUNICAT DE PRESA

Alba Iulia, 28 Mai 2014

 

Lansarea proiectului

”Dezvoltare rurală durabilă prin revitalizarea meșteșugurilor”

 

Conferința de lansare a proiectului”Dezvoltare rurală durabilă prin revitalizarea meșteșugurilor”, organizată de către Asociaţia Pakiv Romania în parteneriat cu SC Technical Training SRL București și Techniki Ekpedeftiki SA Grecia, Miercuri, în data de 28 mai 2014, la Alba Iulia,s-a bucurat de un larg interes din partea din partea audienței, formată din peste 50 de persoane, atât potențiali beneficiari ai proiectului: șomeri, persoane ocupate în agricultura de subzistență, persoane inactive, cât și reprezentanți ai autorităților  publice locale, reprezentanți ai societății civile, reprezentanți ai mediului de afaceri, reprezentanți ai mediului academic și universitar precum și mass media locală.

 La eveniment a participat, din partea OIR POS DRU Centru, doamna Ada RUS, Director Executiv Adjunct, în cadrul instituției.

În cadrul proiectului ”Dezvoltare rurală durabilă prin revitalizarea meșteșugurilor”,proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013,  Axa prioritară 5, ”Promovarea măsurilor active de ocupare” vor fi furnizate servicii integrate de informare, consiliere și de formare profesională în mediul rural pentru cel puțin 1000 de șomeri, persoane ocupate în agricultura de subzistență și persoane inactive. Programele de formare profesională vizează calificarea a 875 dintre viitorii beneficiari ai proiectului în domenii din sectorului meșteșugăresc, cu ar fi: lucrători în executarea de produse artizanale din lemn și alte materiale, lucrători asamblori materiale din textile și piele, țesători și tricotori, tâmplari, tapițeri, lucrători în broderie și blănari, olari. După finalizarea programelor de formare, 30 dintre absolvenții care au obținut certificate de calificare vor fi susținuți și asistați să-și înființeze mici afaceri meșteșugărești care să contribuie atât la creșterea calității vieții acestora și a familiilor lor, precum și la dezvoltarea comunităților din care fac parte.

Read more...

Ei sunt kinetoterapeutii care l-au trezit din morti pe deputatul Radu Coclici!

Ei sunt kinetoterapeutiii care l-au trezit din morti pe deputatul Radu Coclici!


Putina lume stie ca, in ultima perioada, deputatul PSD, Radu Coclici s-a zbatut saptamani in sir, intre viata si moarte. Dupa mai multe operatii extrem de dificile, la Viena, Radu Coclici a fost adus acasa, ca o leguma. Nu putea nici sa se intoarca in pat. Norocul lui este ca in Alba Iulia traiesc si muncesc doi dintre cei mai buni kinetoterapeuti, pe care ii are Romania. Este vorba de profesorul Paul Ionescu si profesorul Sorin Calaban, ambii lucreaza la Clinica ,,Balneomed" din Alba Iulia. Cei doi au aflat de starea critica a lui Radu Coclici si, dupa zece luni de munca intensa, au reusit imposibilul: Radu merge pe propriile picioare! Chiar daca deocamdata sprijinit si ajutat, profesorii sunt optimisti! ,,Dupa zece luni de imobilizare, avem rezultate bune, privind recuperarea lui Radu. Am folosit masajul limfatic, terapeutic, presopunctura si gimnastica medicala" - ne-a declarat profesorul Paul Ionescu. De mentionat ca, cei doi kinetoteraputi pot fi gasiti zilnic la ,,Balneomed" (langa Kaufland) unde efectueaza terapii recuperatorii, pentru traumatisme,accidente vasculare, post operatorii, anticelulitive, limfmasaj, presopunctura precum si pentru piele uscata sau contracturi musculare. Pacientii care au apelat la serviciile lor spun ca Dumnezeu i-a trimis pe Pamant ca sa vindece oamenii!
Adi Ghimpeanu

Read more...

Ludovic Orban anunta ca va candida la sefia PNL

Deputatul PNL Ludovic Orban a anuntat, luni, dupa Delegatia Permanenta, ca va candida pentru functia de presedinte al partidului, la Congresul extraordinar, informeaza Cotidianul.ro.

Am spus ca in momentul in care postul de presedinte al PNL va deveni vacant, voi candida la functia de presedinte al PNL si spun”, a declarat Ludovic Orban.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, si-a prezentat, luni, demisia de la sefia partidului alaturi de vicepresedintii formatiunii. Un Congres al partidului va fi organizat in perioada urmatoare.

Miercuri, Delegatia Permanenta va decide data convocarii congresului extraordinar

Read more...

Rusia, Belarus si Kazahstan semneaza joi tratatul pentru constituirea Uniunii Economice Eurasiatice

Rusia, Belarus si Kazahstan vor semna, joi, Tratatul pentru constituirea Uniunii Economice Eurasiatice, organizatia urmand sa fie infiintata oficial la 1 ianuarie 2015, anunta Presedintia Rusiei, informeaza Mediafax, citand Itar-Tass.

Tratatul va fi semnat la Astana de presedintii celor trei tari - Vladimir Putin, Aleksandr Lukasenko si Nursultan Nazarbaiev.

"Presedintii celor trei tari vor discuta probleme legale de functionarea Uniunii Economice Eurasiatice si a Uniunii vamale Rusia-Belarus-Kazahstan", precizeaza Kremlinul.

"Se va lua in considerare posibilitatea extinderii Uniunii, prin admiterea Armeniei. Crearea Uniunii Economice Eurasiatice va permite un nivel ridicat de integrare. Cele trei tari asuma obligatii pentru garantarea circulatiei libere a marfurilor, serviciilor, capitalului, fortei de munca, precum si pentru crearea unor politici comune in domeniile energiei, industriei, agriculturii si transporturilor", explica Presedintia Rusiei.

Read more...

Dmitri Peskov:Revenirea Crimeii la Ucraina este imposibila

Crimeea nu poate reveni la Ucraina, deoarece este acum parte a teritoriului Federatiei Ruse, a subliniat luni Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, in contextul in care noul presedinte ales al Ucrainei, Petro Porosenko, a indicat ca una dintre prioritatile mandatului sau este readucerea Crimeii la Ucraina, informeaza Agerpres, citand Ria Novosti.

'Crimeea este o regiune a Federatiei Ruse, prin urmare, nu poate fi vorba de o revenire a ei / in componenta Ucrainei', a reiterat purtatorul de cuvant al liderului rus.

Miliardarul proeuropean Petro Porosenko, care a castigat alegerile prezidentiale anticipate din Ucraina din primul tur de scrutin, a declarat luni ca nu recunoaste Crimeea ca parte integranta a Rusiei si si-a anuntat intentia de a crea un minister special, in scopul de a readuce peninsula in cadrul Ucrainei in baza legislatiei internationale.

Rusia a anexat in luna martie Crimeea, pe fondul tensiunilor politice din Ucraina, provocand cel mai grav conflict dintre Moscova si Occident de la incheierea razboiului rece.

Read more...

Adevarul despre caini si pisici: care dintre ei este mai inteligent?

  • Published in Monden

Fiecare tine cu al lui: un iubitor de pisici poate sa povesteasca o gramada de intamplari care arata cat de desteapta e mata lui – mult mai desteapta decat cainele vecinului, evident - , in timp ce detinatorii de caini povestesc, tot asa de mandri, ce inteligenti se dovedesc cateii lor in diverse imprejurari.

Desigur, exista o mare doza de subiectivism in aceste istorisiri, ce puncteaza o veche controversa - „cine e mai inteligent, cainele sau pisica?” -, asa ca e tentant sa recurgem la stiinta pentru a solutiona aceasta problema (daca problema o fi). Oricum, nteligenta animalelor este un subiect foarte interesant, asa ca e un prilej potrivit de a afla ce spun specialistii despre pisici si caini, comparand capacitatile lor cognitive: care ce poate?

La drept vorbind, exista prea putine studii care sa sprijine ideea ca pisicile sunt mai destepte decat cainii sau invers. Un articol publicat recent aduna cateva concluzii ale unor asemenea studii referitoare la capacitatile cognitive ale ambelor specii, aratand ca nu e asa de simplu de judecat „cine e mai destept”.

O prima abordare ar fi avea in vedere marimea creierului, raportata la masa corpului. La caini, creierul cantareste aproximativ 1,2% din masa corpului; la pisici, 0,9% din masa corporala.

Dar - inainte ca proprietarii de cainii sa inceapa sa jubileze  si sa strige „1-0 pentru noi!” - sa stiti ca asta nu dovedeste nimic: unii oameni de stiinta sunt de parere ca nu masa creierului este factorul-cheie al inteligentei. Daca ne uitam la numarul de neuroni din scoarta cerebrala, pisicile „ii bat” pe caini: ele au aproximativ 300 milioane de neuroni, in vreme ce cainii au doar aproximativ 160 de milioane. In scoarta cerebrala (cortexul cerebral) au loc procese majore, perceperea, prelucrarea informatiei, rezolvarea problemelor, deci gradul de dezvoltare a acestei arii cerebrale ar putea da o indicatie asupra capacitatilor cognitive – asupra gradului de inteligenta, daca vreti. 

Si totusi, nici aceste diferente nu stabilesc care dintre cele doua specii e mai inteligenta; inteligenta este ceva extrem de complex, greu de definit si de cuantificat, mai ales cand vorbim despre alte specii decat omul. 

In ultimii ani, studiile asupra creierului animalelor si asupra capacitatilor lor cognitive au luat avant, dar acuratetea comparatiilor intre specii este impiedicata de faptul ca exista mult mai putine studii pe pisici decat pe caini, poate pentru faptul ca e mai greu de lucrat cu pisici decat cu caini, dupa cum pot atesta cercetatorii care s-au ocupat de asemenea studii. 

De exemplu, cercetari recente au aratat ca, in ceea ce-i priveste pe caini, acestia poseda doua importante capacitati intelectuale: 

sunt capabili de gandire abstracta, lucru dovedit de faptul ca pot sa sorteze diferite obiecte pe categorii

au o asa-numita teorie a mintii, cum denumesc psihologii capacitatea de a intelege starile de spirit, intentiile, sentimentele altora. Cainii pot intelege, intr-o anumita masura, ce e in mintea oamenilor; ne arata asta nu numai povestile induiosatoare ale proprietarilor de caini despre cat de bine ii inteleg prietenii lor patrupezi, ci si studii stiintifice bazate pe analiza comportamentului si vizualizarea functionarii creierului.

In ultimii ani, diverse cercetari stiintifice au inceput sa lumineze si psihologia relatiilor dintre pisica si om: nu, pisicile nu ne ignora, cum cred multi (ci doar reactioneaza la prezenta noastra intr-un mod mai subtil, mai discret, nu atat de evident precum cainii); pisicile au si ele diverse personalitati; iarfelul in care ne vad pisicile s-ar putea sa nu fie acela pe care ni-l imaginam noi.

Insa, oricum, studiile asupra pisicilor sunt mult mai putine, iar asta ar putea explica, macar in parte, de ce unii oameni vad pisicile ca pe niste animale cam stranii, cu care e greu „sa te  intelegi”, mult mai putin apropiate de om decat cainii, independente, ba chiar incapabile de atasament. Dar adevarul e ca stim mult mai putine lucruri despre pisici decat despre caini. Stiintific vorbind, abia acum incepem sa mai aflam cate ceva.

Unul dintre aceste studii recente a aratat ca si pisicile, ca si cainii, pot intelege sensul unui gest uman - aratarea cu degetul a unui obiect; inteleg, asadar, ca omul care arata spre un obiect se gandeste la acel obiect, este interesat de el. Asta sugereaza ca si pisicile ar poseda o teorie a mintii, macar rudimentara.

Un alt studiu, realizat in 2009, urmarea sa determine daca pisicile pot sa distinga intre cantitati diferite de obiecte – o capacitate pe care pestii, de exemplu, o au. Dupa multe dificultati, cercetatorii au ajuns la concluzia ca pisicile pot fi invatate sa distinga cantitati diferite, dar ca aceasta capacitate nu le este innascuta, asa cum este la multe alte animale. 

Acelasi studiu a mai produs un rezultat interesant, scotand in evidenta o deosebire majora intre caini si pisici: atat cainii, cat si pisicile pot rezolva unele sarcini simple pentru a obtine hrana, dar, daca sarcina se dovedeste imposibil de rezolvat, cainii „cer ajutor” – se uita spre oameni, solicitandu-le astfel sprijinul -, in timp ce pisicile continua sa incerce singure.

Dovedeste acest lucru o inteligenta superioara din partea cainilor? Nu neaparat, spun specialistii; mai degraba ar fi vorba despre relatia pe care fiecare dintre aceste specii o are cu specia umana. Cainii au fost domesticiti acum aproximativ 30.000 de ani, cu cel putin 20.000 de ani mai devreme decat pisicile, avand asadar in spate o lunga istorie evolutiva comuna cu cea a omului. Aceasta convietuire indelungata le-a conferit cainilor, cred oamenii de stiinta, abilitati sociale mai bune in ceea ce priveste intelegerea cu noi

De altfel, parca spre a compensa numarul mic al studiilor  efectuate pe pisici si parerea ca ele sunt mai putin adaptate decat cainii lumii create de om, in ultima vreme au tot aparut stiri privind comportamente surprinzatoare (documentate prin filmari) ale unora dintre aceste feline: uimitoare pricepere de a deschide inchizatori a motanului Chamallow, maestrul evadarilor, un adevarat Houdini al lumii felinelor; temeritatea pisicii care alunga un caine ce atacase un copil… intamplari ce arata ca pisicile sunt capabile de mai mult decat credem noi, de comportamente complexe, adoptate ca raspuns la provocari specifice, create de mediul antropizat in care traiesc. Cine stie de ce ar mai fi fost capabile pisicile azi, daca relatia lor cu omul ar fi inceput la fel de devreme ca si in cazul cainilor? Sau cine stie ce vor mai fi in stare sa faca matele si cainii nostri peste alte 20.000 de ani?

SURSA: Descopera.ro

Read more...

Simona Halep debuteaza marti, la ora 12.00, la Roland Garros

  • Published in Sport

Jucatoarea de tenis Simona Halep, cap de serie numarul 4 si locul 4 WTA, va debuta, marti, la editia din acest an a turneului de la Roland Garros, meciul cu rusoaica Alisa Kleibanova fiind programat de la ora 12.00, pe arena principala "Philippe Chatrier", informeaza site-ul oficial al competitiei, informeaza Mediafax.

Tot pe Philippe Chatrier va debuta si Victor Hanescu, el urmand sa evolueze in ultimul meci de pe acest teren impotriva francezului Gael Monfils, al 23-lea favorit al competitiei.

Jucatoarea Sorana Cirstea, cap de serie numarul 26, o va intalni, marti, de la ora 12.00, in primul tur, pe Aleksandra Wozniak (Canada) in primul meci de pe terenul 8, partida reprogramata de luni. Tot in primul meci, de la ora 12.00, dar pe terenul 14, Alexandra Cadantu va juca impotriva olandezei Kiki Bertens.

Perechea Horia Tecau/Jean-Julien Rojer (Romania/Olanda), cap de serie numarul 13, va intalni, marti, cuplul francez Adrian Mannarino/Benoit Paire, in meciul trei de pe terenul 16.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686