Violenta care a insotit referendumurile separatiste conduce criza ucraineana intr-o directie pe care, pentru mult timp de acum incolo, nimeni – nici presedintele Vladimir Putin, nici autoritatile de la Kiev si nici Vestul – nu va fi capabil sa o controleze, informeaza Cotidianul.ro, citand New York Times.
Daca exista niste intrebari legate de legitimitatea referendumurilor separatiste din estul Ucrainei, denumirile ridicole ale entitatilor pentru care oamenilor li s-a cerut sa voteze – autodeclaratele Republici Populare Donetk si Lugansk – au raspuns cu siguranta la ele. Dar violenta care a insotit votul este grava si conduce criza ucraineana intr-o directie pe care, pentru mult timp de acum incolo, nimeni – nici presedintele Vladimir Putin, nici autoritatile de la Kiev si nici Vestul – nu va fi capabil sa o controleze.
Miercuri este programata o masa rotunda cu participarea politicienilor ucraineni, a grupurilor civice si a OSCE, iar OSCE pregateste o “foaie de drum” pentru o reglementare pasnica a crizei. Dar daca domnul Putin nu poate sa stapaneasca secesionistii din sud-estul Ucrainei si daca nu vor avea loc alegerile prezidentiale in intreaga Ucraina, pe 25 mai, discutiile nu vor avea sens.
Faptul ca referendumurile au avut loc in ciuda apelului domnului Putin din urma cu o saptamana ca acestea sa fie amanate sugereaza ca evenimentele incep sa se dezvolte intr-un ritm propriu. Se vorbeste printre secesionistii pro-rusi despre un alt referendum, de data aceasta unul pentru anexarea la Rusia. Reactia Kremlinului la aceste referendumuri a fost ambigua, spunand ca Moscova “respecta vointa populatiei din Donetk si Lugansk”, in timp ce a cerut ca ceea ce va urma sa fie stabilit prin dialog intre guvernul de la Kiev si separatisti.
Putin a oferit toate indiciile ca adevaratul sau scop nu este anexarea a inca unor teritorii ucrainene, ci transformarea Ucrainei intr-o federatie condusa de un guvern de la Kiev slab si permanent dependent de Rusia.
Asta inseamna ca, in cazul in care incepe dialogul, Kievul si sustinatorii occidentali vor fi pusi in fata unor revendicari inacceptabile. Domnul Putin va cauta, cel mai probabil, recunoasterea anexarii Crimeii un nivel de autoguvernare echivalent cu partitia tarii; garantii impotriva unor legaturi economice si politice cu Europa.
Desi un anumit transfer al puterii de la centru catre regiuni este inevitabil, Kievul trebuie sa iasa din negocieri cu un anumit grad de control si de libertate, cat sa stabileasca relatii normale cu Vestul.
Asta nu va fi usor. Ucraina este falita si Rusia cere plati nerealiste pentru a continua furnizarea gazelor. Autoritatile ucrainene au foarte putine optiuni acum – orice actiune militara impotriva secesionistilor va duce cu siguranta la victime civile, care vor putea fi pretextul unei interventii militare ruse, dar a nu avea o reactie fata de separatisti ii va incuraja sa-si extinda controlul.
Si totusi domnul Putin nu are toti asii. El trebuie sa fie constient ca orice actiune militara rusa in sud-estul Ucrainei va presupune intampinarea unei rezistente, sanctiuni comerciale grave, costuri enorme si, daca se va ajunge la anexare, se va ajunge la aparitia unei Ucraine de Vest, mai mici, dar in nod virulent anti-rusa si pro-occidentala.
In timp ce criza ucraineana a dus la cresterea puternica a popularitatii lui Putin acasa, acest trend s-ar putea modifica repede, daca va incepe un conflict. Chiar si sanctiunile modeste deja in vigoare duc la fuga capitalului din Rusia, la reducerea investitiilor straine si la incetinirea unei economii ruse care deja scartie. Si oricat de mult ar incerca Putin sa uite de oprobiul Vestului, el nu este imun la daunele pe care le-ar suferi imaginea sa, in special in Germania, tara europeana de care se pare ca ii pasa cel mai mult.
In cele din urma, nu exista nicio alternativa la negocieri pentru niciuna dintre parti. In acest moment, negocierile nu mai pot fi exercitiul de futilitate care a fost ultima intalnire de la Geneva.
OSCE trebuie sa vina cat mai repede cu foaia sa de drum, iar germanii, inainte de oricine, trebuie sa-i arate clar domnului Putin ca eu nu vor mai fi pacaliti de alte false promisiuni; ca daca el nu va deschide calea catre alegerile prezidentiale din 25 mai, daca nu isi va retrage marionetele din sud-estul Ucrainei si armata de la frontiere, atunci UE si SUA vor impune sanctiuni care vor izola Rusia pentru o lunga perioada de timp fata de tehnologia, armamentul si finantele occidentale.