Cea de-a 10-a editie a Festivalului International de Film Bucuresti, cel mai vechi festival competitiv din Capitala destinat exclusiv filmului de lungmetraj, va avea loc in perioada 26 martie – 2 aprilie 2014, la Cinema Studio, NCRR - Studioul “Horia Bernea”, Sala “Elvira Popescu” si Institutul Cervantes, informeaza Cotidianul.ro.
Pe langa sectiunile traditionale - “Competitie”, “Panorama” si “Filmele Copiilor” -, BIFF va inaugura sectiuni noi, la fel ca alte festivaluri europene, acestea fiind “Focus” (Chile in 2014) si “Giornate Degli Autori” (“Venice Days”). De asemenea, BIFF va puncta cu proiectii speciale cateva momente istorice importante: 100 de ani de la inceperea Primului Razboi Mondial si 125 de ani de la nasterea lui Charlie Chaplin.
Mai mult, va fi inaugurata si sectiunea de film documentar intitulata “Film in Film”, in cadrul careia va fi prezentat filmul-surpriza al festivalului.
In premiera in acest an, Festivalul International de Film Bucuresti propune o scurta selectie de filme lansate in cadrul prestigiosului Festival de Film de la Venetia. Sylvain Auzou, selectionerul “Venice Days”, va aduce la Bucuresti, sub denumirea „Venice Days Presents”, trei filme care au facut istorie: „Viata frumoasa / Belle Vie”, extraordinarul debut in lungmetraj al lui Jean Denizot, primit cu ovatii la Salonic si Angers; “Bethleem”, primul film al tanarului Yuval Adler, laureat cu 7 premii (din 13 nominalizari) la “Premiile Academiei de Film” din Israel, si “C.R.A.Z.Y.”, filmul cu care Jean-Marc Vallée a castigat aprecierea criticii internationale, cu aproape 10 ani inainte de dublu-oscarizatul “Dallas Buyers Club”.
La fel ca in fiecare an, “Festivalul International de Film Bucuresti” va acorda un “Premiu de Excelenta”. Laureatul din acest an este Dan Nutu, in cinstea caruia festivalul va proiecta “Ratacire”, in regia lui Alexandru Tatos, pe un scenariu de Alexandru Tatos si Ion Baiesu, film de la a carui premiera s-au implinit anul trecut 35 de ani.
Pe 14 decembrie 2013 ne-a parasit Peter O'Toole... In cadrul editiei cu numarul 10, echipa “Bucuresti IFF” a decis sa difuzeze, In Memoriam, epicul “Lawrence of Arabia” (1962, regia David Lean), castigator a sapte premii Oscar (nu si rol principal masculin!). Filmul va fi proiectat in versiune integrala, restaurata digital.
Pe 2 februarie 2014 ne-am despartit de Philip Seymour Hoffman... Clasicul modern “Magnolia” (1999, regia Paul Thomas Anderson), castigator al “Ursului de Aur” la Berlin (si al nici unui premiu Oscar!), va fi proiectat, In Memoriam, intr-o copie restaurata digital.
Tot intr-o copie restaurata digital va fi prezentat, intr-o proiectie speciala la Club Control, “Stop Making Sense”, seminalul film-concert “Talking Heads” regizat de Jonathan Demme si de la a carui premiera se implinesc in acest an 30 de ani. La acest eveniment intrarea va fi libera.
“Legaturi de sange / Blood Ties”, cel mai recent film al actorului devenit regizor Guillaume Canet, va inchide editia aniversara a “Bucuresti IFF” pe 2 aprilie, la doar 10 zile dupa premiera americana, intr-o proiectie extraordinara, prin amabilitatea distribuitorului Independenta Film. Un puternic parfum saptezecist pluteste deasupra acestei productii frantuzesti filmate la New York – si nu-i de mirare: co-scenarist/co-producator este James Gray, mare amator de cinema clasic yankeu (vezi “Little Odessa”, “The Yards” sau “We Own the Night”), care l-a ajutat pe Canet sa-si vada visul american cu ochii.
Povestea celor doi frati „patati”, unul gangster, celalalt politist, a fost filmata initial in Franta, acum sase ani, cu Francois Cluzet si Guillaume Canet in rolurile principale. Acum, celor doi protagonisti, care sunt jucati de Clive Owen si Billy Crudup, li se alatura o distributie eclectica: Marion Cotillard, Mila Kunis, Zoe Saldana, Matthias Schoenaerts, Griffin Dunne, Lili Taylor si James Caan. Premiera oficiala a avut loc la Cannes in 2013.
Tot in cadrul sectiunii necompetitive “Panorama”, pe langa deja anuntatele “La grande bellezza”, care deschide festivalul, “Borgman”, “The Stone Roses: Made of Stone”, “Blind Detective” si “Alan Partridge: Alpha Papa”, vor fi proiectate alte cinci premiere absolute:
“Un camp in Anglia / A Field in England” (Marea Britanie, 2013). Anul trecut, “Excursionistii / Sightseers” castiga premiul de scenariu la Bucuresti IFF. Anul acesta, Ben Wheatley, copilul teribil al cinema-ului britanic revine, dar in afara competitiei, cu o sarja psihedelica absurd-halucinanta care sfideaza orice clasificari. Premiul Special al juriului la Karlovy Vary 2013. Atentie, viitor film cult!
Filmul polonez “Ida” (2013) are actiunea plasata in Polonia anilor '60. Tanara calugarita Anna afla un teribil secret de familie ce dateaza din vremea ocupatiei naziste... Regizorul Pawel Pawlikowski (“My Summer of Love”) se intoarce acasa triumfator gratie acestui splendid film alb-negru, laureat cu Marele Premiu la festivalurile de la Gijon, Londra si Varsovia si cu premiul FIPRESCI la Toronto.
Productia franceza “Jeune et jolie” (2013), regizata de François Ozon, provoaca din nou, deopotriva sexual si intelectual, cu povestea unei june de familie buna care decide sa se prostitueze. “Jeune & jolie”, lansat la Cannes in 2013 si nominalizat la “César” – categoria „Tanara speranta” – pentru performanta complet lipsita de inhibitii a debutantei Marine Vacth, se pozitioneaza cumva intre Bunuel si Von Trier.
In “Michael Kohlhaas”, pelicula franceza din 2013, superstarul danez Mads Mikkelsen se simte la fel de confortabil si cand gateste oameni, si cand ameninta spioni, si cand sufera pe nedrept. In acest epic frantuzesc de epoca, regizat de Arnaud des Pallières, inspirat de fapte reale si lansat anul trecut in competitia oficiala de la Cannes, Mikkelsen joaca un fel de Iancu Jianu Zapciu, cu hotararea si flerul pe care i le cunoastem, de acum, prea bine.
Productia americana “Frances Ha” (2013) o are ca interpreta principala pe Greta Gerwig, descoperita de Noah Baumbach (si de publicul Bucuresti IFF) cu rolul secundar din “Greenberg”. Ea primeste acum un film numai al ei – din partea aceluiasi Baumbach, care, intre timp, i-a devenit iubit. “Frances Ha” isi scoate voioasa palaria in fata Noului Val Francez, in alb-negru, la pachet cu un clin d'oeil catre Leos Carax, filtrat printr-un Manhattan mai putin disperat.
“52 Tuesdays” (“52 de marti”), regizat de Sophie Hyde, este deopotriva perioada in care a fost filmat si perioada in care se intampla (cronologic) acest debut australian vibrant in care o pustoaica la varsta primelor explorari sexuale trebuie sa accepte faptul ca mama ei se pregateste sa devina barbat. Pelicula a fost distinsa cu “Premiul pentru regie” la Sundance 2014; “Ursul de Cristal” – sectiunea “Generation 14plus”, la Berlinala din 2014.
“Murdarie” (“Filth”), semnat de Jon S. Baird, este prima ecranizare dupa romanul “Trainspotting” al scriitorului scotian Irvine Welsh si darama efervescent si aplicat cam tot ce mai era de daramat in materie de tabuuri si ordine – morala, corporala, politieneasca. Foarte probabil, rolul carierei pentru James McAvoy, premiat in 2013 la “British Independent Film Awards”.
“In Bloom” (regia Nana Ekvtimishvili, Simon Gross) este un coming-of-age pe genericul caruia te-ai fi putut astepta sa scrie „directed by Cristian Mungiu”. De altfel, acest debut georgian filmat de Oleg Mutu a fost comparat de critici (pe buna dreptate) cu productiile de vaza ale Noului Val Romanesc. Patru premii la Sarajevo 2013, inclusiv pentru “Cel mai bun film”.
“The Selfish Giant” (“Uriasul cel egoist”), in regia lui Clio Barnard, este mai putin o adaptare dupa Oscar Wilde si mai mult o fabula sociala lirica si brutala care paseste hotarat pe cararea batatorita pe vremuri de Ken Loach sau Alan Clarke si urmata, mai recent, de Lynn Ramsay sau Andrea Arnold. Filmul a obtinut Premiul “Label Europa Cinemas” in sectiunea “Quinzaine des réalisateurs”, la Festivalul de la Cannes, in 2013.
“Short Term 12” (regia Destin Cretton) este povestea pe cat de trista, pe atat de luminoasa, inspirata din tineretea regizorului, a unui grup de voluntari dintr-un azil pentru copii cu probleme psihice din California. Productia, care a fost recompensata cu “Premiul Juriului Ecumenic” si “Premiul Juriului Tanar” la Festivalul de la Locarno 2013, i-a adus lui Brie Larson Premiul pentru “Cea mai buna actrita”.
“The Strange Little Cat” (“O pisica ciudata”), pelicula regizorului Ramon Zürcher, este un exercitiu de stil, in urmarirea unei familii berlineze pe parcursul unei singure zile. Un film de diploma, pastorit de veteranul Bela Tarr, lansat la Berlin in 2013 si premiat in acelasi an, la Festivalul “CPH:PIX”, de la Copenhaga, cu trofeul pentru “Debut”.
“Stories We Tell” (“Povestile noastre”), regizat de Sarah Polley, este un experiment fascinant la granita dintre fictiune si documentar in care actrita devenita regizor investigheaza secretele parintilor, transformand cinema-ul in realitate si invers. Pregatiti-va batistele! Filmului i s-a decernat Premiul Criticilor din Los Angeles, Toronto si New York la sectiunea Non-fiction, in 2013.
“Upstream Color” (regia Shane Carruth), un manifest filmic inclasabil, pare a fi pelicula pe care admiratorii cineastului o asteapta de 10 ani, adica de la debutul cu “Primer”. Recidiva acestui regizor, scenarist, operator, monteur, actor, compozitor il confirma drept rezultatul unui mariaj utopic intre David Cronenberg si Terrence Malick. Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Sundance, in 2013.
“Violet” (regia Bas Devos) poate fi considerat un eseu ultra-saturat coloristic/emotional, pe cat de minimalist, pe atat de stilizat. Acest debut belgian, in care un pusti isi vede cel mai bun prieten injunghiat mortal, aminteste, structural si tematic, de “Paranoid Park”. Filmului i-a fost acordat “Marele Premiu” al Juriului International la sectiunea “Generation 14plus”, a Berlinalei, in 2014.
Anul trecut, la 11 septembrie, s-au implinit 40 de ani de la lovitura militara a generalului Pinochet, soldata cu executarea presedintelui Salvador Allende si instaurarea dictaturii militare. Este doar unul dintre motivele pentru care, in cadrul celei de-a 10-a editii a “Festivalului International de Film Bucuresti”, publicul Capitalei va avea ocazia sa vada cateva dintre cele mai recente productii chiliene, filme multi-premiate in cadrul circuitului festivalier international, realizate de regizori si producatori care au adus cinema-ul chilian in randul celor mai relevante cinematografii ale lumii. “Focus Chile”, organizat de “Bucuresti IFF”, este compus din urmatoarele titluri.
“Gloria” (2013, regia Sebastian Lelio), pentru care protagonista Paulina Garcia a fost onorata cu Premiul de interpretare feminina la Berlin, va fi proiectat in prezenta regizorului. La proiectia peliculei “Carne de perro” (2012), debutul deopotriva ambitios si socant in lungmetraj al regizorului-scenarist Fernando Guzzoni, premiat la Goteborg si selectionat la San Sebastian, Rotterdam si Belgrad, va fi, de asemenea, prezent regizorul. “La Pasión de Michelangelo” (2013), cel de-al doilea film al lui Esteban Larraín, este o drama cutremuratoare cu puternice accente religioase, inspirata de fapte reale petrecute in cadrul regimului Pinochet. “Las niñas Quispe!” (2013), debutul in regie al lui Sebastian Sepúlveda, premiat la Venetia in cadrul sectiunii paralele “Settimana internazionale della critica” – proiectie in prezenta producatorului Juan de Dios Larraín. “Matar a un hombre” (2014, regia Alejandro Fernández Almendras), sosit direct de la “Sundance Film Festival”, unde a castigat “Marele Premiu al Juriului”. Documentarul clasic “Salvador Allende” (2004) este regizat de Patricio Guzmán). “La danza de la realidad”, primul film regizat de veteranul Alejandro Jodorowsky dupa o pauza de 23 de ani, a fost lansat la Cannes, in 2013, in sectiunea “Quinzaine des réalisateurs”.
Directorul de imagine italian Luca Bigazzi, cel care a filmat toate peliculele lui Paolo Sorrentino de la “Le conseguenze dell'amore” (2004), va fi prezent la proiectia extraordinara cu “La Grande Bellezza”, proaspat castigator al Oscarului pentru „Cel mai bun film strain”, in cadrul Galei de deschidere a celei de-a 10-a editii a Festivalului International de Film Bucuresti. Pe 27 martie, Bigazzi va sustine un Masterclass de imagine la UNATC.
Printre ceilalti invitati de marca ai festivalului ii amintim pe regizorul Sebastian Lelio, care va prezenta filmul sau, “Gloria”, premiat la Berlin 2013, si Brontis Jodorowski, fiul cel mare al celebrului Alejandro Jodorowski, care va prezenta proiectia speciala cu “La danza de la realidad”, primul film regizat de tatal sau dupa o pauza de 23 de ani, proiectat in premiera in Romania si in care joaca rolul principal.
Juriul celei de-a 10-a editii a “Bucuresti IFF” este format din Elena Christodoulidou, presedinte al SEE (“Sud-Est Cinema Network”), Stephen Locke, membru FIPRESCI si fost selectioner al Festivalului de la Berlin, Antonis Papadopoulos, Director Artistic al Festivalului de Scurtmetraj de la Drama si regizorii Miroslav Momcilovic (Serbia), Iulia Rugina, dublu premiata la editia de anul trecut, si Constantin Popescu, dublu premiat la editia din 2010 a festivalului.
Pentru al patrulea an consecutiv, festivalul va avea si un juriu al criticii, compus de aceasta data din Ileana Birsan, Cristi Luca si Cristi Marculescu.
La aceasta editie aniversara va exista, in premiera, si un juriu de tineri cinefili, format din Teona Galgotiu, Matei Gaginsky si Marc Solomon.
Cei 11 jurati vor premia cele mai bune productii din competitie. In ultima secunda, in urma unor negocieri intense, celor noua filme deja anuntate li s-a alaturat un al zecelea. Este vorba de pelicula “O zi din viata lui Nick Cave / 20.000 Days on Earth”, regizat de Iain Forsyth si Jane Pollard si co-scris de Cave), probabil „docu-fiction-ul” eveniment al anului (si nu numai pentru fani), dublu premiat la “Sundance” 2014 (pentru regie si montaj) si prezentat la Bucuresti in premiera absoluta, intr-o proiectie unica, a doua din Europa dupa cea din februarie, de la Berlin, si simultan cu premiera de la New York.
Cea de-a zecea editie a BIFF, organizat de “Fundatia Charta”, se desfasoara cu sprijinul “Centrului National al Cinematografiei” (CNC) si sub Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei.