Items filtered by date: Monday, 31 March 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Informare privind episodul de hepatită virală de tip A din cadrul Aşezământului Social „Sfânta Veronica” din Dumbrava

 

 

 

Reprezentanţii Aşezământului Social „Sfânta Veronica” din Dumbrava au luat imediat toate măsurile care se impun, astfel încât copiii care au prezentat simptome ale unei îmbolnăviri de hepatită să  primească de urgenţă asistenţă medicală specializată, iar cazurile să fie izolate şi focarul închis.

În prezent autorităţile sanitare desfăşoară o anchetă epidemiologică în acest caz, astfel încât nu am putea decât să facem supoziţii privind cauza îmbolnăvirilor de hepatită. Episodul a apărut însă după ce în cadrul aşezământului a fost preluată în regim de urgenţă din familie o fetiţă în vârstă de 10 ani din Ocna Mureş. Minora a fost introdusă în centru pe baza unei adeverinţe medicale eliberate de medicul de familie din care reieşea că este clinic sănătoasă. Primele manifestări şi simptome ale bolii au apărut în a doua jumătate a lunii martie, iar imediat am luat toate măsurile care se impun: am anunţat medicul de familie care are în evidenţă beneficiarii centrului şi am sesizat cazul autorităţilor sanitare competente solicitând totodată sprijinul acestora.

La solicitarea coordonatorului centrului la Dumbrava s-a deplasat un laborator mobil de analize aparţinând unui centru medical acreditat din Cluj-Napoca, iar cadre medicale specializate au prelevat probe de urină şi sânge de la de la cei 80 de copii şi adolescenţi ocrotiţi în cadrul aşezământului precum şi de la cei 30 de angajaţi care deservesc centrul.

În prezent în Spitalul din Aiud sunt internaţi patru copiii diagnosticaţi cu hepatită, toate fiind cazuri medii fără complicaţii medicale, iar alţi 8 se află internaţi pentru investigaţii medicale, în cazul acestora existând doar o suspiciune de îmbolnăvire care nu a fost confirmată de analizele de laborator.

În paralel în cadrul aşezământului s-a efectuat o dezinfecţie generală a tuturor spaţiilor de cazare şi de alimentaţie. Precizăm faptul că în depozitul aşezământului social avem asigurată o rezervă de materiale şi substanţe dezinfectante care să ne permită să repetăm dezinfecţia spaţiilor.

Menţionăm că încă de la debutul acestui episod de hepatită am acordat şi vom acorda în continuare tot sprijinul necesar autorităţilor sanitare pentru a derula şi finaliza ancheta epidemiologică desfăşurată în acest caz.

Pentru detalii şi declaraţii suplimentare ne puteţi contacta la 0788/ 237 641 sau 0743 029797.

 

 

 

Read more...

Amplasarea radarelor în data de 01.04.2014

 

 

 

Drumul Naţional 1 – Galda de Jos – Teiuş - Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa - limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 1 – Alba Iulia - Sebeş – Cut – Cunţa

Drumul Naţional 1 – Alba Iulia –Sântimbru – Oiejdea

Drumul Naţional 7 – Săliştea – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 7-Alba Iulia – Șibot - limită judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 14 B  - Blaj – Şona – Jidvei - Cetatea  de Balta - Bălcaciu - Biia 

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori – Daia Romana

Drumul Naţional 74 A - Câmpeni –Vadu Moţilor - Albac

Drumul Naţional 74 - Alba Iulia - Micești - Ighiu

Drumul Naţional 74 - Abrud –– Bucium Cerbu - Zlatna – Feneş

Drumul Naţional 75 - Baia de Arieş – Lupşa

Drumul Județean 750 C - Teiuş – Stremţ

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării - Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir - strada Victoriei

 

 

 

Read more...

Moarte violentă/fără suspiciuni

 

 

 

La data de 30.03.2014, ora 13.35, Politia Oraşului Abrud a fost sesizată cu privire la faptul că în podul unei locuinţe din oraşul Abrud a fost găsit, spânzurat, un cadavru de sex bărbătesc.

La faţa locului poliţiştii au stabilit că persoana decedată se numea A.I.I., de  46 ani, din oraşul Abrud. Echipajul Ambulantei Abrud sosit la faţa locului a efectuat manevre de resuscitare fără rezultat, ulterior constatându-se decesul acestuia.

Cadavrul bărbatului a fost depus la morga Spitalului  Orăşenesc Abrud,  în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cauzei exacte a decesului.

 

 

 

Read more...

Suspect de comiterea unui furt, prins în flagrant de poliţişti

 

 

 

Duminică, 30.03.2014, ora 13.30, agenţii de siguranţă publică din cadrul  Poliţiei municipiului Aiud, aflaţi în exercitarea sarcinilor de serviciu, l-au prins în flagrant pe S.M., de 28 de ani, din comuna Lopadea Noua, judeţul Alba, care a încercat  să sustragă un hidrant de apa din material feros, cu scopul de a-l valorifica la unul din centrele de colectare de pe raza municipiului Aiud.

Față de suspect se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „tentativă de furt” ,  faptă prevăzută şi pedepsită de articolul 232, din  Noul Cod Penal.

 

 

 

Read more...

Şoferii care conduc cu viteză excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum, în vizorul poliţiştilor sebeşeni

 

 

 

În perioada 29-30.03.2014, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Sebeş au organizat, pe raza municipiului Sebeş şi a Secţiei 7 Poliţie Rurală Sebeş, o acţiune pe linia prevenirii și combaterii accidentelor rutiere care au drept cauză viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum.

          Cu această ocazie au fost aplicate 89 de sancţiuni contravenţionale, din care 67 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 8 pentru neportul centuri de siguranţă, restul fiind alte abateri la regimul rutier. Valoarea amenzilor aplicate este de 19.805 lei.

 

 

 

Read more...

Acţiune a poliţiştilor rutieri pe linia reducerii riscului rutier în transportul public

 

 

 

Poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au organizat, vineri, 28.03.2014, pe raza județului, o acţiune pentru reducerea riscului rutier în transportul public de mărfuri.

          În cadrul acţiunii au fost oprite în vederea efectuării de controale 217 autovehicule de transport marfă, fiind aplicate 89 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 26 pentru neportul centurii de siguranţă, 14 pentru lisa unor documente, 7 pentru depăşirea regimului legal de viteză, restul constituind alte abateri la regimul rutier. Poliţiştii au depistat de asemenea şi conducători auto care conduceau autovehicule, deşi acestea prezentau defecţiuni tehnice (3 cazuri) sau care nu şi-au luat măsurile necesare pentru neasigurarea încărcăturii (1 caz), nerespectarea timpilor de odihnă (1 caz). Valoarea sancţiunilor aplicate se ridică la suma de 16.120 lei.

          De asemenea a fost reţinut în vederea suspendării un permis de conducere,  retrase trei certificate de înmatriculare şi constatată o infracţiune rutieră (tractarea unei remorci neînmatriculate).

 

 

 

Read more...

A fost aprobată lista proiectelor de infrastructură pentru județul Alba, pentru anul 2014

 

 

 

Lista proiectelor de infrastructură  pentru județul Alba, propusă de Consiliul Județean Alba după consultarea cu Primăriile din județ, a fost aprobată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Lista cuprinde atât obiective de investiții în continuare cât și investiții noi. Pentru investițiile în continuare s-a demarat procedura de semnare a contractelor de finanțare, așteptându-se avizul Comisiei Tehnice a Ministerului și pentru investițiile noi.

Astfel, pentru județul Alba, lista pentru anul 2014 cuprinde următoarele investiții în continuare: Daia Română – Extindere rețea de apă uzată localitatea Daia Română: sat Daia Română; Jidvei – Alimentare cu apă comuna Jidvei: sat Bălcaciu; Rimetea – Alimentare cu apă și canalizare în sistem centralizat comuna Rimetea: sat Rimetea; Roșia de Secaș - Alimentare cu apă localitatea Roșia de Secaș, Tău, Ungurei, comuna Roșia de Secaș; Roșia de Secaș - Rețea de canalizare menajeră și stație de epurare localitatea Roșia de Secaș; Săliștea – Rețele de canalizare și stație de epurare în localitățile Săliștea și Tărtăria; Săsciori – Rețea de canalizare și stație de epurare pentru localitățile Săsciori, Sebeșel și Laz; Scărișoara – Canalizarea apelor uzate și stație de epurare din localitatea Scărișoara; Șpring – Construcție rețea canalizare menajeră și stație de epurare a apei comuna Șpring, localitățile Șpring și Cunța; Unirea – Rețea de alimentare cu apă potabilă a localităților Unirea I, Unirea II, Inoc, Măhăceni, Dumbrava; Unirea – Rețea de canalizare menajeră și stație de epurare comuna Unirea; Consolidare corp DJ 750: Gîrda de Sus (DN75) – Ordîncușa – Ghețar, Km 0+000 – Km 18+000. Valoarea totală a acestor investiții este de aproximativ 8 milioane de lei.

Mă bucur că lista transmisă de Consiliul Județean Alba a fost aprobată în forma trimisă de noi. Am lucrat foarte bine cu Primarii și am reușit împreună să transmitem o listă de proiecte foarte bine realizate, ceea ce a ușurat mult procedura de selecție și aprobare. Iată că munca în echipă dă roade și atunci când este vorba de dezvoltarea județului toată lumea se mobilizează pentru a face lucruri bune.

Pe lângă aceste lucrări în continuare, pentru care am primit și contractele de finanțare pentru a fi semnate, mai sunt aprobate și alte 40 de proiecte de investiții noi. Sunt sigur că și aceste proiecte vor trece cu brio de Comisia Tehnică și vom primi contractele de finanțare pentru a putea demara cât mai repede lucrările.” – a declarat domnul Ion Dumitrel.

 

George ȘINCA,

Purtător de cuvânt al Consiliului Județean Alba

0741.244.951

 

 

 

Read more...

Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

 

 

 

Data de 2 Aprilie marchează pe plan internațional Ziua de Constientizare a Autismului, stabilită oficial de Organizația Națiunilor Unite, la data de 18 decembrie 2007. Pentru a atrage atenția asupra problematicii autismului, organizațiile din întreaga lume care sprijină persoanele diagnnosticate cu o tulburare din spectrul autist desfășoară acțiuni cu scopul de a sporii nivelul de conștientizare asupra prevalenței autismului, semnelor timpurii, necesității diagnosticării precoce, intervenției începute cât mai devreme și incluziunii sociale.

În România nu există date oficiale cu privire la prevalența autismului, dar se  estimează că aproximativ 40.000 de persoane sunt diagnosticate cu una dintre tulburările din specrtul autist. Toate aceste tulburări sunt caracterizate prin dificultăți de interacțiune socială, de comunicare verbală sau nonverbală și de comportamente repetitive (stereotipe).

În Alba Iulia, Asociația Stop Autism Alba în colaborare cu Ping și Pong și Asociația Ryma vor marca miercuri, 2 aprilie, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului printr-un eveniment dedicat tuturor copiilor, care va consta în activități distractive și de socializare, lansare de lampioane și de baloane.

Evenimentul se va desfășura în Spațiile RYMA la locul de joacă ”Aventura din cetate” începând cu orele 18.

Vă așteptăm cu drag!

 

 

 

Read more...

Exponatul lunii aprilie "Statueta lui Hercule"

Marți, 1 aprilie 2014, ora 12.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat Exponatul lunii aprilie. Cu această ocazie va fi expusă una dintre capodoperele artei romane cunoscute până acum de pe întreg teritoriul provinciei Dacia, statueta lui Hercule.  
Statueta care îl reprezintă pe Hercule, cunoscută în literatura de specialitate drept Hercule Farnese, a fost descoperită accidental în vara anului 2012 în cartierul Partoș din Alba Iulia. Ulterior ea a fost sustrasă din teren şi apoi recuperată prin eforturile susţinute ale Poliţiei judeţene Alba de la cel care încerca să o plaseze fraudulos pe piaţa neagră a pieselor de artă. Dincolo de povestea recuperării piesei, întrunind exigenţele unui adevărat roman poliţist, statueta este o capodoperă desăvârşită cum puţine au fost descoperite până în momentul de faţă în Dacia romană. La informaţiile cunoscute deja până acum se mai adaugă şi faptul că cercetările arheologice preventive efectuate în imediata vecinătate a locului descoperirii au scos clar în evidenţă contextul arheologic de care se leagă această piesă excepţională, anume forul oraşului roman, cunoscut sub numele de Municipium şi apoi Colonia Aurelia Apulensis. Iată doar câteva dintre motivele ce invită publicul larg la cunoaşterea acestei piese ce face parte, fără umbra vreunei îndoieli, din tezaurul de antichităţi al României.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Read more...

Spectacol de muzica si poezie dedicat lui Nichita Stanescu, la Teatrul Excelsior

 

 

 

Potrivit unui comunicat al institutiei de cultura transmis AGERPRES, evenimentul are loc in ziua in care marele poet ar fi implinit 81 de ani.

Cu ocazia spectacolului, Victor Socaciu lanseaza si albumul "Imbratisarea", alegandu-si zece poezii ale lui Nichita Stanescu, "chiar in aura unei zile devenite sarbatoare importanta a culturii nationale".

"O talmacire subiectiva, adica o lectura — altfel — atat cat poate muzica mea sau sufletul meu", spune cantautorul citat in comunicat.

Alaturi de Victor Socaciu, pe scena vor urca marele actor al teatrului si cinematografiei romanesti Alexandru Repan, grupul "Contraste" si grupul vocal "Expression".

Corectnews.com

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686